Oltunia
Nowicjusz
|
 |
« : Czerwiec 14, 2008, 13:12:39 » |
|
Chciałam się pochwalić moim egzemplarzem dendrobium phalaenopsis  Otóż dziś zgarniałam storczyki z parapetu do kąpieli i ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu zobaczyłam jak mój dendrobium wypuszcza pęd kwiatowy.Nie dziwiłabym się,ale jest to już trzeci z tej samej pseudobulwy  Przy czym za pierwszym razem wypuścił dwa pędy naraz na jednej pseudobulwie.Podobno one kwitną tylko jeden raz z tej samej pseudobulwy lub góra dwa razy. Zastanawiam się czy może był aż tak "pędzony"? Mam go już od ok. dwóch lat więc raczej wypłukały się wszystkie świństwa,poza tym jest świeżo po przesadzeniu do nowego podłoża.W każdym razie zaskoczył mnie,oczywiście bardzo mile  Czy ktoś z was miał podobną sytuację ? a oto dowód   cały okaz : cztery stare pseudobulwy i dwie nowe 
|
|
|
|
|
|
"Wyjaśnienia powinny być tak proste jak jest to możliwe, ale nie prostsze"A.Einstein
Pozdrawiam ciepło. Aleksandra
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 14, 2008, 19:28:54 » |
|
Ślicznie  . Mam dendrobium phalaenopsis , które wypuszcza dwa kwiatostany z jednej pseudobulwy i takie które zawsze ma tylko jeden pęd kwiatowy. Ale widziałam już z trzema i czterema kwiatostanami , to wszystko zależy od danej krzyżówki . Natomiast Twój egzemplarz jest wyjątkowy  i chyba mu bardzo dobrze  skoro postanowił jeszcze raz zakwitnąć. Gratulacje 
|
|
|
|
|
|
Cudownego słoneczka wszystkim życzę 
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 14, 2008, 21:50:10 » |
|
Świetny, Małgosia ma rację, odmian jest masa, ciesz się, że chce zakwitnąć  U mnie kwitnie po raz drugi.. Jak zakwitnie po raz trzeci dam znać 
|
|
|
|
|
|
..w życiu piękne są tylko chwile.. 
|
|
|
Oltunia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 16, 2008, 15:13:00 » |
|
Dziękuję, ja również uważam że to jakiś wyjątkowy  egzemplarz co mnie bardzo bardzo cieszy  Pozdrawiam!
|
|
|
|
|
|
"Wyjaśnienia powinny być tak proste jak jest to możliwe, ale nie prostsze"A.Einstein
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 16, 2008, 15:16:19 » |
|
Jak rozwinie pąki wstaw fotkę ku uciesze reszty załogi Forum 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Oltunia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 16, 2008, 22:00:30 » |
|
Jasne,wstawię na bank! Już nie mogę się doczekać kwiatów 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 17, 2008, 13:50:37 » |
|
Oj trochę będziesz musiała zaczekać.. Ale plus taki, że jak zakwitnie to długo kwiatami cieszy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Oltunia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 17, 2008, 21:51:43 » |
|
Hehe dokładnie poczekam sobie troszkę  no faktycznie kwiaty bardzo długo się utrzymują.Ostatnio właśnie na tym dendrobium trzymały się ok.pół roku  Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 18, 2008, 21:58:20 » |
|
U mnie właśnie zakwitła d.Anna Green jest to d.typu phalaenopsis i bardzo milo mnie zaskoczyła  obecnie kwitnie dwoma lodygami kwiatowymi - jedna z nowej młodej ps.bulwy; druga ze starej ( wlaśnie ta kwitnąca łodyga byla moim zaskoczeniem - bo wg literatury one kwitna tylko z nowych przyrostów - widać ta krzyżówka ma w sobie coś z "chlodnolubów") W tym roku ma tylko po 5 kwiatów na kazdej łodydze - zaschły stożki wzrostu w gorącym maju ale reszta kwiatów się rozwija  pozdrawiam Malgorzata
|
|
|
|
|
|
Per aspera ad astra - przez ciernie do gwiazd pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 18, 2008, 22:04:22 » |
|
Małgosiu wkleiłaś gdzieś jej fotkę? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 18, 2008, 22:34:17 » |
|
Nie  ja jakos nie bardzo lubię fotosika - raczej powiem dosadnie JA NIE CHCĘ FOTOSIKA  pamietać linki - przesyłać  nie nie nie  to nie dla mnie może młodzi nie maja z tym problemów ala ja nie chce i bardzo rzadko bedę wstawiać na naszym forum zdjecia  przykro mi jesli juz to zaprezentuje je na drugim moim forum świat orchidei  ( tylko, że tam teraz jeszcze rzadziej bywam  z braku czasu  tam moge wstawić zdjęcia prosto z "mojego komputerowego albumu"  Wszystkim gratuluję kwitnień; wszystkim dziękuję za pokazanie swoich kwitnień wszystkich przepraszam - ale fotosik za duzo czasu zajmuje - mnie - teraz pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 18, 2008, 22:46:29 » |
|
Małgosiu, myślę, że widziałam Cię w tym drugim forum.. też podpisujesz się sbb28? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 18, 2008, 23:24:33 » |
|
tak jak wszędzie Jestem zapisana na wszystkich forach Nie ukrywam się Zawsze jestem sbb28 Małgorzata Na forum orchidarium przedstawilam się prawie pełnym imieniem i nazwiskiem  przepraszając Sandrę  NIC NIE PORADZĘ NA TO; ŻE UŻYWAM MOJE DRUGIE IMIĘ; UŻYWAM MOJE NAZWISKO PO MĘŻU  - mimo że tak naprawdę w życiu mam 2 nazwiska i 2 imiona i reaguję na 2 imię; i obydwa nazwiska Widzieliście kiedyś takie pomieszanie z poplątaniem? TO JESTEM JA MAŁGORZATA
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Oltunia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #13 : Sierpień 02, 2008, 16:11:09 » |
|
No to się doczekałam kwiatków na moim dendrobium  I o dziwo jeszcze dwóch nowych pędów ,jednego na nowej drugiego na starej pseudobulwie(czyli w sumie są trzy pędy). Zgodnie z obietnicą wstawiam zdjęcia :    Pozdrawiam serdecznie!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #14 : Sierpień 02, 2008, 18:22:03 » |
|
 śliczność  , to się nazywa okaz  . Gratulacje 
|
|
|
|
|
|
Cudownego słoneczka wszystkim życzę 
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #15 : Sierpień 02, 2008, 18:32:14 » |
|
Przesliczny  ))Ja dzis zaszalalam i kupilam sobie mitoniopsisa  Malgosiu.... skoro masz problemy z fotosikiem, a na tym drugim forum wstawiasz fotki prosto z komputera... to mozesz z tamtego forum latwo przeniesc te fotki na to forum. Wystarczy tam na swoja fotke kliknac prawym przyciskiem myszki, wejsc we wlasciwosci i skopiowac adres fotki i przeniesc to tutaj wrzucajac w ![]()
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #16 : Sierpień 02, 2008, 20:57:44 » |
|
dzieki Ewqa za instrukcje  (maja córa Ewa to Efk  )) powoli po weselu dochodzę do siebie i powklejam kwitniena Choć juz dziś moge powiedziec Dendrobium typu phalaenopsis jest nieobliczalne  u mnie d.Anna Green kwitła (wlaśnie kończy kwitnienie) ze starej i nowej ps.bulwy; natomiast bordowe wypuścilo 3 nowe ps.bulwy i wypuszcza właśnie następną nową ale raczy zakwitać - wypuszczać pęd kwiatowy tylko z najdorodniejszej - najmłodszej - zeszłorocznej  pozostale  nie wiem spią  może nie dorosły? może sa magazynem dla rośliny  A MOŻE TRZEBA JE POGONIĆ  - w tym najlepsze sa moje koty   zwalanie z parapetu i walkę o dostep do słońca zdecydowanie wygrywaja pozdrawiam Malgorzata
|
|
|
|
|
|
|
|
|
XxAgnessxX
Aktywny

,,Śpieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodzą..
|
 |
« Odpowiedz #17 : Sierpień 04, 2008, 11:47:24 » |
|
sbb28 Tu sie zgadzam koty uwielbiaja zwalac kwiaty z parapetow moje storczyki czasami wylatywaly z parapetu dzienie po 3 razy :/ wiec musialam je dac tam gdzie kot nie lubial chodzic  ale to nic nie dalo Moje kociatko po prostu uwielbialo jak widzial przerazenie w moich oczach  jak mi kwiatki leca :/:( Ja dzisiaj dopiero wzbogacilam sie o Dendrobium przedtem mialam tylko phalaenopsisy. Teraz planuje kupic jakis inny rodzaj storczyka ale moj maz sie juz przeraza ze co jak zapyta sie o moje male hobby to mu odpowiadam ze juz zaopatrzylam sie o kolejne  ... Moj Dendrobium ma dwie lodygi z kwiatami tylko nie wiem jakiego koloru sa bo nie kwitnie jeszcze. Mam nadzieje ze mu sie spodoba u mnie i zadnych psikusow mi nie bedzie robic.  Pozdrawiam A o to moj Dendrobium  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Margaret
|
 |
« Odpowiedz #18 : Sierpień 20, 2008, 17:53:01 » |
|
Zobaczcie, jakiego mam cudaka  Kasiu, mam nadzieje, ze tu zajrzysz, kiedys pytalas o zdjecia dendrobium, ktore hoduje na kawalku kory. Czekalam az sie cos zacznie dziac.. I w koncu sie ruszylo, puscil ped kwiatowy. Ale jestem ciekawa kwiatow, jak go kupilam to mial takie zaschniete paczki i wszystko opadlo. No zobaczymy,ma tak malenkie paczki, ze na pewno kwiatuszki nie beda wieksze niz glowka od szpilki. Takie malenstwa sa doprawdy urocze..   
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #19 : Sierpień 20, 2008, 18:55:30 » |
|
Sludziutki maluch  )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
egrabow
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #20 : Sierpień 21, 2008, 08:50:40 » |
|
Zajrzałam, zajrzałam -gratuluję pędu kwiatowego. Pączki jeszcze trochę urosną więc obejdzie się bez lupy  . Ale teraz rośnie sobie w doniczce a nie na podkładce  . Widać mu to służy. Ja też dorobiłam sie takiego szkraba ale jest jeszcze mniejszy - ma 3 psb i na kwiatki pewnie jeszcze trochę poczekam
|
|
|
|
|
|
Człowiek potrzebuje dwóch lat aby nauczyć się mówić a pięćdziesięciu, żeby nauczyć się milczeć. Ernest Hemingway Pozdrawiam - Kaśka Moje zielone
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #21 : Sierpień 21, 2008, 20:30:40 » |
|
Kasiu wcale nie tak długo poczekasz na kwiatki - wystarczy następna nowa ps. bulwa i powinny byc  pozdrawiam Malgorzata
|
|
|
|
|
|
|
|
|
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta
|
 |
« Odpowiedz #22 : Październik 15, 2008, 21:03:54 » |
|
Dziewczyny powiedzcie coś o podlewaniu tego gatunku. Mam dendrobium phalaenopsis od niedawna i nie wiem jeszcze jak z nim postępować. Po czym poznać kiedy podlać? Czy podłoże musi przeschnąć całkowicie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga2
Aktywny

Agnieszka kujawsko-pomorskie
|
 |
« Odpowiedz #23 : Październik 16, 2008, 07:46:13 » |
|
Tak, to będzie mój nastepny rodzaj storczyka obecnie mam 5 Phalaenopsisów. 
|
|
|
|
|
|
"Gdyby pszczoły zniknęły z powierzchni planety, ludziom pozostałoby cztery lata życia . Bez pszczół nie ma zapylania, a więc też roślin, zwierząt i ludzi" A Einstein.
|
|
|
Meryl
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #24 : Październik 16, 2008, 08:10:09 » |
|
Necja nie wiem gdzie wyczytałam, że dendrobium phalaenopsis pielęgnuje i podlewa się tak jak phalaenopsisa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Oltunia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #25 : Październik 16, 2008, 13:20:49 » |
|
Necja - ja podlewam swoje dendrobium tak jak inne phalaenopsisy. Tzn. Raz w tygodniu moczę je ok 20 minut w wodzie i to tyle. Aha i raz na dwa tygodnie nawożę. Czasem zraszam. Jak dla mnie to jeden z najłatwiejszych gatunków jeśli chodzi o uprawę. Kwitnie parę razy do roku,a kwiaty utrzymują się niezwykle długo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta
|
 |
« Odpowiedz #26 : Październik 16, 2008, 16:09:46 » |
|
Dzięki dziewczyny, czyli że podlewamy jak podłoże całkiem przeschnie? U falków widać po korzeniach a tutaj nie za bardzo jest po czym poznać  Podlałam go dopiero raz i zaraz zżółkły trzy liście  ale może to skutek "marketowej opieki" 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mande
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #27 : Listopad 10, 2008, 12:40:51 » |
|
A oto moje dendrobium phalaenopsis (choc nie bardzo przypomina Wasze, czy to na pewno jest ten typ?):  Obecnie ta lodyga kwiatowa juz uschla, ale za to dosyc szybko pojawila sie nowa, na ktorej jest juz 9 pakow, ktore chyba wkrotce sie rozwina.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Magda
__________________________________________ uzależniona od storczyków
|
|
|
|
|
egrabow
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #29 : Listopad 11, 2008, 10:27:52 » |
|
Donatko, jest mu wyśmienicie, pięknie Ci zakwitło a może jeszcze uraczyło zapachem?
|
|
|
|
|
|
Człowiek potrzebuje dwóch lat aby nauczyć się mówić a pięćdziesięciu, żeby nauczyć się milczeć. Ernest Hemingway Pozdrawiam - Kaśka Moje zielone
|
|
|
|