|
_Ida_
|
 |
« : Czerwiec 13, 2008, 16:42:44 » |
|
Dzień dobry  przyszła wreszcie pora na to abym i ja pochwaliła się swoimi zielonymi przyjaciółmi. Im więcej oglądałam Waszych pięknych roślin tym bardziej rosła we mnie potrzeba przedstawienia mojej braci. Skorzystałam z okazji, że mąż nie wziął tym razem aparatu do pracy i postanowiłam pstryknąć kilka pierwszych zdjęć. Zapraszam do pierwszego pokoju  Od lewej: na dole kawałek ficusa cyathistipula, wyżej ficus carica, zielistka, zamia i mały cycasik.  Od góry: cissus, zielistka, trzykrotka, columnea i nie wiem co   Dalej: Hoja, paprotnik sierpowaty, ficus benjamin z lewej wychodowany z nasion i ficus benjamin "golden king", po prawej pełniejsza wersja ficusa cyathistipula.  Od lewej: Strelicia, skrzydłokwiatek, ficus benjamin "radigan" i ficus pemele a nad nimi kawałek hedery   Od tyłu: ficus bennendijkii "Alii", po prawej Ficus Triangularis "trinova", z przodu ficus amstel queen i z lewej tylnej Areca  Epiphillum, które nie chce zakwitnąć  i orliczka  Kilka różności okiennych  Ficus Moclame, zielistka i hibiskusik, a po lewej zwisa ceropegia  To tyle w tym pokoju, mam cichą nadzieję, że spodobają się Wam moje rośliny  pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 13, 2008, 16:48:25 » |
|
Super! Nawet nie wiedziałam, że jest tyle odmian fikusów! 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
|
_Ida_
|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 13, 2008, 17:05:38 » |
|
hehe, odmian ficusa jest ponad 2 tysiące 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kaska.k
|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 13, 2008, 17:10:55 » |
|
Śliczna kolekcja  najbardziej mi się podoba ten na piątym zdjęciu z prawej strony, jeszcze nie widziałam takiego ficusa 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bona
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 13, 2008, 19:55:23 » |
|
OOO! Super fikusiska! Ten na piątym zdjęciu faktycznie świetny,inne też zresztą...  cyrtomium ,czy długo je już masz i jak się u Ciebie czuje? podoba mi się też fikus maclarne,bardzo efektowny 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam***bożena szukająca hoyi kerri i hibiskusów
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 13, 2008, 20:56:51 » |
|
Śliczne, zadbane fikusy Ida  . Szczególnie mi się podoba ten z trójkątnymi liśćmi, to fikus triangularis? Ma super kształt liści i widać, że dobrze mu u Ciebie. Czy on rośnie dużych rozmiarów?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
|
|
BarbaraWo
Gaduła

Siedlce...strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 13, 2008, 20:58:55 » |
|
Jesteś zielono zakręcona  I jak najbardziej podobają nam się twoje roślinki i to wszystkie bez wyjątku  Zapytam o cykasa - jak dawno go masz? Mam takiego samego od listopada i ku mojej radości wypuścił właśnie trzeci listek 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 13, 2008, 23:04:15 » |
|
Świetne rośliny  Epiphillum wygoń na podwórko, wypuści pączki  A ta Twoja carica.. czy dobrze jej przy tv? Listeczki takie jakieś..
|
|
|
|
|
|
..w życiu piękne są tylko chwile.. 
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 13, 2008, 23:07:22 » |
|
Gratuluję kolekcji fikusów i reszty kwiatków 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dcmiel
|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 13, 2008, 23:52:32 » |
|
Kolekcję masz zadziwiająca. Moje Epiphillum kwitło tylko raz a mam je z 10 lat. Nie wiedziałam, że to ficus carica. Mój tata nazywa tę roślinkę kiwi. Ma ją od kilkudziesięciu lat. Jedna ze starszych sadzonek 2 lata temu zamieszkała w ogródku. Myślałam, że nie przeżyje zimy ale dobrze się trzyma.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 14, 2008, 09:48:20 » |
|
Ida, dziś na giełdzie na Balickiej było sporo ficusów - ciekawe czy by Ci się spodobały? 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
|
_Ida_
|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 14, 2008, 10:45:19 » |
|
Dziękuję bardzo Wszystkim za miłe słowa Bona  a co to jest cyrtomium??? Kiczulko, tak, to jest triangularis, miał na wiosnę ponad 30 małych owocków  Mam go u siebie już prawie 3 lata. Chcę pojechać na Balicką, ale nie mogę wyciągnąć męża, żeby mnie zawiózł Barbaro, cycasika mam dopiero jakieś 3 miesiące, ale jest maciupki, ma nie więcej jak 10cm i ani drgnie. Aga73 Jeżeli mówisz, że wygonienie Epiphillum na pole pomoże, to zaraz to zrobię  A carrice nie przeszkadza telewizor, te listki suche powinny odpaść jakoś w lutym, ale ona nie chce ich zrzucić. Ficusy carrica (figa jadalna) są drzewami, które w zimowym okresie zrzucają liście do zera. Moja też tak robiła w pierwszym roku, a potem jej przeszło. Czasem jej w tym pomagam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 14, 2008, 10:52:44 » |
|
Ida, ja gdzieś czytałam o tej fidze, że łysieje  A kaktusiaka kysz na podwóreczko, u mnie stoi od kwietnia do pierwszych przymrozków  Ma pąki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
_Ida_
|
 |
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 14, 2008, 11:11:35 » |
|
Dziś pozwolę sobie przedstawić jeszcze kilka liściaczków  Zwisający ficus pumila, który kiedyś był pumilą "snow flake", ale zmienił kolor i pokrój liści  Od lewej: ficus sahara i ficus microcarpa retusa  Od lewej: ficus australis i ficus rianne  ficus benjamin "curly", moje cudo, które zakupiłam w październiku, odchorowało podróż z Puław do Krakowa i nie może się pozbierać do tej pory   syngonium  i syngonium różowe  nie znam fachowej nazwy  I kaktusowe okno, niestety nie znam wszystkich nazw kaktusów i sukulentów. Rozróżniam echinocactusika, grubosza i opuncję figową   Tutaj są dwie euphorbie, mamilarie, jakis rozchodniczek i crassulka  A tutaj jest zbliżenie mojego różowego ulubieńca   I moja kochana pilea peperomioides  I to tyle w drugiej odsłonie  Przepraszam, że niektóre zdjęcia są ciemne, ale mam jakieś dziwne światło w mieszkaniu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dcmiel
|
 |
« Odpowiedz #15 : Czerwiec 14, 2008, 11:17:22 » |
|
Ta mojego taty faktycznie łysieje na koniec zimy. Myślę, że to tak jak bugenwilla,, fuksje... trzymane w warunkach domowych mają za ciepło.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bona
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #16 : Czerwiec 14, 2008, 13:04:46 » |
|
CO to za roślinki wschodzą na kaktusowym oknie? CZy to jakieś siewki? czy Ty skrywasz jeszcze jakieś fikusiki,skoro piszesz,ze to dopiero druga odsłona? 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam***bożena szukająca hoyi kerri i hibiskusów
|
|
|
|
_Ida_
|
 |
« Odpowiedz #17 : Czerwiec 14, 2008, 14:27:28 » |
|
Tak Bona  skrywam jeszcze kilka ficusików, pozostawiłam je na trzecią odsłonę, ale te wschodzące roślinki na kaktusowym oknie, to psianki hodowane z nasion. Kupiłam je na allegro, jako Oberżynka Golden Eggs (solanum melongena). Czekam aż urosną i zakwitną...potem powinny mieć ozdobne, duże białe owoce. Ciekawe czy się uda, chwilowo łanie rosną.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
_Ida_
|
 |
« Odpowiedz #19 : Czerwiec 14, 2008, 15:26:51 » |
|
Basiu, też mnie zaciekawiło kiedy w tamtym roku byłam u męża w pracy, dlatego wyszłam stamtąd z odszczepką trzylistną 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #20 : Czerwiec 14, 2008, 16:23:24 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Anula2007
Aktywny

Był ktoś, po kim pozostała pustka...
|
 |
« Odpowiedz #21 : Czerwiec 14, 2008, 16:44:25 » |
|
Ido, piękne roślinki, a fikusy? Bomba  ., rewelacja. Już sobie wyobrażam trzecią odsłonę... szczęki poszukam na podłodze  . Na 100% Bonie też szczęka opadnie, wiem, że ostatnio fikusy ją kręcą i to bardzo  .
|
|
|
|
|
|
Pozdrawia cieplutko Anna;)
|
|
|
|
_Ida_
|
 |
« Odpowiedz #22 : Czerwiec 14, 2008, 20:07:55 » |
|
Anula dzięki za strasznie miłe słowa  jutro wstawię kolejne zdjęcia  mam nadzieję, że się spodobają 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #23 : Czerwiec 14, 2008, 20:37:22 » |
|
Ido... przepiekna kolekcja... bardzo lubie fikusiki, a Twoje rewelacyjne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #24 : Czerwiec 15, 2008, 08:45:30 » |
|
Ida, imponująca kolekcja i bardzo oryginalna. Podziwiam za umiejętność skupienia się na jednym rodzaju roślin. A co do kaktusów to widzę jeszcze u Ciebie Gymnocalycium michanovichii - na 1. zdjęciu, mały, kulisty. Na 2. zdjęciu w środkowej podłużnej doniczce jest Haworthia cymbiformis. A Twój ulubieniec to Opuntia monacantha variegata.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
_Ida_
|
 |
« Odpowiedz #25 : Czerwiec 15, 2008, 12:01:10 » |
|
Kayenn, miło że Ci się ficusy podobają  Wyraku, dziękuję za nadanie imion moim kaktusom  A co do skupienia...hehe, ostatnio bywam mocno "rozkojarzona" 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
_Ida_
|
 |
« Odpowiedz #26 : Czerwiec 15, 2008, 12:30:05 » |
|
Nadeszła pora na trzecią odsłonę  Zacznijmy od paprotki, którą moja babcia chciała wyrzucić jakieś 4 miesiące temu. Jak ją przygarnęłam miała tylko trzy gałązki...powoli wraca do siebie   A nad paprotką stoi begonia i ficus benajmin "monique"  A to mój pierwszy ficus, i w ogóle pierwsza moja roślina jaką kupiłam w swoim życiu ficus benjamin, jest u mnie 4 lata   kolejne parapetowe piękności (tylko zdjęcia do kitu:( ) Od prawej: ficus elastica "belize", ficus barok, ficus bengalensis i ficus benjamin "natasha"  Od prawej, pomijając natashę, ficus elastica "Bali", ficus lyrata "bambino", mały ficus cyathistipula (który owocuje:) ) i ficus deltoidea, który zmienił pokrój liści, z deltowatych na łódeczkowe hmm...  mały ficus amstel king  a w kuchni stoi wielka zielistka, ficus lingua i łosie rogi.  I na koniec mojej kolekcji perełki: niesamowita peperomia prostrata, ostatnio zdobyta  ficus glumosa  ostatnio zdobyty ficus quercifolia  ficus nerifolia (szukałam ze dwa lata  )  i ficus panama, moje cudeńko   i to tyle z mojej kolekcji  Niestety zdjęcia są różne... chętnie zrobię nowe zdjęcia, jeżeli któryś ficus, szczególnie przykuje Waszą uwagę. Pozostały jeszcze rośliny na balkonie... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #27 : Czerwiec 15, 2008, 17:05:56 » |
|
Ida jestem pod wielkim wrażeniem Twoje kolekcji i wiedzy. To ta peperomia jest z gady-gady? Ma ciekawe centkowane listki 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #28 : Czerwiec 15, 2008, 17:14:11 » |
|
To ile w sumie masz różnych odmian fikusów? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MałgorzataK
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #29 : Czerwiec 15, 2008, 17:58:17 » |
|
Twoje mieszkanko przypomina wielkie królestwo fikusów. No i widać, że wszystkie roślinki bardzo dobrze się u ciebie czują. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam 
|
|
|
|