Bonzo
Nowicjusz
|
 |
« : Lipiec 20, 2006, 09:14:05 » |
|
Florovit do storczyków czy ten nawóz będzie dobry do falków ? Pytam dla tego bo jest najtańszy w sklepie a na półce gdzie stoi jest napis "niewiarygodnie skuteczny musisz go mieć". 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 20, 2006, 09:21:57 » |
|
Nie stosowalam tego nawozu, wiem ze produkuja tez nawozy dla pelargoni i na ten moja znajoma nie nazeka. Jaki ma sklad ten nawoz?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bonzo
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 20, 2006, 10:04:33 » |
|
Podaje skład:  NPK 3-5-7 3% azot całkowity, 1% azot azotanowy, 2% azot aminowy. 5% pięciotlenek fosforu 7% tlenek potasu 0.02% bor 0.008% miedź 0.03 żelazo 0.015% mangan 0.002% molibden 0.015 cynk Dodam jeszcze że miedź, żelazo, mangan, molibden, cynk są schelatowane przez EDTA (cokolwiek to znaczy).  Akceptowalna stabilność frakcji schelatowanej w zakresie pH 3-7
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipiec 20, 2006, 10:17:15 » |
|
Mozna sprobowac z tym nawozem, mysle ze nie ma sie co cena sugerowac.
Jednak gdzies czytalam ze nawoz do storczykow powinien miec ta srodkowa wartosc niska. Ja stosuje nawoz Nawomix, normalnie w sklepach internetowych kosztuje okolo 15 zl za butelke, ja kupilam po 4 zl na allegro i jestem zadowolona. Jak stosowalam nawozy o podobnych wartosciach to nie widzialam rezultatow, a teraz je widze. Ma takie wartosci N 11.7 (azot) P 1,31 (fosfor) K 11,1 (potas)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #4 : Lipiec 20, 2006, 10:18:10 » |
|
Jego skladniki sa tak dobrane ze wplywa on i na piekny wzrost i na dlugie i okazale kwitnienie. Prosze sobie zajrzec tutaj, ten storczyk tez jest nawozony nawomixem http://www.orchidarium.pl/forum/read_thr.php?f=1&r=3452&pg=1co prawda duzo zalezy od samej rosliny, no ale zeby wyksztalcic tyle kwiatow to storczyk potrzebowal odp dokarmiania, a efekt jest niesamowity. Dodam jeszcze ze ten nawoz nadaje sie takze do nawozenia dolistnego. Jak sie skonczy tobie ten nawoz florowit to polecam nawomix.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bonzo
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #5 : Lipiec 20, 2006, 11:00:46 » |
|
Narazie zastosuje ten florovit zobacze jakie rezultaty przyniesie. Mam nawóz który ma skład NPK 5.3-3.4-6.3 nadał on by się do cytrusów i innych roślin kwitnących pokojowych ? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #6 : Lipiec 20, 2006, 11:09:51 » |
|
Mysle ze sie nada do kwitnacych, jednak cytrusy powinny miec nawoz o wysokich ostatnich liczbach, czyli duzo potasu i fosforu. Dlaczego, ano dlatego iz fosfor wplywa na kwiaty i korzenie a potas na owoce i zapasy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aletea
Nowicjusz
"zielono nam w głowach i fiołki w niej rosną"
|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 07, 2007, 00:06:51 » |
|
długo szukałam poleconego przez Petrę nawozu i miałam duże problemy z jego znalezieniem. jeśli ktoś też ma z tym problem, a chciałby kupić Nawomix to może przyda mu się informacja, że kilka jego egzemplarzy dostępnych jest w tej chwili na Allegro.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 07, 2007, 00:28:59 » |
|
Dzięki ! 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
danam
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #9 : Styczeń 06, 2008, 09:50:14 » |
|
Kupiłam nawóż Nawomix do storczyków i mam pytanie jak go uzywać ? W dawkowaniu pisze 1-2 nakrętki na litr wody .wskazane nawozenie wz kazdym podlewaniem.Wszędzie na forum zalecają podlewą 1/2 zalecanej dawki z każdym podlewaniem.Może ktoś ma doswiadczwnie z tym nawozem do storczyków.Pozdrawiami czekam na informację.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
foxtrot
Gość
|
 |
« Odpowiedz #10 : Styczeń 06, 2008, 13:22:43 » |
|
Miej zasade ze zawsze lepiej dac mniejsza dawke niz przedobrzyć, nawozenie zalezy od wielu czynnikow, wiek rosliny, warunki uprawy itp..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #11 : Styczeń 09, 2008, 15:10:16 » |
|
Storczyki w naturze są podlewane przez deszcze - przewodność wody deszczowej w mikrosimensach to około 3-14 (wody destylowanej w przybliżeniu tyle samo) - przewodność wody z kranu to w zależności od regionu 300-800 mikrosimensów, wody oligoceńskiej tak około 800 i więcej (wiadomo im trwardsza woda tym smaczniejsza dla nas) - jak jeszcze dodamy do tego nawóz to wychodzi nam ponad 1200 mikrosimensów i w tej sytuacji dochodzi do poparzeń korzeni. To dlatego zaleca się zmiękczanie wody i dawanie połowy a nawet 1/4 nawozu zalecanego na opakowaniach. To co zalecają jest dobre na warunki wysokiej wilgotności powietrza gdzie jest inna przewodność osmotyczna korzeni oraz na wody miękkie używane przez producentów i u producentów a nie na uprawę parapetową - dla mnie osobiście to jakaś wielka pomyłka z tymi zalecanymi na opakowaniach stężeniami. Mikrosimensami określamy przewodność prądu w roztworach im więcej tym większe stężenie soli - a sole to dla roślin nawóz - to tak w uproszczeniu. A, jeszcze jedno - stosując wody uzdatnione np. destylowaną czy RO należy wprowadzać wapń do roztworów np 10% procent odstanej wody kranowej nieuzdatnionej. I jeszcze taka mała dygresja - ja zgadzam się w 100% z Zoe - nie ważne do czego jest ten nawóz ale ważne są proporcje na odpowiedni w danym momencie wzrost rośliny - Zoe mówi o tym wszędzie - dla początkującego najlepsze są nawozy o zrównoważonym składzie, czyli 1-1-1 ; 5-5-5 lub podobne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kasiek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #12 : Luty 22, 2008, 18:31:19 » |
|
Ja od jakiegoś miesiąca-półtorej też stosuję Florovit ) był taki tani że kupiłam żeby sprawdzić, niecałe 4 złote  Póki co storczyki rosną dobrze, te które już kwitły kwitną dalej i otwierają następne pąki Reszta rośnie, wolno acz konsekwentnie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
salatka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #13 : Luty 22, 2008, 18:50:10 » |
|
a czy ten Nawomix mozna stosowac również w okresie spoczynku??? są różne szkoły 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|