Lulu
Rezydent

mazowieckie strefa klimatyczna 6B
|
 |
« : Czerwiec 08, 2008, 21:00:40 » |
|
Część 1 India  , nie wiem, czy dobrze zrobiłaś pokazując swoją ceropegię w całości. Bo, ten tego tamtego, czy ja piękny uśmiech o taki  do Ciebie, po kawałeczek jej  mogę  ten tego tamtego Dodane po przeczytaniu całego wątku: No i wpadłam jak śliwka w kompot. Ja chcę ceropegię 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 08, 2008, 21:45:59 » |
|
Jaką?  bo jest sporo gatunkow 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 09, 2008, 08:28:15 » |
|
Jaką? Hm, wszystko jedno, a może tą najłatwiejszą w uprawie, jaką woodu czy jakoś tak  . A tak, przy okazji powiem, że w temat hoje nawet nie wchodzę. Nadal im się opieram i nawet mi się udaje  . Tak, że zero hoi u mnie w domu. No! Tak trzymać  . Po co ja wchodziłam w temat o ceropegii 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 09, 2008, 13:11:45 » |
|
Lulu... a jak z tematem storczkowym u Ciebie ???? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 09, 2008, 14:33:10 » |
|
Storczykom się dzielnie opieram  , też nie wchodzę w ten dział. A ceropegię mam już przyobiecaną. Tak, że dziadowanie nieaktualne 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 09, 2008, 14:57:31 » |
|
Widzisz... ja Beatkę poprosiłam o podlewanie mi kwiatków... a ostatnio patrzę... u Beaty miska ze stapeliopodobnymi... coż, nie tylko internet przenosi zarazę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 09, 2008, 15:00:12 » |
|
He, he, mnie do podlewania Twoich daleko, oj daleko  , prędzej padną, niż ja przejadę całą Wawkę do nich. Nie to co Beata, rzut beretem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 09, 2008, 15:15:26 » |
|
Dla Beaty, z zapaleniem żył, to nie taki rzut beretem się okazał, niestety. Do dziś mam wyrzuty sumienia (choć nie byłam świadoma problemu). Taka jesteś?! Koleżance 250 doniczek nie podlejesz? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 09, 2008, 17:08:04 » |
|
Ile?! Kobieto! 250? A masz cysternę z wodą? Bo szklanką bym sobie tego nie wyobrażała, żebym latała wte i wewte, he, he.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 09, 2008, 17:50:51 » |
|
Lulu  cysterny nie trzeba , ale fakt faktem trochę czasu podlewanie takiej ilości doniczek pochłania . Ciekawe czy Tellerka wliczyła te na balkonie
|
|
|
|
|
|
Cudownego słoneczka wszystkim życzę 
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 09, 2008, 17:53:40 » |
|
No i mam nadzieję, że nie trzeba z cysterną skakać po suficie, bo tego w swoim wykonaniu to już zupełnie sobie nie wyobrażam  Ale zdaje się, że parę postów odbiegło od ceropegii. Nawet nie wiecie dziewczyny w jakiej niewiedzy ja żyłam. Ceropegię - czytaj słowo widziałam, ceropegię - jako kwiat, rzucił mi się w oczy tutaj na forum. Ale dopóki nie przeczytałam całego wątku - a to tylko dlatego, że komp był mój, TZ siedział w fotelu i za piłką głową wodził, prędkość netu była całkiem znośna - to naprawdę nie zdawałam sobie sprawy, jak ten kwiat cudnie wygląda. I tak go zapragnęłam, że prawie jestem chora  . Dlatego, hm, nie wiem, czy codzienne mecze są dla mnie dobre, obawiam się, że nie wyjdą mi na zdrowie. Ech.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa
|
 |
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 10, 2008, 08:19:03 » |
|
Moja choroba na ceropegię też zaczęła się na tym forum,mnie urzekają jej łodygi (delikatne) i liście (dekoracyjne) i oczywiście to, że sukulent  czyli suche powietrze jej nie straszne-chyba  Mam jedną od miłej forumowiczki ale została 1/3 roślinki,niestety zimę zle zniosła.Owinęłam ją wkoło doniczki na ziemi i czekam aż się rozmnoży,ma dwa nowe listki.Nie mam "ręki" do bardzo małych roślinek więc szukam w zielonościach jeśli mam okazję ale jeszcze nie spotkałam. Lulu,jeśli znajdziesz gdzieś w okolicy to daj znać proszę.
|
|
|
|
|
|
Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę. (Andrzej Mleczko) Jolka
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 10, 2008, 09:03:42 » |
|
Majoki - jak gdzieś zobaczę, to dam znać. Chociaż do tej pory nie widziałam jej w sklepach.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 10, 2008, 10:58:26 » |
|
Majoki, ja swoja tez tak rozkladalam na ziemi i leciutko wciskalam pary listkow w ziemie. Teraz mam pelno nowych galazeczek, slicznie mi sie zageszcza.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 10, 2008, 11:28:12 » |
|
A ja z przymusu rozkładam na ziemi i w sasiednich doniczkach - nie mam miejscowek wiszących....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #15 : Czerwiec 10, 2008, 13:08:37 » |
|
Moja sama sie pcha do innych doniczek, ale skutecznie ja wyciagam stamtad  )))
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa
|
 |
« Odpowiedz #16 : Czerwiec 11, 2008, 08:13:08 » |
|
Kayenn,tak zrobiłam po przeczytaniu Twojego wcześniejszego postu,dzięki. 
|
|
|
|
|
|
Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę. (Andrzej Mleczko) Jolka
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #17 : Czerwiec 11, 2008, 16:58:21 » |
|
Majoki, niech ci zdrowo rosnie  ... a....i dodam, ze ja praktycznie na razie nie podlewam, tylko spryskuje codziennie rano.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Avocado
Aktywny

frezje :O strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #18 : Czerwiec 11, 2008, 19:55:38 » |
|
extra okaz!
|
|
|
|
|
|
<<Niechaj ziemia wyda rośliny zielone: trawy dające nasiona, drzewa owocowe rodzące na ziemi według swego gatunku owoce w których są nasiona>> I stało się tak. Ziemia wydała rośliny zielone: [...]. A Bóg widział, że były dobre.
|
|
|
Ooo
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #19 : Czerwiec 22, 2008, 08:17:13 » |
|
mam kilka sadzonek ceropegii, czy wsadzic do wody i poczekac na korzonki (ile to może potrwac?) czy odraz do ziemi?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #20 : Czerwiec 22, 2008, 09:10:02 » |
|
Ja od razu do ziemi dawalam... i bardzo szybko sie ukorzenialy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kaska.k
|
 |
« Odpowiedz #21 : Czerwiec 22, 2008, 10:30:31 » |
|
A ja (za radą forumowiczki  ) trzymam na razie w wodzie no i po tygodniu pojawiają się korzonki  także z włożeniem do ziemi troszkę poczekam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kaska.k
|
 |
« Odpowiedz #22 : Lipiec 08, 2008, 14:23:02 » |
|
Mam za to pytanie o ceropegię hamlet: czy ktoś próbował ją rozmnażać? Jeżeli tak, to będę wdzięczna za wszelkie rady 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anna czarnota
|
 |
« Odpowiedz #23 : Lipiec 08, 2008, 14:32:22 » |
|
Ja próbowałam... i z kilku sadzonek przyjęła się jedna  Trzymałam w mieszance ziemi, piasku i torfu, przykryte w małej szklarence.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Ania
|
|
|
|
tuberoza11
|
 |
« Odpowiedz #24 : Lipiec 18, 2008, 15:12:54 » |
|
Mam wymarzoną sadzonkę Ceropegii Hamlet , prosze napiszcie czy postępować tak samo jak z woodi? i jak ją prowadzicie? , mam pomysł żeby poprowadzić ją po patyczku bambusowym? lub po drucie w odwróconą literę U, co radzicie? czy może być wiszącą?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Monika 
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #25 : Lipiec 18, 2008, 15:36:54 » |
|
Zdecydowanie przy pałąku. Ona ma te pędy dość sztywne...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #26 : Lipiec 26, 2008, 13:27:48 » |
|
Jej... nie bylo mnie 2 tygodnie, a moja ceropegia wydluzyla sie o jakies 30 cm.... super wyglada  ))
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kateee
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #27 : Lipiec 29, 2008, 14:40:02 » |
|
Witam serdecznie, piękne okazy ceropegii posiadacie!  Ja mam tylko ceropegię woodi i chętnie poszerzyłabym hodowlę w tej dziedzinie  W zamian moge zaoferowac krewniaków ceropegii - różne odmiany stapeliowatych ... lub euphorbii
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #28 : Sierpień 15, 2008, 21:54:39 » |
|
|
|
|
|
|
|
Cudownego słoneczka wszystkim życzę 
|
|
|
Ling Ling
Aktywny

Ze strefy subtropikalnej
|
 |
« Odpowiedz #29 : Sierpień 16, 2008, 07:09:05 » |
|
Tak się chwalicie, to i ja się pochwalę moją   Jeden z łańcuszków się nawet "roztroił", inne "rozdwoiły". Najdłuższy, pojedynczy, już miał jednego kwiatka, teraz widzę zalążki kolejnych. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|