necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta
|
 |
« Odpowiedz #60 : Listopad 18, 2008, 14:46:59 » |
|
U mnie 16 storczyków, niektóre po kilka pędów  Już zaczęłam pokazywanie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agata0806
Aktywny

Pozdrawiam
|
 |
« Odpowiedz #61 : Listopad 18, 2008, 18:09:35 » |
|
To sporo  U mnie dużo więcej i jeszcze niektóre zamówione nie doszły  O matko,gdzie je stawiać?Ty też masz z tym problem?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Oltunia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #62 : Listopad 18, 2008, 18:36:07 » |
|
Podejrzewam,że większość osób ma problem z za małymi parapetami, półkami itd.  Ja z kolei zmuszam falki do kwitnienia przesuszając je porządnie - efekt murowany! U mnie podobnie jak u Necji kilkanaście będzie kwitło, wypuszczają po kilka pędów i odgałęzień  Nie mogę się doczekać kwiatów  Ale liczę też,że pokażecie jak rozkwitną wasze kwiatuchy
|
|
|
|
|
|
"Wyjaśnienia powinny być tak proste jak jest to możliwe, ale nie prostsze"A.Einstein
Pozdrawiam ciepło. Aleksandra
|
|
|
|
|
dorotakol
Aktywny

Pozdrawiam Dorota!!!
|
 |
« Odpowiedz #64 : Listopad 18, 2008, 21:33:17 » |
|
Necja ile lat ma ten piękny falek i jak go podlewasz?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta
|
 |
« Odpowiedz #65 : Listopad 18, 2008, 21:40:53 » |
|
Dorotko, ja go mam ponad 3 lata. W szkle rośnie drugo rok. Podlewam go latem co tydzień a teraz co dwa tygodnie. Leję mu około 2-3 cm wody na dno i zostawiam. Do następnego dnia woda jest wypita i wciągnięta przez podłoże.
Ale jak poczytasz sobie dokładniej to znajdziesz więcej szczegółów 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dorotakol
Aktywny

Pozdrawiam Dorota!!!
|
 |
« Odpowiedz #66 : Listopad 18, 2008, 21:57:16 » |
|
Dzięki tak mnie urzekł, że nie doczytałam. Moje wszystkie ze szklanych donic wczoraj przesadziłam i nie miały żadnych nadgniłych korzeni - ale ten stres to nie dla mnie wolę trzymać je w plastikowych z powypalanymi dziurkami. Jak zakwitnie olbrzym to proszę zamieść zdjęcie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta
|
 |
« Odpowiedz #67 : Listopad 18, 2008, 22:00:46 » |
|
Nie omieszkam  Będzie ciemno-różowy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agata0806
Aktywny

Pozdrawiam
|
 |
« Odpowiedz #68 : Listopad 19, 2008, 10:45:15 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
polakkrk
Nowicjusz
carpe diem :]
|
 |
« Odpowiedz #69 : Listopad 19, 2008, 11:47:21 » |
|
To jest orchidarium czy akwarium? Czy cos zamotalem? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
egrabow
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #70 : Listopad 19, 2008, 13:29:01 » |
|
Świetne to orchidarium Agato, maluszki będą się tam znakomicie czuły. Trzeba tylko uważać przy doborze storczyków aby nie miały długich pędów kwiatowych, bo wygląda na nieco niskie, ale to się da zaplanować. Gratuluję i trochę zazdroszczę 
|
|
|
|
|
|
Człowiek potrzebuje dwóch lat aby nauczyć się mówić a pięćdziesięciu, żeby nauczyć się milczeć. Ernest Hemingway Pozdrawiam - Kaśka Moje zielone
|
|
|
agata0806
Aktywny

Pozdrawiam
|
 |
« Odpowiedz #71 : Listopad 19, 2008, 15:19:03 » |
|
To jest terrarium z którego robione jest orchidarium.Tak,jest niskie i będą tam storczyki raczej botaniczne które kwitną na krótkich pędach  Zwykłym hybrydom jest dobrze na parapecie  Marzę już o większym a jeszcze nie mam tego  Ale kiedyś na pewno to marzenie się spełni i pewnie szybciej niż mi się wydaje 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
egrabow
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #72 : Listopad 19, 2008, 16:26:33 » |
|
Spokojnie poeksperymentuj na tym małym, zauważysz wszystkie mankamenty i nie będziesz powtarzała błędów na dużym. Człowiek zawsze się czegoś w praktyce nauczy ale życzę Ci spełnienia tego marzenia w jak najkrótszym czasie 
|
|
|
|
|
|
Człowiek potrzebuje dwóch lat aby nauczyć się mówić a pięćdziesięciu, żeby nauczyć się milczeć. Ernest Hemingway Pozdrawiam - Kaśka Moje zielone
|
|
|
polakkrk
Nowicjusz
carpe diem :]
|
 |
« Odpowiedz #73 : Listopad 19, 2008, 19:34:12 » |
|
Agata a zamierzasz tam wpuscic jakies zwierzatku mimo wszystko? Jakas jaszczurke na przyklad. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agata0806
Aktywny

Pozdrawiam
|
 |
« Odpowiedz #74 : Listopad 19, 2008, 21:15:41 » |
|
Egrabow DZIĘKUJĘ CI  Masz rację że będę mogła poeksperymentować i dużo się nauczyć obserwując rośliny i fakt że na przyszłość będę już mądrzejsza i bardziej doświadczona w hodowli w orchidarium  Polakkrk że co?? Przecież to coś by mi moje storczyki zeżarło  A tak na marginesie to chciałam mieć legwana,fajny jest 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agac
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #75 : Listopad 19, 2008, 23:26:31 » |
|
Orhidarium piękna rzecz.też chciała bym mieć, ale te kupne nie dość że małe to jeszcze bardzo drogie. Ostatnio wpadłam na pomysł że jak będę wymieniać kabinę prysznicową to może by ją jakoś zaadaptować i przerobić na orhidarium ? Co wy na to ? Jak myślicie czy jest to możliwe?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agata0806
Aktywny

Pozdrawiam
|
 |
« Odpowiedz #76 : Listopad 20, 2008, 08:21:15 » |
|
Agac mi orchidarium robi Pan z Katowic,robi to dużo taniej.Całkowity koszt przy tych wymiarach to nie całe 1500 zł..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|