Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 05:19:39
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1 2 3 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: phalaenopsis w szkle  (Przeczytany 6575 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Ooo
Aktywny
**

« : Czerwiec 08, 2008, 09:45:46 »

Witam  Very Happy Chciałabym wsadzic moje falki do wazonu i postawic gdzieś na półce zamiast na parapecie, tylko boję się że może byc im za ciemno i że korzenie bądą gniły oraz że nie będą chętnie kwitły.
W jakiej odległości od okna macie swoje falki i jak im jest?
Czy w półcieniu a nawet cieniu będą rosły i kwitły?
Jak czesto podlewac jeśli wsadzi się je do wazonu?
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi Very Happy
moniq
Gaduła

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 08, 2008, 09:57:12 »

Ooo, znajdziesz odpowiedzi na te wszystkie pytania.
Zaangażuj tylko wyszukiwarkę do pracy
Ooo
Aktywny
**

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 08, 2008, 10:10:32 »

szukałam w wyszukiwarce jednak nie znalazłam takiego tematu jedynie pojedyńcze wypowiedzi w bardzo różnych wątkach
tellerka
Administrator

Mazowieckie, Strefa klimat. 6B

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 08, 2008, 10:21:08 »

Nie w bardzo różnych, tylko w phalenopsis, trzeba szukać po 'wazonie'.
Ja mam negatywne doświadczenia z wazonem, a moiże tylko za dużo storczyków? Chyba nie umiem odpowiednio dozować wody. Oba storczyki mają się źle, a mnie dodatkowo wkurzają glony w wazonie.
Podsumowanie: metoda dla cierpliwych...

moniq
Gaduła

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 08, 2008, 10:25:16 »

poszukałam za Ciebie

http://www.floraforum.pl/index.php/topic,3438.msg69815/topicseen.html#msg69815

http://www.floraforum.pl/index.php/topic,715.15.html
weronika
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #5 : Lipiec 30, 2008, 13:03:48 »

Przymierzam sie do przesadzenia swoich falkow do szklanych wazonow,poczytalam o tym i sa zdania bardzo podzielone.Moze ktos z Was w ten sposob hoduje swoje kwiatki i zechcialby podzielic sie swoimi doswiadczeniami??
Kayenn
Gaduła

« Odpowiedz #6 : Lipiec 30, 2008, 13:12:37 »

Mam dwa falki w wazonach i tez jak Tellerke wkurzaja mnie glony, a ciagle zmieniac podloze i myc wazony to nie sluzy ani falkom, ani tym bardziej mnie. Do wazonow polecam tylko vandy... na sucho, ze tak powiem, bo im podloza nie trzeba. Smile))

weronika
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #7 : Lipiec 30, 2008, 17:18:03 »

hm..a nie ma jakiegos sposobu na te glony? Confused  A spryskiwanie korzeni co jakis czas bioseptem(na ulotce jest napisane,ze hamuje rozwoj glonow)?
Kayenn
Gaduła

« Odpowiedz #8 : Lipiec 30, 2008, 18:40:02 »

Weroniko... ale czy bedziesz wyciagala co jakis czas falki, zeby je spryskiwac ??? Zreszta... czy takie spryskiwanie nie zaszkodzi falkom ??? Mozesz poeksperymentowac i potem zdac nam relacje Smile

Oltunia
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #9 : Październik 19, 2008, 13:10:41 »

Kochani!

Jakieś pół roku temu przesadziłam moje dwa falki do szklanych doniczek - z dziurką do odpływu wody pod spodem. Doniczki są większe niż poprzednie plastikowe, które były standardowe ( bodajże 12 cm). Byłam zmuszona przesadzić je,ponieważ jeden i drugi rozwalił mi doniczkę - tak się skurczybyki Razz rozrastały Smile Korzenie wychodziły bokiem i dołem z doniczki a podłoża praktycznie w tych doniczkach już nie było. No i w dalszym ciągu (mimo,że minęło już trochę czasu) nie bardzo wiem jak mam je podlewać. Naczytałam się gdzieś,że jak na doniczce są kropelki wody to ma za mokro, jeszcze w innym miejscu,że podlewać raz na pół roku. Patrzę na korzenie niby te na zewnątrz są suche,ale w środku nie wiadomo co się dzieje ... Na tym forum z kolei widziałam u kilku osób falki w wazonach bez odpływów - więc to jakby co innego. Nie ukrywam,że chciałabym,żeby zakwitły - kwiaty oba mają obłędne Smile  Może ktoś ma jakieś zdanie na ten temat ? Smile

Oto zdjęcia moich gigantów po kąpieli :

tu doniczka :

Jak na razie przez te parę miesięcy podlałam je może ze 3 razy...nie wiem czy to nie za mało...boję się przelać je i stracić takie pięknotki.

"Wyjaśnienia powinny być tak proste jak jest to możliwe, ale nie prostsze"A.Einstein

Pozdrawiam ciepło.
Aleksandra
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a

« Odpowiedz #10 : Październik 19, 2008, 15:28:59 »

Yyyy, w szkle, to chyba jak w doniczce przezroczystej, plastikowej. Że wyłażą na zewnątrz, to normalne (korzenie powietrzne). A na ten temat już jest kilka wątków. Poszukaj proszę Smile

Przyjdzie czas, przyjdzie rada.
Ania.
britvictango
Aktywny
**

« Odpowiedz #11 : Październik 19, 2008, 15:53:39 »

Ja mam falki w szklanym wazonie bez odpływu wody. Podlewanie ograniczam do spryskiwania! wierzchniej warstwy podłoża i korzeni które wystają ponad podłoże. Storczyki już drugi raz będą w tym roku kwitły.
egrabow
Aktywny
**

« Odpowiedz #12 : Październik 19, 2008, 16:29:25 »

Phalaenopsis lubią ciasne doniczki a w tych plastikowych są dodatkowe nacięcia po bokach, więc jest większy dopływ powietrza i szybsze wysychanie. Twoje szklane doniczki są zdecydowanie za duże - powoduje to rozrost korzeni i wolniejsze przesychanie podłoża. Ogólnie okazy są przepiękne ( zapewne dobrze odkarmione   Smile ) Niestety, zmuszenie do zakwitnięcia nie jest takie proste. Trzeba zaprzestać nawożenia, postawić w chłodniejsze miejsce, ograniczyć podlewanie ( proponowałabym tylko przelanie doniczki wodą a nie zamaczanie). Może to przyspieszyć kwitnięcie ale nie musi. Są okazy, które kwitną 2 razy do roku a inne 1 raz na 1,5 - i nic się na to nie poradzi  Smile

Człowiek potrzebuje dwóch lat aby nauczyć się mówić a pięćdziesięciu, żeby nauczyć się milczeć.
                                       Ernest Hemingway
Pozdrawiam - Kaśka

Moje zielone
Oltunia
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #13 : Październik 19, 2008, 18:04:04 »

Aiszo dziękuję za podpowiedz - przeszukałam forum i nie znalazłam nic co dotyczyłoby szklanych doniczek z otworami - stąd moje pytanie. Co do korzeni powietrznych - nie miałam akurat ich na myśli - może źle się wyraziłam. Chodziło mi o to,że korzenie powypychały doniczkę plastikową, doniczka popękała i musiałam poobcinać część korzeni żeby jakoś wydostać storczyki. Szklana doniczka-to na pewno nie taka sama uprawa jak plastikowa. Egrabow -dziękuję Ci za rady! wiem,że zmuszenie do kwitnięcia falka to skomplikowana sprawa -wiem ponieważ mam ok 19 okazów - większość kwitnie parę razy do roku Smile
Britvictango - dziękuję ślicznie za konkretną odpowiedź - gratuluję udanej uprawy w wazonie - ponoć nie wszystkim się udaje - dlatego i ja miałam obawy przesadzając moje dwa falki do szklanej doniczki i dlatego też chciałabym opinii osób, które trzymają w szklanych naczyniach swoje okazy.

"Wyjaśnienia powinny być tak proste jak jest to możliwe, ale nie prostsze"A.Einstein

Pozdrawiam ciepło.
Aleksandra
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a

« Odpowiedz #14 : Październik 20, 2008, 21:25:19 »

Przekopałam FF i znalazłam tylko to Smile. Ale to są wazony. Bez odpływu.
http://www.floraforum.net/topics27/phalenopsis-cz2-vt3438,110.htm#65740

Ania.
Oltunia
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #15 : Październik 20, 2008, 23:46:50 »

Dziękuję za pomoc - dokładnie to samo znalazłam -wazony bez odpływu. Chyba skorzystam z rady egrabow i będę przelewać storczyki wodą,a nie namaczać je w kąpieli.Teraz podlewałam je ok. raz na dwa miesiące - bałam się zalania,ale jednak chyba to za mało,bo liście traciły turgor i wiotczały. Z drugiej strony ze storczykami jest tak,że liście wiotczeją także z nadmiaru wody Sad Po prostu spróbuję przelewać je wodą, ale np. raz w miesiącu - zobaczymy co z tego wyjdzie.
Oczywiście w dalszym ciągu czekam na wasze opinie na temat ogólnej uprawy storczyków w szklanych naczyniach. Może ktoś się jeszcze znajdzie Smile

Pozdrawiam ciepło.
Aleksandra
joannaS
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #16 : Październik 21, 2008, 06:45:49 »

Oltunia, masz piękne okazy powiedz proszę czym czyścisz liście falków i jak robisz kąpiele w wazonach .
Bardzo ten temat mnie interesuje,

Pozdrawiam Joanna
egrabow
Aktywny
**

« Odpowiedz #17 : Październik 21, 2008, 09:04:58 »

Oltunia - jak będziesz tylko przelewała wodą to raz w miesiącu będzie za mało. Podłoże wtedy tak mocno nie namaka więc trzymaj się raczej tych 2 tygodni  Very Happy

Człowiek potrzebuje dwóch lat aby nauczyć się mówić a pięćdziesięciu, żeby nauczyć się milczeć.
                                       Ernest Hemingway
Pozdrawiam - Kaśka

Moje zielone
Oltunia
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #18 : Październik 21, 2008, 11:12:46 »

JoannoS - moje okazy są umieszczone w szklanej doniczce z otworem a nie w wazonie. Odnośnie uprawy w wazonie aiszo umieściła link w poście powyżej.
Natomiast ja kąpie moje falki tak : zatykam otwór znajdujący się na spodzie doniczki plastrem lub kawałkiem plasteliny ( trzeba sobie radzić Razz) następnie nalewam wody do doniczki po sam wierzch i odczekuję jakieś 20-30 minut. Następnie odkorkowuję spodni otwór i czekam aż woda spłynie Smile Co do liści to czyszczę wacikiem zwilżonym w wodzie ( cały czas mowa o wodzie przegotowanej i odstanej ). To by było na tyle.

Pozdrawiam ciepło.
Aleksandra
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a

« Odpowiedz #19 : Październik 21, 2008, 17:40:22 »

A teraz ja proszę o pomoc i wyjaśnienie. Czym się różni uprawa  falków w przezroczystej, plastikowej doniczce doniczce, od uprawy w szklanej doniczce z odpływem? Smile Poza tym, że plastikową mogą rozsadzić korzenie, jak pisałaś, a szklanej nie.

Ania.
małgosia w
Moderator Globalny

« Odpowiedz #20 : Październik 21, 2008, 17:50:38 »

Oprócz tego,że szklaną łatwiej rozbić ? Wink Też mnie to nurtuje Confused

Pozdrawiam Małgosia
moje kwiatki
fiołki
egrabow
Aktywny
**

« Odpowiedz #21 : Październik 21, 2008, 17:56:52 »

Aiszo - niczym się nie różni. Jedyna różnica jest taka, że niektóre plastikowe doniczki mają na bocznych ściankach dodatkowe nacięcia w celu większego dopływu powietrza i lepszego odpływu wody. I tyle  Very Happy

Ernest Hemingway
Pozdrawiam - Kaśka

Moje zielone
britvictango
Aktywny
**

« Odpowiedz #22 : Październik 21, 2008, 18:03:24 »

No i mniej estetycznie wyglądają - przynajmniej dla mnie. Bo hodowla w wazonach bez odpływu wymaga dobrego wyczucia i jednak sporych umiejętności, przynajmniej ja tak sądzę.
Oltunia
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #23 : Październik 21, 2008, 18:54:40 »

Heheheh dobre pytanie - głównie chodzi o przesychanie podłoża i korzeni Smile w plastikowej doniczce szybciej przesychają korzenie ponieważ ma więcej otworów po bokach i na spodzie. Czasem te plastikowe posiadają specjalne wgłębienie na spodzie doniczki, które pomaga w przesychaniu podłoża. W szklanej doniczce nie nawiercę otworów niestety po bokach i na spodzie bo pewnie by tego doniczka nie wytrzymała Razz Jak dla mnie to jest właśnie główna różnica i zarazem dylemat przy podlewaniu. Oczywiście względy estetyczne też różnią te doniczki.

Pozdrawiam ciepło.
Aleksandra
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a

« Odpowiedz #24 : Październik 22, 2008, 06:01:57 »

To ciekawe. Bo mój storczyk był kupiony w przezroczystej doniczce bez otworów po bokach Smile. Więc dla mnie to bez różnicy, szklana z otworem, czy plastikowa z otworem  Smile.

Ania.
Oltunia
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #25 : Październik 22, 2008, 10:55:33 »

Aiszo - owszem temat jest ciekawy  Very Happy  Jak dla mnie! większość moich storczyków rośnie w doniczkach plastikowych,które mają po bokach otworki - a jak nie mają to sama je robię.Szybciej przesycha podłoże. Jest to bardzo fajna sprawa dla osób zaczynających przygodę ze storczykami - a za taką się uważam.

To ciekawe. Bo mój storczyk był kupiony w przezroczystej doniczce bez otworów po bokach Smile. Więc dla mnie to bez różnicy, szklana z otworem, czy plastikowa z otworem  Smile.
A dla mnie jest różnica: szklana z otworem czy plastikowa z otworami Smile Dlatego zaczęłam ten wątek Smile

Pozdrawiam ciepło.
Aleksandra
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a

« Odpowiedz #26 : Październik 22, 2008, 19:05:41 »

Mój rośnie w ... ceramicznej i kwitnie, jak szalony. Ostatnie kwitnienie-73 kwiatki na raz Smile

Ania.
małgosia w
Moderator Globalny

« Odpowiedz #27 : Październik 22, 2008, 19:11:01 »

Aiszo,pokaż to cudo.

Pozdrawiam Małgosia
moje kwiatki
fiołki
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a

« Odpowiedz #28 : Październik 22, 2008, 20:20:20 »

Już go kiedyś pokazywałam. Dostałam go, to miał siedem kwiatków, pierwsze kwitnienie u mnie-35, drugie-73. Teraz też wypuścił pęd. Zobaczymy, co pokaże Smile. W doniczce leży kamień, bo pod wpływem ciężaru pędu przewracała się Very Happy. Na tym zdjęciu jeszcze nie wszystkie pąki otworzyły się.

I wcześniejsza faza

Ania.
aneta_76
Rezydent

Podkarpacie, strefa 6a

« Odpowiedz #29 : Październik 22, 2008, 21:07:31 »

Ale cudny, czym Ty go karmisz  Very Happy Very Happy

Fiołki, hoye.
Strony: 1 2 3 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: