BarbaraWo
Gaduła

Siedlce...strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #180 : Sierpień 27, 2008, 17:06:49 » |
|
Bardzo ciekawą roślinką jest kosmidium - na zdjęciu bardzo efektownie wygląda 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #181 : Sierpień 27, 2008, 17:51:50 » |
|
W rzeczywistości też. Jest świetnym wypełniaczem wolnych miejsc. Kwitnie do mrozów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BASIA TEL
|
 |
« Odpowiedz #182 : Sierpień 28, 2008, 08:50:56 » |
|
Moja tunbergia , w tym roku tez nie jest efektowna  chyba taki sezon
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
|
 |
« Odpowiedz #183 : Sierpień 29, 2008, 21:42:58 » |
|
W tym roku również nie mogę sie pochwalić ładną tunbergią... Ale kupię i posieję wiosną, bo a nuż będzie dla niej lepszy czas...  Nawet niedawno widziałam nasiona białej...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #184 : Sierpień 29, 2008, 22:29:08 » |
|
Cosmidium strasznie mi się podoba  . Muszę sobie o nim poczytać  Co do tunbergii , to ta z fotografi wygląda całkiem ,całkiem  naprawdę. Uwielbiam te żółte oczka . Od lat wysiewam do dwóch skrzynek i co rok cudnie kwitną do późnej jesieni (u nas długo jest ciepło). Niestety w tym roku nie dość ,że mało powschodziło , to kwitnie wyjątkowo skąpo (delikatnie mówiąc). Barierki balkonu obrosła niesamowicie kobea , ale i ona ma mnie gdzieś i nie pokazała ani białego , ani fioletowego kwiatka. To moje trzecie podejście do tej roślinki i chyba ostatnie  . Mam za to  plagę gąsienic , które upodobały sobie pączki pnącej nasturcji . Czy masz Zoe na te żarłoki jakiś sposób  ?
|
|
|
|
|
|
Cudownego słoneczka wszystkim życzę 
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #185 : Sierpień 29, 2008, 22:31:39 » |
|
Małgosiu, pierwszy i ostatni raz miałam kobeę w ubiegłym roku. Zakwitła prawie w połowie października 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #186 : Sierpień 29, 2008, 22:33:31 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #188 : Sierpień 30, 2008, 08:00:18 » |
|
Mnie już do kobei nic nie przekona. Chyba że zmienię miejsce zamieszkania na południową Europę. Tutaj nie sieję, szkoda zachodu i miejsca. Jest tyle znacznie ciekawszych roślin. Małgosiu, a nie żal ci później motylków?  Jak to rzeczywiście plaga to spróbuj którymś ze środków owadobójczych.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vertue
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #189 : Sierpień 30, 2008, 10:50:54 » |
|
Bardzo dziwi mnie to co piszecie o kobei. Przez wiele lat hodowaliśmy ją w ogrodzie (w pojemniku, rozpiętą na sznurkach na południowej ścianie domu) i zawsze pięknie, obficie i długo kwitła. Już od kilku lat jej nie mieliśmy i właśnie wzięła mnie ochota, żeby na przyszły rok ją wysiać. Nie doczytałem kiedy ją wysiewałyście- bo my to robiliśmy w lutym 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam V. Wrocław-strefa 7a
|
|
|
tulipan998
Aktywny

Województwo podkarpackie , strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #190 : Sierpień 30, 2008, 12:24:23 » |
|
Dawno nie zaglądałem do twojego ogródka Zoe  , a tu tyle piękności . Najbardziej podobają mi się : ketmie , hortensje , begonie , mieczyki....  , jednym słowem wszystko !  . A co do pomysłu twojego sąsiada z tym koszem , to ja taki sam kiedyś znalazłem na strychu , był pokryty 2 centymetrowa warstwą kurzu  . Tez posadziłem w nim rzecz jasna kwiaty  . Na dowód prawdomówności załączyłem zdjęcia w moim ogródku  . http://www.floraforum.pl/index.php/topic,8139.msg206332.html#msg206332
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #191 : Sierpień 30, 2008, 22:32:21 » |
|
Małgosiu, a nie żal ci później motylków?  Jak to rzeczywiście plaga to spróbuj którymś ze środków owadobójczych. Przyznaję ,że żal  , więc obrywam je z listeczkami i w trawę , ale one sobie wyjątkowo upodobały same pączusie , a ja się chociaż kwitnieniem nasturcji chciałam pocieszyć . Dziś znów znalazłam dwie .Będę , więc dalej się bawić w detektywa  ,staram się w ostateczności stosować chemię , nie bardzo to lubię. Bardzo dziwi mnie to co piszecie o kobei. Przez wiele lat hodowaliśmy ją w ogrodzie (w pojemniku, rozpiętą na sznurkach na południowej ścianie domu) i zawsze pięknie, obficie i długo kwitła. Już od kilku lat jej nie mieliśmy i właśnie wzięła mnie ochota, żeby na przyszły rok ją wysiać. Nie doczytałem kiedy ją wysiewałyście- bo my to robiliśmy w lutym  Też wysiewałam w lutym , mimo to nie ma kwiatów  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #192 : Sierpień 31, 2008, 08:25:36 » |
|
Vertue, też wysiałam w lutym. Na początku maja w ogrodniczym kupiłam piękną dużą sadzonkę za 7 zł i ta również zakwitła tak późno...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #193 : Wrzesień 04, 2008, 07:38:15 » |
|
Nie wiem jak w innych regionach, ale u mnie powiało już jesienią na dobre. Ciekawa jestem kiedy w tym roku nadejdą pierwsze przymrozki. Na razie jeszcze coś tam kwitnie. Begonia która połowę kwiatów ma pełnych a połowę pojedynczych  Begonia forma zwisająca chyba teraz najładniejsza.  Jeszcze kwitnie cyklamen bluszczolistny - teraz bez liści  Kwitną na razie 3 odmiany fuksji - jeszcze będą dwie    Dwa ujęcia kosmosu w otoczeniu i jako portret   Kolejna siewka liliowca raczyła zakwitnąć  Moscheutos po raz kolejny  Tu siedzę kiedy leje  Tak wygląda ogródek siedząc na trawniku. (duży rozmiar) 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #194 : Wrzesień 04, 2008, 07:44:42 » |
|
Piękne begonie  Zainteresował mnie też kosmos, bardzo atrakcyjnie wygląda.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ewka
Aktywny

strefa 6a, lubelskie
|
 |
« Odpowiedz #195 : Wrzesień 04, 2008, 07:48:47 » |
|
Kosmos posiałam kilka lat temu i od tamtej pory sobie jest ( sam się sieje ), w najbardziej dziwnych miejscach rośnie i kwitnie. Na zdjęciach Zoe wygląda podwójnie ładnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dukra13
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #196 : Wrzesień 05, 2008, 18:41:53 » |
|
Ja jeszcze nie czuję jesieni Zoe 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nena100
|
 |
« Odpowiedz #197 : Wrzesień 05, 2008, 19:17:33 » |
|
Zoe wszystko u Ciebie pieknie wyglada, naturalnie, kolorki przede wszystkim, widac, ze masz pojecie o fotografii, ja niestety z kolorami mam zawsze niedosyt, zmieniam funkcje w aparacie i ciagle mi nie pasuja - nie odpowiadaja 100% rzeczywistosci. Twoj ogrod jest cudowny! Gratuluje!
|
|
|
|
|
|
wszystko sie moze zdarzyc-Wunder geschehen ........gdy glowa pelna marzen........
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #198 : Wrzesień 06, 2008, 13:37:19 » |
|
No to może przedostatnie zdjęcia. Bo po nich to już tylko chryzantemy. Aksamitka odmiany Arlekin - mnie się osobiście nie podoba i wiecej jej nie będzie  Przedostatnia fuksja - pozostała jeszcze tylko tegoroczna siewka, która ma już pączki, ale malutkie U tej dół spódniczki jest prawie zupełnie czarny - tutaj słońce ją trochę przyczerwieniło  Zimowit - pogryziony przez ślimaki nagie.  I dwa chwasty w postaci pyszczków rybek  I pospolity wrzos  Dzisiaj w ten cholerny upał powędrowałam przez całe miasto razem z psem do szkółki w nadziei że coś ciekawego zoczę i jestem zła bo wróciłam po 3 godzinach strasznie zmęczona, a jedyny zakup to kilka cebulek Kupiłam również jak Ela Allium nectoroscerdum bo pomyślałam, że wsadzę go razem z eucomisami i dwie odmiany szafirków Mount Hood  źródło: www.geocities.jpWallerie Finnis  źródło: www.thegardener
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 06, 2008, 13:43:56 wysłane przez Zoe »
|
|
|
|
|
|
Lila2006
|
 |
« Odpowiedz #199 : Wrzesień 06, 2008, 15:40:30 » |
|
Nie wiem jak w naturze, ale na zdjęciu to te aksamitki wyglądają bardzo fajnie. Jakoś tak radośnie. Śliczny jest również ten pierwszy szafirek. Jeszcze takiego nie widziałam. U mnie w ogródku nie bardzo jest co fotografować, tym bardziej zazdroszczę udanego foto-polowania. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
|
nena100
|
 |
« Odpowiedz #200 : Wrzesień 06, 2008, 19:35:13 » |
|
Ja aksamitek w ogole nie lubie, ale przyznaje racje Lidce te Twoje sa calkiem inne , ciekawe.
|
|
|
|
|
|
wszystko sie moze zdarzyc-Wunder geschehen ........gdy glowa pelna marzen........
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #201 : Wrzesień 06, 2008, 20:42:04 » |
|
Ja też ich nie lubię, źle mi się kojarzą, także nie będę nad nimi "ochać" i "achać". Za to szafirki wyglądają świetnie  A najbardziej urzekający jest wrzos.. Może dlatego, że pospolity 
|
|
|
|
|
|
..w życiu piękne są tylko chwile.. 
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #202 : Wrzesień 11, 2008, 16:29:16 » |
|
Moje amarylisy i wsystkie inne domowe cebulowe stoją w skrzynkach na działce. Minerwa zaczyna ponownie kwitnąć - tylko zamiast białej zrobiła się kremowo-czerwona  a już chciałam odstawiać je pod dach by rozpocząć zasuszanie. Także krynka przygotowuje się do kwitnienia.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 11, 2008, 16:32:54 wysłane przez Zoe »
|
|
|
|
|
|
nowira
|
 |
« Odpowiedz #203 : Wrzesień 11, 2008, 19:02:46 » |
|
U mnie jest podobnie  . Najpierw Fresh Lemon nie gubiąc wszystkich liści wypuścił pączka, a teraz Arctic White /już bez liści/. Też były na działce.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|