Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 05:17:21
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: 2008 Ogródek Zoe cz 3  (Przeczytany 9702 razy)
meva
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #30 : Czerwiec 13, 2008, 21:13:23 »

Bardzo piękne rośliny  Smile

Mam pytanie odnośnie sparaksisa: kupiłam na wyprzedaży cebulki i posadziłam do doniczki w domu (nie mam ogródka, a bardzo mi się podoba ten kwiatek), było to z 3 tyg temu, z 12cebulek wykiełkowały mi tylko 4  Sad-obecnie mają 2-4cm- czy jest szansa, ze mi zdążą zakwitnąć w tym sezonie?Czy mam jakoś z nimi szczególnie postępować?
Jeśli zaśmiecam wątek i mam się gdzieś przenieść - to prosżę przekierujcie mnie  Smile
pozdrawiam  Smile
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 16, 2008, 00:59:35 wysłane przez aiszo » Zapisane
Zoe
Gość
« Odpowiedz #31 : Czerwiec 14, 2008, 12:48:40 »

Powinny pod jesień zakwitnąć.
anita74
Aktywny
**

« Odpowiedz #32 : Czerwiec 14, 2008, 19:30:01 »

Zoe jak mnie fasynują Twoje roslinki ,piękne . Smile
U mnie Dzwonek poszarskiego jest na słońcu i w cieniu .Na slońcu tylko trochę mniej sie pokłada.
meva
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #33 : Czerwiec 15, 2008, 19:26:27 »

Dzięki za szybką odpowiedź!  Smile
Zoe
Gość
« Odpowiedz #34 : Czerwiec 15, 2008, 20:52:59 »

Dzisiaj lało, padało , rzucało żabką więc na zdjęcia nie pora. Mimo to pokażę wam trzy obrazki całości ogródka. Jest to wariacja na ten sam temat. Wszystkie robione przez szybę tylko z innego okna. Zatem ich jakość jest taka sobie.  Wszytkie są w większym rozmiarze niż forum może strawić.

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 15, 2008, 20:55:51 wysłane przez Zoe » Zapisane
anita74
Aktywny
**

« Odpowiedz #35 : Czerwiec 15, 2008, 21:11:53 »

No to masz szczęście u mnie nic nie padało troszkę mżawki przeleciało nadal sucho u nas ,mam dość podlewania trawa mi usycha Mad.Niestety tylko podlewam rabatki. Sad
Mnie sie podobają Twoje rabatki roślinnosć jest stopniowo od najmniejszej do najwiekszej ,bardzo ładnie. Very Happy
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a

« Odpowiedz #36 : Czerwiec 16, 2008, 01:04:23 »

trawa mi usycha Mad
Trawa mi uschła. Mimo podlewania Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad

Przyjdzie czas, przyjdzie rada.
Ania.
anita74
Aktywny
**

« Odpowiedz #37 : Czerwiec 16, 2008, 07:06:51 »

trawa mi usycha Mad
Trawa mi uschła. Mimo podlewania Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad

Nie Aiszo musimy oszcczędzać na wodzie u nas dużo zużywa się w gospodarstwie bydło, opryski ,a wieczorem nawet nie ma ciśnienaia wody.Niestety kosztuje woda ,dość wysokie rachunki płacimy.
Aga73
Rezydent

« Odpowiedz #38 : Czerwiec 16, 2008, 15:14:28 »

Widok z przodu, tyłu, boku.. I tak świetnie się prezentuje. Nie jestem ekspertem, ale nie planujesz jakiegoś płotka, żeby chodniczkiem można było przejść? Tak pytam, bo mój ślubny mimo, że niby nie interesuje się sprawami ogródkowymi to z lekka się irytuje jak się rośliny ścielą na ścieżce.. Smile

..w życiu piękne są tylko chwile.. Smile
Zoe
Gość
« Odpowiedz #39 : Czerwiec 16, 2008, 17:39:19 »

Nie nie planuję. Ja celowo tak to rozplanowałam by część pędów ścieliła się po ścieżce(nienawidzę ostrych prostych lini w ogródku, a tam gdzie muszą być staram się je łagodzić zielenią) z tym, że dla mnie jednaj miejsca jest dość, w innym wypadku gęsiego.
Inną sprawą jest sprzęt dwukołowy i z tego powodu planuję poszerzyć chodnik o szerokość małych płytek chodnikowych.
Aga73
Rezydent

« Odpowiedz #40 : Czerwiec 16, 2008, 17:43:28 »

Wszystko jasne. U mnie płytka szersza. Grunt to wiedzieć czego się chce Smile A poza dzięki za poradę, rhododendron czysty Smile

Zoe
Gość
« Odpowiedz #41 : Czerwiec 16, 2008, 17:47:47 »

Wielki prawie metrowy rozczochraniec czyli chaber wielkogłówkowy

Liliowiec rudy pod deszczu

Ostróżka - grupa Pacyfic odmiana Blue Bird

Ponieważ wielkie krzaczysko nie chciało się zmieścić to pokazuję 1/1000 część (żylistek szorstki)

Resztę obrabiam i program graficzny mi zastrajkował. Muszę poczekać.
Joanna52
Gaduła

G.Śląsk - strefa 6B

« Odpowiedz #42 : Czerwiec 16, 2008, 20:07:01 »

Chociaż nie przepadam za żółtym kolorem to chaber urzekł mnie swoją czuprynką. Smile

Pozdrowienia 
Joasia
Moja kolekcja
Mój ogród[/ur
Monia68
Rezydent

« Odpowiedz #43 : Czerwiec 16, 2008, 21:13:43 »

Wszystkie rośliny przepiękne i świetnie podane, jak zwykle zresztą Smile Bardzo zaintrygowała mnie maruna.

Serdecznie pozdrawiam,
Monika
Mój ogród
Kolekcja
Aga73
Rezydent

« Odpowiedz #44 : Czerwiec 17, 2008, 14:28:49 »

Nic dziwnego, że grupa Pacific kolorek mówi sam za siebie Smile Mokry liliowiec świetny! Taki głęboki kolor..

Zoe
Gość
« Odpowiedz #45 : Czerwiec 18, 2008, 18:31:22 »

Trochę fotek dokumentacyjnych

Tojeść kropkowana

Sparaksis w całości

Pysznogłówka

Przetacznik siwy

Kwitnące teraz prymulki trochę wymoczone i poplamione przez deszcz

Lepnica nadmorska

Gailardia

Czyściec wełnisty

Kokorycz

Trytoma

Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #46 : Czerwiec 19, 2008, 07:02:27 »

Jak zwyle- rośliny na fotkach jak żywe... Żeby tak jeszcze dołączyć zapach..
Zoe- rosliny ciebie kochają tak jak ty je...Wzorcowo ci rosną. Zawsze coś ciekawego i elegancki sposób pokazujesz Smile Very Happy
Monia68
Rezydent

« Odpowiedz #47 : Czerwiec 19, 2008, 07:27:19 »

Przetacznik wygląda bardzo elegancko Smile

Serdecznie pozdrawiam,
Monika
Mój ogród
Kolekcja
Aga73
Rezydent

« Odpowiedz #48 : Czerwiec 20, 2008, 15:34:09 »

Dla mnie najbardziej w oko wpadła ta pochodnia.. Trytoma Smile

Aga2
Aktywny
**

Agnieszka kujawsko-pomorskie

« Odpowiedz #49 : Czerwiec 20, 2008, 16:09:24 »

Czyżby obok pieknej tojeści kropkowanej jakiś krwawnik rósł ?
Przetacznik ciekawy , lepnica urocza - jejciu jeszcze ich nie mam Very Happy

"Gdyby pszczoły zniknęły z powierzchni planety, ludziom pozostałoby cztery lata życia . Bez pszczół nie ma zapylania, a więc też roślin, zwierząt i ludzi"
A Einstein.
Zoe
Gość
« Odpowiedz #50 : Czerwiec 20, 2008, 16:54:10 »

Aga tak właśnie rośnie i jest to kolor czerwono-brązowy. Natomiast Trytomą trudno się w tym roku chwalić. W zimie trochę podmokła i trzeba było dość mocno ogolić z liści zatem jest dość niska.
Doświadczenie na kolejne lata wiązać trytomę nie z powodu chłodu tylko by nie zamokła w środku, bo ta ogromna masa liści leżących na sobie powoduje, że zaczynają gnić. Coraz bardziej zaczynam doceniać normalną mroźną i śnieżną zimę. Mniej było wypadów niż po tych dwóch ostatnich.

Przykładem może być hibiskus moscheutos dwa okryłam butelkami, a jeden tradycyjnie liśćmi i gałęziami. I ten właśnie tradycyjnie okryty zgnił, natomiast dwa pozostałe mają się świetnie.
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #51 : Czerwiec 20, 2008, 19:16:03 »

No właśnie, przypomniałam sobie...Zoe- kupiłam Hibiskusa moschetusa wiosną- ładnie rósł  w donicy na balkonie...Zachciało mi sie wynieść donicę do ogrodu i okropnie zmarniał  Sad, podejrzewam, że chyba po nim... Nie wiem czemu...
Przyniosę z powrotem na balkon, ale może powiesz jak się z nim obchodzić... Pliss.... I pokaż, jak wygląda twój...
Zoe
Gość
« Odpowiedz #52 : Czerwiec 20, 2008, 19:33:22 »

Elu jest podatny na szarą pleśń. Sprawdź czy jest czysty, na początku nic nie widać tylko jest jakby przywiędniety, dopiero potem wyłazi sprzwca. Elu nie wymaga on praktycznie żadnych starań poza standartem ziemia lekko wilgotna i z uwagi na intensywny wzrost i dużą masę liści rozcieńczone, ale nawożenie przy każdym podlewaniu na razie nawozem do zielonych. Poza tym doniczka musi być słusznych rozmiarów.
Mój rośnie w gruncie i na razie to tylko około 90 cm liści, ale jutro zrobię fotkę.

Zoe
Gość
« Odpowiedz #53 : Czerwiec 20, 2008, 19:42:38 »

Dzisiaj poszłam do ogródka z prawie morderczym nastrojem. Tylko czekałam czy się ktoś napatoczy. Nie było nikogo więc wzięłam się za nieplanowaną wcześniej robotę i przycięłam wszystkie krzewy które kończą kwitnienie. Z każdego została chyba tylko 1/3 tego co było, ale podły nastrój przeszedł i mogę wam przedstawić dzisiejsze sprawozdanie

Astilbe

Firletka chalcedońska prawie w całości

Lawenda

Fragment liliowej rabatki

Macierzanka głowkowa

Jedyna moja pelargonia w tym roku przechowana przez zimę

Przetacznik długolistny - w porównaniu do poprzedniego to roślina wysoka sięgająca nawet metra

Wiciokrzew pomorski

Lila2006
Rezydent

Kujawsko-pomorskie strefa 6b

« Odpowiedz #54 : Czerwiec 20, 2008, 20:05:40 »

Bardzo podoba mi się pelargonia, jest jakaś taka...zwarta, soczysta, no cudna. Najbardziej jednak zachwycił mnie przetacznik. Uwielbiam wszystkie takie długie kłosowate kwiatostany, a jak jeszcze do tego jest niebieski, to już pełnia szczęścia.  Very Happy

Pozdrawiam Lidka
Monia68
Rezydent

« Odpowiedz #55 : Czerwiec 20, 2008, 20:33:42 »

Jak zwykle wszystko piękne, nie wiem, czym najpierw się zachwycać Smile Bardzo podobają mi się lilie, tawułki, lawenda i imponujący wiciokrzew. Czy to "Serotina"?

Serdecznie pozdrawiam,
Monika
Mój ogród
Kolekcja
Zoe
Gość
« Odpowiedz #56 : Czerwiec 20, 2008, 21:49:10 »

Lidko póki paczki nie wysłałam to możesz go chcieć. Mam pięć bardzo rozrośniętych kęp więc nie będzie sprawy. Tylko kwiaty i większą część pędu przytnę więc efekt dopiero na jesieni bo powtarza kwitnienie.
Aga73
Rezydent

« Odpowiedz #57 : Czerwiec 20, 2008, 21:56:04 »

Ten łan lawendy super! Wiciokrzew ech... Smile Macierzanka świetna, nie wiem dlaczego w ogrodniczym jej nie mają  Confused Mój przetacznik jeszcze w powijakach, że nie wspomnę o liliach..  Smile

Zoe
Gość
« Odpowiedz #58 : Czerwiec 20, 2008, 21:59:31 »

Aga nie mają bo należy do tych drewniejących i dość krótkowiecznych po 3 latach może ci sama zniknąć.
Aga73
Rezydent

« Odpowiedz #59 : Czerwiec 20, 2008, 22:14:16 »

Ale to czasem irytujące, nastawiają się tylko na zysk?! Ogólnie u mnie nic ciekawego nie ma.. No źle napisałam: jest ciekawe, ale już gości w moim ogródku Smile

Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: