|
Zoe
Gość
|
 |
« : Czerwiec 07, 2008, 17:02:47 » |
|
Maczek syberyjski  Kupiłam smagliczkę z ciekawości bo producent chcąc mieć ładne sadzonki opryskał retardantem, poatrzę sobie jak to będzie wyglądało przez cały sezon. Na razie wygląda tak   W ramach ogólniejszych widoczków ściśle prywatny z lekka ocieniony kącik do siedzenia. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 07, 2008, 18:52:26 » |
|
Delosperam, delosperma... siedzę i powtarzam, żeby nie zapomnieć.... Co zimą zrobic z nią (jak już od ciebie jesienią dostanę?  ) - w domu...?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 07, 2008, 19:35:50 » |
|
Na balkonie przykryta tylko w miarę lepiej mniej niż więcej. Tylko prośba o przypomnienie się pod koniec sierpnia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ewa-Maria
Gaduła

Małopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 07, 2008, 20:20:24 » |
|
Dziękuję Zoe, już dopisałam do swojej listy czyścicę i z powodu jej urody i wysokości. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam serdecznie - Ewa
|
|
|
BarbaraWo
Gaduła

Siedlce...strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 07, 2008, 20:27:29 » |
|
Smagliczkę mam białą i fioletową, a w takim kolorze  nie widziałam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 07, 2008, 20:47:06 » |
|
Najbardziej podoba mi się kącik do siedzenia  Miałam białą smagliczkę, ale jakaś dziwna była i powędrowała na kompost.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BarbaraWo
Gaduła

Siedlce...strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 07, 2008, 21:42:26 » |
|
U mnie smagliczka służy jako zapełniacz pustych miejsc...reszta ląduje w śmietniku 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 08, 2008, 12:16:36 » |
|
Miał być to kolor karminowy a jest jak widać. Kolejny raz przekonuję się, że marketowe kupowanie to kupowanie kota w worku. Roślinka nazywa sie czosnek krwisty  Tu w całej okazałości  Dalie w skrzynce kwitną już z miesiąc podpędzone w domu. Wys. około 25-30 cm  Roczna sadzonka budlei skretolistnej  Gęsiówka orzęsiona próbuje ponownie zakwitnąć  Goździk kropkowany czerwony  Iglica zmienna  Liliowiec 'Stella de Oro'  Pierwszy kwiatek Sparaksis zwany cygańskim kwiatem  Widok na ogródek z tarasiku altanki 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 08, 2008, 20:45:35 wysłane przez Zoe »
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 08, 2008, 16:22:19 » |
|
Przy poprzednim podejściu do twojego ogródka nie otworzyły się chyba wszystkie zdjęcia  ... Ja chcę posiedzieć prywatnie! To ogród o jakim marzę...........................................
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anita74
|
 |
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 08, 2008, 17:34:26 » |
|
Piękna ta budleja ,nie widziałam takiej 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 08, 2008, 18:31:33 » |
|
Astrid zapraszałam tylekroć, więc czuj się stale zaproszona jeśli tylko wiatry pognają cię na południe.
Anita około 60 cm sadzonka to wydatek około 8-10 zł. No w podskokach 15 zł. Do dostania w kilku firmach wysyłkowych.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 08, 2008, 18:41:15 » |
|
|
|
|
|
|
|
..w życiu piękne są tylko chwile.. 
|
|
|
Joanna52
Gaduła

G.Śląsk - strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 08, 2008, 18:42:16 » |
|
Wiedziała jakie skutki będa po wizycie w Twoim ogrodzie. Te plamy kolorów...wielkość roślin ,chyba mi lat braknie aby to osiągnąć 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 08, 2008, 18:44:33 » |
|
Jak moje zapędy nie ustaną to dalsze powiększanie rabatek będzie kosztem trawnika. Już dzisiaj przeglądałam co by tu kupić. Wpadłam na czyścicę alpejską i wylądowała na liście zamówień jesiennych.
-------------------
Asiu przyjedź z kimś do dźwigania lub autkiem. Ja będę miała miejsce ty większe rośliny. Zatem korzyść obopólna. Serdecznie zapraszam. Ja niestety nie mam ani autka ani "tragarza".
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 08, 2008, 18:47:51 wysłane przez Zoe »
|
|
|
|
|
|
Teśka
|
 |
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 08, 2008, 18:48:18 » |
|
Z tego wszystkiego słów mi zabrakło  Zachwyt i coś tam do tego podobne chciałam napisać  ! Zamurowało! Szacuneczek Zoe  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Joanna52
Gaduła

G.Śląsk - strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #15 : Czerwiec 08, 2008, 19:57:28 » |
|
Zoe - od dzisiaj będę się szeroko uśmiechać do mojej połówki  myślę że kiedyś uda nam się spotkać . Będzie -tragarz i autko 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
|
 |
« Odpowiedz #16 : Czerwiec 08, 2008, 20:10:15 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #17 : Czerwiec 08, 2008, 20:36:31 » |
|
Kolejny raz się powtórzę, wszystkie rośliny niezwykłej urody  Zoe, czy sparaksis uprawiasz w gruncie? Moje cebulki pięknie wzeszły, nota bene posadzone zgodnie z Twoimi radami, ale jeszcze pąków nie widzę. Dalie bardzo mi się podobają, dostałam trzy piękne niskie odmiany od Jagny, na razie mają ładne liście, ale były późno posadzone. Ten czerwony dzwonek bardzo podobny do goździka  Kot w worku bardzo urodziwy  Zoe, zapomniałam zapytać, jak długo trzeba czekać na taką kępę liliowca? Moje były sadzone jesienią i wiosną, czy są szanse na kwiaty?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 08, 2008, 20:44:10 wysłane przez Monia68 »
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #18 : Czerwiec 08, 2008, 20:49:55 » |
|
Moniko dzięki za uwagę, już poprawiłam oczywiście jest to goździk.
Ten liliowiec na półtora roku. Posadzony wiosną ubiegłego roku. Twoje powinny oba zakwitnąć. Jednym czy dwoma pędami, ale powinny zakwitnąć.
Ja sparaksis mam w skrzynce więc ma cieplej, a przy różnicy temperaturowej to nie ma nic dziwnego, że nie masz jeszcze pąków.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #19 : Czerwiec 08, 2008, 20:57:16 » |
|
Dziękuję serdecznie za wyjaśnienia  Pocieszyłaś mnie, bo w sumie mam mało bylin kwitnących latem i chciałabym, żeby wszystkie zakwitły. Przeczytałam, że bodziszka korzeniastego po kwitnięciu należy przyciąć 10 cm nad ziemią. Czy to prawda?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #20 : Czerwiec 08, 2008, 20:59:49 » |
|
Moniko należy by wyglądał foremnie, ale do życia konieczne nie jest.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #21 : Czerwiec 08, 2008, 21:01:26 » |
|
Zoe, jeszcze raz bardzo dziękuję 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #22 : Czerwiec 09, 2008, 19:06:21 » |
|
Niecierpek jego kwiatki wyglądają jak plastikowe  Zaczyna kwitnąć Oxalis depressa. Jego cechą charakterystyczna są te spiralnie zachodzące na siebie płatki kwiatów. I druga cecha to super maleńkie cebulki.  Taki sobie pełnik chiński  Tak wyglądają kępy Przymiotna w czasie pełni kwitnienia  A tak Szałwii omszonej  Wiciokrzew - jeszcze tylko muszę ustalic odmianę bo to sadzonka z przydrożnego krzewu 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 11, 2008, 00:32:53 wysłane przez aiszo »
|
|
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #23 : Czerwiec 09, 2008, 20:14:09 » |
|
Szałwia zjawiskowa!  Szczerze mówiąc ten szczawik jakiś taki.. urokliwy. A przecież to jedna rodzina z tym trzepakiem valdiviensis.. 
|
|
|
|
|
|
..w życiu piękne są tylko chwile.. 
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #24 : Czerwiec 09, 2008, 20:38:48 » |
|
Ciekawy ten niecierpek z bialo obrzezonymi listkami... szalwia przecudnej urody... a w ogole fotki boskie  ))
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #25 : Czerwiec 09, 2008, 20:42:32 » |
|
Na mnie największe wrażenie zrobiły kępy przymiotna 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
|
 |
« Odpowiedz #26 : Czerwiec 11, 2008, 00:35:05 » |
|
Kurczę, dwa tygodnie minęły od mojej wizyty, a jakie zmiany
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 12, 2008, 15:42:51 wysłane przez aiszo »
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
Aga2
Aktywny

Agnieszka kujawsko-pomorskie
|
 |
« Odpowiedz #27 : Czerwiec 11, 2008, 07:51:41 » |
|
Zoe uroczo w Twoim ogródku  ja się martwie gdzie mam dosadzać ale co masz mowić Ty
|
|
|
|
|
|
"Gdyby pszczoły zniknęły z powierzchni planety, ludziom pozostałoby cztery lata życia . Bez pszczół nie ma zapylania, a więc też roślin, zwierząt i ludzi" A Einstein.
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #28 : Czerwiec 13, 2008, 18:25:54 » |
|
Dzwonek poszarskiego - u mnie rośnie w półcieniu i długie pędy kwiatowe są tak ciężkie, że się pokładają. Ciekawa jestem czy uprawiany w pełnym skłońcu również się pokłada  Firletka chalcedońska ( cała kępą później bo dzisiaj przycięłam kwiatka i zdjątko poszło do kosza)  Goździki pierzaste w całości.  Najwcześniejsza lilia  Maruna  Jedna z moich róż - ten typ kolorów najbardziej mi się podoba  Sparaksis - tym razem czerwony 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
|
 |
« Odpowiedz #29 : Czerwiec 13, 2008, 19:13:55 » |
|
Jak zwykle piękne fotki. Zoe- czy ta twoja piękna róża to Gloria Dei? Identyczna- ale czasem się trafiają pod inną nazwą.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|