Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Luty 08, 2012, 21:16:52
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Kontynuacja Forum znajduje się pod nowym adresem: www.floraforum.eu . Zapraszamy Smile
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Cięcie krzewów ozdobnych  (Przeczytany 2740 razy)
Zoe
Gość
« : Czerwiec 07, 2008, 16:52:30 »

Żylistek

Zostawiam w postaci miniaturki do kliknięcia bo jest to duży rozmiar i forum zmniejszy przez co stanie się mało czytelne

Krzewuszka

Jean
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 29, 2008, 16:53:59 »

Bardzo potrzebny temat. Przy okazji miałbym pytanie dotyczące ciecia iglaków.
W jakim terminie /terminach/ najlepiej ciąć? Jak postępować, jak jednak ciąć iglaki, które na ogół nie znoszą cięcia np. świerki, jodły, gdy taka konieczność zaistnieje. Pewnie za dużo pytań na jeden raz.
Pozdrawiam.
JeyDee
Moderator Globalny
Rezydent

strefa klimatyczna 6B

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 29, 2008, 16:56:14 »

A ty faktycznie chcesz coś ciąć czy pytasz na wszelki wypadek ?

Pozdrawiam - Jola Smile

A Stefek bezczelnie zmienił szkodę...
Moje chychcie
Zoe
Gość
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 29, 2008, 17:02:07 »

Iglaki najlepiej ciąć wczesną wiosną tak na granicy ruszenia wegetacji. U nich regeneracja trwa długo i efekty najczęściej są widoczne dopiero na kolejną wiosnę. Dlatego jeśli już je tniemy to porządnie by tego nie robić co roku.

Ja zastanawiam się jeszcze nad cięciem jesiennym. Muszę przyciąć świerka a właściwie ściąć mu jeden prawie cały bok. Chyba jednak zdobię to wiosną. Rosnąca rośłinna przynajmniej zasklepi rany.
Jean
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 29, 2008, 17:55:26 »

JeyDee - na wszelki wypadek raczej nie zawracam nikomu glowy.

Zoe - dziękuję za wypowiedź. Posadziłem jodłę koreańską za blisko ścieżki (7-8 lat temu) no i utrudnia już przejście. Poradzono mi aby wycinać środkowe pędy za rozgałęzieniem co nie oszpeca drzewa a zmniejsza średnicę. Zacząłem to robić teraz, z konieczności i nawet nieźle wychodzi. Ale znajomy ma szczepione na wysokości ok. 80 cm 2 jałowce /J. squamata 'Blue Star'/ i kula zaczyna się deformować, chce cięciem wyrównać te kule i to teraz. Co wiec poradzić? Świerki 'Nidiformis', rozrastając się na boki zajmują mu też ścieżkę, a i świerki i ścieżka są ładne. Takie m. i. bywają doraźne problemy.
Pozdrawiam.
JeyDee
Moderator Globalny
Rezydent

strefa klimatyczna 6B

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 29, 2008, 18:11:18 »

Nie miałam na myśli zawracania głowy, tylko to, że dla różnych gatunków są różne opcje.
Na temat jałowców mogę powiedzieć tyle, że jakieś uczone źródło, z którego korzystałam, zalecało wycinanie wybranych gałązek w taki sposób, żeby miejsce cięcia było niewidoczne.
Nie wiem czy piszę zrozumiale - chodziło o cięcie pojedyńczych gałązek czyli przeciwieństwo techniki cięcia np. bukszpanu.

Pozdrawiam - Jola Smile

Moje chychcie
Jean
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 29, 2008, 18:33:35 »

Piszesz zrozumiale i potwierdzasz to co też słyszałem i usiłuję zastosować przy cięciu mojej koreanki. Przy drobnych pędach np. wspomnianego wcześniej świerka 'Nidiformis' czy tego jałowca to będzie żmudna praca ale chyba jedyny sposób bez oszpecenia rośliny.
Pozdrawiam i dziękuję za informację.
JeyDee
Moderator Globalny
Rezydent

strefa klimatyczna 6B

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 29, 2008, 18:35:09 »

Tylko weź pod uwagę, że ta przycięta gałązka się zagęści.

Pozdrawiam - Jola Smile

Moje chychcie
Zoe
Gość
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 30, 2008, 07:32:30 »

Mam ten sam problem ze swoim świerkiem. Niestety kosmetyczne cięcia nie wchodzą w grę bo koło niego za chwilę nie będzie można przejść. Mój ma ponad 20 lat i zajmuje już sporo miejsca. Pozostanie tylko obcięcie go z jednej strony i przez sezon patrzenie na bure gałązki.

Natomiast pojedyncze gałązki można ciąć spokojnie okrągły sezon
bambi
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #9 : Lipiec 07, 2008, 20:18:22 »

Czy można prosić o poradę  Laughing dot. cięcia forsycji? Wiem, że już raczej po terminie, ale gdybym chciala w przyszłym roku, to jak?

Żeby oszczędzić naczalstwu problemów z czytaniem moich postów będę w miarę możliwości sama je poprawiać, nie obrazicie się??? Wink
« Ostatnia zmiana: Lipiec 07, 2008, 20:21:38 wysłane przez bambi » Zapisane

pozrawiam,
bambi
agsen
Nowicjusz
*

woj. śląskie, strefa 6b

« Odpowiedz #10 : Lipiec 07, 2008, 21:02:52 »

Forsycje tnie się zaraz po kwitnieniu bo kwitną na zeszłorocznych pędach. Ciąć warto bo inaczej łatwo się ogołaca od dołu. Ja skracam tylko te gałęzie, które przeszkadzają Smile. Mam rację?

Głupiec się spieszy, człowiek inteligentny czeka, mędrzec idzie do ogrodu.
Rabindranath Tagore
Zoe
Gość
« Odpowiedz #11 : Lipiec 07, 2008, 23:06:18 »

Faktycznie tnie się zaraz po kwitnieniu. Faktycznie kwitnie najładniej na ubiegłorocznych przyrostach. Natomiast ile chcesz ściąć to zależy jakiej wielkości chcesz mieć krzak. Ja preferuję krzewy takie by ręką sięgnąć wierzchołka więc tnę dość ostro. Jeśli zależy ci na wysokich krzewach możesz ciąć 1/3 pędu kwitnącego.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 10, 2008, 18:13:40 wysłane przez JeyDee » Zapisane
bambi
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #12 : Lipiec 10, 2008, 17:47:26 »

Dziękuję Zoe. Fajne masz te karty z ilustracjami Smile

pozrawiam,
bambi
tamara53
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #13 : Listopad 15, 2008, 16:19:15 »

Dzieki za założenie strony "cięcie krzewów ozdobnych". Fajna i pożyteczna rzecz. Poruszacie tematy, które mi są bardzo potrzebne. Dobry pomysł z ilustracjami. Jak ciąc krzewuszkę i żylistek wydrukowałam i będę miała wspaniałą ściągawkę.
Pozdrawiam wszystkich
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: