|
moniq
|
 |
« Odpowiedz #30 : Czerwiec 21, 2008, 17:40:31 » |
|
No wiesz, trochę sobie zażartowałam  odróżniam już dendrobium od miltonii i od vandy oczywiście. Jednym palcem u nogi już jestem w temacie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #31 : Czerwiec 21, 2008, 17:52:18 » |
|
No i proszę jak to dziewcze sobie żartuje ze starszej pani  . Myślę ,że już jesteś całą nogą  w temacie.
|
|
|
|
|
|
Cudownego słoneczka wszystkim życzę 
|
|
|
|
moniq
|
 |
« Odpowiedz #32 : Czerwiec 21, 2008, 17:54:40 » |
|
Z jakiej pani???? Bo mi się coś literki rozmazują, przemieniają albo co
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #33 : Czerwiec 21, 2008, 21:10:07 » |
|
Myślę że bryance się po prostu link do mojego zdjęcia przypadkowo zaplątał w pamięci myszki i mam wiarę, że nie chciała nas sprawdzać co do rozróżniania gatunków To co masz na drugim zdjęciu bryanko to jak dziewczyny pisały coś z cambrii lub jakieś oncidiowate albo kupiłaś zalane albo sama zalałaś bo by były tak pomarszczone bulwy muszą być one bardzo stare a jak widać nie jest to wiekowa roślina. Niestety w domowych warunkach ratowanie tak zniszczonego storczyka jest bezcelowe.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #34 : Czerwiec 21, 2008, 23:38:35 » |
|
Probeta, jesteś bardzo wielkoduszna, ale niestety pewne zachowania nie będą tolerowane na tym Forum http://www.floraforum.pl/index.php/topic,6191.0.htmlOstatni post Zoe.
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
volcowitch
Nowicjusz
New brand
|
 |
« Odpowiedz #35 : Czerwiec 24, 2008, 17:02:57 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #36 : Czerwiec 24, 2008, 20:30:58 » |
|
Ma wiele wspólnego z Brassia pozdrawiam Malgorzata
|
|
|
|
|
|
Per aspera ad astra - przez ciernie do gwiazd pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
volcowitch
Nowicjusz
New brand
|
 |
« Odpowiedz #37 : Czerwiec 24, 2008, 20:52:18 » |
|
A ktoś wie jaki to storczyk?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Margaret
|
 |
« Odpowiedz #38 : Czerwiec 24, 2008, 22:27:32 » |
|
Na jednym ze zdjec znalazlam bardzo podobny storczyk o nazwie Brassia Rex ktory jest pierwszorzędowa krzyżówka pomiędzy Brassia gireoudiana i Brassia verrucosa. Znajdz sobie rowniez Brassie o nazwie Edvah Loo 'Goldilocks',rowniez widze duze podobienstwo. I raczej bym sie trzymala tej drugiej wersji, pierwsza Brassia Rex ma rownolegle rozlozone kwiaty, rowno przylegajace do siebie na calej dlugosci lodygi. Decyzja nalezy do Ciebie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
volcowitch
Nowicjusz
New brand
|
 |
« Odpowiedz #39 : Czerwiec 24, 2008, 23:16:32 » |
|
Wyglada raczej jak to, ale ma cały ten duży płatek w ciapki, a nie jak na ponizszym zdjęciu do połowy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
volcowitch
Nowicjusz
New brand
|
 |
« Odpowiedz #40 : Czerwiec 24, 2008, 23:17:17 » |
|
I zapomniałem dodatć, uwagę też trzeba zwrócic na charakterystycznie wywinięte w spiralę płatki dwa dolne
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Margaret
|
 |
« Odpowiedz #42 : Czerwiec 24, 2008, 23:23:54 » |
|
Widzisz, zdjeciami z internetu tez czasami trudno sie sugerowac, druga sprawa to ubarwienie tez zalezy od warunkow uprawy, i moze byc czesto bardziej intensywne. Ja mam brassie bardzo podobna do Twojej, tylko ma duze kwiaty i nie sa tak spiczasto zakonczone, druga ktorej nie udalo mi sie uratowac wygladala jak Twoja.. Od niedawna szukam nazw swoich storczykow,najwazniejsze to scharakteryzowac rodzine, co pomaga w uprawie a konkretna nazwa.. coz, czasem sie udaje:) A co z zapachem? Jasminowy?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
volcowitch
Nowicjusz
New brand
|
 |
« Odpowiedz #43 : Czerwiec 24, 2008, 23:50:12 » |
|
Zapach jest delikatny. Taki swieży, kojarzy mi się z kolorem zielonym. Nie potrafię nazywać zapachów.
Nie jest słodki, mdły ani gryzacy. Delikatny świeży zielony zapach. Tak ja go czuję i potrafię opisać. Coś jak trawa cytrynowa, ale bez zapachu cytrusowego w nim samym.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
volcowitch
Nowicjusz
New brand
|
 |
« Odpowiedz #44 : Czerwiec 24, 2008, 23:52:44 » |
|
Jak hodujesz tego swojego storczyka? i na czym polegał bład z tym co padł?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Margaret
|
 |
« Odpowiedz #45 : Czerwiec 25, 2008, 22:13:38 » |
|
Oj zapedzilam sie, ja mam Cambrie Stars & Bars, jest na poczatku tego topicu, ta ktorej nie mam byla Brassia.Zaczelam interesowac sie storczykami dwa lata temu,w Anglii tak samo jak w Niemczech storczyki mozna kupic na promocjach, a poza tym przez ponad rok mieszkalam z Koreanczykami i Tajlandczykami, i zwlaszcza Ci drudzy sa zakochani w tych kwiatach.I wlasnie dzieki temu sadziedztwu zlapalam bakcyla, choc pierwsze 4 storczyki bardzo chorowaly,marszczyly sie, usychaly,i zupelnie nie moglam z nimi dojsc do ladu.Moim bledem chybA bylo to, ze nie zapoznalam sie z charakterystyka poszczegolnych gatunkow. A akurat zaczelam od Brasii i Cambrii,ktore nie sa najlatwiejsze w uprawie (przynajmniej dla mnie) moj pierwszy falek dopiero dodal mi otuchy i od dwoch lat duzo sie nauczylam dzieki obserwacji. I co najwazniejsze, cierpliwosci:) Poza tym od pol roku czytam to forum i naprawde zadziwia mnie doswiadczenie niektorych osob, i efekty ktorymi sie dziela, dla mnie imponujace! Co do uprawy to z moich doswiadczen wynika, ze B & Cambria nie potrzebuja zraszania,tak jak falki, czasem je zanosze do lazienki, zeby sie troche oparowaly, nie znosza bezposredniego naslonecznienia, i ze wzgledu na drobne korzenie stosuje mialka kore. Zauwazylam tez, ze prawda jest , ze oba te gatunki bardzo potrzebuja dostepu swiezego powietrza, wiekszosc moich storczykow stoi na parapecie kuchennego okna, ktore jest oknem pojedynczym,troche przepuszczajacym powietrze,i wlasniwie przez cala wiosne i lato jest uchylony lufcik. No a przede wszystkim kwestia swiatla, o czym juz wspomnialam, musisz poobserwowac objawy: za dużo światła - liście stają się żółtawe (nadmiar produkcji chlorofilu). Zbyt mało - liście ciemnozielone. Wzrost rośliny zahamowany bądź zminimalizowany. Wtedy, gdy porcja światła będzie właściwa, liście będą koloru średnozielonego, o błyszczącej powierzchni. Kiedys znalazlam ciekawe informacje o podlozu, umieszcze je tutaj. Zaczynajac ,,wlasciwa,, uprawe bardzo mi to pomoglo, zwlaszcza, ze na poczatku trudno mi bylo zdobyc orginalna ziemie, i jedyne co znalazlam to bardzo kiepskiej jakosci kora do terrarium. Ale jakos dalam sobie rade. Jesli zachodzi potrzeba, to mozna to przerzucic we wlasciwe miejsce  Aby podłoże spełniało stawiane przez nas wymagania, łączy się najczęściej kilka wzajemnie uzupełniających się komponentów. Są to: Kora sosnowa - kompostowana w sposób naturalny przynajmniej rok. Przy długotrwałym składowaniu zawarte w korze hamujące substancje zostają wypłukane przez deszcze i rozłożone. W zależności od wielkości rośliny i rodzaju systemu korzeniowego używamy kory o różnej granulacji. Torf wysoki - odznacza się strukturą włóknistą, dużą pojemnością wodną i powietrzną. Jest to materiał wolny od patogenów, gdyż znajdują się w nim substancje hamujące rozwój drobnoustrojów. Liście bukowe - są zasobne w sole mineralne. Rozkładając się spełniają rolę surowej próchnicy. Zebrane jesienią, należy dobrze wysuszyć, by zapobiec ich butwieniu. Najczęściej używamy ich poszarpanych na niezbyt małe kawałki. Węgiel drzewny - użyty w postaci gruboziarnistej jest środkiem odkażającym, zapobiega procesom gnilnym. Dodajemy go w ilości 25-30% objętości podłoża. W postaci miału nadaje się do obsypywania miejsc zranienia pędów i korzeni. Keramzyt - lekkie kruszywo ceramiczne, obojętne chemicznie, otrzymywane przez wypalanie mokrych iłów lub glin. Produkowany w różnej granulacji. Znakomicie poprawia strukturę podłoża. Ze względu na swą lekkość najlepszy jest używany w uprawie hydroponicznej. Styropian - materiał bardzo trwały, całkowicie sterylny. Pokruszony rozluźnia podłoże (dodatek np. do torfu). Łupiny orzeszków ziemnych pozbawione wewnętrznej „koszulki". Znakomicie poprawiają warunki powietrzne, długo nie podlegają rozkładowi. Gąbka „oasis" - używana przy kompozycjach z żywych kwiatów. Nasączona zatrzymuje dość długo wodę. Pokruszona na kawałki może być stosowana jako dodatek do substratu dla storczyków gruntowych i epifitycznych. Wysuszony krowieniec - w niewielkiej ilości świetnie wpływa na uzupełnienie składników organicznych. Chipsy kokosowe - kawałki włóknistej okrywy orzecha kokosowego. Ułatwiają dostęp powietrza do korzeni. Ale sie rozgadalam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
volcowitch
Nowicjusz
New brand
|
 |
« Odpowiedz #46 : Czerwiec 25, 2008, 23:05:21 » |
|
No takie odpowiedzi to się miło, aż czyta.
Myślałem, że to na początku wątku to jakaś colmanara (odontonia x odontocidium) a nie cambria Stars & Bars.
Ja tego swojego ratowałem w grubo granulowanym podłożu z korą, łupkami cedrowymi, keramzytem, chipsami kokosowymi, włóknem kokosowym i zwykłym mchem z lasu.
Teraz jeszcze do wyratowania zostało mi zakupione za grosze (jakiś czas temu więc niektóre już pokazują, że jest im dobrze): Dendrobium Ema, teraz zaczyna kwitnąc ma 3 pseudobulwy i wypuszcza już dwie kolejne, jedna ma już pierwsze drobne listi, a druga właśnie je wypuszcza.jeszcze pąki nie otwarte, i kolejną pseudobulwę wypuszcza z boku jednej pseudobulwy
dwie cambrie: jedna ma 3 stare bulwy i dwa młode przyrosty, druga to przyrost oderwany od dużej rośliny; ma drobne korzenie, co "chwilę" musi być doglądana, ale już wypuszcza korzenie nowe wiec chyba się przyjmie,
dendrobium nobile: ma 3małe stare pseudobylwy, jedną dużą stara pseudobulwę, dwie duże młode i wypuszcza teraz 3 kolejne (jedna już ma coś koło 7cm i wypuszcza już 3 listek)
No i coś co mi najwiecej trudnosci przysparza: Paphiopedilum multiflora marmurkowy Gdy go kupiłem miał kompletnie zgnite korzenie, prócz jednego długiego, korzenie wyciąłem, wsadziłem w drobno granulowane podłoze ma dwie stare rozety i dwie młode i z tego skupiska wypuszcza obecnie kilka małych korzeni tak na 0,4cm, tempo tego jest bardzo wolne, myślałem o jakims stymulatorze, ale boję sie tego uzywać, w tak krytycznym momencie gdy nie ma prawie wcale korzeni. Niby nie może mieć przesuszonej gleby, ani nie moze mieć wiecznie wilgotnej, granica bardzo cienka, doglądanie wymagane.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Margaret
|
 |
« Odpowiedz #47 : Czerwiec 25, 2008, 23:22:35 » |
|
Juz kilka razy czytalam na tym forum, ze w przypadku takich storczykowych ,,wrakow,, ciekawe efekty przynosi jakis szok. I ku wlasnemu zaskoczeniu odkrylam kilka dni temu, ze moja cambria,ktora w totalnym szalenstwie podzielilam na kawalki ponad pol roku temu, nadal nie ma korzeni, ale jeden z pedow wypuscil malego kaika, juz ma dwa korzonki. Cambria ta miala bardzo suchy ped, i 3 mlode , ktore jeszcze nie utworzyly korzeni, a jak sie okazalo w czasie rozdzielania byly czescia pedu, a nie kaikami ;/ W efekcie stwierdzilam, ze storczyk skazany jest na zaglade,ale jednak zrobil mi niespodzianke. Musze zrobic zdjecia, moze ktos mi cos doradzi, co z tym dalej poczac:) Ponad dwa miesiace temu przenioslam go do chlodniejszego pokoju, a druga czesc na sloneczne okno, i oba sie ruszyly:)
Zrob zdjecia:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DIABLICA
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #48 : Lipiec 27, 2008, 16:40:02 » |
|
witam wszystkich. Ostatnio w mojej kolekcji pojawiły się dwa nowe storczyki. Proszę o pomoc w rozpoznaniu rodzajów. Podejrzewam że jeden to dendrobium ale nie wiem jakie, a drugi to chyba jakaś miltonia, ale jeszcze nie rozkwitła do końca a poza tym nie widziałam jeszcze miltoni o takim kolorze kwiatów. Proszę o pomoc.
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam serdecznie  IRA
|
|
|
|
aniula_87
|
 |
« Odpowiedz #49 : Lipiec 27, 2008, 16:52:17 » |
|
Ja mam takie dwa storczyki, a dokładniej moja mama. Pomoże ktoś w rozpoznaniu?  
|
|
|
|
|
|
"Każdy ma prawo do szczęścia, ale nie każdy ma szczęście do prawa." Werner Heisenberg skarby aniuli_87
|
|
|
egrabow
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #50 : Lipiec 27, 2008, 17:01:57 » |
|
To są śliczne hybrydy Phalaenopsis i jak to z hybrydami bywa, jeżeli producent nie oznaczył nazwy hybrydy - to można mówić tylko o podobieństwie do .... Jeżeli bardzo Ci zależy to spróbuj na tej stronie http://www.easyorchids.co.uk/shop/home.php?cat=261
|
|
|
|
|
|
Człowiek potrzebuje dwóch lat aby nauczyć się mówić a pięćdziesięciu, żeby nauczyć się milczeć. Ernest Hemingway Pozdrawiam - Kaśka Moje zielone
|
|
|
egrabow
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #51 : Lipiec 27, 2008, 17:05:09 » |
|
A może by tak jakieś zdjęcia?  Nie mam diabelskich mocy i nie widzę co masz w domku 
|
|
|
|
|
|
Człowiek potrzebuje dwóch lat aby nauczyć się mówić a pięćdziesięciu, żeby nauczyć się milczeć. Ernest Hemingway Pozdrawiam - Kaśka Moje zielone
|
|
|
|
|
|
aniula_87
|
 |
« Odpowiedz #53 : Lipiec 27, 2008, 17:22:28 » |
|
Dzięki, ale chociaż tyle wiem. Kompletnie nie znam się na storczykach  Przejrzałam tą stronę ale raczej nie rozpoznam, grunt że cokolwiek wiem.
|
|
|
|
|
|
"Każdy ma prawo do szczęścia, ale nie każdy ma szczęście do prawa." Werner Heisenberg skarby aniuli_87
|
|
|
egrabow
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #54 : Lipiec 27, 2008, 17:40:55 » |
|
To naprawdę mało istotne przy 2 storczykach jaka jest nazwa hybrydy. Stosować się do ogólnych zasad uprawy Phalaenopsis i wszystko będzie dobrze.  Najważniejsze - to nie przelać.  Powodzenia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aniula_87
|
 |
« Odpowiedz #55 : Lipiec 27, 2008, 17:43:55 » |
|
Dzięki. One właśnie jakieś marne są. Na każdym po dwa kwiatki. W sklepie kazano mi je zanurzać w wodzie raz na jakiś czas i pozostawiać w niej na jakieś 5 minut a później czekać aż obcieknie i odstawiać na podstawkę. Dobrze mi kazano robić?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
egrabow
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #56 : Lipiec 27, 2008, 17:53:05 » |
|
Aniula, dokładnie nie widać na zdjęciach ale tam chyba są jeszcze jakieś pączki. One będą się rozwijać. Pani w kwiaciarni trochę Cię zmyliła. Falki lubią jasne stanowisko ale nie w pełnym słońcu. Podlewanie - wodą destylowaną albo przegotowaną ( odstaną) przez namaczanie - czyli do większego naczynia wstawiasz doniczkę tak aby woda sięgała ok 3/4 doniczki. Czas to minimum 15 - 20 min. Teraz w upalne lato lepiej zostawić w wodzie dłużej nawet do 1 godz. Następne podlewanie dopiero gdy korzenie w doniczce nabiorą srebrnego koloru ( ok 10 dni - ale może być wcześniej lub później - to zależy od wilgotności otoczenia). Korzenie powietrzne - te na wierzchu mogą być srebrne już za 2 dni po podlaniu - można je zraszać ale też przegotowaną wodą.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
egrabow
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #58 : Lipiec 27, 2008, 18:03:30 » |
|
Diablica, dobrze zidentyfikowałaś swoje storczyki. Pierwszy to Dendrobium Phalaenopsis a druga to Miltonia. To jest krzyżówka więc różnorodność ubarwienia jest ogromna. Jeżeli koniecznie chcesz wiedzieć jaka to musisz szukać w necie - ale to będzie trudne. Szukaj także pod nazwą Miltoniopsis.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DIABLICA
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #59 : Lipiec 27, 2008, 18:13:42 » |
|
dzięki. Właśnie tak myślałam. ale potrzebowałam potwierdzenia.
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam serdecznie  IRA
|
|
|
|