DIABLICA
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #180 : Grudzień 22, 2008, 10:32:28 » |
|
Cóż nie jest zbyt łatwo to stwierdzić. A jak kwitł? Masz zdjęcia kwiatów?
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam serdecznie  IRA
|
|
|
pronoia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #181 : Grudzień 22, 2008, 18:14:46 » |
|
Kwitł, bo były pozostałości pędu kwiatowego, ale do mnie niestety trafił bez ani jednego kwiatka 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DIABLICA
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #182 : Grudzień 23, 2008, 10:19:41 » |
|
Cóż więc chyba będzie trzeba zaczekać do ponownego zakwitnięcia.
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam serdecznie  IRA
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #183 : Marzec 05, 2009, 10:35:48 » |
|
Przeglądałam zdjęcia Phalaenopsisów w internecie i natrafiłam na Phal. Amabilis ( tu zdjęcie http://www.malihini.org/phalamabilis.jpg ) Czy mój storczyk to Amabilis? 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #184 : Marzec 05, 2009, 20:45:54 » |
|
jeśli są na fiszce takie dane to tak  jeśli dane na fiszce - phalaenopsis - to jest to raczej hybryda, która może mieć w swojej genealogii także phalaenopsis amabilis i to dość sporo  jak zobaczysz poniżej phalaenopsis amabilis wiele może być  a znanych hybryd jeszcze więcej http://www.phals.net/amabilis/index_e.htmlJest piękna sama w sobie i niech tak zostanie  pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|
|
|
Per aspera ad astra - przez ciernie do gwiazd pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #185 : Marzec 05, 2009, 21:44:38 » |
|
Serdecznie dziękuję - to jeśli chciałabym opisać, to co wpisać na fiszkę?
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #186 : Marzec 05, 2009, 22:01:45 » |
|
Hybryda phalaenopsis
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #187 : Marzec 05, 2009, 22:15:57 » |
|
Łeee, to nie mogę sobie dopisać że krzyżowka Amabilis w jakiś sposób? 
|
|
|
|
|
|
Jose Saramago
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #188 : Marzec 06, 2009, 15:52:16 » |
|
dopisać na własny użytek Kubulinko dla rozróżnienia posiadanych możesz co chcesz ale jeśli nie masz potwierdzenia genealogii od producenta to niestety nie możesz dalej rozpowszechniać, że to krzyżówka z amabilis bo pewności i potwierdzenia , że tak jest faktycznie nie posiadasz  pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #189 : Marzec 06, 2009, 17:15:28 » |
|
Szkoda  Ale w sumie co to za różnica? I tak jest śliczny 
|
|
|
|
|
|
Jose Saramago
|
|
|
bee
Aktywny

wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #190 : Marzec 06, 2009, 17:31:15 » |
|
Szkoda  Ale w sumie co to za różnica? I tak jest śliczny  i właśnie o to chodzi, ma być śliczny. Nazwa nie ma znaczenia.
|
|
|
|
|
|
" Ile razy mogę słuchać, mogę słuchać o tym, że ktoś obiecał 1000 rzeczy ale zrobił tylko 2; Z dniem każdym narasta we mnie przekonanie ,że to nie są dobre chęci tylko taaanie gaaadanie. Tanie gadanie, wartością słowa jest jego dotrzymanie .."
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #191 : Marzec 27, 2009, 13:40:46 » |
|
|
|
|
|
|
|
Cudownego słoneczka wszystkim życzę 
|
|
|
Buziaczek
Aktywny

Małopolskie - 6b
|
 |
« Odpowiedz #192 : Marzec 27, 2009, 16:57:32 » |
|
Najlepiej w ogóle 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dorotakol
Aktywny

Pozdrawiam Dorota!!!
|
 |
« Odpowiedz #193 : Marzec 27, 2009, 18:12:22 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elagrano
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #194 : Marzec 27, 2009, 20:04:23 » |
|
Ten storczyk na fotkach od jakiegoś czasu nie daje mi spokoju, ciągle szukam co to może być? - ostatnio znalazłam fotki Coelogyne i widzę duże podobieństwo psb- może to którys z nich?
|
|
|
|
|
|
Serdecznie pozdrawiam.
|
|
|
Kinia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #195 : Marzec 27, 2009, 20:25:13 » |
|
Hej, interesuje sie roślinami od niedawna, w domu znalazłam jakiś kwiat w opłakanym stanie i postanowiłam się nim zając, okazało się, że storczyk, tylko nie wiem jaki. Wiem, że miał fioletowe płatki. Jakby ktoś wiedział to byłabym wdzięczna za identyfikacje. Poza tym może jakies wskazówki co z i jak z nim zrobić ? Korzenie gniją (pojawiły się takie ''białe kuleczki''). Słyszałam ze trzeba trzymac w przeźroczystym pojemniku i na podstawce kamienie, to prawda? A jakie podłoże ? Bardzo prosze o pomoc nie mam zielonego pojecia o storczykach !  
|
|
|
|
|
|
Są ludzie pozbawieni poczucia czasu. Chcą zrywać kwiaty, które się jeszcze nie stały kwiatami: i wtedy okazuje się, że nie ma kwiatów.
|
|
|
dorotakol
Aktywny

Pozdrawiam Dorota!!!
|
 |
« Odpowiedz #196 : Marzec 27, 2009, 21:03:54 » |
|
Prawdopodobnie cambria. Tu trzeba bardzo dużo cierpliwości, bo ma zgniłe korzenie. - obetnij wszystkie zgniłe korzonki i zasyp cynamonem ranki - nie wsadzaj od razu pozwól jej trochę przeschnąć - korzenie które są skierowane do góry postaraj się umieścić z podłoży - tylko delikatnie - wsadź do podłoża dla storczyków (nie może być bardzo grube np z exstra z orchisklepiku) np Kronen lub inne uniwersalne - na dno doniczki wsyp keramzyt ok 1/3 - ustabilizuj roślinę np potyczkami wbitymi w podłoże - nie podlewaj po przesadzeniu - codziennie spryskuj liście (szczególnie od spodu) i co 2-3 dni wierzchnią warstwę podłoża - dobrze jest zwiększyć wilgotność wokół rośliny ostawiając ja na tacy z keramzytem i wodą (doniczka ma być w małej podstawce i dopiero na tacy,żeby nie miała kontaktu z wodą) - jak podłoże będzie bardzo suche to delikatnie podlej Dobrze jest wsadzić w celu obserwacji do przeźroczystej doniczki - wtedy będziesz widziała co dzieje się z korzonkami Powodzenia 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #197 : Marzec 27, 2009, 22:59:15 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kinia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #198 : Marzec 28, 2009, 00:16:39 » |
|
Dziekuje bardzo za pomoc ! ;D Pozdrawiam !
|
|
|
|
|
|
Są ludzie pozbawieni poczucia czasu. Chcą zrywać kwiaty, które się jeszcze nie stały kwiatami: i wtedy okazuje się, że nie ma kwiatów.
|
|
|
donama
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #199 : Marzec 28, 2009, 09:04:15 » |
|
Ja myślę że to miltonia .Liście tej roślinki mają tendencję do zwijania się w harmonijkę przy niedoborze wody Elgrano może to zygopetalum. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|