|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 06, 2008, 20:02:21 » |
|
Te storczyki sprzedawane są jako cambrie. Dla mnie to  "tygrysek" , ma cudne wielkie kwiaty  . Ale tak naprawdę występuje pod nazwą Degamora Stars and Bars. Powodzenia w uprawie 
|
|
|
|
|
|
Cudownego słoneczka wszystkim życzę 
|
|
|
|
Margaret
|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 07, 2008, 10:52:47 » |
|
Faktycznie jest cudnym ,tygryskiem, w dodatku pachnacym. Dziekuje za pomoc Margo 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tequila
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 10, 2008, 09:49:43 » |
|
Mam je już jakis czas i nic o nich nie wiem.Rosną w zwyklej ziemi doniczkowej, po przekwitnięciu śpią jakiś miesiąc lub góra dwa i zakwitają od nowa.Podlewam je 2 razy w tygodniu.Ten biały ma z 5 lat a ten fioletowy 2. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 10, 2008, 10:48:07 » |
|
To phalaenopsis . Rosną w zwyklej ziemi doniczkowej
Jak to w zwykłej ziemi , potrzebują przewiewnego podłoża. Jak udaje Ci się przez 5 lat hodować storczyki w ziemi i doprowadzać je jeszcze do kwitnienia 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tequila
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 10, 2008, 11:02:40 » |
|
serio zwykła ziemia z działki.Też się dziwie bo wszędzie piszą o specjalnej ziemi do storczyków.Ten biały to dopiero zaczął kwitnąć po odpoczynku i wypuszcza nowe łodygi z kwiatami.Ostatnio zimą jak kwitł to naliczyłam naraz na 50 kwiatków.Więc nie wiem czy ryzykować przesadzanie do specjalnej ziemi?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tequila
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 10, 2008, 11:04:04 » |
|
No dobra ale może ktoś mi podrzuci ich nazwy? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Margaret
|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 10, 2008, 11:05:59 » |
|
Margo juz Ci napisala :)Phalaenopsis
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tequila
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 10, 2008, 11:07:48 » |
|
ups!Dzięki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 10, 2008, 11:18:03 » |
|
Myślę ,że one przystosowały się przez te 5 lat , nie wiem jak Ci się to udało.  Teraz to ja bym je tak zostawiła i eksperymentowała dalej  Chyba ,że były by widoczne oznaki ,że im źle . Wtedy w drodze ratunku do podłoża.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 10, 2008, 13:43:51 » |
|
Niesamowita historia  )) Wyglada na to, ze zwykla ziemia bardziej im pasuje niz specjalne dla storczykow podloze  ))
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
moniq
|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 10, 2008, 15:11:51 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 10, 2008, 15:33:42 » |
|
Powiem, ze oncidium, ktore kiedys kupilam roslo tez w takiej bardziej normalnej, w kazdym razie kawalkow kory w niej sie nie widzialo zbytnio. Potem przesadzilam w taka z kory , ale nie widze roznic w wygladzie rosliny na korzysc.  ))
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
moniq
|
 |
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 10, 2008, 15:41:45 » |
|
Tequila, a one były już od początku w tej ziemi?? kupione? i nigdy nie miały problemów? - więdnące liście itp? przesadzałaś go od tych 5 lat?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tequila
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #15 : Czerwiec 10, 2008, 20:03:17 » |
|
Były kupione w OBI w doniczce w tej ziemi storczykowej, czy tam korze.Po przekwitnieciu przesadzone do ziemi z dziłaki i tak mam tego bialego od 5 lat i ciągle kwinie nawet nie stosuję nawozu!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #16 : Czerwiec 11, 2008, 07:53:18 » |
|
A mnie ciekawi , jak często podlewasz - czyli jak długo przesycha ziemia i czy jest z jakimś dodatkiem np. styropianem?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tequila
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #17 : Czerwiec 11, 2008, 11:27:08 » |
|
Ziemia jest zwykła bez zadnych dodatków tylko na dnie małe kamyczki.Zimą jak grzeją kaloryfery to podelwam 2 razy w tygodniu, a latem 1 w tygodniu.Zimą staram się żeby temperatura w pokoju była ok 18-19 C.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gosia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #18 : Czerwiec 12, 2008, 18:14:10 » |
|
Kupiłam ten storczyk pod nazwą cambria, ale wiadomo że tak naprawdę takiej nazwy nie ma i jest to tylko nazwa handlowa. Może ktoś wie jak naprawdę nazywa się ten storczyk, będę zobowiązana za podanie nazwy. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Gosia
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #19 : Czerwiec 12, 2008, 20:48:00 » |
|
Najprawdopidobniej oglądając kwiaty jest to krzyzówka z oncidium jednak mając tak maleńki fragment do identyfikacji Gosiu moja odpowiedź to jak odpowiedź na pytanie - jakiego autora obraz posiadamy majac jeden fragment puzzla  pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|
|
|
Per aspera ad astra - przez ciernie do gwiazd pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|
Margaret
|
 |
« Odpowiedz #20 : Czerwiec 12, 2008, 21:45:43 » |
|
Trafil Ci sie piekny rozany zachod slonca, czyli Miltonidium Rosey Sunset 'Pacific Sunset'. Odrabiam prace domowa i szukam nazw swoich storczykow, dzieki czemu natknelam sie na kilka ciekawych stron. Dla mnie kwiat wyglada jak frunacy golab:)Znalazlam informacje, ze pachnie wanilia, czy to prawda? http://www.orchidweb.com/OrchidOfWeek.aspx?ID=1293 Malgorzata ma racje, uprawa taka jak w przypadku miltoni & oncidium, w linku masz troszke wiecej informacji.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #21 : Czerwiec 12, 2008, 21:58:19 » |
|
Te cudowne małe kwiatki zazwyczaj pachną wanilią  i to czasem bardzo intensywnie. Myślę jednak ,że Miltonidium Gosi ma jaśniejsze zabarwienie niż Miltonidium Rosey Sunset. Chyba czeka nas szukanie dalej  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Margaret
|
 |
« Odpowiedz #22 : Czerwiec 12, 2008, 22:22:33 » |
|
Znalazlam kilka zdjec,gdzie porownalam kwiaty z tymi na zdjeciu Gosi, to z linku bylo najladniejsze. Mysle, ze zabarwienie moze rowniez byc zalezne od wieku rosliny. Ale moge sie mylic
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Margaret
|
 |
« Odpowiedz #23 : Czerwiec 12, 2008, 22:27:29 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gosia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #24 : Czerwiec 12, 2008, 23:14:43 » |
|
Margo rzeczywiście pachnie wanilią. Margo i Margaret dziękuję Wam za włożoną pracę. Wiem już że mam jakieś Miltonidium, natomiast jakie to porównam w dzień. Ale dzięki Wam Już wiem czego szukać i nie poruszam się po omacku. Jak rozpoznam nazwę dokładnie to zaraz podam na forum.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Gosia
|
|
|
|
|
|
moniq
|
 |
« Odpowiedz #26 : Czerwiec 21, 2008, 16:49:37 » |
|
Może chodziło o to jak wyglądał kiedyś. I może był właśnie takie jak ten Beatki (rzeczywiście to samo  ) 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
moniq
|
 |
« Odpowiedz #28 : Czerwiec 21, 2008, 17:10:24 » |
|
Aaaaa, no tak, za słaba jeszcze jestem w te klocki (mimo że od przeszło roku storczykówa to potrafię odróżnić phalaenopsis od ......  innych storczyków ) 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #29 : Czerwiec 21, 2008, 17:34:29 » |
|
Wszystko przed Tobą  "naumiesz się"  to nie takie trudne , szczególnie jak zaczynasz poszukiwać innych storczyków niż phalaenopsis .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|