Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Luty 07, 2012, 21:18:16
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Kontynuacja Forum znajduje się pod nowym adresem: www.floraforum.eu . Zapraszamy Smile
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Reanimacja storczyka phalaenopsisa - lekcja poglądowa. cz. 2  (Przeczytany 34839 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Andżelika
Aktywny
**

« Odpowiedz #30 : Czerwiec 16, 2008, 13:43:18 »

Andżelika, nie podlewaj go na razie w ogóle. Dlaczego pytasz, kiedy najszybciej podlać...? Shocked

Pytam, bo nie wiem kiedy. Chyba mnie nie zrozumiałaś. Nie chodzi o to, że ja chce go jak najszybciej podlać, tylko kiedy najwcześniej moge to zrobić. Ostatnio był podlewany tydzien temu. Czy 3 tygodnie bez wody nie bedzie za długo? Nie chciałabym go teraz z kolei ususzyć.

A wątki jak najbardziej czytałam, ale nie wyjaśniły mi moich wątpliwości. Nie wydaje mi się, aby storczyk był zalany. Podłoze mimo ze zbite, było suche. Nie było zadnych robaczków.
Więc nadal nie wiem, o co mu chodzi.

Dopisek:

tak sobie teraz myślę, że skoro nie widać mu było tych korzonków przez doniczkę, to może on ich od dawna już nie ma....Moze w sklepie już mu zgniły/uschły a u mnie tylko dogorywał Sad

anshe
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #31 : Czerwiec 16, 2008, 18:03:08 »

juz mi głupio zadawać kolejne pytanie....Smile
nie zaszkodze storczykowi wycinając praktycznie wszystkie korzenie (koloru żółtego?)...
zostanie mało żywych.....Sad bo jak pisałam wczesniej ktoś zalał go od środka....
miał czarne plamki na korzeniach co znaczy że był podlewany kranówą....
teraz wiem jak wyglądają zdrowe, przelane,wysuszone i wymagające podlania korzenie....
boję się tylko tyle wyciąć korzeni

23Margo
Rezydent

« Odpowiedz #32 : Czerwiec 16, 2008, 20:18:22 »

Smile Anshe pytaj , po co masz się denerwować i postąpić nie tak.
Po prostu po przeczytaniu masz już jakieś pojęcie co jest co  Smile .

Korzenie podejrzane usuń. Jeśli tego nie zrobisz, infekcja będzie się dalej rozwijać.
Szkoda storczyka i Twojego czasu nie powiem o rozczarowaniach.
To silne rośliny trzeba im tylko zapewnić optymalne warunki.
Pamiętaj o zwiększonej wilgotności.

Cudownego słoneczka wszystkim życzę Smile
pysia1986
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #33 : Czerwiec 17, 2008, 10:16:38 »

23Margo
Wracając do storczyka mojej mamy to ma tylko jedną główna gałązkę , która zaczyna usychać, natomiast od tej głównej wyrosła boczna ,na której zaczynają wyrastac nowe pączki.Jak mam ratować tą gałązkę by storczyk mi nie umarł?
Proszę o pomoc.

" jestem genialna ale do śmierci będe sie z tym ukrywała.."
23Margo
Rezydent

« Odpowiedz #34 : Czerwiec 17, 2008, 15:07:46 »

Pysiu przydało by się zdjęcie .

volcowitch
Nowicjusz
*

New brand

« Odpowiedz #35 : Czerwiec 17, 2008, 16:28:32 »

podobny problem znalazłem tutaj

http://www.storczyki.org.pl/forum/wiadomosc.php3?forum=storczyki&watek=29914&nr=29914&ofs=0
sbb28
Aktywny
**

razem cieplej

« Odpowiedz #36 : Czerwiec 18, 2008, 21:13:56 »

Niestety teraz rzadko moge bywać na forum ale moim zdaniem

Żółte - korzenie phalaenopsis - nie znaczy zgnile!!!
wewnatrz doniczki zazwyczaj korzenie maja żółty kolor!! tam nie dochodzi swiatlo!!
Wycinamy tylko te korzenie, które sa - w przypadku phalaenopsis miekkie - puste wewnątrz - osobno welamen osobno wewnetrzny twardy rdzeń;
lub ciemnobrązowe - "rozłażące się w palcach" - to tak praktycznie  Sad
wyglad korzeni różnych storczyków możesz znaleźć i porównać

http://www.orchidarium.pl/forum/read_thr.php?f=0&r=13832

http://www.orchidarium.pl/forum/read_thr.php?f=0&r=18138

http://www.orchidarium.pl/forum/read_thr.php?f=0&r=5579&pg=4
powodzenia; do nastepnego razu
pozdrawiam
Malgorzata

Per aspera ad astra - przez ciernie do gwiazd
pozdrawiam
Małgorzata
bryanka0
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #37 : Czerwiec 19, 2008, 08:00:09 »

Witam serdecznie.Mam pytanie-czy w czasie kwitniecia moge zrobic porzadek z uschnietymi korzonkami?Pozdrawiam.

jestem jaka jestem
natita
Gaduła

« Odpowiedz #38 : Czerwiec 20, 2008, 10:43:18 »

Jeżeli nie gniją, to po co? Shocked

Nie warto być dobrym - to się nie liczy... Liczy się ta jedna wpadka, która zdarzyć się może każdemu, a za którą dostanie się publiczny lincz bez jednego choćby pytania.- lekcja ff
natita
Gaduła

« Odpowiedz #39 : Czerwiec 20, 2008, 10:50:47 »

Czy 3 tygodnie bez wody nie bedzie za długo? Nie chciałabym go teraz z kolei ususzyć.

Musisz go obserwować. Teraz jak piszesz, że nie masz pewności, czy był przelany - nic Ci nie doradzę. Ja przy przelaniu natychmiast przesadzam w suche podłoże i nie podlewam przez ok. 2 tygodnie. Plus minus - to zależy od miejsca gdzie storczyk stoi, słońca, wilgotności powietrza i ogólnie preferencji storczyka  Smile Tak, tak - mam trzy falki i każdego podlewam z różną częstotliwością, bo każdy inaczej lubi  Smile Po prostu je obserwuję. A Ty - skoro nie masz pewności co mu dolegało - musisz robić wszystko na wyczucie. I apeluję o zdjęcia! Zdjęcie w tym przypadku powie więcej niż tysiąc słów (nie pamiętam skąd ta sentencja).

Nie warto być dobrym - to się nie liczy... Liczy się ta jedna wpadka, która zdarzyć się może każdemu, a za którą dostanie się publiczny lincz bez jednego choćby pytania.- lekcja ff
natita
Gaduła

« Odpowiedz #40 : Czerwiec 20, 2008, 10:59:29 »

juz mi głupio zadawać kolejne pytanie....Smile

Anshe, każdy zaczynał od głupich pytań. Ja też. Nam tylko chodziło o nieporuszanie tych kwestii, które są w Reanimacji w części pierwszej - trzeba to przeczytać kilka razy, bo za pierwszym razem się nie wyłapie wszystkiego.

nie zaszkodze storczykowi wycinając praktycznie wszystkie korzenie (koloru żółtego?)...
zostanie mało żywych.....:

U Phalenopsisa wycinamy tylko chore i zgniłe korzenie. Jeśli nie jesteśmy pewni czy są chore - wstawiamy fotkę na forum. Korzenie po prostu trzeba dokładnie oglądnąć - wziąć w rękę i jak mają inną "konsystencję" od zdrowych, pełnych korzeni - obcinamy i ranę zasypujemy węglem drzewnym.

Jeżeli dokładnie studiowałyście wątki o storczykach - gdzieś w którymś jest podany link do mądrej strony, warto poczytać.

natita
Gaduła

« Odpowiedz #41 : Czerwiec 20, 2008, 11:09:52 »

Wracając do storczyka mojej mamy to ma tylko jedną główna gałązkę , która zaczyna usychać, natomiast od tej głównej wyrosła boczna ,na której zaczynają wyrastac nowe pączki.Jak mam ratować tą gałązkę by storczyk mi nie umarł?
Proszę o pomoc.

Pysiu, jeżeli dobrze rozumiem, to chodzi Ci o pęd kwiatowy, tak? Jeśli tak to od razu Cię uspokoję - storczyk nie umiera wraz z pędem kwiatowym Smile Jeśli roślinka częściowo (lub całkiem) przekwitła, to może (lecz nie musi) wycofać pęd kwiatowy i to jest naturalne. Nic z tym nie zrobisz. Podobnie jest jeśli roślinka "rozmyśli się" co do kwitnienia. Ale storczyk wraz z kwiatami nie umiera! Very Happy Lecz powtórzę jeszcze raz (ponieważ nie było zdjęcia) - jeśli to o pęd kwiatowy chodziło.

pysia1986
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #42 : Czerwiec 23, 2008, 07:56:20 »

Tak chodzilo mi o pęd kwiatowy Smile Dziękuje serdecznie za pomoc.
Pozdrawiam

" jestem genialna ale do śmierci będe sie z tym ukrywała.."
Andżelika
Aktywny
**

« Odpowiedz #43 : Czerwiec 24, 2008, 07:01:34 »

Bardzo dziękuję za pomoc.
Teraz, po tygodniu, stan storczyka niewiele się zmienił - no poza jednym zżółkniętym liściem.
Pędy kwiatowe nie żółkną, kwiatuszki zwisają nadal zwiędnięte. Nie uschły bardziej.
Boję się go wogóle dotykać, sam bidulek musi się podźwignąć.
Mam nadzieję, że da radę.

Orion
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #44 : Czerwiec 25, 2008, 08:52:01 »

Dziewczyny co to jest? Odkryłam to wczoraj na jednym z moich phalaenopsisów, stan na zdjęciu jest po przemyciu roztworem alkoholu. Jest to czarna miękka plama, przy przemywaniu odrywały się ciemne, jakby zgnite kawałki, które odkrywały te białe niteczki, które widać na zdjęciu. Co mam dalej zrobić?

23Margo
Rezydent

« Odpowiedz #45 : Czerwiec 25, 2008, 09:30:18 »

Myślę ,że to zgnilizna  Sad i trzeba użyć  Biochikol i Biosept.
A tu trochę poczytać o problemie:

http://www.storczyki.org.pl/uprawa/problemy/zgnilizna_bakteryjna.html
http://www.swiatorchidei.pl/forum/viewtopic.php?t=1132
http://www.storczyki.pl/?dzial=3&pokaz=uprawa
http://www.storczyki.pl/?pokaz=uprawa&dzial=6

Na koniec trochę doświadczeń innych , które każdy z nas powinien poczytać  Smile
http://orchids.republika.pl/pliki/Lista%20niepowodzen.pdf

Orion
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #46 : Czerwiec 25, 2008, 10:02:38 »

Margo dziękuję - w domu mam Biosept - jak go użyć? W jakim stężeniu?
23Margo
Rezydent

« Odpowiedz #47 : Czerwiec 25, 2008, 10:38:18 »

1ml na 1l wody i tym roztworem opryskać chorego storczyka , powtarzać zabieg co 7 dni.
Roztwór powinno się przygotowywać za każdym razem nowy.
Ponieważ zostanie Ci go sporo po opryskaniu , wykorzystaj go do podlania innych storczyków lub kwiatów.

vonka
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #48 : Czerwiec 26, 2008, 11:21:35 »

Mój pierwszy storczyk zakończył kwitnienie jakieś dwa tygodnie temu. Jeden pęd kwiatowy jest cały zeschnięty, pewnie go całego usunę ale drugi zesechł tylko do połowy. Myślałam żeby go na tej wysokości uciąć, jak radzicie ? może się jeszcze wstrzymać ...
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta

« Odpowiedz #49 : Czerwiec 26, 2008, 16:52:13 »

Czy jest możliwe aby na storczyku był tylko jeden wełnowiec. Dzisiaj zauważyłam coś takiego białego na moim falku. Może reszta jeszcze się nie wykluła (choć pod lupą nie widać nigdzie jajeczek). I co właściwie powoduje ten szkodnik. Jakie są objawy jego wystąpienia?

necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta

« Odpowiedz #50 : Czerwiec 26, 2008, 17:14:45 »

Właściwie to nie jestem pewna czy to wełnowiec, bo jedyne zdjęcie jakie znalazłam nie chce mi się otworzyc. Z tego co kojarze to wełnowiec jest taki włochaty, puszysty a to moje coś to taki biały malutki owad z 6 białymi nóżkami. Mój mąż mówi że to pewnie mszyca ale wolę się upewnić

moniq
Gaduła

« Odpowiedz #51 : Czerwiec 27, 2008, 17:32:23 »

Necja, linki do zdjęć. Porównaj sobie  Smile

http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/pliki/wenowiec_1_403.jpg

http://www.storczyki.pl/forum/forums/storczyk/storczyki2/notes/1193159313/image006.jpg

http://www.bio-forum.pl/messages/527/112356.jpg

http://www.wschowa.com/abrimaal/araceum/problem/velnovagla2000122.jpg

necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta

« Odpowiedz #52 : Czerwiec 27, 2008, 17:42:34 »

A fffffffeeeee Confused
Nie mój nie był taki brzydki  Confused
całe szczęście...  Razz ulżyło mi Razz
To chyba jednak była mszyca, musiała z dworu z wiaterkiem wlecieć. I na dodatek już nieżywa była  Shocked bidulka
Dziękuję moniq

Andżelika
Aktywny
**

« Odpowiedz #53 : Lipiec 02, 2008, 08:02:46 »

Wczoraj podlałam storczyka. Od 15 czerwca, kiedy to zauważyłam jego stan, minęło półtora tygodnia. A podlewany ostatni raz był około 8 czerwca. Czym on będzie pobierał wodę, skoro właściwie nie ma korzeni? Liście na razie są w tym samym stanie, pomarszczone, ale oprócz jednego, który zżółkł, reszta jakoś się trzyma. Kwiaty uschły, więc je obcięłam, łodygi stoją zielone. Jak to widzicie?

aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a

« Odpowiedz #54 : Lipiec 05, 2008, 15:21:06 »

Po co pisać cztery posty na ten sam temat? Taż nie jesteśmy głuche ani ślepe Smile Może jakieś zdjęcie?

Przyjdzie czas, przyjdzie rada.
Ania.
volcowitch
Nowicjusz
*

New brand

« Odpowiedz #55 : Lipiec 05, 2008, 17:13:13 »

Martita pierwszy kontakt z komputerem miała nie smiej się z niej;]

Dziewczyna ma głęboką ekspresje i zapał do działania;]
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta

« Odpowiedz #56 : Lipiec 08, 2008, 08:23:13 »

maritta, jeśli możesz to wklej jakieś zdjęcie. Będzie wtedy łatwiej ocenić.
Co znaczy troche podgnite korzonki? Czy są brązowe i miękkie i rozgniatają się w palcach, czy tylko są żółtawe ale w dotyku twarde i jędrne, bo jeśli to drugie to jest w porządku. Jeśli podłoże nie jest rozłożone to wtedy nie ma potrzeby przesadzania wystarczy trochę przesuszyć.
A ten wynik przelania? Uważasz, że zbyt często podlewałaś?

volcowitch
Nowicjusz
*

New brand

« Odpowiedz #57 : Lipiec 08, 2008, 12:12:03 »

Zależy; bo jeśli storczyk jest duży to potrzebuje dużej doniczki. Pani chciała przez to powiedzieć coś bardzo podobnego. Mianowicie w doniczce nie powinno być proporcjonalnie dużo podłoża w stosunku do korzeni rośliny. Im więcej podłoża tym ono musi dłużej schnąć w okresie od jednego do drugiego podlania, a podlewa sie gdy jest już podłoże zupełnie suche. A storczyki nie lubią gdy mają zbyt długo "mokro". stad też stwierdzenie Pani w kwiaciarni "... nie powinno się przesadzać do dużych doniczek..."
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta

« Odpowiedz #58 : Lipiec 08, 2008, 13:41:15 »

martito... Ja myślę, że ten storczyk ze zgniłymi korzeniami powinnaś włożyć nie tyle do większej doniczki co do nowego podłoża, bo te rozkładające  się korzenie mogą powodować jakieś paskudne choroby. Musisz powycinać wszystko to co zgniło a zostawić tylko zdrowe, jędrne korzenie, miejsce cięć zasypać węglem lub cynamonem i posadzić roślinkę w nowe podłoże. Twój storczyk tymi zgniłymi korzeniami i tak nie czerpie wody i potrzebnych do życia substancji.

volcowitch
Nowicjusz
*

New brand

« Odpowiedz #59 : Lipiec 08, 2008, 13:56:08 »

Cynamonem? A niby jakie właściwości ma cynamon w tym przypadku?
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: