|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #30 : Czerwiec 20, 2008, 07:39:44 » |
|
Hm... tez mam magical... ale nie wachalam... a po za tym kwitly w sumie wszystkie i pachnialy a szczegolnie miltoniopsis i zygopethalum. Jak bedzie kwitl nastepnym razem to powacham na pewno  ))
|
|
|
|
|
|
|
|
|
weronika
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #31 : Czerwiec 20, 2008, 08:27:48 » |
|
Hm..te kwiaty nie przestaja mnie zaskakiwac:) Ten zolty nie pachnie ale za to pachnie ten bialofioletowy:)Troszke niesmialo ale czuc:))
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
moniq
|
 |
« Odpowiedz #32 : Czerwiec 20, 2008, 09:26:31 » |
|
No proszę  A teraz? Bo o 8, to jest trochę za mało słońca (falki zwykle pachną jak na nich troszkę promyczków popada i muszą się olejki w ciepełku wymieszać) Bo mój Magical o 8 to jeszcze nie pachnie, dopiero po 9 zaczyna, a najbardziej ok 11 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jUSTA
Aktywny

Wielkopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #33 : Czerwiec 20, 2008, 09:53:49 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
moniq
|
 |
« Odpowiedz #34 : Czerwiec 20, 2008, 10:38:50 » |
|
jUSTA  przecudowny pierworodny. Taki bogaty  Gartuluję Zakup Tescowy też śliczny (malinowy?  ) 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #35 : Czerwiec 20, 2008, 10:53:04 » |
|
Justa... oba piekne..... a kotek i piesek rozkoszne  ))
|
|
|
|
|
|
|
|
|
weronika
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #36 : Czerwiec 20, 2008, 11:00:15 » |
|
Kurcze albo godzina jest przestawiona na forum albo to pisalam przez sen;)))Albo moj zegarek zle dziala bo wydawalo mi sie,ze wstalam po 9;))Moniq chyba nie pachnie ale jeszcze poczekam do poludnia:)Justa rzeczywiscie imponujacy ten Twoj pierworodny:)) Mam nadzieje,ze i moj tak kiedys zakwitnie bo na razie wypuscil tylko keika.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #37 : Czerwiec 20, 2008, 11:15:06 » |
|
Nie pachnie, bo to nie magical, tylko bardzo do niego podobny falek. Magical wyglada tak z bliska :  Z daleka tak jak Weroniki: 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
weronika
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #38 : Czerwiec 20, 2008, 12:02:39 » |
|
Masz racje Kayenn,to nie jest magical ale wydaje mi sie,ze jednak troszke pachnie,tak jakby konwaliowo:)Albo juz mi sie wszystko miesza;)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
moniq
|
 |
« Odpowiedz #39 : Czerwiec 20, 2008, 12:39:26 » |
|
Kayenn, to zdecydowanie nie Magical i to widać (przecież nikt tego nie powiedział  ), Ja napisałam,że wszystkie tego typu krzyżówki pochodzące bodajże od P.bellina i raczej pachną  Mam P.Magical i odkryłam pewnego dnia że w pokoju pachnie, potem okazało się że to on (od ok9 - 11) Potem przeczytałam że tego typu mieszańce właśnie pachną. Jedne delikatniej inne mocniej
Ale jak sama widzisz, można tego nie zauważyć. Skoro sama masz właśnie Magcala (który pachnie bardzo intensywnie) i nie zauważyłaś . Tak jak ja nie zauważyłam że moja zwykła cytrynkowa cętkowana hybryda też pachnie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
moniq
|
 |
« Odpowiedz #40 : Czerwiec 20, 2008, 12:51:05 » |
|
a to właśnie ten o którym mówię (niespodzianek ) 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #41 : Czerwiec 20, 2008, 13:04:04 » |
|
No to zle doczytalam.  )) U mnie tyle tego '' pachlo'', ze nawet w pokoju obok czulam. I juz nie wnikalam co pachnie, a co nie, bo nawet taki niepachnacy, jak stal obok pachnacego to wydawal sie tez pachnacy.  ))
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
moniq
|
 |
« Odpowiedz #42 : Czerwiec 20, 2008, 13:06:59 » |
|
nawet taki niepachnacy, jak stal obok pachnacego to wydawal sie tez pachnacy.  ))  no tak Ale jak tak piszesz, to ..... marzy mi się ten zapach 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #43 : Czerwiec 20, 2008, 20:39:17 » |
|
Weroniko ten pierwszy z etykietą "table dance" powinien "ciutke pachnąć" - ma coś z PHAL. Lidoro może sie mylę; może odziedziczył tylko kolor?  i tak piekne kwiaty  pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|
|
|
Per aspera ad astra - przez ciernie do gwiazd pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #44 : Czerwiec 21, 2008, 15:32:30 » |
|
Kwitnie, kwitnie. Dzisiaj policzyłam, ma 43 rozwinięte kwiatki  Małgosiu, poradź. Owszem, pięknie wygląda, ale to jest chyba ogromne obciążenie dla rośliny. Dwa liście już padły, reszta wygląda tak sobie. Ale z drugiej strony wypuścił nowy listek. A może by tak ściąć te pędy i dać mu odpocząć? W końcu te pędy z kwiatkami można wstawić do wazonu, do wody 
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
jUSTA
Aktywny

Wielkopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #45 : Czerwiec 21, 2008, 17:10:27 » |
|
Mój pierworodny też chyba ,,odchorowuje,, kwitnienie-naliczyłam 29 kwiatów -listki straciły jędrność a korzonki dziś -mimo ,że kwitnie - wyciągnęłam z doniczki to częściowo brązowe-zgniłe ,zero nowych przyrostów i takie jakieś wysuszone. Wsadziłam go z powrotem , ucięłam to co zgniłe ,dołożyłam świeżej kory i będę obserwować co dalej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
volcowitch
Nowicjusz
New brand
|
 |
« Odpowiedz #46 : Czerwiec 23, 2008, 17:59:30 » |
|
Jakiś czas temu kupiłem do odratowania za "grosze" cambrie określoną jako "mix" była bez kwiatów. Najbardziej lubię takie zakupy bo są tanie, dają możliwośc wykazania się i sprawdzenia własnych umiejętności, a co najważniejsze dają niespodziankę w postaci kwitnienia jeśli nasz wysiłek zaowocuje. Tak też się stało moja cambria już kwitnie po wielkich odratowawczych bojach. Wg. mnie jest to Aliceara Pacific Nova (Brassidium Shooting Star x Miltonia clowesii) lub też (Brassia x Miltonia x Oncidium) http://www.orchidweb.com/detail.aspx?ID=1666 Czy rzeczywiście jest tak jak sam to określiłem czy macie moze jakiś inny pomysł? Zdjęcia poniżej (jakoś kiepska wykonane komórką)  .jpg) .jpg) Do tej pory traktowałem go jako cambrię i takich warunków uprawy się trzymałem. Wiem ze skoro kwitnie to powinienem się trzymać tego systemu uprawy, ale może ktos z was ma właśnie jakąś Alicearę i podzieli się swoim doświadczeniem w utrzymaniu jej. Obok stoi dendrobium. Kupiłem jako "Dendrobium Ema" również za "grosze" do odratowania. Jak tylko rozkwitnie kilka kwiatów napewno wrzucę by dookreślić co to za mieszaniec.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #47 : Czerwiec 24, 2008, 05:57:32 » |
|
Dziewczyny- rzadko wchodzę na storczykowe strony, bo nie chcę nowej "zarazy".  Bardzo, ale to bardzo zachwycają mnie wasze okazy.  Czasem jednak pozwalam sobie na ucztę dla oczu i z kawusią- tak jak dziś- zasiadam pooglądać. Bliska jestem infekcji  . Nawet na stoiskach z kwiatami rzadko sie zatrzymuję przy storczykach bo okropnie bym chciała takie mieć- ale musiałabym te łatwiejsze do uprawy z parapetów wyrzucić- a też szkoda...  Śliczności pokazujecie- gratuluje okazów 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #48 : Czerwiec 24, 2008, 20:52:14 » |
|
Aniu nie wiem co Ci doradzić - zcięte pędy kwiatowe Phalaenopsis nie utrzymują się tak długo z kwiatami jak na roślinie  moim zdaniem powinnaś przejrzeć dokładnie stan korzeni i wtedy podjąć decyzję - to tak na gorąco przepraszam ale niewiele mam teraz czasu na przyjemności - sezon owocowy i później grzybowy - to i czasu brak łącznie z "weckendami"  Czasem zdolam tylko odczytać co porabiacie i cieszyć się Waszymi sukcesami. Na problemy nie zawsze jednak mogę od razu odpowiedzieć Daj Aniu znać jak tam korzonki - może w pewnej mierze sa także przyczyna długiego zastoju w rozwoju pąków? pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #49 : Czerwiec 24, 2008, 22:38:53 » |
|
Małgosiu, musiałam się źle wyrazić, albo coś. Falek kwitnie i kwitnie.Kwiaty rozwinęły się prawie wszystkie. Tylko dwa liście zmarnały. Myślałam, czy nie ściąć pędu, żeby odciążyć roślinę. Korzenie sprawdziłam, są ok.
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #51 : Czerwiec 25, 2008, 19:41:19 » |
|
Jestem pełna podziwu  , gratulacje . Musi mu być bardzo dobrze , skoro się odwdzięcza takim bogatym i długim kwitnieniem 
|
|
|
|
|
|
Cudownego słoneczka wszystkim życzę 
|
|
|
Jolanta
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #52 : Czerwiec 25, 2008, 19:48:12 » |
|
Chyba tak, nie sprawia zadnych problemöw jak dotychczas 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #53 : Czerwiec 25, 2008, 19:49:22 » |
|
Aniu liście, które zmarniały to te dolne - najstarsze? ogladając zdjęcia ma ich sporo dorodnych tak, że spokojnie da sobie radę - teraz ciepło i słonecznie - może trochę dokarm  ale bez przesady (nie mogą przecież za bardzo zgrubieć nam jej korzonki) nie zaszkodzi też spryskiwać - rano listki nie jest to konieczne codziennie ale jeśli już to: - najlepiej od spodu - pozwoli to lepiej utrzymać ich turgor - możesz też sporządzić lekki roztwór wody z nawozem do storczyków (1/10 lub 1/20 - to już musisz sama sprawdzić - nie mogą sole nawozów zatykać aparatów oddechowych liści - żadnych widocznych osadów na liściach po wyschnięciu) i nim rano spryskiwac liście  Moim zdaniem powinno pomóc - tak duża ilość kwiatów wymaga większej ilości pokarmu. Jak przekwitnie to daj jej długi okres "spokoju w oczekiwaniach na kwitnienie" jednak patrząc na kwiatuszki - moim zdaniem ma wiele z Phal.equestris i wielokwiatowe kwitnienie w genach  więc nie przejmuj się jak zacznie za chwilę wypuszczać nowe pędy kwiatowe nawet wtedy powinna dać sobie doskonale radę  pozdrawiam Małgorzata Małgorzata
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
moniq
|
 |
« Odpowiedz #54 : Czerwiec 25, 2008, 19:54:57 » |
|
Jolu ... ale masz rękę  Już pomijając sprawę kwitnienia (które jest po prostu przeurocze), niesamowite że moje storczyki mają liście w takim stanie jak ten Twój przez pierwszy tydzień. Potem żebym nie wiem co robiła miękną  (a nie zalewam ich, bo mam już jako takie doświadczenie i wiem co znaczy zalewać storczyki bo 2 szt doprowadziłam 1,5 roku temu na koniec storczykowego świata) One po prostu mają te liście bardziej miękkie i tak jakoś u mnie funkcjonują  (chociaż jeden jest taki trochę lepszy, ale i tak daleko mu do Twojego zamieszczonego powyżej)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jolanta
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #55 : Czerwiec 25, 2008, 19:57:34 » |
|
moniq a dajesz twoim storczykom nawöz ? Przy tym ze zdjecia daje nawöz przy kazdej kapieli 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #56 : Czerwiec 25, 2008, 20:01:25 » |
|
Gratuluję Jolu Mój Żółty w czerwone ciapki też kwitł w zeszłym roku z 2 miesięczną przerwą okragły rok - teraz odpoczywa - już 6 miesiąc - w dobrej kondycji  Jednak Twój olimpijczyk ma kwiaty mniejsze niż mój - może właśnie jakieś wielokwiatowe wdzięczne krzyżówki ? jak myślisz? masz namiary na producenta? Szukałaś jakich może mieć rodziców? może dziadków? Gratuluję i pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
moniq
|
 |
« Odpowiedz #57 : Czerwiec 25, 2008, 20:30:52 » |
|
Jolu, daję, do każdego podlewania troszkę, na dno nakrętki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jolanta
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #58 : Czerwiec 25, 2008, 20:57:17 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
moniq
|
 |
« Odpowiedz #59 : Czerwiec 25, 2008, 21:06:46 » |
|
aż tyle???  wszędzie mówią żeby dawać co każde podlewanie ale 1/4 dawki. Na opakowaniu nawozu jest napisane - nakrętnka (5ml/litr) raz w miesiącu . No to ja zawsze dawałam tę 1/4 dawki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|