Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 05:12:25
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Prezentacje cz 4  (Przeczytany 12299 razy)
Kayenn
Gaduła

« Odpowiedz #30 : Czerwiec 20, 2008, 07:39:44 »

Hm... tez mam magical... ale nie wachalam... a po za tym kwitly w sumie wszystkie i pachnialy a szczegolnie miltoniopsis i zygopethalum. Jak bedzie kwitl nastepnym razem to powacham na pewno Smile))

weronika
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #31 : Czerwiec 20, 2008, 08:27:48 »

Hm..te kwiaty nie przestaja mnie zaskakiwac:) Ten zolty nie pachnie ale za to pachnie ten bialofioletowy:)Troszke niesmialo ale czuc:))
moniq
Gaduła

« Odpowiedz #32 : Czerwiec 20, 2008, 09:26:31 »

No proszę Smile

A teraz? Bo o 8, to jest trochę za mało słońca (falki zwykle pachną jak na nich troszkę promyczków popada i muszą się olejki w ciepełku wymieszać)  Bo mój Magical o 8 to jeszcze nie pachnie, dopiero po 9 zaczyna, a najbardziej ok 11 Smile
jUSTA
Aktywny
**

Wielkopolska - strefa 6b

« Odpowiedz #33 : Czerwiec 20, 2008, 09:53:49 »

Pochwalę się moimi nowymi zakupami (w tesco Wink )
-może podpowiecie jaki to kolorek?ten pierwszy-trudno nazwać Wink

I jeszcze mój pierworodny-wszystkie pączki otworzone-imponujący jest  Cool

moniq
Gaduła

« Odpowiedz #34 : Czerwiec 20, 2008, 10:38:50 »

jUSTA Smile przecudowny pierworodny. Taki bogaty Smile  Gartuluję

Zakup Tescowy też śliczny  (malinowy?   Confused )   Very Happy
Kayenn
Gaduła

« Odpowiedz #35 : Czerwiec 20, 2008, 10:53:04 »

Justa... oba piekne..... a kotek i piesek rozkoszne Smile))

weronika
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #36 : Czerwiec 20, 2008, 11:00:15 »

Kurcze albo godzina jest przestawiona na forum albo to pisalam przez sen;)))Albo moj zegarek zle dziala bo wydawalo mi sie,ze wstalam po 9;))Moniq chyba nie pachnie ale jeszcze poczekam do poludnia:)Justa rzeczywiscie imponujacy ten Twoj pierworodny:)) Mam nadzieje,ze i moj tak kiedys zakwitnie bo na razie wypuscil tylko keika.
Kayenn
Gaduła

« Odpowiedz #37 : Czerwiec 20, 2008, 11:15:06 »

Nie pachnie, bo to nie magical, tylko bardzo do niego podobny falek.
Magical wyglada tak z bliska :

Z daleka tak jak Weroniki:

weronika
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #38 : Czerwiec 20, 2008, 12:02:39 »

Masz racje Kayenn,to nie jest magical ale wydaje mi sie,ze jednak troszke pachnie,tak jakby konwaliowo:)Albo juz mi sie wszystko miesza;)
moniq
Gaduła

« Odpowiedz #39 : Czerwiec 20, 2008, 12:39:26 »

Kayenn, to zdecydowanie nie Magical i to widać (przecież nikt tego nie powiedział  Smile),  Ja napisałam,że  wszystkie tego typu krzyżówki pochodzące bodajże od P.bellina i raczej pachną  Very Happy

Mam P.Magical i odkryłam pewnego dnia że w pokoju pachnie, potem okazało się że to on (od ok9 - 11)
Potem przeczytałam że tego typu mieszańce  właśnie pachną. Jedne delikatniej inne mocniej

Ale jak sama widzisz, można tego nie zauważyć. Skoro sama masz właśnie Magcala (który pachnie bardzo intensywnie) i nie zauważyłaś . Tak jak ja nie zauważyłam że moja zwykła cytrynkowa cętkowana hybryda też pachnie   Razz
moniq
Gaduła

« Odpowiedz #40 : Czerwiec 20, 2008, 12:51:05 »

a to właśnie ten o którym mówię (niespodzianek )

Kayenn
Gaduła

« Odpowiedz #41 : Czerwiec 20, 2008, 13:04:04 »

No to zle doczytalam. Smile)) U mnie tyle tego '' pachlo'', ze nawet w pokoju obok czulam. I juz nie wnikalam co pachnie, a co nie, bo nawet taki niepachnacy, jak stal obok pachnacego to wydawal sie tez pachnacy. Smile))

moniq
Gaduła

« Odpowiedz #42 : Czerwiec 20, 2008, 13:06:59 »

nawet taki niepachnacy, jak stal obok pachnacego to wydawal sie tez pachnacy. Smile))

Smile

no tak

Ale jak tak piszesz, to ..... marzy mi się ten zapach   Rolling Eyes

sbb28
Aktywny
**

razem cieplej

« Odpowiedz #43 : Czerwiec 20, 2008, 20:39:17 »

Weroniko ten pierwszy z etykietą "table dance"
powinien "ciutke pachnąć" - ma coś  z PHAL. Lidoro
może sie mylę; może odziedziczył tylko kolor?  Sad
i tak piekne kwiaty Cool
pozdrawiam
Małgorzata

Per aspera ad astra - przez ciernie do gwiazd
pozdrawiam
Małgorzata
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a

« Odpowiedz #44 : Czerwiec 21, 2008, 15:32:30 »

Aiszo
Niesamowite ONA JESZCZE KWITNIE  Very Happy Surprised Confused Laughing Very Happy coś niesamowitego - to chyba niemożliwe Surprised Confused

Kwitnie, kwitnie. Dzisiaj policzyłam, ma 43 rozwinięte kwiatki Very Happy
Małgosiu, poradź. Owszem, pięknie wygląda, ale to jest chyba ogromne obciążenie dla rośliny. Dwa liście już padły, reszta wygląda tak sobie. Ale z drugiej strony wypuścił nowy listek. A może by tak ściąć te pędy i dać mu odpocząć? W końcu te pędy z kwiatkami można wstawić do wazonu, do wody Confused Confused

Przyjdzie czas, przyjdzie rada.
Ania.
jUSTA
Aktywny
**

Wielkopolska - strefa 6b

« Odpowiedz #45 : Czerwiec 21, 2008, 17:10:27 »

Mój pierworodny też chyba ,,odchorowuje,, kwitnienie-naliczyłam 29 kwiatów
-listki straciły jędrność a korzonki dziś -mimo ,że kwitnie - wyciągnęłam z doniczki to częściowo brązowe-zgniłe  ,zero nowych przyrostów i takie jakieś wysuszone.                                                 Wsadziłam go z powrotem , ucięłam to co zgniłe ,dołożyłam świeżej kory i będę obserwować co dalej.

volcowitch
Nowicjusz
*

New brand

« Odpowiedz #46 : Czerwiec 23, 2008, 17:59:30 »

Jakiś czas temu kupiłem do odratowania za "grosze" cambrie określoną jako "mix" była bez kwiatów.

Najbardziej lubię takie zakupy bo są tanie, dają możliwośc wykazania się i sprawdzenia własnych umiejętności, a co najważniejsze dają niespodziankę w postaci kwitnienia jeśli nasz wysiłek zaowocuje.

Tak też się stało moja cambria już kwitnie po wielkich odratowawczych bojach.

Wg. mnie jest to  Aliceara Pacific Nova (Brassidium Shooting Star x Miltonia clowesii) lub też (Brassia x Miltonia x Oncidium)   http://www.orchidweb.com/detail.aspx?ID=1666

Czy rzeczywiście jest tak jak sam to określiłem czy macie moze jakiś inny pomysł?

Zdjęcia poniżej (jakoś kiepska wykonane komórką)

Do tej pory traktowałem go jako cambrię i takich warunków uprawy się trzymałem. Wiem ze skoro kwitnie to powinienem się trzymać tego systemu uprawy, ale może ktos z was ma właśnie jakąś Alicearę i podzieli się swoim doświadczeniem w utrzymaniu jej.

Obok stoi dendrobium. Kupiłem jako "Dendrobium Ema" również za "grosze" do odratowania.
Jak tylko rozkwitnie kilka kwiatów napewno wrzucę by dookreślić co to za mieszaniec.
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #47 : Czerwiec 24, 2008, 05:57:32 »

Dziewczyny- rzadko wchodzę na storczykowe strony, bo nie chcę nowej "zarazy". Smile Bardzo, ale to bardzo zachwycają mnie wasze okazy. Very Happy  Czasem jednak pozwalam sobie na ucztę dla oczu i z kawusią- tak jak dziś- zasiadam pooglądać. Bliska jestem infekcji  Smile.
Nawet na stoiskach z kwiatami rzadko sie zatrzymuję przy storczykach bo okropnie bym chciała takie mieć- ale musiałabym te łatwiejsze do uprawy  z parapetów wyrzucić- a też szkoda... Sad

Śliczności pokazujecie- gratuluje okazów
sbb28
Aktywny
**

razem cieplej

« Odpowiedz #48 : Czerwiec 24, 2008, 20:52:14 »

Aniu nie wiem co Ci doradzić - zcięte pędy kwiatowe Phalaenopsis nie utrzymują się tak długo z kwiatami jak na roślinie Sad
moim zdaniem powinnaś przejrzeć dokładnie stan korzeni i wtedy podjąć decyzję - to tak na gorąco przepraszam ale niewiele mam teraz czasu na przyjemności - sezon owocowy i później grzybowy - to i czasu brak łącznie z "weckendami" Sad
Czasem zdolam tylko odczytać co porabiacie i cieszyć się Waszymi sukcesami. Na problemy nie zawsze jednak mogę od razu odpowiedzieć
Daj Aniu znać jak tam korzonki - może w pewnej mierze sa  także przyczyna długiego zastoju w rozwoju pąków?
pozdrawiam
Małgorzata

pozdrawiam
Małgorzata
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a

« Odpowiedz #49 : Czerwiec 24, 2008, 22:38:53 »

Małgosiu, musiałam się źle wyrazić, albo coś. Falek kwitnie i kwitnie.Kwiaty rozwinęły się prawie wszystkie. Tylko dwa liście zmarnały. Myślałam, czy nie ściąć pędu, żeby odciążyć roślinę. Korzenie sprawdziłam, są ok.

Przyjdzie czas, przyjdzie rada.
Ania.
Jolanta
Aktywny
**

« Odpowiedz #50 : Czerwiec 25, 2008, 19:30:49 »

Jeden z moich falköw kwitnie juz 8 miesiecy, ma 20 rozwinietych kwiatöw i jeszcze 10 paköw Laughing

23Margo
Rezydent

« Odpowiedz #51 : Czerwiec 25, 2008, 19:41:19 »

Jestem pełna podziwu  Very Happy , gratulacje .
Musi mu być bardzo dobrze , skoro się odwdzięcza takim bogatym i długim kwitnieniem  Very Happy

Cudownego słoneczka wszystkim życzę Smile
Jolanta
Aktywny
**

« Odpowiedz #52 : Czerwiec 25, 2008, 19:48:12 »

Chyba tak, nie sprawia zadnych problemöw jak dotychczas Cool
sbb28
Aktywny
**

razem cieplej

« Odpowiedz #53 : Czerwiec 25, 2008, 19:49:22 »

Aniu liście, które zmarniały to te dolne - najstarsze?
ogladając zdjęcia ma ich sporo dorodnych tak, że  spokojnie da sobie radę - teraz ciepło i słonecznie - może trochę dokarm  Smile ale bez przesady (nie mogą przecież za bardzo zgrubieć nam jej korzonki) Smile
nie zaszkodzi też spryskiwać - rano listki  nie jest to konieczne codziennie ale jeśli już to:
- najlepiej od spodu - pozwoli to lepiej utrzymać ich turgor
- możesz też sporządzić lekki roztwór wody z nawozem do storczyków (1/10 lub 1/20 - to już musisz sama sprawdzić - nie mogą sole nawozów zatykać aparatów oddechowych liści - żadnych widocznych osadów na liściach po wyschnięciu) i nim rano spryskiwac liście  Confused
Moim zdaniem powinno pomóc - tak duża ilość kwiatów wymaga większej ilości pokarmu.
Jak przekwitnie to daj jej długi okres "spokoju w oczekiwaniach na kwitnienie"
jednak patrząc na kwiatuszki  - moim zdaniem ma wiele z Phal.equestris i wielokwiatowe kwitnienie w genach Smile
 więc nie przejmuj się jak zacznie za chwilę wypuszczać nowe pędy kwiatowe nawet wtedy powinna dać sobie doskonale radę  Cool
pozdrawiam
Małgorzata
Małgorzata

pozdrawiam
Małgorzata
moniq
Gaduła

« Odpowiedz #54 : Czerwiec 25, 2008, 19:54:57 »

Jolu ...  ale masz rękę Smile

Już pomijając sprawę kwitnienia (które jest po prostu przeurocze), niesamowite że moje storczyki mają liście w takim stanie jak ten Twój przez pierwszy tydzień. Potem żebym nie wiem co robiła miękną Sad (a nie zalewam ich, bo mam już jako takie doświadczenie i wiem co znaczy zalewać storczyki bo 2 szt doprowadziłam  1,5 roku temu na koniec storczykowego świata) One po prostu mają te liście bardziej miękkie i tak jakoś u mnie funkcjonują   Sad     (chociaż jeden jest taki trochę lepszy, ale i tak daleko mu do Twojego zamieszczonego powyżej)
Jolanta
Aktywny
**

« Odpowiedz #55 : Czerwiec 25, 2008, 19:57:34 »

moniq a dajesz twoim storczykom nawöz ? Przy tym ze zdjecia daje nawöz przy kazdej kapieli Cool
sbb28
Aktywny
**

razem cieplej

« Odpowiedz #56 : Czerwiec 25, 2008, 20:01:25 »

Gratuluję Jolu
Mój Żółty w czerwone ciapki też kwitł w zeszłym roku z 2 miesięczną przerwą okragły rok - teraz odpoczywa - już 6 miesiąc - w dobrej kondycji Smile
Jednak Twój olimpijczyk ma kwiaty mniejsze niż mój - może właśnie jakieś wielokwiatowe wdzięczne krzyżówki ? jak myślisz? masz namiary na producenta?
Szukałaś jakich może mieć rodziców? może dziadków?
Gratuluję i pozdrawiam
Małgorzata

pozdrawiam
Małgorzata
moniq
Gaduła

« Odpowiedz #57 : Czerwiec 25, 2008, 20:30:52 »

Jolu, daję, do każdego podlewania troszkę, na dno nakrętki   
Jolanta
Aktywny
**

« Odpowiedz #58 : Czerwiec 25, 2008, 20:57:17 »

Surprised Confused ja daje 2 nakretki na 2 litry wody Mad
moniq
Gaduła

« Odpowiedz #59 : Czerwiec 25, 2008, 21:06:46 »

aż tyle???  Shocked

wszędzie mówią żeby dawać co każde podlewanie ale 1/4 dawki. Na opakowaniu nawozu jest napisane - nakrętnka (5ml/litr) raz w miesiącu .

No to ja zawsze dawałam tę 1/4 dawki   Confused
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: