|
Margaret
|
 |
« : Czerwiec 05, 2008, 22:42:48 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 06, 2008, 08:03:39 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jolanta
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 06, 2008, 08:33:28 » |
|
Kayenn twoja ludwisia pieknas ty piekna z zöltym dziubkiem. Cudenko  Macie racje ze nie jest latwo opiekowac sie 50 storczykami. Ja nie mam z tym problemu.Codziennie zajmuje sie jakims innym. Tak wlasciwie nie potrzeba duzo czasu jak wszystkie zdrowo rosna i problemöw z nimi nie ma. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
weronika
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 06, 2008, 08:39:17 » |
|
Margaret to jest brassia?  Powiedz jak sie nia zajmujesz:) Zreszta co by to nie bylo to jest piekne:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 06, 2008, 10:45:47 » |
|
Jolu... masz racje... wcale tak duzo czasu storczyki nie zajmuja... co najwyzej wandy troszke wiecej czasu, bo i kapiele i spryskiwania... W kazdym razie cieszy niesamowicie jak sie widzi... takie cos  )) Moj pierwszy falek zamierza znow zakwitnac  )) 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Margaret
|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 06, 2008, 11:50:13 » |
|
Nie wiem Weroniko, ale moze ktos wie? U mnie storczyki maja imiona, nigdy sie mocno nie zastanawialam nad ich nazwa, a powinnam, latwiej by je bylo uprawiac:) Ten storczyk dostalam w prezencie dwa lata temu. Z drugim pająkokształtnym, z długimi, wąskimi, ostro zakończonymi elementami. I tego niestety nie udalo mi sie uratowac, ale dzieki temu wiem jak uprawiac ten drugi. Ze wzgledu na drobne korzenie i to ze jest w mialkiej ziemi storczykowej, nie podlewam go zbyt czesto,raz na dwa tygodnie. Zauwazylam rowniez , ze nie lubi bezposredniego naslonecznienia, moze gdybym to wiedziala na poczatku, udalo by mi sie uratowac ten pierwszy.Nie zamglawiam go rowniez za czesto. Pieknie pachnie,podobnie do hiacyntow,czasem mam wrazenie ze z nutka cytryny. Ten drugi pachnial intensywniej,zwlaszcza rano. Jedyny storczyk ktorego nazwe nosze w glowie to Carpenter Morning Joy. Nie wiem czy on jest naprawde az tak piekny, a moze ta ilosc kwiatow mnie urzekla. 3 z nich siedzialy razem w koszu, a jaki zapach, odstraszyla mnie tylko cena, ale moze kiedys..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pysia1986
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 06, 2008, 13:07:31 » |
|
Witam ,wiem,że to nie ten wątek ale prosze o pomoc. Wczoraj "dostałam" od koleżanki storczyka.Pisze "dostałam" bo w sumie chciała go wyrzucić, a ja sie nad nim zlitowałam i postanowiłam reanimowac...Niestety zdjęcia nie mogłam zamiescic bo chwilowo nie mam aparatu...Postaram sie więc opisac jego wygląd i stan: Ma kilka-tak ok. 4-5 zielonych liści.Jeden liść zaczyna żółknąć.Jeśli chodzi o stan korzeni to jest fatalny, ale chyba jeszcze nie najgorszy...tzn. wszystkie korzenie od spodu są zeschłe,ale u góry jest kilka krótkich zieloniutkich korzeni.Łodygi, na których kiedys były kwiatki sa obciete na długość tak około 5-7 cm i są całe zeschłe i wyglądaja jak takie 3 wykałaczki Proszę o pomoc bo bardzo chciałabym ocalić tego storczyka.
|
|
|
|
|
|
" jestem genialna ale do śmierci będe sie z tym ukrywała.."
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 07, 2008, 20:04:23 » |
|
To ja dorzucę parę kwitnięć. I tak jako pierwsza restrepia ale nie pamiętam jaka bo wywaliłam fiszkę   dendrobium atroviolaceum - strasznie trudno zrobić zdjęcie - jak rozwinie następne kwiatostany to wstawię w pełnym rozkwicie   i Lycaste xytricphora które mnie rozczarowało zbyt małym i niepachnącym kwiatkiem i powędruje do Łańcuta 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 08, 2008, 12:04:13 » |
|
|
|
|
|
|
|
Cudownego słoneczka wszystkim życzę 
|
|
|
Jolanta
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 08, 2008, 15:14:47 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bryanka0
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 08, 2008, 18:04:03 » |
|
|
|
|
|
|
|
jestem jaka jestem
|
|
|
Jolanta
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 08, 2008, 18:10:14 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Margaret
|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 08, 2008, 18:17:58 » |
|
Probeta, a ja sie wstawie za Lyaste xytricphora, wyglada slodko  Margo prawie jak w tropikach, swietny pomysl z tymi wiszacymi koszami.Bordowe falki sa przesliczne, choruje na takie , ale wmawiam wciaz sobie , ze nie mam miejsca. Pewnie jak mi podobny wpadnie w rece, to sie zlamie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga2
Aktywny

Agnieszka kujawsko-pomorskie
|
 |
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 08, 2008, 18:37:07 » |
|
23Margo powiem, że to Bajka te Twoje storczyki  . probeta to dopiero kolekcja zupełnie mi nie znanych okazów bryankaO urodziwe te Twoje storczyki 
|
|
|
|
|
|
"Gdyby pszczoły zniknęły z powierzchni planety, ludziom pozostałoby cztery lata życia . Bez pszczół nie ma zapylania, a więc też roślin, zwierząt i ludzi" A Einstein.
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #15 : Czerwiec 08, 2008, 18:51:48 » |
|
A ja napisze ogolnie, ze wszystkie Wasze kwiaty sa przepiekne, a pomysl Malgosi z koszami jest debesciarski  ))
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Azumi
Nowicjusz
małopolskie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #16 : Czerwiec 09, 2008, 18:48:28 » |
|
Witam! Wszystkie storczyki są ładne! Chciałabym pokazać swoje.Tylko dwa na razie kwitną  . Zdjęcia pokażę jak się nauczę wstawiać! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #17 : Czerwiec 10, 2008, 19:47:08 » |
|
Ostatni raz pokazuję, bo część kwiatków już opada, część jest jeszcze w pąkach. Najwięcej (naraz) naliczyłam 53 rozwinięte kwiatki  
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
|
moniq
|
 |
« Odpowiedz #18 : Czerwiec 11, 2008, 09:48:17 » |
|
No ja nie wiem jak Ty to robisz ....  Jest przeuroczy  Ja mam jednego jedynego który zechciał u mnie powtórzyć swoje kwitnienie . Ma 2 kwiaty i 2 pąki  (w tym jeden kwiat niedorozwinięty - bez języczka, wargi czy nie wiem jak to się prawidłowo nazywa)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #19 : Czerwiec 11, 2008, 16:56:21 » |
|
Hihihi... fajnie to nazwalas  ))....chyba o warżke Ci chodzilo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
weronika
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #20 : Czerwiec 16, 2008, 08:42:41 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #21 : Czerwiec 16, 2008, 09:19:21 » |
|
Cudooooooooooooo!  I jeszcze pachnie  Już wiem do kogo się kiedyś będę uśmiechać na jakąś cattleyową wymianę  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
weronika
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #22 : Czerwiec 18, 2008, 13:57:56 » |
|
Bede o Tobie pamietala Margo:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #23 : Czerwiec 18, 2008, 20:51:43 » |
|
Margo  pofolgowałas "sobie i nam" wspaniale  Beatko ja takze wstawiam się za dendrobium atroviolaceum - przepiękne  i Lycaste xytricphora (nawet jak nie pachnie jest piekna  )  jeśli nie zostawisz Sobie to jestem w "kolejce" Aiszo Niesamowite ONA JESZCZE KWITNIE  coś niesamowitego - to chyba niemożliwe raczej już nie mogę sie wypowiadać -doradzać- moje doswiadczenia są INNE - Moje phalaenopsis tak obficie nie kwitną. Ja w ogóle mam storczyki kwitnące jesienią i zimą - zaczęlam je hodować bo braklo mi kwiatów w tym okresie  i zbyt często miałam "chandrę" z braku kolorów  Weronika Tylko pozazdrościć Nie dość, że wspaniała "katlejasta" -jak ją jesienia i zima uprawiałaś?  Jeszcze do tego pieknie pachnie  super  ZAZDROSZCZĘ  moje jakoś nie mogą dojść ze mną do porozumienia od 3 lat - a było prawie już kwitnienie  - gdyby nie zimny wiatr w lutym - prosto w okno  pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|
|
|
Per aspera ad astra - przez ciernie do gwiazd pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
weronika
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #24 : Czerwiec 19, 2008, 20:33:39 » |
|
Malgosiu,ja ja niedawno kupilam tak wiec jeszcze nie potrafie powiedziec jak ja bede uprawiala w zimie:) A to moje dwa nabytki dzisiejsze:) Miala byc vanda a sa dwie sliczne falkowe miniaturki:)  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
moniq
|
 |
« Odpowiedz #25 : Czerwiec 19, 2008, 20:42:33 » |
|
Faktycznie śliczne. Ten górny na pewno ładnie pachnie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #26 : Czerwiec 19, 2008, 20:58:58 » |
|
Cudowne kolorki  , a na wandeczkę przyjdzie czas  . Mi się jeszcze podoba ten "wygibus" ma śliczne listeczki  . To "szaleństwo" jeszcze mnie nie ogarnęło , ale mięknę i to przez Ewcię i jej jabłoneczkę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #27 : Czerwiec 19, 2008, 21:10:34 » |
|
Margo...ponoc nie mozna pisac '' jednoslowych '' postow, a ja nie wiem co napisac. Ale wiesz co... ja jej powiem, ze Ci sie tak podoba... Szepne jej na dobranoc. Falki cudne. Moniq... falki rzadko kiedy sa pachnace.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
moniq
|
 |
« Odpowiedz #28 : Czerwiec 19, 2008, 21:48:34 » |
|
Kayenn, te akurat pachną. Sprawdziłam to na własnej skórze. Mam P.Magical i odkryłam pewnego dnia że w pokoju pachnie, potem okazało się że to on (od ok9 - 11) Potem przeczytałam że tego typu mieszańce właśnie pachną. Jedne delikatniej inne mocniej. I jakież było moje zdziwienie kiedy podeszłam do mojego cytrynowego w różowe kropeczki (który notabene kwitnie drugi raz) i po roku okazało się że ok 10 też pachnie (dlatego wydaje mi się że ten właśnie pachnie. Weronika musi jutro ok 10 sprawdzić) 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
weronika
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #29 : Czerwiec 19, 2008, 22:43:58 » |
|
Ja tez mam P.Magical i rzeczywiscie pachnie i to nawet calkiem intensywnie:) Malutki nie pachnie wieczorem,a sprawdze go rano i dam znac:)Z pachnacych cudakow mam jeszcze cattleye(bardzo ladny,jakby troche fiolkowy zapach) i kwitnacego kaktusa(lekko cytrynowy).Margo ten wygibus to wiaz drobnolistny alias bonsai;)))
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|