|
anntaris
|
 |
« : Czerwiec 03, 2008, 10:26:05 » |
|
Jeszcze tydzień temu nawet nie wiedziałam o istnieniu takiej rośliny, ale tu zajrzałam i ...załapałam bakcyla. Podoba mi się hoja bella i lacunosa. I tu prośba  , czy to odpowiednie odmiany dla osoby, która nie ma żadnego doświadczenia. Czy to bardzo kapryśne kwiaty?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Danusia
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 03, 2008, 10:44:38 » |
|
Moim zdaniem nietrudne. Obie u mnie kwitną bez pudła. Wyagają jednak sporo światła - moim zdaniem miejsce oddalone od arapetu odpada. Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
natita
|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 03, 2008, 12:13:57 » |
|
Bella jest łatwa, wymaga nieco częstszego podlewania niż inne. Lacunosa wg mnie jest ciut trudniejsza.
|
|
|
|
|
|
Nie warto być dobrym - to się nie liczy... Liczy się ta jedna wpadka, która zdarzyć się może każdemu, a za którą dostanie się publiczny lincz bez jednego choćby pytania.- lekcja ff
|
|
|
|
anntaris
|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 03, 2008, 13:57:51 » |
|
W takim razie może skuszę się na początek na bellę  . Tylko chyba będzie problem z kupnem. Byłam już w kilku kwiaciarniach, w dwóch obi i nie mieli. Na allegro są, ale maleńkie, a ja chciałabym już trochę większą. Mam jeszcze pytanko, jak szybko rosną te odmiany?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Danusia
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 03, 2008, 14:49:24 » |
|
Bella rośnie szybko. Zaglądaj do LM, oni miewają hoje.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
|
anntaris
|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 03, 2008, 15:01:55 » |
|
JeyDee dzięki. Przekupię jakoś męża :-)i może dziś pojedziemy do LM. Jakby co, to się pochwalę.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Danusia
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 03, 2008, 20:57:08 » |
|
Anntaris, ty jesteś z Łodzi, jak JeyDee... pogadaj z nią na jakiejś kawie, może zdradzi ci swoje sekretne miejsca gdzie bywają hoje  ( oprócz giełdy w Warszawie  )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
paolka
Gaduła

Strefa klimatyczna 7a
|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 03, 2008, 22:22:24 » |
|
Belle ostatnio w Castoramie widywałam. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Paulina
|
|
|
|
anntaris
|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 04, 2008, 07:57:00 » |
|
Kupiłam  . Pojechałam do LM, tak jak JeeDee doradziła i były. Były tylko hoje tricolor i belle. Udało mi się kupić całkiem ładny okaz. Oczywiście już w samochodzie zrzuciła dwa pączki(chyba to były pączki  ), choć jechaliśmy jak z jajkiem na głowie. I teraz proszę o radę  . Mam ją przesadzić( jest w maleńkiej doniczce)? Ile ją podlewać? Tak żeby na wierzchu było sucho, a pod spodem wilgotno?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Danusia
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 04, 2008, 08:33:47 » |
|
Można przesadzić, ale do niewiele większej doniczki. Ja do hoi używam ziemi storczykowej Compo z dodatkiem ziemi uniwersalnej compo. Podlewanie oszczędne. Inne propozycje podłoża masz w osobnym, przykljonym temacie. Jak się zadomowi to zkwitnie... nie przejmuj się pączkami.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 04, 2008, 08:49:10 » |
|
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
|
anntaris
|
 |
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 04, 2008, 10:46:19 » |
|
tellerko zrobię jak piszesz. A pączkami się nie przejmuję. Zdaję sobie sprawęz tego, że bella przeżyła szok. W dodatku była na kratce i ją rozplątywałam, bo bardziej podoba mi się wisząca. aiszo lekcję odrobiłam już dawno  Wieczorem wrzucę zdjęcie.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Danusia
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 04, 2008, 11:12:34 » |
|
Zdjęcie wrzuć już w wątku tematycznym 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ooo
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 04, 2008, 17:20:06 » |
|
a w jakim LM ją kupiłaś i w jakiej cenie jeśli można wiedziec? jeśli mogłabyś napisac w jakiej cenie były te tricolor to byłabym wdzięczna bo już od dawna na nią choruję i nie moge dostac 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anntaris
|
 |
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 04, 2008, 19:51:17 » |
|
Ooo ja kupiłam za 46,50 całkiem dużą bellę, ale zabij mnie nie wiem ile kosztowała tricolorka  . Hoje były w LM w Łodzi w manufakturze. Przypomniałam sobie, że były tam jeszcze te hoje z pofałdowanymi listkami( to jest chyba compacta). Dziś odwiedziłam jeszcze obi i dwie castoramy ale nie było nawet pół hoi.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Danusia
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #15 : Czerwiec 04, 2008, 20:01:52 » |
|
Dlatego wysłałam cię do LM  .
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #16 : Czerwiec 04, 2008, 20:12:08 » |
|
Anntaris, taka cena za bellę to chyba sporo. U nas widziałam kiedyś duże, kwitnące belle za 29,99. Ale może ta Twoja jest wyjątkowo dorodna?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
|
anntaris
|
 |
« Odpowiedz #17 : Czerwiec 04, 2008, 20:59:38 » |
|
JeyDee dziękuję ci  . Gdybyś gdzieś w Łodzi jeszcze widziała jakieś hoje (tylko nie compacta, tricolor i linearis) to daj cynk  . agar wiem, że to dość dużo, ale nie miałam wyboru. Wygląda na to, że to jedyne hoje w Łodzi  Dziś wkleję zdjęcie w wątku o belli, to zobaczysz jakie rozmiary.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Danusia
|
|
|
|