|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #210 : Grudzień 29, 2008, 11:40:26 » |
|
Na to liczę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
teresa600
Nowicjusz
w ciemności też można dojrzeć światło dla siebie
|
 |
« Odpowiedz #211 : Styczeń 14, 2009, 13:22:42 » |
|
Witam po dłuższej przerwie.Poczytałam pooglądałam i widzę ze Wasze plumerki maja się dobrze.Moja przesadzona do hydroponiki stoi cały czas na parapecie,prawie jej nie podlewałam a mimo to wypuściła nowe listki.Stare prawie wszystkie zrzuciła a wygląda teraz tak.............ma 25cm wysokosc  Pozdrawiam serdecznie Teresa
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #212 : Styczeń 14, 2009, 13:52:26 » |
|
Ale ciemne te listki  Moja taka jaśniutka 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
Naradka
Aktywny

Opolskie - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #213 : Styczeń 14, 2009, 14:40:24 » |
|
Moja wygląda tak  . Do decyzji by ją przyciąć przczynił się przędziorek. Naprawdę trudno było nad nim zapanować. Wykorzystałam więc okres spoczynkowy i wywaliłam wszystko. Na razie jeszcze jest na sucho, ale za niedługo zacznę podlewać. Zobaczymy jak się jeszcze rozkrzewi.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Natka
|
|
|
axlowa
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #214 : Styczeń 14, 2009, 19:50:09 » |
|
Kiedy zacząć podlewać, bo moja też teraz łysa jest i jeszcze jej nie podlewam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
teresa600
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #215 : Styczeń 14, 2009, 20:25:33 » |
|
Kubulinka.....nie wiem czyja to zasługa ze liście są zielone.Kupiłam ją na allegro w pazdzierniku z jakimś choróbskiem.Ponieważ swoje kwiaty prowadzę w hydroponice,plumerie tez przesadziłam do hydro.Nie wróżono jej nic dobrego .A tu patrzcie.......po oprysku liście przestały zasychać i mimo że przestałam ja podlewać wypuściła sporo nowych listków.To moja pierwsza plumeria i nie mam doświadczenia w jej prowadzeniu.Dlatego z wielką uwagą będę czytać Wasze uwagi i dzielić swoimi spostrzeżeniami ,czekając na pierwsze kwitnienie na forum.
Pozdrawiam Teresa
Post dołączony: Styczeń 14, 2009, 20:33:03 Naradka....uroczo wygląda Twój plumeriowy "trójząb".Na pewno odwdzięczy się pięknym rozgałęzieniem. Axlowa.....oto jest pytanie kiedy zacząc ją podlewać normalnie. Może Przemo nam odpowie.
Teresa
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
przemo7
|
 |
« Odpowiedz #216 : Styczeń 14, 2009, 22:32:58 » |
|
Myślę, że quillamaru może podzielić się swoimi doświadczeniami. Te które stoją u mnie bez liści to zacznę podlewać dopiero wraz z pierwszymi oznakami wiosny, gdzieś na początku marca. Część dopiero teraz zapada w sen więc niech trochę odpoczną.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
teresa600
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #217 : Styczeń 15, 2009, 20:12:49 » |
|
No to poczekam na opinię quillamaru......niech sobie dalej odpoczywa
Pozdrawiam Teresa
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #218 : Styczeń 15, 2009, 20:22:12 » |
|
Naradko, a skąd to rozgałęzienie? Sama z siebie, czy ona była przycięta?
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
Naradka
Aktywny

Opolskie - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #219 : Styczeń 15, 2009, 23:04:05 » |
|
Agnieszko była wcześniej celowo przycieta.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Natka
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #220 : Styczeń 15, 2009, 23:09:06 » |
|
Aż mnie korci, żeby któregoś z maluchów ciachnąć 
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
Naradka
Aktywny

Opolskie - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #221 : Styczeń 15, 2009, 23:12:50 » |
|
Pamiętaj że plumeria ma duże liście i ciachać nie warto niżej niż 30 cm nad ziemią. Inaczej liście będą się opierać o ziemię. Oczywiście do czasu. Bo jak zrzuci liście powyżej tej granicy to znów będziesz mieć dylemat zostawić te zdrewniałe pędy czy ciachać dla odnowienia i utzrzymania rośłiny w rozsądnych dla twoich warunków rozmiarze.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Natka
|
|
|
quillamaru
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #222 : Styczeń 21, 2009, 01:02:00 » |
|
Hej, Ale macie fajne plumcie  Moje gleboko spia, maluchy zrzucily juz wszystkie listki a wieksze maja tylko co nieco zoltawego na czukbach. Tegoroczna zima jest tu wyjatkowo chlodna a poniewaz najwieksza plumeria nie zmiescila sie do szklarenki, wiec opatulilam ja wloknina ogrodnicza i sobie czeka. Moje rosliny wszystkie stoja na zewnatrz, wiec zaczne je podlewac dopiero, kiedy zauwaze na szczytach pedow takie jakby malusienkie rozetki - w ubieglym roku byl to kwiecien. W ksiazce, z ktorej wiele dowiedzialam sie o uprawie plumerii (dzieki temu mi zakwitla) napisano, ze nie powinno sie podlewac plumerii az do maja! Jednak te rozetki u mnie pojawily sie wczesniej, wiec nie mialam serca ich dluzej suszyc. Mysle, ze jednoroczne siewki nie musza przechodzic stanu spoczynku a starsze plumerie, ktore zrzucily liscie mozna zaczac podlewac dopiero jak sie zauwazy rozetki albo wlasnie w okolicach kwietnia-maja...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
makosz11
|
 |
« Odpowiedz #223 : Sierpień 14, 2009, 21:20:21 » |
|
|
|
|
|
|
|
Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi : iść przez życie nie czyniąc hałasu. 
|
|
|
|