|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #90 : Wrzesień 15, 2008, 23:25:06 » |
|
Dora, wysłałam ci PW.
Sorry wszystkich za prywatę.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #91 : Wrzesień 16, 2008, 08:14:54 » |
|
Już to przerabialiśmy  jest dla niej oddzielny dział 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BeataK
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #92 : Wrzesień 28, 2008, 22:19:23 » |
|
Witam wszystkich
Jestem posiadaczką niewielkiej plumerii. Ostatnio zaczęły opadać jej listki. Proszę o złote rady jak pomóc jej przezimować zimę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
teresa600
Nowicjusz
w ciemności też można dojrzeć światło dla siebie
|
 |
« Odpowiedz #93 : Październik 01, 2008, 19:42:38 » |
|
Witam w gronie zakręconych Plumerią .Od dzisiaj jestem posiadaczką plumerii kupionej na allegro.Z informacji wynika ze została wysiana w lutym tego roku.Kwiaty podobno maja sie pokazać najwczesniej za 1,5 roku  .Poniewaz swoje kwiaty uprawiam w hydroponice oczywiście od razu przesadziłam do kermazytu  i czekam z niecierpliwością czy jej nie zaszkodziłam http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0404eaaf53c12cf6.html
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
przemo7
|
 |
« Odpowiedz #94 : Październik 02, 2008, 08:58:09 » |
|
Wydaje mi się, że kwestia zimowania Plumerii już była poruszana, roślina jeśli zrzuca liście to powinna zostać przeniesiona do miejsca gdzie temperatura wynosi ok 15 st. C. a co najważniejsze należy przestać podlewać aż do wiosny.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka Gie
Aktywny

Podlasie - strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #95 : Październik 02, 2008, 15:15:50 » |
|
Tereso, ja też kupiłam plumerię, chyba nawet z tego samego źródła co Ty. Na razie czekam aż do mnie dotrze.
Napisałam maila do sprzedawcy bo nie wiedziałam czy roślina będzie wysłana razem z ziemią i doniczką. Odpisał, że tak, ale dobrze byłoby ją od razu przesadzić do większej doniczki. Jak myślicie, nie jest już za późno na przesadzanie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
teresa600
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #97 : Październik 08, 2008, 12:55:05 » |
|
Agnieszko ja swoja przesadziłam,(do hydro) ponieważ doniczka była naprawdę mała.
Pozdrawiam Teresa
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
przemo7
|
 |
« Odpowiedz #98 : Październik 08, 2008, 21:45:29 » |
|
Wszystkie liście takie? Daj może do wątku z chorobami te fotki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka Gie
Aktywny

Podlasie - strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #99 : Październik 08, 2008, 23:22:27 » |
|
O kurcze. Trochę się przestraszyłam. Moja właśnie dotarła, nie widziałam jej jeszcze bo nie ma mnie w domu. Mam nadzieję, że wszystko z nią dobrze  A tak się cieszyłam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
teresa600
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #100 : Październik 09, 2008, 08:27:36 » |
|
Agnieszko......mój sprzedawca okazał się bardzo uczciwy.Po kontakcie telefonicznym zobowiązał sie do przysłania nowej roślinki jeżeli na wiosnę (na zimę plumeria zrzuca liście) nie zacznie wypuszczać nowych listków.Prawdopodobną przyczyną choroby jest jej nagłe wystawienie na zewnątrz kiedy była brzydka pogoda( ze względu na remont szklarni).Trzymam kciuki za Twoją plumerię. Zachowaj adres sprzedawcy, na wypadek gdybyś miała jakieś problemy.
Przemo....tak wszystkie liście zaczynają chorować.
Odbiegając od tematu, pozwolę się zapytać czy ktoś z Was uprawia kwiaty tak ja w hydroponice?
Pozdrawiam Teresa
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #101 : Październik 09, 2008, 10:05:13 » |
|
Tereso nie jestem przekonana by ta roślina dobrze się czuła w hydroponice. W naturze jest drzewem i rośnie w klimacie gorącym i dość suchym. Myślę, że powinnaś zmienić podłoże. Jeśli wykluczymy przędziorka (na tych zdjęciach nic niestety nie widać są zbyt rozmazane) to taką reakcję może wywołać nieopowiednie podłoże.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
teresa600
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #102 : Październik 09, 2008, 11:12:45 » |
|
Zoe.....pomyślałam też o tym.Jednak chore liście dostałam już w przesyłce, wiec nie jest to efektem przesadzenia. Lubie jednak eksperymentować w hydro i zaryzykowałam  .Czas pokaże czy sie uda.Jak nie, kupie nową i zostawię w ziemi. Byle do wiosny.Kto nie ryzykuje ten........nie nabiera doświadczenia.O efektach na pewno poinformuje. Zoe nie wyobrażasz sobie jakie olbrzymie drzewa rosną w hydroponice.Oczy mi na wierzch wychodziły ze zdziwienia kiedy zobaczyłam te cuda w sklepie.Znajdę trochę czasu wstawię zdjęcia. Pozdrawiam Teresa 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
teresa600
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #103 : Październik 09, 2008, 11:50:07 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #104 : Październik 09, 2008, 13:05:30 » |
|
No cóż będziemy wszyscy obserwować twój eksperyment.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka Gie
Aktywny

Podlasie - strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #105 : Październik 09, 2008, 19:05:07 » |
|
Właśnie dotarła do mnie moja plumeria. I muszę Wam powiedzieć, że sama nie wiem co o niej myśleć. Tak jak u Teresy na liściach są jakby brązowe kropki ale są mniejsze i jest ich dużo więcej. Jutro spróbuję zrobić zdjęcia przy świetle dziennym, może będzie widać. Na razie pooglądam zdjęcia na forum i spróbuję sama zidentyfikować te plamki. Jestem trochę zawiedziona.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #106 : Październik 09, 2008, 19:48:55 » |
|
Może napisz do sprzedawcy, przedstaw problem 
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
Agnieszka Gie
Aktywny

Podlasie - strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #107 : Październik 09, 2008, 19:50:50 » |
|
Taki właśnie mam zamiar. Czekam tylko do jutra, żeby móc zrobić zdjęcia i pokazać mu te plamy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
teresa600
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #108 : Październik 16, 2008, 07:59:37 » |
|
Agnieszko......myślę że udało mi sie zahamować chorobę.....spryskałam ją preparatem AMISTAR 250 SC....i nie widzę postępu choroby  chyba się udało gdyż przeciwnym razie już następne liscie zostałyby zaatakowane.Są jednak zieloniutkie.Tylko na wcześniej zaatakowanych pozostały maleńkie plamy na brzegach ale jest to nieodwracalne. Pozdrawiam Teresa 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka Gie
Aktywny

Podlasie - strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #109 : Październik 16, 2008, 08:14:22 » |
|
Właśnie chciałam do Ciebie napisać i zapytać jak się trzyma Twoja plumeria. U mnie to samo, tylko ja spryskałam Bravo. Na razie dolne listki po kolei żółkną i opadają, ale to podobno normalne i może zgubić nawet wszystkie na zimę. Plamy się nie powiększają.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
teresa600
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #110 : Październik 16, 2008, 08:29:43 » |
|
Dobrze wiedzieć że obydwa preparaty są skuteczne.Sadze ze u mnie co miało odpaść już odpadło......za jakiś czas wstawię fotkę.Porównamy zdjęcia i postępy we wzroście..........byle do wiosny. Pozdrawiam Teresa 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
teresa600
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #111 : Październik 16, 2008, 11:18:35 » |
|
Tak wygląda moja plumeria po oprysku 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #112 : Październik 17, 2008, 17:27:35 » |
|
Moje plumerie jakby stanęły - jak nie dopuścić do zrzucenia przez nie liści? Postawić przy grzejniku? Przemku, jeszcze nie zimowałam tak młodych roślinek - poradź... 
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
|
przemo7
|
 |
« Odpowiedz #113 : Październik 17, 2008, 17:35:13 » |
|
Tak blisko grzejnika, tylko też nie ma reguły. U mnie na parapecie nad kaloryferem jest kilka, które mają cały czas zielone liście a u jednej już żółkną. Zrzucenie liście nie jest niczym złym  najwyżej rośliny odpoczną. W naszych warunkach i tak w zimę słońca jak na lekarstwo więc ich przyrost jest spowolniony w tym okresie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #114 : Październik 17, 2008, 18:38:16 » |
|
A uważasz, że nalezy im się już ziemia z piaskiem i osobne doniczki?
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
|
przemo7
|
 |
« Odpowiedz #115 : Październik 17, 2008, 19:24:37 » |
|
Z piaskiem to bym nie przesadzał. Ważne żeby podłoże było przepuszczalne, dobre jest włókno kokosowe (albo bardziej dostępna ziemia do storczyków) z perlitem. Nie musisz dodawać koniecznie piasku. Rozum podpowiada żeby dopiero wiosną, ale widzę że one się już wyciągają, a że Plumeria wypuszcza dużo korzeni które szybko rosną, zaryzykowałbym przesadzenie już teraz. Później ich nie po odplątujesz. Oczywiście później gdzieś w ciepłe miejsce koło kaloryfera, na parapecie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #116 : Październik 17, 2008, 19:31:01 » |
|
Tak jest, mój Plumeriowy Książę  takiej odpowiedzi oczekiwałam 
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
|
przemo7
|
 |
« Odpowiedz #117 : Październik 17, 2008, 19:34:45 » |
|
Nie ma sprawy  Hi hi muszę kiedyś zrobić zdjęcie mojego plumerowego lasu, tylko ciężko je zebrać ze wszystkich parapetów  Może jak okna będę mył 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #118 : Październik 17, 2008, 19:38:41 » |
|
I jeszcze okna myje  Przewidujesz jakieś okienne tournee przed BN? Podrzucę adres 
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
|
przemo7
|
 |
« Odpowiedz #119 : Październik 17, 2008, 20:24:03 » |
|
 nie wiem czemu tak kobiety reagują... akurat okna myć lubię. Nic w tym strasznego.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|