volcowitch
Nowicjusz
New brand
|
 |
« Odpowiedz #30 : Lipiec 04, 2008, 18:55:09 » |
|
Tak. O rosę pod liśćmi, przy pąkach i na łodygach. A o czarnych korzeniach mówiłem nie tyle co na końcach co w ogóle.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
volcowitch
Nowicjusz
New brand
|
 |
« Odpowiedz #31 : Lipiec 04, 2008, 18:58:15 » |
|
Dodam jeszcze że jeśli chodzi o rosę i wytracajaca się glukoze to raczej tyczy się to dendrobium i wszelakich storczyków miododajnych czy też brassi. Phalaenopsis zazwyczaj rosy nie ma gdy jest zdrowy. Pojawia się na phalaenopsisach hybrydach gdy ma zaburzenia genetyczne lub mechaniczne uszkodzenia przez szkodniki. Wszystko co wykraca poza to jest naturalnym procesem u tych storczyków.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta
|
 |
« Odpowiedz #32 : Lipiec 04, 2008, 19:04:45 » |
|
Aha, no to uspokoilam się. Dziękuję za odpowiedź 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Oltunia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #33 : Lipiec 28, 2008, 11:44:18 » |
|
Witam! Bardzo proszę o poradę w sprawie mojego Phalaenopsisa. Parę dni temu zauważyłam,że dwa liście mają dziwny kolor na końcach i dodatkowo są zmarszczone,a na dokładkę na jednym z nich są jakieś dziwne plamki białawe.Od razu pomyślałam,że przelałam biedaka i wyciągnęłam go z doniczki.Ku mojemu zdziwieniu korzenie były piękne ani jednego zgniłka.Na wszelki wypadek przesadziłam go do nowego podłoża.Szukałam także szkodników ,ale nic a nic nie znalazłam. Z kolei na stojącym obok tego,innym falku znalazłam przędziorka więc wszystkie stojące na tym parapecie kwiatki spryskałam magusem. Jeśli jakieś mądre głowy zechcą mi pomóc w identyfikacji choróbska jakie się przytrafiło mojemu "dzidziusiowi"będę bardzo bardzo wdzięczna. Oto fotki :    Pozdrawiam. Aleksandra.
|
|
|
|
|
|
"Wyjaśnienia powinny być tak proste jak jest to możliwe, ale nie prostsze"A.Einstein
Pozdrawiam ciepło. Aleksandra
|
|
|
egrabow
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #34 : Lipiec 28, 2008, 15:41:59 » |
|
Olu, coś mi to wygląda na poparzenie słoneczne - czy falek ma dobrą wentylację? Takie czerwieniejące końcówki liści ( oprócz cechy gatunkowej) to zdarzają się przy zbyt wysokich temperaturach.
|
|
|
|
|
|
Człowiek potrzebuje dwóch lat aby nauczyć się mówić a pięćdziesięciu, żeby nauczyć się milczeć. Ernest Hemingway Pozdrawiam - Kaśka Moje zielone
|
|
|
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta
|
 |
« Odpowiedz #35 : Lipiec 28, 2008, 16:10:02 » |
|
Tak. Pierwsze co przyszło mi do głowy to poparzenie słoneczne. Przy takich upałach powinnaś zacieniać okno gdy słońce świeci bezpośrednio na nie. Ja mam storczyki na oknie zachodnim a i tak zacieniam gdy wejdzie na nie słońce, a odsłaniam dopiero gdy jest już nisko i nie grzeje tak mocno. Ja mam dodatkowo problem z temperaturą. Mam bardzo ciepłe mieszkanie a przy tych tempereturach otwarcie okna niestety nie pomaga. w tej chwili na moim oknie (oczywiście zacienionym) jest 31 stopni. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Oltunia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #36 : Lipiec 28, 2008, 16:28:45 » |
|
Dziękuję pięknie za odpowiedź.O kurczę faktycznie,chyba macie rację, mój falek stoi na wschodnim oknie i do ok 11 jest tam bezpośrednie słońce no i temperatura ze trzydzieści parę ... Z tym,że na tym samym parapecie stoją inne falki i "nie narzekają",ale możliwe,że ten jest bardziej wrażliwy. Od dziś będę cieniować - myślicie,że roleta bambusowa będzie oki?
|
|
|
|
|
|
"Wyjaśnienia powinny być tak proste jak jest to możliwe, ale nie prostsze"A.Einstein
|
|
|
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta
|
 |
« Odpowiedz #37 : Lipiec 28, 2008, 16:36:56 » |
|
Myślę, że będzie idealna  Zacieni a nie zabierzxe całkiem światełka  Pozdrowionka 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Oltunia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #38 : Lipiec 28, 2008, 23:16:14 » |
|
Roleta zaciągnięta, mam nadzieję,że mój falek się ucieszy  Jeszcze raz dziękuję za szybką poradę! Pozdrawiam serdecznie!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
renia101
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #39 : Styczeń 13, 2009, 14:50:43 » |
|
Witam!Prosze o pomoc!Jesienią przekwitł mój phalaenopsis,przycięłam go zgodnie z zaleceniami,a teraz zauważyłam z drugiej strony wypuszcza jakiś pęd,ale liście zrobily się brzydkie i zwiędnięte.Czy zrobiłam coś nie tak?To jest mój pierwszy i dopiero się uczę!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dorotakol
Aktywny

Pozdrawiam Dorota!!!
|
 |
« Odpowiedz #40 : Styczeń 13, 2009, 15:11:39 » |
|
Najlepiej jakbyś wstawiła zdjęcia Najczęstszą przyczyna więdnięcia liści jest przelanie storczyka. Korzenie gniją i roślina nie ma jak pobierać wody. Jeżeli doniczka jest przezroczysta to sprawdź przez nią stan korzeni. Jeżeli brunatne to na pewno przelanie  . Sposób reanimacji bardzo dobrze opisuje Petra. Wątek nazywa się "reanimacja storczyka". Przeczytaj też koniecznie wątek o podlewaniu falków  Ogólnie Floraforum to skarbnica wiedzy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gosiap
Aktywny

zielone jest piękne
|
 |
« Odpowiedz #41 : Styczeń 13, 2009, 17:17:57 » |
|
a teraz zauważyłam z drugiej strony wypuszcza jakiś pęd,ale liście zrobily się brzydkie i zwiędnięte.Czy zrobiłam coś nie tak?To jest mój pierwszy i dopiero się uczę!
najprawdopodobniej pęd kwiatowy. Za Dorotą mogę tylko powtórzyć : wszystko !już jest w "reanimacji" choć i w innych wątkach też (te same rady). Na głównej wchodzisz w "storczyki" a potem w "reanimacja storczyka". Nie bój się wyjąć z doniczki. Miałam opory i o mało nie wykończyłam pierwszego. Sprawdź czy nie ma robactwa w podłożu i czy nie czernieje przy korzeniach. Przelanie to nie koniec świata. A jak ocenić co się dzieje:zdrowe korzenie powinny być albo zielone (gdy podlane) albo srebrzyste (osuszone - dopiero w takim stanie można podlewać a jeszcze lepiej moczyć całą doniczkę, gdy już nie ma rosy). Bez zdjęcia chyba nikt doświadczony nie udzieli konkretnej rady.
|
|
|
|
|
|
słoneczne buziaki GosiaP
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #42 : Styczeń 13, 2009, 19:59:12 » |
|
Bez zdjęcia "na dwoje babka wróżyła" nowy pęd lub nowy korzeń  Ale poważnie jeśli liście zwiędnięte to może: 1. Przelanie - nic nie piszesz o sposobie uprawy 2. Zbyt długi okres ma mokro (ciasne osłonki;) 3.Brak dostępu powietrza do korzeni w doniczce (ciasna osłonka; doniczka na podstawce) 4. Rozłożone podłoże , jeśli jeszcze dodatkowo storczyk jest w osłonce to przesychanie trwa wieki 5. bardzo bardzo sucho w mieszkaniu i zbyt szybkie parowanie tak enigmatyczna prośba o pomoc bez opisu warunków Twojej uprawy rodzi wiele dalszych pytań. Jeśli jesienią przekwitł to miałaś już trochę czasu żeby zapoznać się z podstawą uprawy phalaenopsis  tak mi się wydaje  pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|
|
|
Per aspera ad astra - przez ciernie do gwiazd pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
renia101
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #43 : Styczeń 14, 2009, 16:56:25 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gosiap
Aktywny

zielone jest piękne
|
 |
« Odpowiedz #44 : Styczeń 14, 2009, 17:29:57 » |
|
nie zamartwiaj się, nie jest źle, na 1 zdjęciu widoczny zdrowiuśki (skierował sie do nieba) korzonek! liście nie żółkną, no i nie gnije - jest nadzieja. Mój był w gorszym stanie (bez korzeni) ale nie bedę się wypowiadać, laik jeszcze jestem w temacie. Napisz (bo mało wyraźnie widać) czy te zwisające korzenie są puste w środku? . Myślę,że wkrótce sbb28 się odezwie  i da Ci wczerpujące wskazówki- co dalej. W międzyczasie odwiedź topik "phalenopsis w stanie (przed) agonalnym" http://www.floraforum.pl/index.php/topic,10193.0/topicseen.html
|
|
|
|
|
|
słoneczne buziaki GosiaP
|
|
|
egrabow
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #45 : Styczeń 14, 2009, 18:27:37 » |
|
To wygląda jakby na korzeniach osadził się kamień i roślina nie może czerpać wody. Swieże przyrosty są zielone ale to nie wystarcza. Potraktuj jak przy reanimacji ( zwiększenie wilgotności wokół storczyka ), dodatkowo możesz przykładać wilgotne chusteczki lub ręczniki papierowe na spodniej stronie liści. Jaką wodą podlewasz? Nie polecam Ci deszczówki bo widzę gdzie mieszkasz ale demineralizowana albo destylowana powinna być dostępna w sklepach. Ostatecznie może być kranówka ale przegotowana i odstana. Nie jest źle, storczyka można uratować, trzeba mu jednak poświęcić trochę uwagi. Powodzenia.  Edit: Przeczytaj dział "Reanimacja storczyka - Phalaenopisa" dwie częsci - tam znajdziesz wszystkie sposoby
|
|
|
|
|
|
Człowiek potrzebuje dwóch lat aby nauczyć się mówić a pięćdziesięciu, żeby nauczyć się milczeć. Ernest Hemingway Pozdrawiam - Kaśka Moje zielone
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #46 : Styczeń 14, 2009, 19:34:23 » |
|
Popieram Kasię same zdjęcia nie wystarczą - ja widzę storczyka, który jest przesuszony ale ?????? dopuki nie napiszesz więcej o Twoim sposobie uprawy (czym podlewasz; jak często; gdzie stoi) poza poradami Kasi żadnej dalszej porady nie jestem wstanie przekazać pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|
|
|
Per aspera ad astra - przez ciernie do gwiazd pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
renia101
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #47 : Styczeń 15, 2009, 14:45:33 » |
|
Witam! Kwiatka podlewam wodą przegotowaną, jak już widzę,że korzenie robią się szare.Gdy woda przeleci to odlewam.Stoi blisko wschodniego okna(ale nie na parapecie) w przezroczystej doniczce i drugiej ceramicznej.Niewiem co robię żle?Proszę o pomoc! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
donama
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #48 : Styczeń 16, 2009, 12:10:51 » |
|
Zrób mu mini szklarenkę ,nakryj workiem albo akwarium ,żeby zwiększyć wilgotność ,nie zapomnij o wietrzeniu i będzie dobrze. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|