Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 05:05:51
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: « 1 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: brzydkie liście  (Przeczytany 4674 razy)
volcowitch
Nowicjusz
*

New brand

« Odpowiedz #30 : Lipiec 04, 2008, 18:55:09 »

Tak. O rosę pod liśćmi, przy pąkach i na łodygach. A o czarnych korzeniach mówiłem nie tyle co na końcach co w ogóle.
volcowitch
Nowicjusz
*

New brand

« Odpowiedz #31 : Lipiec 04, 2008, 18:58:15 »

Dodam jeszcze że jeśli chodzi o rosę i wytracajaca się glukoze to raczej tyczy się to dendrobium i wszelakich storczyków miododajnych czy też brassi. Phalaenopsis zazwyczaj rosy nie ma gdy jest zdrowy. Pojawia się na phalaenopsisach hybrydach gdy ma zaburzenia genetyczne lub mechaniczne uszkodzenia przez szkodniki. Wszystko co wykraca poza to jest naturalnym procesem u tych storczyków.
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta

« Odpowiedz #32 : Lipiec 04, 2008, 19:04:45 »

Aha, no to uspokoilam się.
Dziękuję za odpowiedź    Razz

Oltunia
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #33 : Lipiec 28, 2008, 11:44:18 »

Witam!

Bardzo proszę o poradę w sprawie mojego Phalaenopsisa. Parę dni temu zauważyłam,że dwa liście mają dziwny kolor na końcach i dodatkowo są zmarszczone,a na dokładkę na jednym z nich są jakieś dziwne plamki białawe.Od razu pomyślałam,że przelałam biedaka i wyciągnęłam go z doniczki.Ku mojemu zdziwieniu korzenie były piękne ani jednego zgniłka.Na wszelki wypadek przesadziłam go do nowego podłoża.Szukałam także szkodników ,ale nic a nic nie znalazłam. Z kolei na stojącym obok tego,innym falku znalazłam przędziorka więc wszystkie stojące na tym parapecie kwiatki spryskałam magusem.
Jeśli jakieś mądre głowy zechcą mi pomóc w identyfikacji choróbska jakie się przytrafiło mojemu "dzidziusiowi"będę bardzo bardzo wdzięczna.

Oto fotki :

Pozdrawiam.
Aleksandra.

"Wyjaśnienia powinny być tak proste jak jest to możliwe, ale nie prostsze"A.Einstein

Pozdrawiam ciepło.
Aleksandra
egrabow
Aktywny
**

« Odpowiedz #34 : Lipiec 28, 2008, 15:41:59 »

Olu,
coś mi to wygląda na poparzenie słoneczne - czy falek ma dobrą wentylację? Takie czerwieniejące końcówki liści ( oprócz cechy gatunkowej) to zdarzają się przy zbyt wysokich temperaturach.

Człowiek potrzebuje dwóch lat aby nauczyć się mówić a pięćdziesięciu, żeby nauczyć się milczeć.
                                       Ernest Hemingway
Pozdrawiam - Kaśka

Moje zielone
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta

« Odpowiedz #35 : Lipiec 28, 2008, 16:10:02 »

Tak. Pierwsze co przyszło mi do głowy to poparzenie słoneczne. Przy takich upałach powinnaś zacieniać okno gdy słońce świeci bezpośrednio na nie. Ja mam storczyki na oknie zachodnim a i tak zacieniam gdy wejdzie na nie słońce, a odsłaniam dopiero gdy jest już nisko i nie grzeje tak mocno. Ja mam dodatkowo problem z temperaturą. Mam bardzo ciepłe mieszkanie a przy tych tempereturach otwarcie okna niestety nie pomaga. w tej chwili na moim oknie (oczywiście zacienionym) jest 31 stopni.  Shocked

Oltunia
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #36 : Lipiec 28, 2008, 16:28:45 »

Dziękuję pięknie za odpowiedź.O kurczę faktycznie,chyba macie rację, mój falek stoi na wschodnim oknie i do ok 11 jest tam bezpośrednie słońce no i temperatura ze trzydzieści parę ... Z tym,że na tym samym parapecie stoją inne falki i "nie narzekają",ale możliwe,że ten jest bardziej wrażliwy. Od dziś będę cieniować - myślicie,że roleta bambusowa będzie oki?

"Wyjaśnienia powinny być tak proste jak jest to możliwe, ale nie prostsze"A.Einstein

Pozdrawiam ciepło.
Aleksandra
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta

« Odpowiedz #37 : Lipiec 28, 2008, 16:36:56 »

Myślę, że będzie idealna  Very Happy
Zacieni a nie zabierzxe całkiem światełka  Very Happy Very Happy
Pozdrowionka  Razz

Oltunia
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #38 : Lipiec 28, 2008, 23:16:14 »

Roleta zaciągnięta, mam nadzieję,że mój falek się ucieszy Razz Jeszcze raz dziękuję za szybką poradę!

Pozdrawiam serdecznie!

Pozdrawiam ciepło.
Aleksandra
renia101
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #39 : Styczeń 13, 2009, 14:50:43 »

Witam!Prosze o pomoc!Jesienią przekwitł mój phalaenopsis,przycięłam go zgodnie z zaleceniami,a teraz zauważyłam z drugiej strony wypuszcza jakiś pęd,ale liście zrobily się brzydkie i zwiędnięte.Czy zrobiłam coś nie tak?To jest mój pierwszy i dopiero się uczę!
dorotakol
Aktywny
**

Pozdrawiam Dorota!!!

« Odpowiedz #40 : Styczeń 13, 2009, 15:11:39 »

Najlepiej jakbyś wstawiła zdjęcia
Najczęstszą przyczyna więdnięcia liści jest przelanie storczyka. Korzenie gniją i roślina nie ma jak pobierać wody. Jeżeli doniczka jest przezroczysta to sprawdź przez nią stan korzeni. Jeżeli brunatne to na pewno przelanie Sad. Sposób reanimacji bardzo dobrze opisuje  Petra.
Wątek nazywa się "reanimacja storczyka". Przeczytaj też koniecznie wątek o podlewaniu falków Smile
Ogólnie Floraforum to skarbnica wiedzy Smile Smile Smile
gosiap
Aktywny
**

zielone jest piękne

« Odpowiedz #41 : Styczeń 13, 2009, 17:17:57 »

a teraz zauważyłam z drugiej strony wypuszcza jakiś pęd,ale liście zrobily się brzydkie i zwiędnięte.Czy zrobiłam coś nie tak?To jest mój pierwszy i dopiero się uczę!

najprawdopodobniej pęd kwiatowy.

Za Dorotą mogę tylko powtórzyć : wszystko !już jest w "reanimacji" choć i w innych wątkach też (te same rady). Na głównej wchodzisz w "storczyki" a potem w "reanimacja storczyka".
Nie bój się wyjąć z doniczki. Miałam opory i o mało nie wykończyłam pierwszego. Sprawdź czy nie ma robactwa w podłożu i czy nie czernieje przy korzeniach. Przelanie to nie koniec świata.
A jak ocenić co się dzieje:zdrowe korzenie powinny być albo zielone (gdy podlane) albo srebrzyste (osuszone - dopiero w takim stanie można podlewać a jeszcze lepiej moczyć całą doniczkę,  gdy już nie ma rosy).
Bez zdjęcia chyba nikt doświadczony nie udzieli konkretnej rady.

słoneczne buziaki GosiaP
sbb28
Aktywny
**

razem cieplej

« Odpowiedz #42 : Styczeń 13, 2009, 19:59:12 »

Bez zdjęcia "na dwoje babka wróżyła"  nowy pęd lub nowy korzeń  Razz
Ale poważnie jeśli liście zwiędnięte to może:
1. Przelanie - nic nie piszesz o sposobie uprawy
2. Zbyt długi okres ma mokro (ciasne osłonki;)
3.Brak dostępu powietrza do korzeni w doniczce (ciasna osłonka; doniczka na podstawce)
4. Rozłożone podłoże , jeśli jeszcze dodatkowo  storczyk jest w osłonce to przesychanie trwa wieki
5. bardzo bardzo sucho w mieszkaniu i zbyt szybkie parowanie

tak enigmatyczna prośba o pomoc bez opisu warunków Twojej uprawy rodzi wiele dalszych pytań.

Jeśli jesienią przekwitł to miałaś już trochę czasu żeby zapoznać się z podstawą uprawy  phalaenopsis Confused  tak mi się wydaje  Sad
pozdrawiam
Małgorzata

Per aspera ad astra - przez ciernie do gwiazd
pozdrawiam
Małgorzata
renia101
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #43 : Styczeń 14, 2009, 16:56:25 »

Udalo mi się wkleić zdjęcia mojego storczyka Smile.Niewiem czy są na tyle wyrażne!Za wszelkie rady będę bardzo wdzięczna Very Happy
gosiap
Aktywny
**

zielone jest piękne

« Odpowiedz #44 : Styczeń 14, 2009, 17:29:57 »

nie zamartwiaj się, nie jest źle, na 1 zdjęciu widoczny zdrowiuśki (skierował sie do nieba) korzonek! liście nie żółkną, no i nie gnije - jest nadzieja. Mój był w gorszym stanie (bez korzeni) ale nie bedę się wypowiadać, laik jeszcze jestem w temacie.
 Napisz (bo mało wyraźnie widać) czy te zwisające korzenie są puste w środku? . Myślę,że wkrótce sbb28 się odezwie  Smile i da Ci wczerpujące wskazówki- co dalej.
W międzyczasie odwiedź topik "phalenopsis w stanie (przed) agonalnym"
http://www.floraforum.pl/index.php/topic,10193.0/topicseen.html

słoneczne buziaki GosiaP
egrabow
Aktywny
**

« Odpowiedz #45 : Styczeń 14, 2009, 18:27:37 »

To wygląda jakby na korzeniach osadził się kamień i roślina nie może czerpać wody. Swieże przyrosty są zielone ale to nie wystarcza. Potraktuj jak przy reanimacji ( zwiększenie wilgotności wokół storczyka ), dodatkowo możesz przykładać wilgotne chusteczki lub ręczniki papierowe na spodniej stronie liści. Jaką wodą podlewasz? Nie polecam Ci deszczówki bo widzę gdzie mieszkasz ale demineralizowana albo destylowana powinna być dostępna w sklepach. Ostatecznie może być kranówka ale przegotowana i odstana. Nie jest źle, storczyka można uratować, trzeba mu jednak poświęcić trochę uwagi. Powodzenia.  Very Happy

Edit: Przeczytaj dział "Reanimacja storczyka - Phalaenopisa" dwie częsci - tam znajdziesz wszystkie sposoby

Człowiek potrzebuje dwóch lat aby nauczyć się mówić a pięćdziesięciu, żeby nauczyć się milczeć.
                                       Ernest Hemingway
Pozdrawiam - Kaśka

Moje zielone
sbb28
Aktywny
**

razem cieplej

« Odpowiedz #46 : Styczeń 14, 2009, 19:34:23 »

Popieram Kasię
same zdjęcia nie wystarczą - ja widzę storczyka, który jest przesuszony ale ??????
dopuki nie napiszesz więcej o Twoim sposobie uprawy (czym podlewasz; jak często; gdzie stoi) poza poradami Kasi żadnej dalszej porady nie jestem wstanie przekazać
pozdrawiam
Małgorzata

Per aspera ad astra - przez ciernie do gwiazd
pozdrawiam
Małgorzata
renia101
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #47 : Styczeń 15, 2009, 14:45:33 »

Witam!
Kwiatka podlewam wodą przegotowaną, jak już widzę,że korzenie robią się szare.Gdy woda przeleci to odlewam.Stoi blisko wschodniego okna(ale nie na parapecie) w przezroczystej doniczce i drugiej ceramicznej.Niewiem co robię żle?Proszę o pomoc! Sad
donama
Aktywny
**

« Odpowiedz #48 : Styczeń 16, 2009, 12:10:51 »

Zrób mu mini szklarenkę ,nakryj workiem albo akwarium ,żeby zwiększyć wilgotność ,nie zapomnij o wietrzeniu i będzie dobrze. Very Happy

Strony: « 1 2   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: