Miqnia
Nowicjusz
|
 |
« : Czerwiec 02, 2008, 07:57:12 » |
|
Witam!jestem tu nowa,przejrzałam całe forum,gdyż od niedawna mam storczyki, już miałam panikę w oczach gdy po przywiezieniu uschły 2 paczki kwiatowe:)ale na szczęście wszystko wróciło do normy..jednak teraz mam problem z liśćmi:( zaczynaja sie marczyc,czesc usycha...przejrzałam tyle stron o storczykach,wiem że nie mozna ich podlewać za czesto,czy to możłiwe bym je przesuszyła?? załączam zdjęcia(niestety telefonem) w pełnej okazałaosci, widac czesc pomarszczonych lisci    
|
|
|
|
|
|
|
|
|
patrycja11
Aktywny

<3 <3 <3 <3
|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 02, 2008, 16:09:48 » |
|
O właśnie!! U mnie jest tak samo!! Co to jest?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam gorąco wszyskich miłosnikow roslin doniczkowych i ogrodowych xF
PatH
|
|
|
Miqnia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 02, 2008, 16:27:13 » |
|
i dodac musze ze storczyki nie były przelane..bo podlewane sa co tdzien,miały suche korzenie....wiec moze sie przesuszyły
|
|
|
|
|
|
|
|
|
patrycja11
Aktywny

<3 <3 <3 <3
|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 02, 2008, 16:51:24 » |
|
co tydzień??  A czy wszystkie korzenie były srebrne??
|
|
|
|
|
|
PatH
|
|
|
Miqnia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 02, 2008, 16:53:39 » |
|
tak,byly srebrne,2 storczyki podlane było po 1.5 tygodnia...i nie lałam im wody do doniczki,tylko postawiłam na podstawce i obawiam sie ze nie wszystkie wciagneły wode...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
patrycja11
Aktywny

<3 <3 <3 <3
|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 02, 2008, 20:18:19 » |
|
hmmm...to ja nie wiem  u mnie jest podobnie ale podejrzewam przelanie.... 
|
|
|
|
|
|
PatH
|
|
|
Miqnia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 02, 2008, 20:26:24 » |
|
no to w takim razie ja spróbuje je przesuszyc..ale korzenie nie sa zgnite,wczesniej były szare,po podlaniu sa zielone...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
patrycja11
Aktywny

<3 <3 <3 <3
|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 02, 2008, 20:53:46 » |
|
przejrzyj prosze pierwszy temar" phalenopsis" moze tam znajdziesz odpowiedx...ja wole tu nie doradzać...w storczykach nie jestem doświadczona... 
|
|
|
|
|
|
PatH
|
|
|
Miqnia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 03, 2008, 06:08:38 » |
|
przejrzałam,tylko że moje nie maja uszkodzonych korzeni,zsdnego mchu ,podłoze z kory..wiec normalnie nie wiem co jest
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
moniq
|
 |
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 03, 2008, 06:36:47 » |
|
a wyjęłaś z doniczki i obejrzałaś wszystkie korzenie? (najczęściej te które widać są w niezłym stanie a w środku dzieje się meksyk, bo w środku jest stale wilgotno i nigdy nie mogą wyschnąć)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Miqnia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 03, 2008, 07:26:40 » |
|
wyjełam,wygladały dobrze...po podlaniu zielone i jędrne...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
moniq
|
 |
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 04, 2008, 13:35:47 » |
|
No to jeśli korzenie wyglądają dobrze (są zdrowe, jędrne) to może nie wiem, słońce je przypala, stoją na gorącym parapecie i się tak "ugotowały"?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Miqnia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 04, 2008, 21:43:17 » |
|
ja mysle ze niedostatecznie je podlałam,było gorąco..bo teraz wygladaja super,dziekuje za rady
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ewusia21
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 19, 2008, 11:41:44 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
weronika
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #15 : Czerwiec 19, 2008, 13:40:11 » |
|
To jest nowokupiony storczyk?Moj jeden tez ma takie otarcia,takiego kupilam.Mam go juz z pol roku i nic sie z tym nie dzieje bo to po prostu uszkodzenia mechaniczne. I tak to wyglada u Ciebie,bardziej natomiast zmartwilyby mnie te czarne plamy na lisciach,ale niech wypowiedza sie osoby bardziej kompetentne bo ja dopiero sie ucze:)PS.Mam takie same oslonki:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #16 : Czerwiec 19, 2008, 19:33:06 » |
|
Nic nie mogę doradzić  nie otwierają mi sie zdjęcia .
|
|
|
|
|
|
Cudownego słoneczka wszystkim życzę 
|
|
|
AgnieszkaP
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #17 : Lipiec 02, 2008, 06:13:50 » |
|
Witam, Od pół roku jestem posiadaczką storczyków, wszystkie stoją na wschodnim oknie. Przez okres zimowo wiosenny nie miałam z nimi żadnego problemu, rosły liście ,korzenie i nowe łodygi na kwiat. Dwa w tej chwili zaczeły ponownie kwitnąć. Mój problem polega na tym, że nie wiem dlaczego wszystkie starsze korzenie uschły zostały tylko te które wypuścił na wiosnę, a liście po dwa na każdym zaczęły się marszczyć a oprócz tego dostały plam żółtych tak jakby były poparzone od słońca. Nie wiem czy mam wyjąć te storczyki z doniczki i usunąć suche korzenie czy zostawić. Teraz przy bardzo słonecznej pogodzie cieniuje je z rana i jak słońce przejdzie to odsłaniam je. Bardzo proszę o info co może być tym liściom i dlaczego uschły stare korzenie. Podlewam je po całkowitym przeschnięciu podłoża raz na tydzień i co 2 -3 dni lekko zraszam liście i wierzchnie korzenie.
Dziękuję
|
|
|
|
|
|
|
|
|
volcowitch
Nowicjusz
New brand
|
 |
« Odpowiedz #18 : Lipiec 02, 2008, 13:53:49 » |
|
Nie podałaś jakie storczyki, jaka temeperatura, ile lat mają rośliny. Wrzuć zdjęcia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
volcowitch
Nowicjusz
New brand
|
 |
« Odpowiedz #19 : Lipiec 02, 2008, 13:55:34 » |
|
oraz czym je nawozisz, jak często i jaką wodą, czy mieszkasz w mieście czy poza nim, czy okno jest obok jakiegoś ogródka czy też nie, czy w pobliżu stoją inne rośliny doniczkowe, czy zbiera się glukoza przy liściach.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AgnieszkaP
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #20 : Lipiec 03, 2008, 17:59:02 » |
|
Trudno mi odpowiedzieć ile lat mają storczyki, ponieważ mam je od stycznia tego roku, są to dwa falki. Podlewam je wodą przegotowaną odstałą, co dwa tygodnie daję nawóz 1/4 dawki, stoją na wschodnim oknie więc mają ciepło, ale są wietrzone, ale nie przeciąg. Na tym parapecie stoi w tej chwili dendorbium nobile. Glukoza zbiera się tylko na łodygach kwiatowych. Wydaje mi się, że nie ma znaczenia gdzie mieszkam bo kwiaty są w domu a nie na powietrzu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
volcowitch
Nowicjusz
New brand
|
 |
« Odpowiedz #21 : Lipiec 03, 2008, 18:15:13 » |
|
Miejsce zamieszkania ma wpływ na wilgotność oraz na szkodniki, które mogą się pojawić z ogrodu, lasu, pola.
Miejsca gdzie pojawia się glukoza spryskać zwykłą wodą w celu rozwodnienia jej by spłyneła, zbieranie mechaniczne nie ma sensu, bo mozna jeszcze uszkodzić coś niepotrzebnie.
Może robisz to zbyt czesto albo za rzadko. Bo to że wszędzie jest napisane by tak robić to nie regula, bo zależy jakie masz pdołoże i jak obszerne doniczki. Nawożenie ok. Zobacz czy nie mają szkodników.
Jeśli korzenie usychają to nic złego gorzej jakby gniły, albo robiły się czarne. Jeśli robią się szaro-brazowe(braz jasny) to naturalna kolej rzeczy korzeni starszych. Może być równiez tak że aparaty szparkowe na korzeniach zostały uszkodzone przez nawóz (nie wiem jaki stosujesz) albo przez zbyt mocne przesuszenie. Co teraz odbija się żółknięciem liści.
Przypomnij sobie czy nie było jakieś krytycznej sytuacji dla twoich roślin.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AgnieszkaP
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #22 : Lipiec 03, 2008, 18:25:38 » |
|
Krytyczną sytuacją chyba był początek upałów bo wcześniej ich nie cieniowałam i w ciągu jednego dnia korzenie obeschły i są żółte plamy na liściach, teraz jak je cieniuje to korzenie przestały dalej schnąć a plamy się nie powiększają. Robaczków nie mam nic nie widze aby biegało i fruwało. W domu mam mini stacje pogody i w domu mam wilgotność ok 50-54 procent. Ale w bardzo upalne dni spada do 40 procent. Mieszkam na wsi i pod oknem mam rabaty z różami. Najbardziej mnie martwi te marszczenie liści. Bo już nie wiem może za rzadko podlewam bo już po 3 dniach mają sucho jak pieprz dlatego je spryskuje, aby zwiększyć wilgotność. Już sama nie wiem, w zimie i na wiosne wiedziałam jak mam podlewać teraz się trochę pogubiłam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #23 : Lipiec 03, 2008, 21:09:55 » |
|
Po prostu podejrzewam, że zmiejszyła się radykalnie w ciągu dnia wilgotnośc wokół storczyków  Jednak jeśli mają i wypuszczają nowe korzenie nie ma to wielkiego wpływu na kondycje rośliny na razie niczego nie ruszaj bo jeszcze dodatkowo oslabisz rośline. Jesli podłoże ok oczywiście  Teraz przy tak wielkich upałach musisz cieniować dokładnie - plus wietrzenie - ruch powietrza - inaczej ugotują się Jeśli chodzi o podlewanie to Po prostu obserwuj barwę korzeni - i podlewaj po zmianie barwy - jak upały częściej co 5 dni - poprzez przelanie od góry  lub tak jak dotychczas tylko może trochę dłużej mocz doniczki ?To już Tylko Ty możesz stwierdzić co lepsze  i maksimum wilgoci wokół rosliny pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|
|
|
Per aspera ad astra - przez ciernie do gwiazd pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
volcowitch
Nowicjusz
New brand
|
 |
« Odpowiedz #24 : Lipiec 03, 2008, 23:00:10 » |
|
Zrób koniecznie dwie rzeczy, ustaw doniczki na kuwecie z keramzytem wypełnionym wodą, tak by dno doniczki nie dotykało wody. Storczyki po przekwitnięciu spryskaj preparatem ASAHI SL (1ml na 1l wody). Szczegóły użytkowania na ulotce wewnątrz pudełka. Ja używałem tego na storczyki po prześciach http://www.e-hortico.pl/go/_info/?id=1833Przeczytaj też artykuł: http://www.storczyki.net/?storczyki,uprawa,asahi.htmlPo takim zabiegu napewno storczyki będą w świetnej kondycji. Utrzymaj wilgotnośc na poziomie 60-70% w ciągu dnia i będzie idealnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AgnieszkaP
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #25 : Lipiec 04, 2008, 05:54:08 » |
|
Dziękuję za rady, właśnie tak zrobiłam w poniedziałek kupiłam kuwety, nasypałam do nich keramzytu i postawiłam doniczki z falkami i codziennie spryskuje keramzyt, cały czas mają otwarte okno i cieniuje je do godziny 12.00. Korzenie na razie nie rosną ale są korzenie które wypuściły na wiosne i one są zdrowe. Na razie ich nie będę ruszała tylko poprawię im wilgotność i będę obserwować. Oczywiście spróbuję tego środka po przekwitnięciu. Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
|
|
|
|
|
|
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta
|
 |
« Odpowiedz #26 : Lipiec 04, 2008, 17:52:24 » |
|
A co powoduje to osadzanie się glukozy? Jak to wygląda? I czym grozi?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta
|
 |
« Odpowiedz #27 : Lipiec 04, 2008, 17:57:34 » |
|
Jeśli korzenie usychają to nic złego gorzej jakby gniły, albo robiły się czarne.
U jendego z moich falków zauważyłam kilka dni temuże końcówki kilku korzeni zrobiły się takie szaro- czarne. Reszta korzeni jest ok, tzn. po podlaniu są zielone a po przeschnięciu srebrne. Dodam jeszcze że w tej samej doniczce rosły (od kupienia) dwa takie same storczyki i gdy zauważyłam te zmiany to wyjęłam je z doniczki. Okazało się, że tylko jeden z nich ma te zmiany a drugi jest całkiem zdrowy. Co to może być?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
volcowitch
Nowicjusz
New brand
|
 |
« Odpowiedz #28 : Lipiec 04, 2008, 18:07:16 » |
|
czarne korzenie robią się gdy są przelane, gdy nagromadzi sie na nich kamień z wody i korzenie nie mogą prawidłowo funkcjonować lub zostaną poparzone chemicznie przez nawóz/srodek ochrony roślin lub też jego zaleganie w tym miescu. Wytrącenia glukozowe przyciagają mszyce i inne pasożyty. Profilaktycznie lepiej się takich ognisk pozbywać. Inny zły skutek takiej glukozy to gdy pojawia się przy pąkach i powoduje wtedy zaburzenia ich wzrostu. Kolejny powód to zaburzenia genetyczne hybryd gdy łodyga kwiatowa zachodzi glukozą i na łodydze pojawiają się kolejne liście (nie keiki) zdjęcie poniżej: 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta
|
 |
« Odpowiedz #29 : Lipiec 04, 2008, 18:17:21 » |
|
Ale jak taki osad dokładnie wygląda? Czy to chodzi może o taką lepką rosę???
Moje korzenie nie są zalane. Tylko końce niektórych z nich są czarne a pozostała część (nawet tych korzeni z czarna końcówka) ma normalny kolor, jest jędrna i pełna.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|