mery
Gaduła

Lato, lato zostań dłużej...
|
 |
« Odpowiedz #90 : Lipiec 07, 2008, 10:03:45 » |
|
Kiczulko moja multi jak przyszła była tak strasznie przelana  , że musiałam ją podsuszyć i przesadzić. Zastosowałam terapię szokową: poobrywałam sporo plamiastych liści, wyrzuciłam jakieś sitko, które było w doniczce, przy okazji odpadło trochę korzeni  . Teraz dozła do siebie, bo ładnie przyrasta i zabiera się za kwitnienie  . Kubalinko-pomyślimy  ... ja poszukuję większej sadzonki zwykłej lacunosy, albo kawałka calistophylli  . Na jesieni może się dogadamy  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kaska.k
|
 |
« Odpowiedz #91 : Lipiec 07, 2008, 16:12:05 » |
|
Mam pytanie co do hoi carnosy variegaty : czy przesadzałaś ją po tym jak do Ciebie przyszła? Z tego co widzę, to moja przyszła do mnie w lepszym stanie i jest chyba odrobinę gęstsza 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mery
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #92 : Lipiec 07, 2008, 17:49:05 » |
|
Kasiu carnosę variegatę przesadziłam od razu, w doniczce było 7 czy 8 sadzonek-więcej już nie zmieściłoby się w doniczce  . Musiałam jej oberwać kilka uszkodzonych liści i jak zwykle podsuszyć na gazetach  . Ale chyba zaczyna się aklimatyzować... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mery
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #93 : Lipiec 20, 2008, 17:23:45 » |
|
Odświeżam swój wątek, żeby pokazać trochę nowego kwiecia... Prezencik urodzinowy od męża  prześliczna trikolorka! Moja niezmordowana lacunosa z bliska  Ceropegia-śmieciarz, bo właśnie mocno kwitnie te włoski są super!  Zwykła carnosa, ale..   ..ma coś w sobie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #94 : Lipiec 20, 2008, 18:19:28 » |
|
Prezencik świetny  A śmieciarz uroczy 
|
|
|
|
|
|
..w życiu piękne są tylko chwile.. 
|
|
|
|
_Ida_
|
 |
« Odpowiedz #95 : Lipiec 21, 2008, 09:42:48 » |
|
jaki piekny prezent  a mój śmieciarz kwitnie już drugi miesiąc choć to jedna dwudziesta Twojego  ale ja się cieszę, że kwitnie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mery
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #96 : Lipiec 22, 2008, 16:08:43 » |
|
Ceropegie są bardzo wdzięczne-kwitnie już nawet malutka sadzonka  . Dlaczego wszystkie hoje tak nie mogą  ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anntaris
|
 |
« Odpowiedz #97 : Lipiec 22, 2008, 16:27:56 » |
|
Prezent świetny  . Zazdroszczę ci kwitnącej carnosy. Tylko raz widziałam jak kwitnie na żywo. Była to ogromna carnosa w palmiarni i miała tylko jeden kwiat.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Danusia
|
|
|
mery
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #98 : Lipiec 22, 2008, 17:51:06 » |
|
anntaris, nie wiem czy jest czego zazdrościć  ... Moja carnosa jest wielgachna i w fazie kwitnienia bywa, że ma rozwinięte ponad 30 pęczków kwiatowych na raz  , wieczorem jej wyjatkowo ciężki zapach jest nie do wytrzymania i to przy otwartych oknach  . A kwitnie od marca do listopada... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lidka
Aktywny

Podkarpacie 6a
|
 |
« Odpowiedz #99 : Lipiec 22, 2008, 17:54:47 » |
|
Pięknie,kwitnąco u Ciebie 
|
|
|
|
|
|
Nie płacz w liście,nie pisz że los ciebie kopnął, nie ma sytuacji na ziemi bez wyjścia, kiedy Bóg drzwi zamyka-to otwiera okno... ks.Jan Twardowski
|
|
|
|
anntaris
|
 |
« Odpowiedz #100 : Lipiec 22, 2008, 19:25:28 » |
|
A podpowiedz w jakim miejscu sobie wisi  i co jej robisz, że tak cudnie kwitnie. Rozumiem jednak, że takie kwitnienie może być uciążliwe  .
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Danusia
|
|
|
mery
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #101 : Lipiec 22, 2008, 20:40:14 » |
|
Carnosa wisi wysoko na ścianie 1,5 od okna wychodzącego na południe. Od 7 lat jest takim wielometrowym i wielopędowym kolosem, że nie była przesadzana  . Raz na rok robię jej prysznic, co by ją trochę odkurzyć (nie jest to łatwy zabieg  ). Podlewam zwykłą kranówką, 2 razy w tygodniu, raz na 2-3 tygodnie daję trochę nawozu dla roślin kwitnących Piękne Kwiaty i to wszystko. Prawie nie gubi liści, nawet zimą i bardzo obficie kwitnie co roku. Mam jej "córkę", która stoi na parapecie północnym i kwitła już jako 2 miesięczna sadzonka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Anula2007
Aktywny

Był ktoś, po kim pozostała pustka...
|
 |
« Odpowiedz #102 : Lipiec 22, 2008, 21:53:50 » |
|
Tiaaa, i znowu szukam szczęki na podłodze. Z wrażenia oczywiście.I z podziwu. No, normalnie jak widzę takie cudeńka, ślinotoku dostaję.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawia cieplutko Anna;)
|
|
|
|
Krystal
|
 |
« Odpowiedz #103 : Lipiec 22, 2008, 22:00:24 » |
|
Uch, ja też się zaśliniłam - prawie jak ta cudna hojka  Taaak mi kapało  Niechby te moje carnosy i śmierdziały  - niechby choć raz.... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
_Ida_
|
 |
« Odpowiedz #104 : Lipiec 22, 2008, 22:10:25 » |
|
właśnie.... ja też bym bardzo chciała, żeby "niech by" !!! a ja się już nie ślinię, bo zaopatruję się w chusteczki jak wchodzę na forum 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mery
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #105 : Sierpień 20, 2008, 08:27:15 » |
|
Robiąc porządki na parapetach (raczej sprawdzając, co tam mogę jeszcze upchnąć  ) z radością odkryłam poważne zmiany w moim młodniku... Camphorifolia, która w maju była 1listkową sadzonką: Roczna compakta. Tego lata podwoiła swoją wielkość: Moja ulubiona, wyhodowana z malutkiej sadzonki, ukjorzenionej w kwietniu, thompsonii (rośnie jak szalona!) Australis, nieźle się puściła Kawałek forumowej wymiany  (dziękuję dziewczyny!): całkiem swieżutko ukorzeniona i już rosnąca tsangi: i Bella, przed którą długo się broniłam : -? : Parę hoi szukuje się do kwitnienia... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anntaris
|
 |
« Odpowiedz #106 : Sierpień 20, 2008, 08:36:30 » |
|
Mery, wszystko ci rośnie jak na drożdżach  . Nie mów, że Camphorifolia od maja tak urosła  .
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Danusia
|
|
|
mery
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #107 : Sierpień 20, 2008, 08:44:53 » |
|
anntaris, zobacz na pierwszej stronie ostatnie ze zdjęć prezentujace mój młodnik  . Zobaczysz tam właśnie 1 duży liść i 2 małe, wschodzące - cała Camphorifola  . Zdjęcie robione 1 czerwca  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anntaris
|
 |
« Odpowiedz #108 : Sierpień 20, 2008, 08:49:49 » |
|
No dobra, już ci wierzę  . Pochwal się, które się szykują  .
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Danusia
|
|
|
|
toska
|
 |
« Odpowiedz #109 : Sierpień 20, 2008, 08:53:36 » |
|
Masz przepiękne hoje . Patrząc na nie ma się ochotę mieć takie same , czyli kobito zarażasz  Serdecznie pozdrawiam Basia
|
|
|
|
|
|
Będę w raju już za 13 dni
|
|
|
mery
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #110 : Sierpień 20, 2008, 08:56:11 » |
|
Thompsonii, tsangi, densifolia, compakta mają mnóstwo pączków, mam nadzieję, że coś rozwiną  . Gracilis coś przypominajacego pączek wypuszcza  . Oczywiście lacunosa ma wiecej kwiatów niż liści  , a serpens zawiązuje kilogramy pączków i je ciągle zrzuca  , więc na nią akurat nie liczę  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mery
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #111 : Sierpień 20, 2008, 09:00:47 » |
|
Dzięki Basiu  . Może nie uwierzysz, ale ja "zahojowałwam" niewiele ponad rok temu. Tylko zwykłą carnosę mam od kilku lat.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #112 : Sierpień 20, 2008, 09:11:05 » |
|
Mery a jak wayetti? Gratuluję takiej obfitości w listkach i trzymam kciuki za kwitnienie. 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
mery
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #113 : Sierpień 20, 2008, 09:34:47 » |
|
Agnieszka, wayetka na razie w inkubatorze z kilkoma innymi  , jak zacznie współpracować i się puszczać, to ją pokażę  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #114 : Sierpień 20, 2008, 09:39:54 » |
|
Ok, czekam i trzymam kciuki 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
nowira
Rezydent

łódzkie - strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #115 : Sierpień 20, 2008, 09:59:13 » |
|
Patrząc na Twoje sukcesy w uprawie hoi, mam chęć powiększyć swój zbiór. Tylko z ukorzenianiem roślin jakoś mi niezbyt dobrze idzie. Mam dorosłą carnosę i tricolor oraz malutkie sadzonki lacunosy i belli i tylko bella miała jeden kwiatek 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #116 : Sierpień 20, 2008, 10:30:36 » |
|
Tak się zaczęłam zastanawiać... Jest THOMSONII czy THOM PSONII? 
|
|
|
|
|
|
Jose Saramago
|
|
|
mery
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #117 : Sierpień 20, 2008, 11:28:23 » |
|
W necie funkcjonują obie nazwy w odniesieniu do tak samo wyglądającej hoi  . Nawet na naszym forum spotkałam taki dualizm  . Przyznam, że mnie to także zastanawia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dolli
|
 |
« Odpowiedz #118 : Sierpień 20, 2008, 11:30:59 » |
|
Ależ piękne i dorodne to wszystko.  Ja, która świeżo ZAHOJOWAŁAM (termin wymyślony przez Famelię) siedzę z otwartą buzią. Zwłaszcza compacta mi się podoba. Przestawiłam swoją na parapet, by miała więcej światełka, bo coś powolutku rośnie, zwłaszcza w porównaniu z Twoją, Mery.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mery
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #119 : Sierpień 20, 2008, 11:39:29 » |
|
Witaj Dolli, miło że wpadłaś  . Skoro sama się przyznajesz do zarazy, to musi być już poważna sprawa  . Uważaj, za chwilkę wszystkie parapety, będą hojowe  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|