Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #30 : Kwiecień 11, 2007, 19:55:12 » |
|
Petro, a czy ta metoda dotyczy tylko falków czy może inne też ją polubią? Np oncidia i paphiopedila?
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #31 : Kwiecień 12, 2007, 18:23:18 » |
|
Niestety nie testowałam na innych 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #32 : Kwiecień 15, 2007, 21:43:43 » |
|
Dziś na dobry początek przesadziłam do szklanych wazonów dwa storczyki  Jestem ciekawa jak się będą w nich czuły, bo obydwa puszczają nowe pędy  Na zdjęciu jeden z nich 
|
|
|
|
|
|
Serdecznie pozdrawiam, Monia
|
|
|
Lila2006
Rezydent

Kujawsko-pomorskie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #33 : Kwiecień 15, 2007, 21:49:19 » |
|
Mam malutkie pytanie...Kupiłam wczoraj przecenionego falka, który wypadł komuś z doniczki. Miał złamany pęd kwiatowy no i brak podłoża w doniczce. Wsadziłam go do nowego podłoża (korzenie wszystkie są raczej srebrne niż zielone) i nie wiem czy nie powinnam go jednak podlać czy poczekać, tak jak gdzieś czytałam ten tydzień?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #34 : Kwiecień 15, 2007, 22:20:51 » |
|
Lidko, ja bym podlała. Jeśli nie miał podłoża, a korzenie są srebrne (czyli wskazują, że roślina dawno nie dostała wody), to z pewnością podlanie go dobrze mu zrobi 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
matawe
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #35 : Kwiecień 17, 2007, 11:36:19 » |
|
A ja mam takie pytanie: co kladziecie nad kermazytem? Czy to jest kora? A moze jakas mieszanka? Czy podsypujecie go w jakis specjalny sposob? Moj kwiatek slicznie przezimowal w chlodnym miejscu, ma zielone, zdrowe korzenie i nie chcialabym go stracic. Bede wdzieczna za jakas rade.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #36 : Kwiecień 17, 2007, 23:05:51 » |
|
Matawe, ja dodałam podłoża do storczyków firmy Substrat, ale z tego co wiem, najlepsze ma OrchidSklepik (internetowy). Oczywiście zostawiłam też to podłoże, w którym storczyk rósł do tej pory. Podłoże do storczyków musi być super przewiewne, więc odpada ziemia typowa dla innych roślin. Wczoraj będąc w IKEA kupiłam osiem (  ) szklanych wazonów do moich storczyków, bo były niedrogie (5,99 zł) i sukcesywnie będę je przesadzać (storczyki, nie wazony  ).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #37 : Kwiecień 18, 2007, 09:13:56 » |
|
Monia tylko pamiętaj podlewaj dopiero wtedy gdy korzenie będą srebrne.
Co do storczyka który nie miał podłoża, to jeżeli przy przesadzaniu go do nowego podłoża nie uszkodziłaś korzeni, lub nie obcinałaś jakiś niepotrzebnych to go podlej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lila2006
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #38 : Kwiecień 18, 2007, 10:38:35 » |
|
Dziękuję bardzo, troche obcinałam (były jasno brązowe  ) więc się wstrzymam.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
matawe
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #39 : Kwiecień 18, 2007, 21:55:32 » |
|
Kurcze, to chyba troche popsulam  (( Nasypalam do szklanego wazonu kermazytu, otrzepalam korzen ze starej kory i urzylam wlasnie takiego specjalnego podloza do storczykow. Potem podlalam, ale nie wyzej niz kermazyt. Myslicie, ze po takich kretactwach moj storczyk przetrwa?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #40 : Kwiecień 18, 2007, 22:03:21 » |
|
Eeee, chyba wszystko dobrze zrobiłaś  Pacjent powinien przetrwać tę operację  Pamiętajmy tylko o radzie Petry: podlewać dopiero wtedy, gdy korzenie będą srebrne  Narazie obserwuję jak podłoże fajnie podsiąka i w warstwie keramzytu jest coraz mniej wody (przy okazji widać, jak rozwijają się korzenie). Coraz bardziej się z tych szkiełek cieszę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
matawe
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #41 : Kwiecień 18, 2007, 22:05:39 » |
|
No to moge isc spokojnie spac. No wlasnie, super sprawa z tymi szklanymi wazonami. Wszystko widac jak na dloni. Tylko zeby roslo!!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monika:)
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #42 : Kwiecień 18, 2007, 22:46:54 » |
|
mam małe doświadczenie ze storczykami i chyba popełniłam kolejny błąd... mój falek wypuścił pęd kwiatostanowy, ale nie rósł on pionowo ale poziomo i chyba za późno się zorientowałam żeby go podeprzeć... myślicie że teraz jak jest już wielki mogę go próbować przywołać do pozycji stojącej i jak najlepiej to zrobić?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #43 : Kwiecień 19, 2007, 10:04:08 » |
|
Możesz delikatnie spróbować go wyprostować do takiej pozycji na jaką Ci pęd pozwoli a pózniej przymocuj go do podpórki i tyle.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
natita
|
 |
« Odpowiedz #44 : Kwiecień 19, 2007, 13:09:30 » |
|
były niedrogie (5,99 zł) Taniocha...! Ja też takie chce...! Petra, Twój pomysł ze szklanymi pojemnikami jest tak samo estetyczny (rewelacyjna kompozycja z różnych warstw) jak i praktyczny (dużo mniej zachodu i bezpieczniejsze...!). Wyrazy uznania.
|
|
|
|
|
|
Nie warto być dobrym - to się nie liczy... Liczy się ta jedna wpadka, która zdarzyć się może każdemu, a za którą dostanie się publiczny lincz bez jednego choćby pytania.- lekcja ff
|
|
|
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #45 : Kwiecień 19, 2007, 14:46:42 » |
|
Możesz delikatnie spróbować go wyprostować do takiej pozycji na jaką Ci pęd pozwoli a pózniej przymocuj go do podpórki i tyle. - tak właśnie zrobiłam i został w pozycji pośredniej - między pionem i poziomem... zobaczymy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #46 : Kwiecień 20, 2007, 18:17:16 » |
|
dzisiaj wyprostowałam go do końca, mam nadzieję że nie zareaguje zbytnio na taką zmianę...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Siula
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #47 : Kwiecień 20, 2007, 20:55:27 » |
|
Kupiłam ostatnio phalaenopsis, który pięknie i bujnie kwitnie(białe kwiatki). Zauważyłam na kwiatach lekko brązowe plamki (wielkości główki od szpilki). Te kwiaty które są starsze maja ciemniejsze plamki, natomiast nowe kwiatki mają plamki prawie przeźroczyste. Czy ktoś z forumowiczów wie co to może być? Czy to jakaś choroba? Byłabym bardzo wdzięczna za każdą odpowiedz 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #48 : Kwiecień 20, 2007, 22:26:14 » |
|
Poczekaj na Petrę. Ona jest fachowcem od storczyków.
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #49 : Kwiecień 21, 2007, 12:36:18 » |
|
Te plamki mogą być chorobą albo wynikiem zraszania liści i kwiatów a pózniej ich ekspozycją na słońce.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lila2006
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #50 : Kwiecień 21, 2007, 15:26:35 » |
|
Petro ja też mam do Ciebie pytanie. Kupiłam dzisiaj falka i on ma straszne podłoże. Jest zbite i przesuszone, wygląda jakby chciało zgnieść i wycisnąć mu korzenie. Falek kwitnie i nie wiem co robić? Przesadzać, jeśli tak to jak to zrobić żeby nie uszkodzić korzeni? Może najpierw podlać? Tym bardziej, że korzonki ma raczej za mocno wysuszone.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #51 : Kwiecień 21, 2007, 15:39:07 » |
|
Podlej, poczekaj aż storczyk przekwitnie, kup dobre podłoże i wtedy go przesadz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lila2006
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #52 : Kwiecień 21, 2007, 15:52:38 » |
|
Bardzo dziękuję za radę, tak zrobię. Kupiłam go bo ma dosyć ciekawy kolor, w/g mnie rzadko spotykany (ale mogę się mylić  ).
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
Siula
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #53 : Kwiecień 22, 2007, 19:08:01 » |
|
Petro, bardzo dziękuję za odpowiedz. Obawiam sie jednak ze te plamki na kwiatach to choroba, dlatego że przez chwile dwa moje phalaenopsis stykały się ze sobą. Na drugim zuważylam takie same dwie plamki. Jesli wiec to choroba to co powinnam teraz zrobic? Przetrzeć plamy denaturatem? Bardzo prosze o odpowiedz  Dodam jeszcze że liście są zdrowe.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #54 : Kwiecień 23, 2007, 13:59:32 » |
|
A możesz wstawić zdjęcie tych kwiatów z plamkami?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Siula
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #55 : Kwiecień 25, 2007, 22:46:26 » |
|
postraram się w miare mozliwości jak najszybciej zamieścić zdjecie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
matawe
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #56 : Maj 10, 2007, 13:38:54 » |
|
A oto moja historia  : storczyk kwitl tak listopad-grudzien. Jakies 2 miesiace temu przesadzilam go do szklanego wazonu i pieknie rosnie listek (jest coraz dorodniejszy), a galazka ani drgnie. Nawet sie nie zapowiada. Cos moge zrobic, zeby sie zazielenilo? Nie jest uschnieta, ale tez nie widze, zeby chciala sie obudzic.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #57 : Maj 11, 2007, 19:29:44 » |
|
Nic nie rób, po prostu niech wszystko potoczy się własnym tempem, mój pęd kwiatowy pojawił się jeszcze w tamtym roku w wakacje a dopiero teraz ponowił wzrost.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
matawe
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #58 : Maj 12, 2007, 21:35:11 » |
|
No doobra.  Ale trzeba przyznac, ze przy takim kwiatku, to czlowiek moze sie nauczyc cierpliwosci. W takim razie wyrazy szacunku dla wszystkich, ktorym ponownie zakwitl storczyk 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agabo
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #59 : Maj 27, 2007, 22:51:27 » |
|
Witam wszystkich wielbicieli storczyków:) ciągle uczę się jak pielęgnować te prześliczne kwiaty...Jeden pięknie kwitnie, drugiego spróbuję odratować- wysuszone korzenie odcięłam, pozostał jeden malutki zielony, liście więdną...może reanimacja w keramzycie pomoże?? trzymajcie kciuki 
|
|
|
|
|
|
Agatka
|
|
|
|