Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Oferty Agroturystyczne z całej Polski

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 05:03:23
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Acalypha hispida-pokrzywiec szorstki  (Przeczytany 784 razy)
Oltunia
Nowicjusz
*

« : Maj 31, 2008, 14:28:32 »

Witam!

Posiadam w domu Acalyphę,kupiłam rok temu kwitnącą.Kwitła u mnie do późnej jesieni.Trzymam ją powieszoną na wschodnim oknie-słońce jest do godz.mniej więcej 11.Na wiosnę przycięłam ją i przesadziłam do nowej ziemi - ładnie zaczęła wypuszczać nowe listki.No właśnie - listki mają kolor bardzo jasny w zasadzie seledynowy - nie wiem czy jest to wynik zbyt dużego czy zbyt małego oświetlenia?? Myśląc w miarę logicznie to jasne liście wskazują na zbyt mało światła,jednak przeczytałam gdzieś,że w przypadku tej rośliny to chyba tego światła za dużo...nie wiem sama - ogólnie jest bardzo mało informacji na temat tej rośliny w internecie.Dodam,że zaczyna właśnie kwitnąć,z tym,że też dosyć mizernie.Nawożę ją co dwa tygodnie nawozem do roślin zielonych a teraz przerzuciłam się na nawóz do roślin kwitnących.Jeśli ktoś ma jakiekolwiek doświadczenie z tym kwiatkiem bardzo proszę o radę.Pozdrawiam!

"Wyjaśnienia powinny być tak proste jak jest to możliwe, ale nie prostsze"A.Einstein

Pozdrawiam ciepło.
Aleksandra
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #1 : Maj 31, 2008, 21:15:10 »

Czy chodzi o tę roślinę?

Oltunia
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Maj 31, 2008, 23:36:18 »

Tak dokładnie o tą ! Twoja wygląda przepięknie!  Surprised

"Wyjaśnienia powinny być tak proste jak jest to możliwe, ale nie prostsze"A.Einstein

Pozdrawiam ciepło.
Aleksandra
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 02, 2008, 09:15:22 »

Moja fotka to  z tamtego roku. Smile
Po zimowaniu i wyniesieniu na pole  w tym roku wygląda tak  Mad

Pokrzywiec lubi stanowisko jasne, ale nie w pęłnym słońcu, zaciszne. Ostrożnie obchodzić się z bryłą korzeniową.Podlewać umiarkowanie, nawozic co 14 dni. Zimować w pomieszczeniu 16 stopni, podlewać oszczędniej. Na wiosne starsze rosliny przyciąć.
Rozmnażać z sadzonek w mnożarce na parapecie okiennym lub szklarni, w temp 16-18 stopni.
To z książki"Rośliny na balkon i taras" tłumaczonej z j. niemieckiego.
Oltunia
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 03, 2008, 14:36:24 »

Dziękuję za cenne wskazówki!Mój okaz wygląda nieciekawe niestety - co widać na zdjęciu Sad Przesadziłam i przycięłam go w marcu - z tym,że zrobiłam to "na czuja" nie wiedziałam jak i co więc może stąd ten efekt wybujałych i mało efektownych gałązek  Sad

Nie wiem też dlaczego te liście są takie jasne ?? w sumie ma jasne miejsce przy oknie - od porannego ostrego słońca ochrania go roleta bambusowa,niezbyt ścisła.

Widać Elu,że Ty przycięłaś zdecydowanie i może to dać super efekt - myślę,że za miesiąc już Twój pokrzywiec będzie wyglądał dorodniej Smile

Pozdrawiam ciepło.
Aleksandra
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 03, 2008, 16:19:41 »

Mnie sie wydaje, że jemu lepiej byłoby na polu...Ja bym teraz przycięła krótko- i tak nie ma kitek...One sie robia na tegorocznych przyrostach- więc jest nadzieja, że mogą jeszcze być po obcięciu.
Oltunia
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 03, 2008, 20:58:50 »

No właśnie sęk w tym,że na każdym prawie końcu gałązki pojawiły się kitki - na zdjęciu tego nie widać bo są jeszcze małe.Myślałam o wyniesieniu go na zewnątrz,ale posiadam balkon południowo-zachodni,więc słońce jest na nim od ok godz.12 do zachodu...W zacienionym miejscu na balkonie dochodzi do 40 a często ponad 40 stopni Celsjusza(w upały oczywiście),więc nie sądzę,żeby mu się to spodobało  Sad

Pozdrawiam ciepło.
Aleksandra
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: