Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 05:01:19
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: « 1 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: reo meksykańskie  (Przeczytany 6402 razy)
nataliaada
Gaduła

« Odpowiedz #30 : Czerwiec 08, 2008, 12:29:12 »

Ja też mam z tego samego źródła, tylko moje reo jest dużo większe i ma o wiele więcej tych rozet swoich co najmniej 7 czy 8 , muszę go rozsadzić ( fajnie, będę mieć na wymianę ).

Wystarczy Natalia Wink
sisay
Aktywny
**

« Odpowiedz #31 : Czerwiec 09, 2008, 21:55:52 »

Specjalnie poszłam sprawdzić... moje też ma koło tylu  Laughing
Nie wiem czy rozsadzić, podoba mi się taki krzak Wink tylko widzę że niektóre są cienkie i wyciagnięte, chyba im ciasno i nie mają dość światła. Muszę przemyśleć  Confused  Very Happy

Moje Sukulenty i inne zielone  Smile
Monika.
sisay
Aktywny
**

« Odpowiedz #32 : Czerwiec 17, 2008, 09:38:46 »

A moje starsze reo zakwitło  Very Happy Pokiereszowne, kilka razy zrzucone z parapetu, chyba doszło do wniosku że bezpiecznie bedzie postarać się o przedłużenie gatunku  Laughing

Nie wiem jak usunąć te kwiaty, razem z tą "torebką" która wygląda jak listek, czy wydłubać pęsetą same kwiatki? a może poczekać aż samo uschnie i odpadnie?

Monika.
ursulka
Gość
« Odpowiedz #33 : Czerwiec 18, 2008, 10:57:29 »

Ta torebka to właśnie wygląda jak taka jakby łódeczka ze złożonego listka, ale ona ma na końcu ogonek, którym jest przytwierdzona do rośliny. Możesz ją dobrze chwycić, pociągnąć i ukręcić albo przeciąć ten ogonek.
sisay
Aktywny
**

« Odpowiedz #34 : Czerwiec 18, 2008, 11:00:34 »

Ale ona jest tak wciśnięta między liść a łodygę, że boję się uszkodzić liść... no ale spróbuję, może pęsetą Wink

Monika.
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa

« Odpowiedz #35 : Czerwiec 18, 2008, 15:46:11 »

Jak dobrze pociągniesz to samo wyjdzie  Smile

Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę.
(Andrzej Mleczko)                            Jolka
britvictango
Aktywny
**

« Odpowiedz #36 : Czerwiec 26, 2008, 15:49:02 »

A tak wygląda (po rozsadzeniu)  moje reo z biedronki za 4.99.       
Kalamitka
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #37 : Lipiec 01, 2008, 20:00:05 »

Moje reo po skróceniu i przesadzeniu ma się dobrze. Wreszcie trzyma się w pionie, a tak urosły maluchy Smile które też "płaczą". Zdaje się, że zjawisko łez pozostanie tajemnicą.

marva
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #38 : Lipiec 08, 2008, 21:10:49 »

Witam. Ja tez mam reo i w zeszłym roku także "płakało". W tym nie zauważyłam łez. Ale dzieje się z nim coś niedobrego. Liście dostają jakis brązowych plam. W wolnej chwili wrzucę fotkę. Żal mi biedaka. Jednak tak do końca chyba źle z Nim nie jest, bo zauważyłam, że wypuścił "maluszka" jakiegoś. Przesadzę chyba do nowej ziemi i większej doniczki i zobaczymy...może będzie lepiej.
smerfik
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #39 : Maj 21, 2009, 12:32:53 »

Witam, mam ten sam problem co marva, mianowicie liście na początku dostały tylko malutkich brązowych kropeczek ale po tygodniu były już na połowie liścia. Moje Reo obecnie nie wygląda najlepiej, co może być tego przyczyną? Stoi na wschodnim parapecie, ale wcześniej nie było takiego problemu, pomocy!
ReO
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #40 : Czerwiec 14, 2009, 22:02:01 »

Na początku chciałem bardzo przeprosić za to że nie wstawiłem zdjęć ponieważ aparat został pożyczony przez znajomego.

Mój pierwszy temat zakładam właśnie w sprawie Rea Meksykańskiego. Jestem ciekaw kliku rzeczy:
1. Prawidłowa nazwa? Spotkałem się już z :
-Rheo spathacea,
-Rheo mexicana,
-Tradescantia spathacea
Która z nich jest poprawna?
2. Rozmnażanie:
Z jakich części rozmnożyć Reo by prezentowało się najokazalej? Reo z mojego awataru zostało rozmnożone z grupy liści na wierzchołku rośliny matecznej. Ta roślina mateczna była bardzo "wybujała" Długa łodyga, brak jakichkolwiek kwiatów i słabe ubarwienie.
3. Gdzie najlepiej postawić reo? W pokoju mam okno z południowym słońcem. Zauważyłem że w słońcu góra bardziej "płowieje" a spód bardziej się ubarwia.
nataliaada
Gaduła

« Odpowiedz #41 : Czerwiec 15, 2009, 16:00:02 »

Rhoeo spathacea to jest nazwa łacińska gatunku, po polsku ta nazwa to reo meksykańskie.

Rhoeo mexicana  rozumiem ma znaczyć to samo.

Natomiast tradescantia to znaczy trzykrotka i jest to już zupełnie inny kwiat niż reo, choć z nim blisko spokrewniony. Jest kilka gatunków trzykrotek i wiele odmian.

Często nazwy rhoeo/reo i tradescnatia są mylone i można np. kupić reo podpisane jako tradescantia.

Ogólnie to i reo też jest kilka różnych, jest te najbardziej pospolite, czyli meksykańskie, ale są też i takie w paski różowe, żółte. I one juz chyba nie są meksykańskie.

Wystarczy Natalia Wink
ReO
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #42 : Czerwiec 15, 2009, 18:43:01 »

Ok ok tak podejrzewałem że ta pierwsza będzie prawidłowa. Trzykrotka ma liście bardziej wzniesione czy mam rację? A co do mojego drugiego pytania czy normalne reo można rozmnożyć właśnie na podobę pokroju Tradescantii?
Co to pasiaków pewnie chodzi ci o odmianę Vittata?
A co z trzecim moim pytaniem? Chodzi o optymalne miejsce dla Rea. Jak wspomniałem wcześniej na mój pokój przez duże okno wpada południowe słońce. Słońce mam praktycznie przez cały dzień.
Strony: « 1 2   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: