Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 04:58:41
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: « 1 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy ktoś słyszał o Królowej jednej nocy...  (Przeczytany 11469 razy)
probeta
Moderator Globalny

« Odpowiedz #30 : Listopad 19, 2007, 08:51:07 »

ok źle użyłam wyrazu klon - dzięki Dora za wyjaśnienie - trochę się pogubiłam w systematyce - czyli w moim zdaniu powinno być: "sp - species czyli gatunek epiphyllum" - wtedy by było prawidłowo ?
Link do aukcji jest parę postów wyżej podany przez Monię. Zerknij tam bo w kaktusach jestes dobra a ja sama jestem ciekawa co to jest.

Dora45_2
Aktywny
**

« Odpowiedz #31 : Listopad 19, 2007, 12:54:55 »

ok źle użyłam wyrazu klon - dzięki Dora za wyjaśnienie - trochę się pogubiłam w systematyce - czyli w moim zdaniu powinno być: "sp - species czyli gatunek epiphyllum" - wtedy by było prawidłowo ?

Tak, teraz jest dobrze, bo jest on bliżej nieokreślony Smile Nie martw sie systematyką- to cholerstwo jest trudne i często się zmienia, nie tylko klasyfikacje ale i niektóre określenia, więc nie miej wyrzutów. Ja lata porządkowałam to sobie w swojej mózgownicy i dopiero przy okazji tłumaczenia książek jakoś wreszcie poukładałam  Smile A i tak nadal jestem czujna  Very Happy

Link do aukcji jest parę postów wyżej podany przez Monię. Zerknij tam bo w kaktusach jestes dobra a ja sama jestem ciekawa co to jest.

Ok, zerknęłam i wg zdjęć jest to Epiphyllum. Monia konieczne zdjęcie sadzonki, jak ją dostaniesz Smile
Oczywiście nie omieszkałam, mimo zakończonej aukcji, zadać sprzedającej kilku zasadniczych pytań- zobaczymy jaką otrzymamy odpowiedź Smile
A tak na marginesie, nie tylko w kaktusach jestem dobra  Laughing
Grunt to skromność  Smile
Na epifitycznych chyba najmniej się znam, ale...szybko sie uczę  Very Happy
Kiedyś miałam ich trochę, potem się wyleczyłam, a teraz znowu w to wdepnęłam Smile Kwitną mi właśnie 2 rypsalisy...
probeta
Moderator Globalny

« Odpowiedz #32 : Listopad 19, 2007, 13:03:04 »

no to zdjęcia, zdjęcia prosimy... gdybym miała miejsce też bym w rypsalisy wdepnęła... a już Monia chyba jest ich fanką  Razz

Monia123
Aktywny
**

« Odpowiedz #33 : Listopad 20, 2007, 00:17:57 »

Dzięki, Dziewuszki, za szczegółowe wyjaśnienia  Smile Z sadzonki chyba będą nici, bo niestety, żal mi wydawać 42 zł za koszty wysyłki (sadzonka miałaby iść prosto z Australii) nie mając żadnej pewności, że kupuję roślinę, która jest w aukcji opisana  Sad
Tak, to prawda, lubię epifity  Very Happy

Serdecznie pozdrawiam,
Monia
dcmiel
Gaduła

« Odpowiedz #34 : Listopad 20, 2007, 00:21:22 »

Moniu, podeślij do mnie kuzynkę to dam Ci sadzonkę Epiphyllum oxypetalum - chcesz?

Pozdrawiam, Donata
Fiołki1
Fiołki2
Fiołki3
Dora45_2
Aktywny
**

« Odpowiedz #35 : Listopad 20, 2007, 17:30:29 »

Moniu, podeślij do mnie kuzynkę to dam Ci sadzonkę Epiphyllum oxypetalum - chcesz?

A ja mogę chcieć? Smile
Mam trochę epifylów, ale nie wiem jakie będą- dopiero w tym roku zaczęłam znowu zbierać...
Jedno z nich ma być czerwone na pewno, jedno żółte, fioletowe i jeszcze jakieś, ale to malutkie sadzonki. Pozostałe sadzonki- to mix. Muszeę jednak czekać na kwitnienie...
Dora45_2
Aktywny
**

« Odpowiedz #36 : Listopad 20, 2007, 17:31:53 »

Dzięki, Dziewuszki, za szczegółowe wyjaśnienia  Smile Z sadzonki chyba będą nici, bo niestety, żal mi wydawać 42 zł za koszty wysyłki (sadzonka miałaby iść prosto z Australii) nie mając żadnej pewności, że kupuję roślinę, która jest w aukcji opisana  Sad

Jak wrócę z zebrania u córki to napisze Ci, co ustaliłam. Gadałam z tą babką od Twojej rośliny
Monia123
Aktywny
**

« Odpowiedz #37 : Listopad 20, 2007, 21:38:14 »

Donia, pewnie, że chcę - wielkie dzięki!!!  Very Happy Jak moja kuzynka (lub może ja) będzie jechać do Radomia, to skontaktuję się z Tobą i ustalimy co i jak  Very Happy

Jak wrócę z zebrania u córki to napisze Ci, co ustaliłam. Gadałam z tą babką od Twojej rośliny
Dzięki, Dora - jestem bardzo ciekawa wiadomości  Confused

Serdecznie pozdrawiam,
Monia
dcmiel
Gaduła

« Odpowiedz #38 : Listopad 20, 2007, 21:39:21 »

OK

Pozdrawiam, Donata
Fiołki1
Fiołki2
Fiołki3
pszubart
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #39 : Listopad 23, 2007, 20:17:13 »

Roślina, z aukcji internetowej, o której wspomina Monia 123, to: Hylocereus undatus, a jego jadalny owoc, to Pitahaya, zwany potocznie "Smoczym owocem".
 Smile

Pozdrawiam wszystkich.
Kaś
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #40 : Kwiecień 09, 2009, 10:24:51 »

Odkopuję wątek ponieważ poszukuję prawdziwej królowej czyli Selenicereus grandiflorus.

Kochani, czy ktoś ma taką roślinę i mi podpowie skąd zdobył? Albo czy ktoś widział ją w jakimś sklepie (najlepiej w okolicach Warszawy)?

Szukam, szukam i nigdzie nie ma  Sad nawet na allegro

Kasia =)
probeta
Moderator Globalny

« Odpowiedz #41 : Kwiecień 10, 2009, 12:01:11 »

Kasiu możesz poprosić Mariusza z Elcondor by Ci sprowadził - ma całkiem przyzwoite i niewygórowane ceny i nawet jak nie ma go w swojej ofercie to jest tak uczynnym facetem że się rozejrzy i wystara.

Kaś
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #42 : Kwiecień 10, 2009, 21:33:34 »

Powiem całkiem szczerze- nie mam zielonego pojęcie kim jest Mariusz więc poproszę o odpowiedź na prv. Póki co poczekam jeszcze- może ktoś niechcący spotka w sklepie selenicereusa

Kasia =)
krufka
Aktywny
**

« Odpowiedz #43 : Maj 08, 2009, 17:34:19 »

Przy okazji zakupów w sklepiku przy Palmiarni w ... pan sprzedawca urwał mi kawałek "królowej jednej nocy". Prze z 10 mies. była cisza, teraz coś się ruszyło. Ale porównując to, co dostalam z tym, co na Waszych zdjęciach, to z pewnością nie jest prawdziwa "królowa", a jakieś epiphylum-nawet nie wiem jakiego koloru. Ale i tak mi miło,że pan dołożył mi taką mała niespodziankę.

Post dołączony: Maj 08, 2009, 20:10:31
Łomatko!
Ależ byków tutaj nastrzelałam.Przepraszam Was za dyskomfort czytania mojego postu.Poprawię się.Pozdrawiam.
Kelosak
Aktywny
**

Wielkopolska -strefa 6B

« Odpowiedz #44 : Maj 20, 2009, 14:45:53 »

Moja kuzynka ma ogromne epiphyllum oxypetalum , które jak rozkwita to kilkunastoma kwiatami w jedną noc. Nigdy nie udało mi się tego zobaczyć. Zawsze zjawiałam się dzień lub dwa po nocnym pokazie. trudno tak na telefon pojechać 150 km ,żeby zobaczyć jak kwitnie.

Kaśka
mulatka
Aktywny
**

« Odpowiedz #45 : Maj 21, 2009, 13:39:01 »

Poproś aby zrobiła zdjęcia  Smile Chętnie obejrzymy  Very Happy
wyrak
Moderator Globalny

« Odpowiedz #46 : Maj 22, 2009, 07:49:26 »

Nie raz wstawałam w nocy, żeby obejrzeć kwitnące kaktusy z rodzaju Echinopsis  Very Happy
cymric
Gaduła

« Odpowiedz #47 : Maj 22, 2009, 08:12:35 »

Niestety ja też  Sad Strasznie krótko żyją kwiaty,dzień i " po ptakach"  Sad

Forum rządzi,forum radzi,forum nigdy Cię nie zdradzi. Wink

Jestem Asia Smile
wyrak
Moderator Globalny

« Odpowiedz #48 : Maj 22, 2009, 08:16:04 »

Co prawda to prawda. Ale jak zakwitną po roku czekania i jeszcze czasem zapachną to serducho się raduje  Smile
cymric
Gaduła

« Odpowiedz #49 : Lipiec 02, 2009, 23:46:54 »

Na allegro jest prawdziwa Królowa-czyli Selenicereus grandiflorus. Wiem,że parę osób chciało to,to.  Smile

Forum rządzi,forum radzi,forum nigdy Cię nie zdradzi. Wink

Jestem Asia Smile
krufka
Aktywny
**

« Odpowiedz #50 : Lipiec 03, 2009, 06:42:10 »

no,nawet 2 sztuki Smile.Ale ja niestety w najbliższym czasie nie będę nabywać epi i epipodobnych.Czekam na ostatnie z wymiany i szlaban Mad..Może kiedyś....
Kaś
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #51 : Lipiec 11, 2009, 19:36:47 »

A ja oczywiście za późno trafiłam na Alledrogo i już nie ma Królowej ;(
Cierpliwość uszlachetnia Poczekam jeszcze

Kasia =)
krufka
Aktywny
**

« Odpowiedz #52 : Lipiec 12, 2009, 19:00:18 »

Kaś,chyba jest aktualnie na allegro,dziś widziałam i chyba opcja kup teraz.ale ostatnio była i 2 godz.przed końcem aukcji stało,że za  4zł  Sad.A mój allegroman był wtedy w pracy i nie mogłam nic zrobić..zresztą obiecałam sobie,że tego kwiatka kupię sobie na końcu Twisted Evil
Strony: « 1 2   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: