|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #30 : Listopad 19, 2007, 08:51:07 » |
|
ok źle użyłam wyrazu klon - dzięki Dora za wyjaśnienie - trochę się pogubiłam w systematyce - czyli w moim zdaniu powinno być: "sp - species czyli gatunek epiphyllum" - wtedy by było prawidłowo ? Link do aukcji jest parę postów wyżej podany przez Monię. Zerknij tam bo w kaktusach jestes dobra a ja sama jestem ciekawa co to jest.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dora45_2
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #31 : Listopad 19, 2007, 12:54:55 » |
|
ok źle użyłam wyrazu klon - dzięki Dora za wyjaśnienie - trochę się pogubiłam w systematyce - czyli w moim zdaniu powinno być: "sp - species czyli gatunek epiphyllum" - wtedy by było prawidłowo ? Tak, teraz jest dobrze, bo jest on bliżej nieokreślony  Nie martw sie systematyką- to cholerstwo jest trudne i często się zmienia, nie tylko klasyfikacje ale i niektóre określenia, więc nie miej wyrzutów. Ja lata porządkowałam to sobie w swojej mózgownicy i dopiero przy okazji tłumaczenia książek jakoś wreszcie poukładałam  A i tak nadal jestem czujna  Link do aukcji jest parę postów wyżej podany przez Monię. Zerknij tam bo w kaktusach jestes dobra a ja sama jestem ciekawa co to jest.
Ok, zerknęłam i wg zdjęć jest to Epiphyllum. Monia konieczne zdjęcie sadzonki, jak ją dostaniesz  Oczywiście nie omieszkałam, mimo zakończonej aukcji, zadać sprzedającej kilku zasadniczych pytań- zobaczymy jaką otrzymamy odpowiedź  A tak na marginesie, nie tylko w kaktusach jestem dobra  Grunt to skromność  Na epifitycznych chyba najmniej się znam, ale...szybko sie uczę  Kiedyś miałam ich trochę, potem się wyleczyłam, a teraz znowu w to wdepnęłam  Kwitną mi właśnie 2 rypsalisy...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #32 : Listopad 19, 2007, 13:03:04 » |
|
no to zdjęcia, zdjęcia prosimy... gdybym miała miejsce też bym w rypsalisy wdepnęła... a już Monia chyba jest ich fanką 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #33 : Listopad 20, 2007, 00:17:57 » |
|
Dzięki, Dziewuszki, za szczegółowe wyjaśnienia  Z sadzonki chyba będą nici, bo niestety, żal mi wydawać 42 zł za koszty wysyłki (sadzonka miałaby iść prosto z Australii) nie mając żadnej pewności, że kupuję roślinę, która jest w aukcji opisana  Tak, to prawda, lubię epifity 
|
|
|
|
|
|
Serdecznie pozdrawiam, Monia
|
|
|
|
dcmiel
|
 |
« Odpowiedz #34 : Listopad 20, 2007, 00:21:22 » |
|
Moniu, podeślij do mnie kuzynkę to dam Ci sadzonkę Epiphyllum oxypetalum - chcesz?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dora45_2
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #35 : Listopad 20, 2007, 17:30:29 » |
|
Moniu, podeślij do mnie kuzynkę to dam Ci sadzonkę Epiphyllum oxypetalum - chcesz?
A ja mogę chcieć?  Mam trochę epifylów, ale nie wiem jakie będą- dopiero w tym roku zaczęłam znowu zbierać... Jedno z nich ma być czerwone na pewno, jedno żółte, fioletowe i jeszcze jakieś, ale to malutkie sadzonki. Pozostałe sadzonki- to mix. Muszeę jednak czekać na kwitnienie...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dora45_2
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #36 : Listopad 20, 2007, 17:31:53 » |
|
Dzięki, Dziewuszki, za szczegółowe wyjaśnienia  Z sadzonki chyba będą nici, bo niestety, żal mi wydawać 42 zł za koszty wysyłki (sadzonka miałaby iść prosto z Australii) nie mając żadnej pewności, że kupuję roślinę, która jest w aukcji opisana  Jak wrócę z zebrania u córki to napisze Ci, co ustaliłam. Gadałam z tą babką od Twojej rośliny
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #37 : Listopad 20, 2007, 21:38:14 » |
|
Donia, pewnie, że chcę - wielkie dzięki!!!  Jak moja kuzynka (lub może ja) będzie jechać do Radomia, to skontaktuję się z Tobą i ustalimy co i jak  Jak wrócę z zebrania u córki to napisze Ci, co ustaliłam. Gadałam z tą babką od Twojej rośliny
Dzięki, Dora - jestem bardzo ciekawa wiadomości 
|
|
|
|
|
|
Serdecznie pozdrawiam, Monia
|
|
|
|
dcmiel
|
 |
« Odpowiedz #38 : Listopad 20, 2007, 21:39:21 » |
|
OK
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pszubart
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #39 : Listopad 23, 2007, 20:17:13 » |
|
Roślina, z aukcji internetowej, o której wspomina Monia 123, to: Hylocereus undatus, a jego jadalny owoc, to Pitahaya, zwany potocznie "Smoczym owocem". 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam wszystkich.
|
|
|
Kaś
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #40 : Kwiecień 09, 2009, 10:24:51 » |
|
Odkopuję wątek ponieważ poszukuję prawdziwej królowej czyli Selenicereus grandiflorus. Kochani, czy ktoś ma taką roślinę i mi podpowie skąd zdobył? Albo czy ktoś widział ją w jakimś sklepie (najlepiej w okolicach Warszawy)? Szukam, szukam i nigdzie nie ma  nawet na allegro
|
|
|
|
|
|
Kasia =)
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #41 : Kwiecień 10, 2009, 12:01:11 » |
|
Kasiu możesz poprosić Mariusza z Elcondor by Ci sprowadził - ma całkiem przyzwoite i niewygórowane ceny i nawet jak nie ma go w swojej ofercie to jest tak uczynnym facetem że się rozejrzy i wystara.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kaś
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #42 : Kwiecień 10, 2009, 21:33:34 » |
|
Powiem całkiem szczerze- nie mam zielonego pojęcie kim jest Mariusz więc poproszę o odpowiedź na prv. Póki co poczekam jeszcze- może ktoś niechcący spotka w sklepie selenicereusa
|
|
|
|
|
|
Kasia =)
|
|
|
krufka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #43 : Maj 08, 2009, 17:34:19 » |
|
Przy okazji zakupów w sklepiku przy Palmiarni w ... pan sprzedawca urwał mi kawałek "królowej jednej nocy". Prze z 10 mies. była cisza, teraz coś się ruszyło. Ale porównując to, co dostalam z tym, co na Waszych zdjęciach, to z pewnością nie jest prawdziwa "królowa", a jakieś epiphylum-nawet nie wiem jakiego koloru. Ale i tak mi miło,że pan dołożył mi taką mała niespodziankę.
Post dołączony: Maj 08, 2009, 20:10:31 Łomatko! Ależ byków tutaj nastrzelałam.Przepraszam Was za dyskomfort czytania mojego postu.Poprawię się.Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kelosak
Aktywny

Wielkopolska -strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #44 : Maj 20, 2009, 14:45:53 » |
|
Moja kuzynka ma ogromne epiphyllum oxypetalum , które jak rozkwita to kilkunastoma kwiatami w jedną noc. Nigdy nie udało mi się tego zobaczyć. Zawsze zjawiałam się dzień lub dwa po nocnym pokazie. trudno tak na telefon pojechać 150 km ,żeby zobaczyć jak kwitnie.
|
|
|
|
|
|
Kaśka
|
|
|
mulatka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #45 : Maj 21, 2009, 13:39:01 » |
|
Poproś aby zrobiła zdjęcia  Chętnie obejrzymy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #46 : Maj 22, 2009, 07:49:26 » |
|
Nie raz wstawałam w nocy, żeby obejrzeć kwitnące kaktusy z rodzaju Echinopsis 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #47 : Maj 22, 2009, 08:12:35 » |
|
Niestety ja też  Strasznie krótko żyją kwiaty,dzień i " po ptakach" 
|
|
|
|
|
|
Forum rządzi,forum radzi,forum nigdy Cię nie zdradzi.  Jestem Asia 
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #48 : Maj 22, 2009, 08:16:04 » |
|
Co prawda to prawda. Ale jak zakwitną po roku czekania i jeszcze czasem zapachną to serducho się raduje 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #49 : Lipiec 02, 2009, 23:46:54 » |
|
Na allegro jest prawdziwa Królowa-czyli Selenicereus grandiflorus. Wiem,że parę osób chciało to,to. 
|
|
|
|
|
|
Forum rządzi,forum radzi,forum nigdy Cię nie zdradzi.  Jestem Asia 
|
|
|
krufka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #50 : Lipiec 03, 2009, 06:42:10 » |
|
no,nawet 2 sztuki  .Ale ja niestety w najbliższym czasie nie będę nabywać epi i epipodobnych.Czekam na ostatnie z wymiany i szlaban  ..Może kiedyś....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kaś
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #51 : Lipiec 11, 2009, 19:36:47 » |
|
A ja oczywiście za późno trafiłam na Alledrogo i już nie ma Królowej ;( Cierpliwość uszlachetnia Poczekam jeszcze
|
|
|
|
|
|
Kasia =)
|
|
|
krufka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #52 : Lipiec 12, 2009, 19:00:18 » |
|
Kaś,chyba jest aktualnie na allegro,dziś widziałam i chyba opcja kup teraz.ale ostatnio była i 2 godz.przed końcem aukcji stało,że za 4zł  .A mój allegroman był wtedy w pracy i nie mogłam nic zrobić..zresztą obiecałam sobie,że tego kwiatka kupię sobie na końcu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|