skoczek
Nowicjusz
|
 |
« : Maj 27, 2008, 13:19:55 » |
|
Witam serdecznie!
Dwa tygodnie temu posadziłem w ogródku rododendrona,po tygodniu na kwiatach pojawiły się mrówki.Co z nimi zrobić?
Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 27, 2008, 16:56:52 » |
|
Zlikwidować gniazdo znajdujące się w pobliżu .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
skoczek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 28, 2008, 07:36:00 » |
|
Witam serdecznie!
Dziękuję bardzo za podpowiedź
Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kaczaczek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 02, 2008, 11:17:41 » |
|
Witam Wszystkich! Mam pytanko.Czy rorodendrony sie przycina po kwitnieniu?Jesli tak to gdze mozna sie dowiedzieć jak to sie robi?Cóż jestem za granicą i mam utrudniony dostep do fachowej literaturki. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
Leszek
|
|
|
nowira
Rezydent

łódzkie - strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 02, 2008, 12:01:32 » |
|
Witaj  Wyłamuje się tylko przekwitłe kwiatostany /bardzo delikatnie/, najpóźniej 3 tygodnie po kwitnieniu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kaczaczek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 02, 2008, 12:06:54 » |
|
Witam. Wielkie dzięki za odpowiedź.Jak by co to zapraszam zawsze na kawe w ogrodzie. Miłego dnia życze
|
|
|
|
|
|
Leszek
|
|
|
Melisanda
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 29, 2008, 18:45:17 » |
|
Witam serdecznie  Nie chcialam zakladac nowego tematu, wiec napisze tutaj. Mam problem z wieloletnim rododendronem. Zaczynaja mu zolknac liscie, ktore opadaja - pod postem sa zdjecia. W ciagu trzech tygodni zebralam dwa duze wiadra opadlych lisci. Na razie nie wyglada zle, ale niektore lodygi rowniez zolkna. Po raz pierwszy w tak szybki sposob liscie zolkna i opadaja, wydaje mi sie, ze dopadla go jakas choroba i chcialabym sie tego pozbyc. Kilka metrow dalej rosnie drugi rododendron rownie stary i ma zdrowe liscie. Ziemia jest odpowiednia, wilgotnosc rowniez....nie wydaje mi sie, ze to wina podloza skoro rosnie tyle lat i dopiero teraz mam taki problem. Zaobserwowalam to, ze rododendrony maja okres w ktorym gubia duzo listkow, ale teraz jest zupelnie inaczej. Pozdrawiam i dziekuje za pomosc    
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Melisanda
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 31, 2008, 15:14:25 » |
|
Nikt nie wie jak mu pomoc? Juz sie dowiedzialam, ze najlepiej bedzie go dobrze przyciac, ale nie wiem czy to dobra rada. Nie chce tego robic... Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Melisanda
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 31, 2008, 17:11:05 » |
|
Dziekuje...  Tez mi sie tak wydaje. Nie wyglada tak zle, abym musiala go przycinac. Niepokojace jest to, ze takze lodygi zaczynaja zolknac. A dzis rowniez zebralam nie mala ilosc opadnietych lisci...No zobaczymy. Skorzystam jeszcze z linka ktory podales. Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 04, 2008, 07:14:25 » |
|
Zapytaj w "Chorobach i szkodnikach". Tam zaglądają fachowcy 
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
Glorunia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #11 : Październik 13, 2008, 11:10:53 » |
|
W ogródku trzymamy rododendron..... teraz mam pytanie.... co z nim w zime robic i czy w ogole cos z nim robic?? Jest mamy ulubionym kwiatem i nie chcialabym zeby się popsuł.
Prosze cię pisz zgodnie z zasadami pisowni. Następnym razem poprawię na czerwowno Zoe
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #12 : Październik 14, 2008, 09:38:38 » |
|
Ja swój na zimę..okrywam korzenie , dokładnie. Tylko 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tulipan998
Aktywny

Województwo podkarpackie , strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #13 : Październik 29, 2008, 19:15:31 » |
|
Ja swój na zimę..okrywam korzenie , dokładnie. Tylko  Tylko tyle... , A można okryć cały choiną ?  Mało ludzi w mojej okolicy uprawia rododendrony... , jednak moja sąsiadka ( z za płotu ) miała go i nie okryła go na zimę..... Skończyło się na tym że umarzł.... Ja po raz pierwszy w tym roku kupiłem 5 i niechciałbym , żeby sie zmarnowały i umarłzły w zimie......  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agac
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #14 : Październik 29, 2008, 20:17:44 » |
|
Witam. Jeśli rododendrony rosną w zacisznym miejscu nie narażone na powiewy mroźnych wiatrów, to powinno wystarczyć obsypanie korzonków kopczykiem np.z kory lub kwaśnego torfu . Powinno się je dobrze nawodnić przed zimą. Opadanie liści z brązowymi plamkami to niestety objaw obecności grzybka (paskudztwo)- trzeba opryskać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #15 : Październik 30, 2008, 07:41:14 » |
|
tulipan , ja od nasadzenia , okrywałam tez gore ...i nie kwitł mi  W tamtym roku okrułam tylko korzenie ...obsypał kwiatami cały krzak ... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aniula_87
|
 |
« Odpowiedz #16 : Październik 30, 2008, 08:56:55 » |
|
Ja w tamtym roku mojego w ogóle nie okryłam, i jakoś przeżył. Może to dlatego, że rośnie w miejscu osłoniętym od wiatrów.
|
|
|
|
|
|
"Każdy ma prawo do szczęścia, ale nie każdy ma szczęście do prawa." Werner Heisenberg skarby aniuli_87
|
|
|
tulipan998
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #17 : Październik 30, 2008, 20:32:35 » |
|
Wszystkie rosną w rządku zaraz przy ponad 3 metrowych gęsto posadzonych tujach.... , ale wiatr wieje dosyć ostry z drugiej strony... 2 są naprawdę malutkie ledwo od ziemi odchodzą... ciężko by było jakiś kopczyk usypać...  .... jutro ( mam nadzieje że nie zapomnę  ) wkleję fotki.... A może by im zrobić osłonę tylko z jednej strony , taką od mroźnego wiatru... mam na myśli powbijane paliki i płotek z folii.... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #18 : Październik 31, 2008, 09:34:55 » |
|
Ja właśnie miałam ,też taki wiatr  ..obsadziłam w odległości jednego metra , jałowcem wysokim , teraz zrobiło się zacisze.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tulipan998
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #19 : Październik 31, 2008, 13:46:59 » |
|
Dziękuje Basiu za odpowiedz , ale ja niestety nie mam miejsca na posadzenie przed nimi czegokolwiek....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
czarodziejka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #20 : Listopad 04, 2008, 16:49:08 » |
|
Kiedy najlepiej okryc rododendrona?Moj nie jest bardzo duzy ale nie chce by zmarzl bo bardzo ladny jest  Jeszcze niby przymrozkow nie ma,ale moze lepiej juz teraz go nakryc?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agac
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #22 : Listopad 06, 2008, 22:53:42 » |
|
Witaj , nie powinno  się okrywać zbyt wcześnie kiedy jest jeszcze ciepło na dworze bo zaczną go atakować grzybki,i pleśnie , a ponadto może zacząć puszczać pąki. Jeśli wymaga faktycznie okrycia to robi się to dopiero jak będzie zimno a rordodendronek będzie już uśpiony na zimę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|