Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 08:36:26
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: « 1 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Żółknący i gnijący kaktus- POMOCY!  (Przeczytany 6033 razy)
britvictango
Aktywny
**

« Odpowiedz #30 : Sierpień 02, 2008, 05:52:46 »

To już chyba zależy od samej kondycji echinopsisa. Jeśli zaczął gnić to raczej nie rozkwitnie.
Avocado
Aktywny
**

frezje :O strefa 6a

« Odpowiedz #31 : Sierpień 02, 2008, 20:54:31 »

Czyli jeśli zimuj się w cieple to czasem trzeba podlewać?

Mój gymno się poparzył nadmiaru słońca i ma pąki Confused gdy dam do cienia może je stracić, gdy do słońca to poparzy się cały Confused Rozwiązanie półcień Cool

<<Niechaj ziemia wyda rośliny zielone: trawy dające nasiona, drzewa owocowe rodzące na ziemi według swego gatunku owoce w których są nasiona>> I stało się tak. Ziemia wydała rośliny zielone: [...]. A Bóg widział, że były dobre.
olci@
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #32 : Sierpień 06, 2008, 19:06:50 »

Sorry że nie o kaktusach, ale mój fiołek afrykański miał tak samo i pająki zginęły po środku na robaki.
JeyDee
Moderator Globalny

strefa klimatyczna 6B

« Odpowiedz #33 : Sierpień 06, 2008, 20:17:26 »

olci@, zlituj się  Confused.
Według ciebie zgnilizna i pająki to to samo ?!

Pozdrawiam - Jola Smile

A Stefek bezczelnie zmienił szkodę...
Moje chychcie
gruszkinawierzbie
Aktywny
**

6b

« Odpowiedz #34 : Sierpień 29, 2008, 14:12:16 »

Nie sądziłem, że ten wątek sie tak rozbuduje Very Happy  Co do kaktusa to chol... go wzięła. Zresztą przycięty już nie podobał mi się jak kiedyś i cichaczem czekałem aż na dobre pójdzie sobie do nieba dla kaktusów Razz  Wsadziłem go przesuszonego, ale najwyraźniej coś musiało być źle (może za słabo wysuszony, może podłoże miało nieprawidłową wilgotność). Kiedyś zdarzyło mi się, że inny kaktus też zaczął sie przeginać w jedną stronę i okazało się, że u dołu jest nadgnity. Ba, nadgnity to mało powiedziane! Okazało się, że był też pogryziony przez dość dużego pędraka Sad  Na szczęście dwom pozostałym kaktusom rosnącym w tej samej doniczce nic sie nie stało i tylko żywe kamienie ucierpiały. Teraz wyznaję zasadę, że jeśli ma się skłonność do przesuszania podłoża niż do jego przelewania, to lepiej, bo przesuszanie robalom nie służy Very Happy

olci@, zlituj się  Confused.
Według ciebie zgnilizna i pająki to to samo ?!

Pająki zgnilaki? Zgnilizna pajęcza?
Avocado
Aktywny
**

« Odpowiedz #35 : Sierpień 29, 2008, 14:21:41 »

Pająki zgnilaki? Zgnilizna pajęcza?

yyY... YYy co?

<<Niechaj ziemia wyda rośliny zielone: trawy dające nasiona, drzewa owocowe rodzące na ziemi według swego gatunku owoce w których są nasiona>> I stało się tak. Ziemia wydała rośliny zielone: [...]. A Bóg widział, że były dobre.
gruszkinawierzbie
Aktywny
**

6b

« Odpowiedz #36 : Sierpień 29, 2008, 20:28:09 »

nooooo Very Happy   (nic niewnoszący post Razz )
Avocado
Aktywny
**

« Odpowiedz #37 : Sierpień 30, 2008, 07:07:44 »

Ola a o co Ci chodziło? Bo może źle zrozumieliśmy twoją wypowiedź...

BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b

« Odpowiedz #38 : Sierpień 30, 2008, 07:44:59 »

Dajcie spokój Oli  Cool

Gruszkinawierzbie   Smile Smile Smile  ekstra opisałeś swoje perypetie z gnijącymi  Smile Smile Smile

Ja tez uważam że lepiej podsuszyć  Cool , niż zalewać..a swoje  pachypodium.. tak zimą zasuszyłam  Confused dwukrotnie zmieniłam podłoże wiosną i teraz   Shocked i nic ...bez żadnego listka ,stoi jak żołnierz na warcie   Smile Smile Smile Sad {pogniewał się na mnie}

gruszkinawierzbie
Aktywny
**

6b

« Odpowiedz #39 : Sierpień 30, 2008, 09:29:06 »

No a teraz to ja mam problem z drugim kaktusem, który w sumie jest zdrowy (?) i dobrze się ma, jeżeli nie brać pod uwagę tego, ze ma skłonność do odchylania się w bok... Moim sposobem na ten problem było przywiązanie go z czterech stron sznurkiem, żeby stał prosto Very Happy  Taka moja mała poradnia wad postawy Wink

Forum jest przeciwne wszelkiego rodzaju kradzieżom. Za propagowanie tego typu zdobywania roślin grozi ban od czasowego do stałego.
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b

« Odpowiedz #40 : Sierpień 30, 2008, 09:30:21 »

No wręcz brzydko się prezentuje Mad Jak to się nazywa...? Kradzież...? Confused

Agnieszka

['] Z
britvictango
Aktywny
**

« Odpowiedz #41 : Sierpień 30, 2008, 15:39:47 »

Forum jest przeciwne wszelkiego rodzaju kradzieżom. Za propagowanie tego typu zdobywania roślin grozi ban od czasowego do stałego.
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b

« Odpowiedz #42 : Sierpień 30, 2008, 17:00:37 »

To też nie masz się czym chwalić Mad Bo to kradzież  Razz

Agnieszka

['] Z
Lulu
Rezydent

mazowieckie strefa klimatyczna 6B

« Odpowiedz #43 : Sierpień 30, 2008, 21:19:46 »

Basiu - pokaż swojego żołnierza w odpowiednim dziale Smile.
A fe! Oj, jak nieładnie chłopaki!
To tak, jak w hipermarkecie ludzie obrywają winogrona i próbują, fe nieładnie! Albo własne dzieci częstują cukierkami z półek za dwie dychy Bardzo nieładny zwyczaj.

BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b

« Odpowiedz #44 : Sierpień 30, 2008, 21:25:46 »

Embarassed Embarassed
Ano jak trzeba ...to zrobię mu sesję... Mad

Lulu
Rezydent

« Odpowiedz #45 : Sierpień 30, 2008, 22:30:21 »

Zrób, zrób, popatrzymy na golaska Smile

gruszkinawierzbie
Aktywny
**

6b

« Odpowiedz #46 : Sierpień 31, 2008, 00:34:25 »

To tak, jak w hipermarkecie ludzie obrywają winogrona i próbują, fe nieładnie! Albo własne dzieci częstują cukierkami z półek za dwie dychy Bardzo nieładny zwyczaj.

Ale roślina w przeciwieństwie do cukierków może jeszcze odrosnąć i wypuścić pędy boczne Wink  Powiedziałbym, że to prędzej popularyzowanie gatunku, niż kradzież Razz
Lulu
Rezydent

« Odpowiedz #47 : Sierpień 31, 2008, 00:37:15 »

E, rozgrzeszanie samego siebie  Razz. A jakby tak każdy uszczykiwał sobie co nieco, to jak by ta roślinka w efekcie tego wyglądała?  Confused

Avocado
Aktywny
**

« Odpowiedz #48 : Sierpień 31, 2008, 07:42:39 »

Ona by już w tedy nie wyglądała...

Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b

« Odpowiedz #49 : Sierpień 31, 2008, 09:08:14 »

Masz być nauczycielem - doczytałam. Będziesz z pracy wynosił kredę i meble po kawałku? Dla mnie to to samo Mad Najlepiej bierz tak, żeby dzieci widziały - będzie więcej takich "zaradnych" Mad

Agnieszka

['] Z
Avocado
Aktywny
**

« Odpowiedz #50 : Sierpień 31, 2008, 09:29:28 »

Nie uważacie że ten temat odbiega od tematu działu? Proponuje do niego powrócić... Mad

gruszkinawierzbie
Aktywny
**

6b

« Odpowiedz #51 : Sierpień 31, 2008, 10:51:52 »

Formelio, nie wiem gdzie przeczytałaś, że mam nim być.
Avocado, w supermarketach wiele roślin ma tendencje do "niewyglądania".
I niech każdy z was przyzna się, że nigdy nie ułamał kawałka rośliny w celu ukorzenienia dla własnych potrzeb. No chyba, że same święte osoby wypowiadają się, a cała reszta poszła szukać kwiatków...
Pozdrawiam Wink

Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b

« Odpowiedz #52 : Sierpień 31, 2008, 11:04:45 »

Tak, mówiłam do ciotki "kradnę ci kwiatka" i gdy się zgodziła - brałam. Po kryjomu tego nie robię, bo to kradzież. Nie chciałabym też, by ktokolwiek po kryjomu naruszał nietykalność osobistą moich kwiatków Mad

Ledwo co zdałem licencjat, więc od września mogę legalnie uczyć w podstawówce i gimnazjum ;] (...)
(...) Miałem sytuację podczas praktyk w podstawówce (...)

Z tego wywnioskowałam , że masz nim być. Jeśli się pomyliłam - przepraszam.
I bardzo proszę o nie przekręcanie mojego nicka Very Happy

Agnieszka

['] Z
gruszkinawierzbie
Aktywny
**

6b

« Odpowiedz #53 : Sierpień 31, 2008, 11:39:43 »

Przepraszam, to z pośpiechu i w chorobie...
I po prostu chodzi o to, że jeśli mogę, to nie znaczy, że będę to robił (bo może nie chcę).
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b

« Odpowiedz #54 : Sierpień 31, 2008, 11:52:31 »

Życzę zatem szybkiego powrotu do zdrowia.

Agnieszka

['] Z
olci@
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #55 : Styczeń 31, 2009, 11:19:44 »

Jak fiołek zaczął gnić to się miniaturowe pajączki-szkodniki wylęgły.
Dora45_2
Aktywny
**

« Odpowiedz #56 : Styczeń 31, 2009, 14:00:55 »

Wracając do tematu kradzieży sadzonek. Wystarczy sobie wyobrazić, że przychodzi do nas w gości kilka osób i każdej podoba się nasza roślinka. A my na nią wcześniej długo chuchaliśmy i dmuchaliśmy żeby się ukorzeniła (bo dostaliśmy np. maleńka sadzoneczkę od koleżanki), potem żeby rosła i nie dopadły jej żadne robale czy choróbska i w momencie, gdy po paru latach zakwitła- grupka znajomych obskubuje ją do łysa! No i każdy w tajemnicy przed drugim, bo jak weźmie tylko kawałeczek to nie będzie widać i przecież nic się nie stanie..... nikt jednak nie pomyśli, że jest ósmą osobą z kolei, która tak robi....
Osobiście jak dostaję sadzonki od kogoś to proszę, aby sam uciął, bo każdy ma swoją wizję kształtowania rośliny. Poza tym to właściciel wie ile może/chce dać. Ja także nie lubię, jak ktoś mi kradnie- wolę sama dać, bo wybiorę sadzonkę, która ma szansę ukorzenienia się w danym terminie. A i z wieloletniego doświadczenia wiem, ze sadzonki ode mnie dobrze ludziom rosną (czasem nawet lepiej niż u mnie Smile
Do roślin w marketach zauważyłam, że podchodzi się całkiem inaczej, niż do własnych i może dlatego tak, a nie inaczej wyglądają. Ale i pewnie dlatego, że źle je traktują same markety i kradnąc wydaje się, że się je ratuje (tu nie usprawiedliwiam kradzieży) ale często niestety tak jest w rzeczywistości Sad
Strony: « 1 2   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: