gruszkinawierzbie
Aktywny

6b
|
 |
« : Maj 26, 2008, 16:15:12 » |
|
Proszę was o pomoc- radę odnośnie kaktusów, które ostatnio przesadziłem. Po umieszczeniu w nowym podłożu, najwyższy (niestety nie znam jego nazwy) zaczął więdnąć i ciemnieć na szczycie (dokładnie, to jego dwa odrosty), a po paru dniach żółknąć od dołu. Pomyślałem, że może gnije, więc go dziś wykopałem i okazało się, że owszem, ale miękki jest naprawdę niewielki fragment tkanki na zakończeniu (nawet jeszcze poniżej korzeni). Teraz położyłem roślinę na płasko, na gazecie i nie wiem co dalej, żeby nie zaszkodzić Tak sobie myślę, czy to przez przesadzenie, czy może przez przechylenie siłą wiatru jeszcze w starej doniczce, bo postanowiłem go wystawić na balkon. A może jedno i drugie? Jest jakaś szansa, czy lepiej pogodzić się ze stratą? p.s. Zdjęć nie wrzucam, bo nie dysponuję cyfrówką. Jeśli jednak okażą się niezbędne, to chociaż telefonem zrobię i wrzucę. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 26, 2008, 17:41:02 » |
|
Bez zdjęć bardzo trudno ocenić. Radzę odciąć tę miękką część od dołu. Zasypać węglem drzewnym albo ukorzeniaczem (najlepiej ze środkiem grzybobójczym). Wysuszyć przez jakieś 10 dni i posadzić do suchego podłoża. Jeśli te odrostu u góry mają plamy to radzę odciąć, bo zaraza będzie się rozprzestrzeniać. Całego kaktusa warto spryskać środkiem grzybobójczym.
Jeśli tylko nie stał na deszczu to wystawienie na balkon z pewnością mu nie zaszkodziło.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Avocado
Aktywny

frezje :O strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 26, 2008, 20:23:15 » |
|
Radzę zaglądnąć do działu "Choroby i szkodniki" oraz "NIEROŚLINNE tematy dotyczące roślin”
|
|
|
|
|
|
<<Niechaj ziemia wyda rośliny zielone: trawy dające nasiona, drzewa owocowe rodzące na ziemi według swego gatunku owoce w których są nasiona>> I stało się tak. Ziemia wydała rośliny zielone: [...]. A Bóg widział, że były dobre.
|
|
|
gruszkinawierzbie
Aktywny

6b
|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 26, 2008, 20:40:02 » |
|
Dzięki  Na balkonie, to on się całkowicie położył przez ten wiatr. Odrosty, to raczej takie flaki (zwłaszcza jeden) i raczej mi się wydaje, że prędzej uschnie niż przejdzie na resztę rośliny. Jeśli zobaczę, że czarny kolor na "flaku" postępuje, to je zwyczajowo urwę  Czyli raczej dobrze myślałem co do ratowania, bo też chciałem ciachać i zasypywać węglem  Przy okazji, to bałem sie bardziej o innego kaktusa, któremu przesadzając urwałem pędy boczne wyrastające od korzeni (teraz mam dodatkowe dwa kaktusy), ale nic takiego się z nim na razie nie dzieje... Jeśli jednak się okaże, że roślinki odchodzą do nieba dla kaktusów, to trudno... Mają dla mnie wartość ze względu na swoje dość wielkie rozmiary  A bratu wcale nie urosły :> Jeszcze raz dzięki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
olci@
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 18, 2008, 07:46:50 » |
|
Kiedyś mój kaktus się przewrócił i póżniej zgnił może go przelałeś.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Avocado
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 18, 2008, 13:40:18 » |
|
BARDZO możliwe
|
|
|
|
|
|
<<Niechaj ziemia wyda rośliny zielone: trawy dające nasiona, drzewa owocowe rodzące na ziemi według swego gatunku owoce w których są nasiona>> I stało się tak. Ziemia wydała rośliny zielone: [...]. A Bóg widział, że były dobre.
|
|
|
gruszkinawierzbie
Aktywny

6b
|
 |
« Odpowiedz #6 : Lipiec 03, 2008, 14:01:45 » |
|
Raczej nie dolałem;] Zresztą on rósł w jednej doniczce razem z dwoma innymi i tamte zdrowo prezentują sie po przesadzeniu, od którego minęło już sporo czasu:) Zrobiłem tak jak radził Wyrak, z tym że do tej pory nie wsadziłem chorego kaktusa do nowego podłoża, bo mi sie jakoś nie chce...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipiec 03, 2008, 14:46:46 » |
|
Obawiam się, że kaktusowi jakoś może się nie zachcieć wyzdrowieć 
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
Avocado
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Lipiec 07, 2008, 13:18:32 » |
|
I co u tego kaktusa?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
olci@
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #9 : Lipiec 21, 2008, 10:39:53 » |
|
Mam pytanie. Czy lato to dobry motent na przesadzanie kaktusów?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Avocado
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #10 : Lipiec 21, 2008, 12:48:32 » |
|
W książce czytałem że najlepiej przesadzać wiosną <mogę przepisać wątek>
|
|
|
|
|
|
|
|
|
olci@
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #11 : Lipiec 22, 2008, 07:48:15 » |
|
Kilka moich kaktusików potrzebuje natychmiastowej przedzki. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aniula_87
|
 |
« Odpowiedz #12 : Lipiec 22, 2008, 09:20:15 » |
|
Jeśli potrzebują, to przesadź. W końcu więcej ma być z tego pożytku niż szkody. 
|
|
|
|
|
|
"Każdy ma prawo do szczęścia, ale nie każdy ma szczęście do prawa." Werner Heisenberg skarby aniuli_87
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #13 : Lipiec 23, 2008, 08:50:38 » |
|
Hahaha  Regulamin: "Takie posty nic nie wnoszą. Posty jednowyrazowe będą kasowane." 
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
Avocado
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #14 : Lipiec 23, 2008, 08:56:12 » |
|
Przepraszam <już go usuwam>
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka Gie
Aktywny

Podlasie - strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #15 : Lipiec 23, 2008, 10:54:43 » |
|
Czyli jeżeli kupię w tym tygodniu kilka kaktusów to mogę je spokojnie przesadzić tak? Mam zamiar zrobić zakupy w Biedronce a tam jak zwykle będą się cisnęły w za małych doniczkach.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Avocado
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #16 : Lipiec 23, 2008, 16:03:30 » |
|
Przepraszam że nie w temacie ale w biedronce sprzedają jakieś kaktusy? W jakiej cenie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka Gie
Aktywny

Podlasie - strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #17 : Lipiec 23, 2008, 20:20:44 » |
|
Od jutra można kupić w Biedronce malutkie kaktusiki. Możesz je zobaczyć na stronie internetowej w zakładce oferty/art. przemysłowe. Regularnie zaglądam na tę stronę bo często przywożą tam ciekawe i tanie kwiatki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Avocado
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #18 : Lipiec 24, 2008, 08:24:50 » |
|
Byłem wczoraj w biedronce. Kaktusiki po 2 zł!!! i w dodatku normalnej wielkości <takiej jak się kupuje w innych sklepach ogrodniczych za około 6 zł. No ale ta promocja nie była od dziś bo w jednej biedronce było już wszystko zpowybierane... Kupiłem jednego. Później wstawię jego foto.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka Gie
Aktywny

Podlasie - strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #19 : Lipiec 24, 2008, 09:27:32 » |
|
Była od dziś, ja poszłam też z samego rana i były powybierane, wczoraj jeszcze ich nie było bo sprawdzałam  Czasami zdarza się, że wstawią wcześniej niż zapowiadają w ofercie ale rzadko bo podobno są za to jakieś kary (tak mi mówił znajomy który tam pracuje)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Avocado
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #20 : Lipiec 24, 2008, 10:02:14 » |
|
Ja wczoraj na wielkiej ulewie poszedłem sam do 2 biedronek... Bo u mnie w Sączu stan alarmowy przed podwodzioą.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grzegorz8933
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #21 : Lipiec 31, 2008, 08:02:36 » |
|
Ja swoje kaktusy przesadzam bez wzgledu na pore roku. I rosna nic im sie nie dzieje. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka Gie
Aktywny

Podlasie - strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #23 : Sierpień 01, 2008, 12:29:59 » |
|
Właśnie zauważyłam, że zgnił mi jeden z kaktusów.  Był bardzo miękki i pusty w środku. Najprawdopodobniej go przelałam. W związku z tym mam pytanie: Jak mam podlewać kaktusy żeby taka sytuacja się nie powtórzyła? Do tej pory podlewałam je gdy ziemia była sucha, nadmiar wody wylewałam z podstawek. Podłoże było przepuszczalne, mieszanka ziemi ze żwirkiem (pół na pół). Zastanawiam się czy nie było też innej przyczyny. Ostatnio zauważyłam małe muszki kręcące się przy doniczkach, myślałam że to ziemiórki ale korzenie kaktusa były nienaruszone, w ziemi też nic nie znalazłam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #24 : Sierpień 01, 2008, 13:00:25 » |
|
Jeśli ziemia faktycznie jest sucha, to dobrze podlewasz. A ten kaktus, który zgnił, nie był czasem nowy albo świeżo przesadzony ?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
Agnieszka Gie
Aktywny

Podlasie - strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #25 : Sierpień 01, 2008, 13:06:10 » |
|
Po zajrzeniu w ziemię okazało się, że była mokra. Ja myślałam, że jest sucha i dlatego podlewałam. Może zbyt płytko sprawdzałam, albo za dużo lałam tej wody. Miałam tego kaktusa od około 2 miesięcy, dwa inne posadzone w tym samym czasie mają się dobrze. Na wszelki wypadek podsuszę je trochę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #26 : Sierpień 01, 2008, 13:11:40 » |
|
Musisz nauczyć się oceniać stopień wysuszenia ziemi. Bardzo pomocne jest "ważenie" doniczki w ręku - weź do ręki po podlaniu i spróbuj zapamiętać jej ciężar. Jak weźmiesz po jakimś czasie i wyda ci się lekka, będzie wiadomo, że ziemia wyschła. Poza tym pamiętaj, że przesuszenie kaktusom żadnej krzywdy nie robi. A zalanie odchorowują zawsze.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka Gie
Aktywny

Podlasie - strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #27 : Sierpień 01, 2008, 13:14:13 » |
|
Dziękuję za radę. Teraz będę ważyć doniczki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #28 : Sierpień 01, 2008, 13:15:27 » |
|
To naprawdę przydatna umiejętność - oszczędza manicure  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

mazowieckie strefa klimatyczna 6B
|
 |
« Odpowiedz #29 : Sierpień 01, 2008, 17:26:18 » |
|
A ja tak oszczędzałam zimą podlewanie kaktusów, że nawet jednego ususzyłam. I tak sobie siedzi w doniczce i od jakiegoś czasu zastanawiam się czemu on dziwnie płowieje  . Wbrew zasadzie, że zimą się nie podlewa, ja trochę muszę ze względu na zimowanie w ciepłych warunkach mieszkaniowo-grzewczych. Za to dwa echinopsisy, które zbierają się do kwitnienia, są niepokojącą zmarszczone i miękkie, sprawiają wrażenie przelanych. I tu pytanie, czy jeśli ograniczę podlewanie to pąki rozwiną się, czy odpadną?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|