|
nena100
|
 |
« : Maj 25, 2008, 20:01:42 » |
|
Dziewczyny moooocniutko wam dziekuje!!! Dopiero dzis wchodze na flore od tak dluugiego czasu... Zrobie tak jak radzisz Zoe (mam nadzieje, ze w ogole bedzie co ratowac...) Wkleje fotki, zebyscie widzialy roznice miedzy moimi rododendronami Pierwszy, trzyma sie ok ( ma najwiecej cienia od pobliskiego krzewu)  oto trzy razem na jednym zdjeciu - jak widac, rosna sobie niedaleko siebie (moze zbyt blisko...)  a to moj utracony rododendron  (boje sie, ze nawet mu przeprowadzka nie pomoze...) 
|
|
|
|
|
|
wszystko sie moze zdarzyc-Wunder geschehen ........gdy glowa pelna marzen........
|
|
|
|
nena100
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 25, 2008, 20:14:10 » |
|
Przepraszam, ze takie przerwy we florze robie... Niestety ostatnio mam u siebie tesciowa z "depresja", troche wiecej czasu trzeba poswiecic na rodzinne obowiazki... Probuje ja rowniez przekonac do zielonek (ma te dzialeczke, wiec warunki sa), no i nawet mi sie udaje, zaraza sie rozszerza, widzi jak skacze po moim ogrodeczku i ile radosci sprawia kazdy paczek!!! Mam nadzieje, ze przekona sie i prace w ogrodzie pomoga jej jako terapia, kiedy juz wroci do siebie  A to moje ostatnie "pstrykadelka" z ogrodka. Tak wygladaja miejsca, w ktorych ostatnio spedzam duuuuzo czasu  , moja odskocznia od codziennosci    
|
|
|
|
|
|
wszystko sie moze zdarzyc-Wunder geschehen ........gdy glowa pelna marzen........
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 25, 2008, 20:18:13 » |
|
No napstrykałaś pstrykadełek  Jakie fajne masz trawy  Mam nadzieję, że rhododendron jakimś cudem odżyje.. 
|
|
|
|
|
|
..w życiu piękne są tylko chwile.. 
|
|
|
|
nena100
|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 25, 2008, 20:19:33 » |
|
wklejam jeszcze nowowsci u mnie, tzn moje trzy nowe pelargonie wiszace (z przeceny kazda po 20 centow)  Isla Bonita, mam nadzieje, ze wyjdzie z tragicznego stanu w jakim ja kupilam, byla spoooro przeceniona (zobaczymy czy dam jej rade hahahaha) 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 25, 2008, 22:49:24 » |
|
Krzaczek rododendrona wykop i ziemię podlej 0,2 % Topsinem conajmniej 2 razy w odstępach tygodniowych. I w tym miejscu przez 2 lata sadź tylko roczne. Dopiero potem możesz coś wsadzić na stałe. To uwiąd.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 26, 2008, 21:59:03 » |
|
Asiu, pięknie urządziłaś swój ogródek  Szkoda rododendrona 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nena100
|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 26, 2008, 22:08:59 » |
|
Hmmm "uwiad", to cos nowego dla mnie Zoe... czyli nie zbyt duzo slonca... tylko uwiad 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nena100
|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 26, 2008, 22:13:22 » |
|
Szkoda Moniu szkoda, az mnie skrecilo jak z dnia na dzien zobaczylam jak marnieje 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 27, 2008, 12:44:36 » |
|
Uwiąd.. Marazm.. Starość! Matko, czy ja źle kojarzę? Ratuj go Joasiu wszelkimi możliwymi sposobami! Powodzenia 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 27, 2008, 17:15:55 » |
|
Tego krzaczka nie ma co ratować bo rozniesie zarazę na kolejne. Stąd konieczność podlewania ziemi chemią. To choroba grzybowa siedząca wewnątrz tkanek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga2
Aktywny

Agnieszka kujawsko-pomorskie
|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 27, 2008, 17:29:46 » |
|
Posłuchaj Zoe i od razu leć z łopatą , nawet się nie zastanawiaj. Jemu już nic nie pomoże , inne może różaneczniki Ci zarazić - stawiam na fytoftoroze . (wskazane opryskanie i tych zdrowych)
|
|
|
|
|
|
"Gdyby pszczoły zniknęły z powierzchni planety, ludziom pozostałoby cztery lata życia . Bez pszczół nie ma zapylania, a więc też roślin, zwierząt i ludzi" A Einstein.
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 27, 2008, 17:53:01 » |
|
O proszę, a ja myślałam, że może jakimś cudem da się uratować tego krzaczka. Tkanki zżera..W takim układzie wyrzucić go trzeba, może reszty nie zaraził..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 27, 2008, 18:01:43 » |
|
Piekne mijesce do odpoczynku masz Asiu. Szkoda rododendronika, ale jesli ma zarazic inne to rzeczywiscie usun go 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 28, 2008, 08:28:39 wysłane przez Kayenn »
|
|
|
|
|
|
Lila2006
|
 |
« Odpowiedz #13 : Maj 27, 2008, 20:49:35 » |
|
Nena, co to jest ta Isla Bonita??? 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
|
nena100
|
 |
« Odpowiedz #14 : Maj 29, 2008, 22:25:03 » |
|
kurcze dopiero dzis znow zagladam... Jutro zaraz z lopata lece i wykop rododendrona!!!!!! Zoe stokrotne dzieki za Twoje porady. Ty to masz glowe, podziwiam Twoja wiedze, moje uznanie  Dziewczyny fajnie Was goscic w moim ogrodeczku  . Lila 2006 - w tym sek, ze pisalo tylko na ulotce Isla Bonita..... sama jestem ciekawa jak sie nazywa inaczej, moze Zoe nas uswiadomi... Nawet w necie szukalam i nic nie znajduje pod tym haslem, jedynie Madonna - "La is la Bonita" 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nena100
|
 |
« Odpowiedz #15 : Maj 29, 2008, 22:31:41 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nena100
|
 |
« Odpowiedz #16 : Maj 29, 2008, 22:34:55 » |
|
a tutaj : zeszloroczny klonik (dochodzi do siebie po zimie), nowosc dla mnie czyli bananowiec, wlasnorecznie wysiane : datura i meczennica  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nena100
|
 |
« Odpowiedz #17 : Maj 29, 2008, 22:38:13 » |
|
No i na koniec funkia, ktora tego roku oszalala  , obrodzila od trzech lat pierwszy raz tyloma liscmi (mam nadzieje, ze i kwiaty tez pokaza klase  ) 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #18 : Maj 29, 2008, 22:39:07 » |
|
A pomidorki bomba  A tą męczennicą znowu się zirytuję. Z nasion nic mi nie wylazło.. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #19 : Maj 29, 2008, 22:39:52 » |
|
Ooooo a te rude to co to za chwaścik? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #20 : Maj 29, 2008, 22:53:09 » |
|
Witaj Asiu  Widzę, że już pięknie kwitną czosnki, a i funkia wygląda bardzo okazale  Jestem ciekawa, co rośnie w tych doniczkach koło drzwi do domu?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nena100
|
 |
« Odpowiedz #21 : Maj 29, 2008, 22:53:35 » |
|
Aga z moich meczennic tylko jedna sie uchowala (nie wiadomo co dalej z nia bedzie, bo malenstwo jeszcze), pomidorki, z braku laku zawsze w donicach u mnie laduja (tez wlasny siew - pierwszy w zyciu dlatego jestem z nich dumna  ), a to rude...  to suczka mojej siostry na urlopie u nas
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nena100
|
 |
« Odpowiedz #22 : Maj 29, 2008, 22:55:51 » |
|
Moniu to nie drzwi do domu, tylko do tzw. przez nas "dobudowki" czyli dawnego chlewika  , to wlasnie pomidorki mojego siewu chyba o te dnoczki ci chodzi...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #23 : Maj 29, 2008, 22:58:35 » |
|
 Będzie rosła jak na drożdżach! W końcu na dwa opakowania (moje doliczam do Twego) wypada, żeby jakiś przedstawiciel się uchował  Rude fajne  A pomidorcie mają już kwiatuchy?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #24 : Maj 29, 2008, 22:59:46 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nena100
|
 |
« Odpowiedz #25 : Maj 29, 2008, 23:06:34 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #26 : Maj 29, 2008, 23:12:36 » |
|
Muszę się pochwalić, że mam pierwszą w życiu passiflorę, od Krysi, i rośnie bardzo ładnie  Mam nadzieję, że doczekam się kwiatów. Asiu, miejsce do odpoczynku masz bardzo ładne 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nena100
|
 |
« Odpowiedz #27 : Maj 29, 2008, 23:20:05 » |
|
Dziekuje Moniu  , pare dni temu moj mezus nawet zamontowal mi hamak (ktory przezimowal juz dwa latka w piwnicy), dzis poustawial obok grila pniaki : stol, i krzeselka, uwieeeeelbiam to miejsce, czuje sie jak w raju, kiedy tam siedze po pracy  , oby wiosna i lato trwaly wieeeeeki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #28 : Maj 30, 2008, 07:20:17 » |
|
Asia... tylko pozazdroscic... zwlaszcza grilla i hamaka. Oprocz oczywiscie kwiatkow i pomidorkow podoba mi sie tez ta drabina nad drzwiami. Super wyglada  ))
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #29 : Maj 30, 2008, 09:50:15 » |
|
Hamak.. Grillek.. No pełny relaksik  A za męczennicę trzymam kciuki! Zobaczysz jak będzie bujała 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|