Elżbieta...
Nowicjusz
Szczęście sprzyja odważnym.
|
 |
« Odpowiedz #30 : Maj 27, 2008, 20:39:03 » |
|
Kochani nie śmiejcie się z mojego niebieskiego na robale bo ja tam wierzę w ludowe przysłowia i zwyczaje - zawsze jest w tym jakieś ziarno prawdy a że już jestem w odpowiednim wieku to o paru rzeczach przekonałam się na własnej skórze. A teraz np kocimiętka na komary - naprawdę działa - koty co prawdz dostają szaleju ale komary skutecznie odstrasza -wystarczy rozetrzeć na rękach a na tarasie rozłożyć -komary robia w tył zwrot  U mnie kwitnie kocimiętka  Jest jeszcze heliotrop na meszki
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 04, 2008, 21:44:56 wysłane przez Elżbieta... »
|
|
Wiedzę możemy zdobywać od innych, ale mądrości musimy nauczyć się sami. Elżbieta ...
|
|
|
|
Lila2006
|
 |
« Odpowiedz #31 : Maj 27, 2008, 20:40:30 » |
|
No, no, no, kocimiętka warta zainteresowania. Tylko co moje koty na to powiedzą  .
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
Elżbieta...
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #32 : Maj 27, 2008, 21:09:05 » |
|
Lilu Kocimietka to dla kotów afrodyzjak  Ta właśnie z pozoru całkowicie zwyczajne zioło wywołuje u kotów narkotyczne odurzenie. Składnikiem, który działa na kotowate, jest nepetalakton, jeden z olejków eterycznych zawartych przede wszystkim w liściach miętki. Kot, który ma kontakt z kocimiętką, wpada w swoisty trans: będzie się tarzał, ocierał, drapał, ale też lizał i gryzł dostępne mu listki rośliny. Takie uniesienie, porównywalne tylko z podnieceniem kocurów na widok kotki w rui, może trwać nawet 15 minut! Coś w tym jest bo już parę razy działkowe koty ją pogniotły 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 28, 2008, 21:07:16 wysłane przez Elżbieta... »
|
|
Wiedzę możemy zdobywać od innych, ale mądrości musimy nauczyć się sami. Elżbieta ...
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #33 : Maj 28, 2008, 09:00:34 » |
|
Elu, bardzo mi miło, że zostałam podciągnięta pod młodzież  Moje dziecięcia mają, co prawda, na ten temat raczej inne zdanie, ale przecież dziecięcia się na kategoriach wiekowych nie znają  O kocimiętce słyszałam, że działa na koty, ale nie sądziłam, że to jest aż w takim stopniu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
|
 |
« Odpowiedz #35 : Maj 28, 2008, 16:10:07 » |
|
Basiu, posadziłaś za ogrodzeniem? Czyli u sąsiada, którego nie lubisz 
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #36 : Maj 28, 2008, 20:14:09 » |
|
 Też rozwiązanie  Kocimiętka u sąsiada
|
|
|
|
|
|
..w życiu piękne są tylko chwile.. 
|
|
|
Elżbieta...
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #37 : Maj 28, 2008, 20:41:33 » |
|
 Jakaś wrona czy wiewiórka podrzuciła nam na działce orzech włoski i wyrosła z niego piękna sadzonka.Przesadziliśmy jesienią drzewko na stałe miejsce przed domkiem aby kiedyś w przyszłości jak urośnie wielkie drzewo następne nasze pokolenie mogło spokojnie pod nim biesiadować lub odpoczywać.ponieważ orzech włoski odstrasza też wszelkie robactwo.. Dawniej przed każdym domem wiejskim rósł orzech i jak latem chłop przyszedł z pola na sjestę kładł się pod orzechem i spokojnie mógł się zdrzemnąć bo orzech włoski omija wszelkie robactwo . Jest w tym ziarnko prawdy bo orzech ma specyficzny zapach który odstrasza owady. Oto nasz mały orzeszek...  Bardzo dbamy o niego ma delikatne listki i zawsze go owijaliśmy przed przymrozkami 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 04, 2008, 21:47:40 wysłane przez Elżbieta... »
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #38 : Maj 28, 2008, 20:42:42 » |
|
Ja bardzo proszę o zdjęcie gdy zakwitnie hortrensja - od jakiegoś czasu jestem wręcz zauroczona tymi kwiatami 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Elżbieta...
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #39 : Maj 28, 2008, 20:56:18 » |
|
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 04, 2008, 21:50:17 wysłane przez Elżbieta... »
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #40 : Maj 28, 2008, 21:00:12 » |
|
Elu, daj spokój kolorkom ... proszę. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #41 : Maj 30, 2008, 13:01:31 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BASIA TEL
|
 |
« Odpowiedz #42 : Maj 30, 2008, 20:16:37 » |
|
Witam Ja jeszcze wiem inną prawdę o orzechu...że na jego terenie ...nic nie urośnie w przyszłości ,jak się on rozrośnie . Wypije wszystkie soki każdej roślince... Lubczyk natomiast służy mi jako przyprawa ,razem z selerem do rosołu,a chłop jak ma zostawić ...to i tak zostawi  Serdecznie pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #43 : Maj 30, 2008, 20:19:52 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Elżbieta...
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #44 : Maj 30, 2008, 21:20:57 » |
|
Dzisiaj na targu nie mogłam się oprzeć i kupiłam opuncję ogrodową ma takie piękne długie i ostre kolce. Sprzedawca mówił że bez problemu przetrzyma zimę Posadziłam ją przy murku i obsypałam kamykami żeby była widoczna . Zobaczymy co z tego wyrośnie . W domu mam też kolekcje kaktusów. 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 04, 2008, 21:52:24 wysłane przez Elżbieta... »
|
|
|
|
|
|
Lila2006
|
 |
« Odpowiedz #45 : Maj 30, 2008, 21:23:46 » |
|
Śliczna ta opuncja i bardzo fajnie ją wyeksponowałaś. A kolce faktycznie imponujące. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #46 : Maj 30, 2008, 21:24:32 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BASIA TEL
|
 |
« Odpowiedz #47 : Maj 31, 2008, 21:45:06 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BarbaraWo
Gaduła

Siedlce...strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #48 : Maj 31, 2008, 23:09:19 » |
|
Ja też nic nie widzę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
|
 |
« Odpowiedz #49 : Czerwiec 01, 2008, 18:55:52 » |
|
To i ja ślepa 
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
|
Lila2006
|
 |
« Odpowiedz #50 : Czerwiec 01, 2008, 19:00:38 » |
|
Zdjęcie było, ale się zmyło. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
Elżbieta...
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #51 : Czerwiec 01, 2008, 20:50:23 » |
|
O jej !!  nie wiem co się stało ale wszystkie zdjęcia mi zginęły Pierwsze owoce z naszej działki Jagoda Kamczacka 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 04, 2008, 21:37:20 wysłane przez Elżbieta... »
|
|
|
|
|
BarbaraWo
Gaduła

Siedlce...strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #52 : Czerwiec 01, 2008, 22:10:10 » |
|
Elu......Jak to smakuje? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #53 : Czerwiec 01, 2008, 22:13:55 » |
|
Elcia, jagodę widzę, reszty nie  A jagódki śmieszno - fajne  One chyba są deko bardziej mięsiste niż zwykłe, leśnie.. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Elżbieta...
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #54 : Czerwiec 01, 2008, 22:43:32 » |
|
Coś się porobiło z tymi zdjęciami będę musiała chyba wstawić je na nowo  Jagoda kamczacka w smaku przypomina lesne jagody na razie te pierwsze są trochę kwaśnawe dobre do posypania na lody albo bitą śmietanę . Jak mocno dojrzeją to strasznie lecą i muszę pod spód podkładac prześcieradło i potrząsnąć. 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 02, 2008, 05:52:10 wysłane przez aiszo »
|
|
|
|
|
Elżbieta...
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #55 : Czerwiec 02, 2008, 07:31:49 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
|
 |
« Odpowiedz #56 : Czerwiec 02, 2008, 11:26:08 » |
|
Bardzo dbasz o swoje rośliny  . Podoba mi się twój lubczyk- taki dorodny. Elu- kupiłam i ja lubczyk. Na razie posadziłam w doniczce, bo jest gorąco a grządki w słonku, / wypuszcza juz nowe listki / , to go potem wsadzę z całą ziemią na grządkę . Mój "chłop" i tak się trzyma domu i mnie- ale tak sobie pomyślałam przewrotnie  - że aby się mnie trzymał to chyba powinnam ten lubczyk posadzić sobie na plecach  - prawda??  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Elżbieta...
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #57 : Czerwiec 02, 2008, 20:38:59 » |
|
Och ależ dzisiaj był upał  . Ale na leżaczku w cieniu wypoczywało się rozkosznie .  Na zdjęciu za moją osobą rosną 3 krzaczki jagody kamczackiej 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 04, 2008, 21:42:27 wysłane przez Elżbieta... »
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #58 : Czerwiec 02, 2008, 21:14:31 » |
|
Elu, śliczna ta Wasza działka, a i Ty, mimo że przesłonięta kapeluszem, takie ciepłe wrażenie sprawiasz 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Elżbieta...
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #59 : Czerwiec 02, 2008, 21:30:21 » |
|
Moniu  Nie jestem aż ta fotogeniczna, zeby pokazywać się w całej krasie na forum  a co do mojej osoby to jestem z natury gadułą ale dobroduszną.  I każego bym do tych moich obfitych piersi przytuliła 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|