Kasjopea
Nowicjusz
|
 |
« : Maj 25, 2008, 20:29:24 » |
|
Mam pytanko. Jestem posiadaczką kilku storczyków . Kupione zostały w plastikowych , przeźroczystych doniczkach. Fajne jest to ,że idealnie widać korzenie , ale teraz je wystawiłam na balkon i po kilku minutach słońca , są w środku zaparowane. Jakoś sie obawiam ,że mi sie te korzenie po prostu ugotują.Zastanawiam sie czy nie kupić ceramicznych doniczek z wyciętymi z boki otworami. I to właśnie moje pytanie . Czy poprzesadzać te storczyki? Wydaje mi się ,że w tych ceramicznych będą bardzie "oddychały"...nie wiem ...proszę o poradę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zunia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 26, 2008, 03:49:34 » |
|
myślę że nie powinnaś wyciągać ich z tych osłonek,lecz ewentualnie włożyć do większych,ceramicznych doniczek...bardzo fajnym pomysłem są również szklane wazony...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
danam
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 26, 2008, 05:00:39 » |
|
Witam Storczyki na balkonie nie powinny stać na bezpośrednim słońcu ,trzeba je cieniować. Ja to robię parasolem . Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kasjopea
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 26, 2008, 09:06:00 » |
|
Ja mam balkon południowo zachodni i w zasadzie one maja jakąś godzinkę słońca w tym miejscu i to około 16, wiec nie jest to słońce palące . Ale kupie dziś osłonki i je zapakuje na razie bez przesadzania , a jak przekwitną to je przesadzę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 26, 2008, 12:17:59 » |
|
A ja z innej beczki.. Córcia kupiła mi do storczyka szklaną doniczkę.. Otworu brak! Zapełzłam dziś do kwiaciarni a facet zrobił dziwną minę, że w storczykowej doniczce i to ze szkła zachciało mi się dziurki! Że nigdy żadnego otworu w takim lokum dla storczyka nie powinno być .. Ja głupia czy on niezbyt mądry.. Zbaraniałam  Małgosia rzeknij słówko, co Ty na to?  Dzięki 
|
|
|
|
|
|
..w życiu piękne są tylko chwile.. 
|
|
|
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 26, 2008, 17:35:16 » |
|
Witam. Wybacz Małgosiu. U mnie storczyki stoją w szklanych wazonach ...bez otworów ....mają na dnie dużo keramzytu. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lila2006
Rezydent

Kujawsko-pomorskie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 26, 2008, 18:49:40 » |
|
Basiu, a można gdzieś je zobaczyć na zdjęciu?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 26, 2008, 19:06:37 » |
|
No właśnie, też bym pooglądała Basieńko  Bo jakoś niezbyt mnie takie doniczki przekonują. Zwłaszcza, że u mnie sam keramzyt gości w storczykach  To już we dwie z Lilą czekamy na fotkę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 26, 2008, 19:30:26 » |
|
Typowe szklane doniczki do storczyków maja otworek, są w sprzedaży w dobrych centrach ogrodniczych. Aga Ty masz po prostu szklaną osłonkę. Moje doświadczenia z wszelkimi ślicznymi ceramicznymi i szklanymi osłonkami kończyły się uszczerbkiem na zdrowiu storczyków , więc ich nie polecam i od dawna nie stosuję  Wiem ,że niektórym hodowcom storczyków udaje się z powodzeniem uprawa wazonowa. Ale nie do każdych warunków się nadaje.
|
|
|
|
|
|
Cudownego słoneczka wszystkim życzę 
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 26, 2008, 19:49:49 » |
|
No właśnie, Małgosiu dla mnie to był lekki  szok jak się facet zagotował, że dziurka to jakiś mój wymysł, zwłaszcza, że dodał "nigdy w życiu".. Taki to ja akurat film oglądałam, ale nie mam przekonania do takiej osłonki! No jego zdaniem to doniczka, utwierdziłaś mnie w przekonaniu, że to szklana osłonka (szklana i droga!!)Córcia chciała dobrze  Wybuźkowałam ją  Dzięki Małgo 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 26, 2008, 20:05:38 » |
|
Agnieszko wcale się nie dziwię ,że "wybuźkowałaś" córkę , to bardzo ładny prezencik i można go wspaniale wykorzystać  . A na pewno nadaje się na Wandowate  , więc może czas sobie sprawić nowego rodzaju storczyk
|
|
|
|
|
|
Cudownego słoneczka wszystkim życzę 
|
|
|
Kasjopea
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 26, 2008, 20:45:14 » |
|
Te szklane osłonki kosztują w granicach 20 zł, i tez mi sie wydaje ,że skoro nie ma otworów to jest ryzykowne......
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mała Mi
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 26, 2008, 20:54:51 » |
|
... no ja przesadziłam w szklaną donicę chorego storczyka i jakoś ma się dobrze... tak bynajmniej mi się wydaje...a pan pewnie się zaspecjalnie nie znał i dlatego takie zdziwienie zapodał...ale też wiecie jak to jest ile ludzi na świecie tyle opini,ja bynajmniej narazie widze że ta szkalana jest oki i raczej w przyszłości też poprzesadzam resztę w takie oto donice.... Pozdrawiam Aga 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #13 : Maj 26, 2008, 22:24:17 » |
|
Oj Małgoś za te dostawianie doniczek mąż mnie z rodziny wypisze  Nie kuś Wandzią  No właśnie szkoło kosztowało koło 20.. Ale ja nie zaryzykuję i nie przesadzę tam swego storczyka  Aga skoro u Ciebie się przyjął w takim szkiełku.. to fajnie! Wklej fotkę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
danam
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #14 : Maj 27, 2008, 06:31:43 » |
|
Witam Jeśli chodzi o szklane osłonki czy doniczki to każdy ma inne doświadczenia. Ja swoje szklane osłonki zlikwidowałam bo podłoże w doniczkach słabo przesychało i zagniwały korzenie -brak powietrza. Uprawiam wszystkie storczyki w przezroczystych doniczkach .Aby było bardziej estetycznie to wstawiam je do łopianek po truskawkach.Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #15 : Maj 27, 2008, 19:04:20 » |
|
Witajcie Nie dziwię się ...że zdania są podzielone,bo wszystko zależy od warunków mieszkaniowych  . U mnie w blokowisku ,jest tak sucho ...że nie nadążałam podlewać . Na razie dobrze mi sie sprawdzają szklane wazony,widać co się dzieje z korzeniami i widzę że im służy.Zdjęcie jest tu http://www.floraforum.pl/index.php/topic,6270.15.htmlTen biały jest w wazonie ..troszkę widać ,bo drugi ,to nowy. Wazony są zwykłe ...najtańsze
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #16 : Maj 27, 2008, 19:23:21 » |
|
No właśnie, co człowiek to inna opinia  Basiu, ja mieszkam w bloku, ale nie jest tu aż tak sucho, dlatego mam obawy co do storczyka w szkle..  Basia.. Właśnie pooglądałam Twój w zwykłym dzbanku.. Wygląda super, zdrowo i kwitnąco 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #18 : Maj 27, 2008, 20:07:52 » |
|
Lidziu wygląda bajerancko! Ale to chyba trzeba poeksperymentować... Póki co żal mi moich stworków na eksperymenty
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mała Mi
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #19 : Maj 27, 2008, 20:23:50 » |
|
Aga73 no mnie się wydaje, że się zadomowił ma nowego małego listka i na wierzchu jakiś taki zdrowy korzonek.... wklejam fotke tylko z telofoniku taka niezbyt wyraźna,po weekendzie będzie lepsiejsza...  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mała Mi
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #20 : Maj 27, 2008, 20:28:58 » |
|
kurcze extra ten experymencik    ....tylko też bym się bała poświęcić moje falki... a czy czasem podobnie Kayenn nie miała na którejś fotce umieszczonego orchidka?... coś mi się tak wydaje...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #21 : Maj 27, 2008, 20:31:40 » |
|
Wiesz, Twój wygląda całkiem całkiem  Nie wiem, póki co szkiełko stoi grzecznie a ja się namyślam.. Trzymam storczyki w keramzycie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #22 : Maj 27, 2008, 20:33:09 » |
|
Tak, u Kayenn był w super wazonie, ale to Wandzia.. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mała Mi
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #23 : Maj 27, 2008, 21:59:07 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #24 : Maj 27, 2008, 22:00:49 » |
|
U mnie wszystkie storczyki siedzą w keramzycie i tylko w nim 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kasjopea
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #25 : Maj 28, 2008, 07:54:20 » |
|
Aga sam keramzyt? Ja kupiłam takie podłoże specjalne ,ale tam keramzyt jest ale jako dodatek... Może to dobry pomysł , nie ma co gnić w sumie....hmmmm 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #26 : Maj 28, 2008, 13:26:49 » |
|
Ano sam. Wcześniej wlazły mi w podłoże a właściwie w storczyki wełnowce, ledwie się ich pozbyłam.. Zmieniłam podłóże na keramzyt i póki co mam spokój 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #27 : Maj 28, 2008, 19:43:49 » |
|
Ja cały czas eksperymentuje  dziewczynki ,jakby co ,to gotowa jestem na sam keramzyt,ale na razie idzie mi ,ok{odpukać} 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Andżelika
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #29 : Sierpień 20, 2009, 07:04:02 » |
|
Mam pytanko, dotyczące koszyczków, w jakich zakupiłam ostatnio storczyki. Nie znalazłam na forum żadnej informacji na ten temat, choć zapewne temat juz był poruszany. Storczyki mają bryłę korzeniową w takich plastikowych koszyczkach i dopiero w nich są włożone do plastikowych doniczek. Jakoś średnio mi to się widzi - jaki jest sens tych koszyczków?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|