Szalonwiedzma
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #90 : Wrzesień 09, 2008, 19:58:24 » |
|
A ja mam pytanie odnośnie tych "starych roślin", dlaczego są kłopoty z ich przezimowaniem? Ja swojego Niecierpka dostałam 27 sierpnia. Stoi sobie na parapecie w mieszkaniu i kwitnie. Co prawda kwiatki mu powoli opadają, ale nie jest to masowe. I tak się właśnie zastanawiam, czy uszczypnąć go trochę na próbę (pewnie może być już za późno), czy może spróbować przezimować w całości - co radzicie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bura4
Aktywny

Podkarpacie, strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #91 : Wrzesień 11, 2008, 19:48:44 » |
|
|
|
|
|
|
|
M@rtulin@ pozdrawia 
|
|
|
Szalonwiedzma
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #92 : Wrzesień 11, 2008, 20:56:19 » |
|
 Bardzo ładne, ja jeszcze zdjęć mojego nie robiłam, kwitnie dalej ale jakoś nie odważyłam się go uszczypnąć- na razie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kalamitka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #94 : Wrzesień 11, 2008, 21:59:42 » |
|
Kilka stron wcześniej jest "historia" moich niecierpków. Rewelacyjnie ukorzeniły się wszystkie szczepki, bez względu na to, czy były mniejsze czy większe. Po 3 miesiącach wszystkie już kwitły i dziś mają się świetnie, ładnie się rozrosły. A największa ze szczepek to kwitła już chyba po miesiącu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Szalonwiedzma
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #95 : Wrzesień 12, 2008, 12:57:14 » |
|
Kalamitko ja przeczytałam cały wątek zanim cokolwiek napisałam. Bardzo Ci gratuluję tych Niecierpków a pomysł z długim korytkiem uważam za świetny. Ale również pamiętam co JayDee napisała odnośnie brania sadzonek późnym latem (wiadomość z 1 czerwca). Stąd moje pytanie - czy jest już za późno by szczypać Niecierpka, czy nie. A jeżeli nie zdecyduje się na szczypanie, to na jakie kłopoty mogę napotkać w czasie jego zimowania?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kalamitka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #96 : Wrzesień 12, 2008, 16:37:41 » |
|
Ja tu nie pomogę, bo to mój pierwszy sezon niecierpkowy. Też jeszcze nie wiem jak przezimuję swoje. Może na korytarzu? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #97 : Wrzesień 14, 2008, 09:11:31 » |
|
Elunia, niecierpki wyglądają imponująco 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #98 : Wrzesień 14, 2008, 12:31:51 » |
|
O uprawie niecierpka http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=411 Nie ważne że jest skierowany do producentów my również wiele możemy z tego zastosować. Przechowanie niecierpka przez zimę w warunkach domowych jest raczej niemożliwe. W czasie krótkich dni i niskich temperatur jest bardzo podatny na choroby. Z tygodnia na tydzień ginie w oczach, zagniwa, atakują go choroby grzybowe. Poza tym czy warto, jeśli wiosną kupimy za kilka zł piękne sadzonki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Urszula531-U1
Nowicjusz
Lubelskie, Strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #99 : Styczeń 11, 2009, 15:00:04 » |
|
Ja ostatniego lata miałam kilka Niecierpków tej odmiany co Bura4, (niestety nie pamiętam dokładnej nazwy  ) Rosły sobie w gruncie od południowej strony, część w pełnym słońcu a część miała przez jakieś 3-4 godziny cień, muszę przyznać że mimo różnic w usytuowaniu, wszystkie rosły pięknie  Jesienią, po przekwitnięciu zebrałam sporo nasion tego ślicznego kwiatka, no i oczywiście w tym roku chciałabym go zasiać i samodzielnie wyhodować sadzonki. Czy siał go może już ktoś? Kiedy najlepiej to zrobić? I czy można bezpośrednio do gruntu?
|
|
|
|
|
|
"Dokąd zmierzasz...? Na drugą stronę poranka..." Ulka 
|
|
|
Naradka
Aktywny

Opolskie - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #100 : Styczeń 11, 2009, 15:46:25 » |
|
Jeśli mieszkasz na południu Europy to możesz bezpośrednio do gruntu. Jeśli nie to niestety koniec lutego w domu.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Natka
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #101 : Styczeń 11, 2009, 15:59:09 » |
|
Niecierpki wysiewa się na przełomie lutego i marca w domu na południowym parapecie.Są ciepłolubne,więc rozmnażanie w domu jest możliwe.Odmiany dostępne na naszym rynku są heterozyjne /nasiona oznaczone F1/,a to oznacza że rośliny otrzymane z zebranych nasion nie powtórzą cech roślin matecznych.Takie odmiany można rozmnażać tylko z nasion kupionych w sklepie. Nie wiem jaką odmianę masz,ale nigdy nie spotkałam nasion niecierpków nie oznaczonych F1.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Urszula531-U1
Nowicjusz
Lubelskie, Strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #102 : Styczeń 11, 2009, 19:19:13 » |
|
Naradka mieszkam w lubelskim,,, Nie za ciepło tu u nas niestety  Małgosia w dzięki za lekcję  Jeśli rośliny z nasion nie będą miały cech roślin matecznych to raczej nie opłaca się ich siać....  No ale cóż, nie byłabym sobą gdybym mimo tego nie spróbowała, Wysieje więc co mam i zobaczę co z tego będzie, a sadzonki do ogrodu kupię pewnie gotowe. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Naradka
Aktywny

Opolskie - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #103 : Styczeń 12, 2009, 10:34:15 » |
|
Urszulo, aby uniknąć właśnie takich odpowiedzi proszę wstaw w profilu miejsce zamieszkania, a w tekście osobistym podaj region i przynależność do strefy klimatycznej. Na forach ogrodniczch ułatwia to wymianę informacji, jako że nieco inaczej postępujemy z roślinami w zależności od naszej strefy klimatycznej, a nawet wewnątrz strefy klimatycznej są różnice między np. Zamojszczyzną a Podkarpaciem. Podział Polski na strefy klimatyczne znajdziesz w dziale z ogródkami jako temat przyklejony.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Natka
|
|
|
Urszula531-U1
Nowicjusz
Lubelskie, Strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #104 : Styczeń 19, 2009, 11:47:00 » |
|
Dzięki Naradka, oczywiście już zrobione 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #105 : Luty 11, 2009, 12:47:45 » |
|
Udało mi się kupić nasiona pełnych niecierpków,tak jak przypuszczałam jest to odmiana heterozyjna.Dopiero w domu doczytałam,że w opakowaniu jest aż 6 nasion 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Urszula531-U1
Nowicjusz
Lubelskie, Strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #106 : Luty 12, 2009, 13:45:31 » |
|
No tak. Heterozyjna. Aż sześć nasion mówisz... Heh, dużo 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JOANNA
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #107 : Luty 12, 2009, 14:03:33 » |
|
A wykiełkuje ????? Trzymam kciuki żeby wszystkie 
|
|
|
|
|
|
Życzę miłego dnia - Asia
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #108 : Luty 12, 2009, 15:21:30 » |
|
Trzymaj mocno,bo niecierpki kiepsko kiełkują.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JOANNA
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #109 : Luty 12, 2009, 15:49:33 » |
|
Trzymam i zarazem w nie dmucham 
|
|
|
|
|
|
Życzę miłego dnia - Asia
|
|
|
Koniczyna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #110 : Kwiecień 21, 2009, 14:25:31 » |
|
A ja mam takie pytanie, ile kwitnie niecierpek w warunkach domowych?
|
|
|
|
|
|
Czy człowiek nie umiejący liczyć, który znalazł czterolistną koniczynę, ma też prawo do szczęścia?
|
|
|
Urszula531-U1
Nowicjusz
Lubelskie, Strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #111 : Kwiecień 29, 2009, 19:13:50 » |
|
małgosia jak tam Twoje niecierpki??? Z moich nie wykiełkowała ani jeden ( z tym że to były nasiona zebrane rok temu) 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #112 : Kwiecień 29, 2009, 19:26:18 » |
|
Sukces połowiczny, z 6 nasion wykiełkowały 3. Jeszcze nie zdążyłam popikować 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
HalinaS
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #113 : Czerwiec 04, 2009, 07:45:38 » |
|
Także kupiłam nasiona pełnych niecierpków w ilości 6 sztuk w torebce. Rosną zaledwie 3 i to wszystkie białe. Różowe były kupione na targu. Czy jest szansa zebrania nasionek? http://img198.imageshack.us/gal.php?g=niecierpki2.jpg
|
|
|
|
|
|
Halina - Białystok
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #114 : Czerwiec 04, 2009, 08:46:55 » |
|
Tylko wtedy, gdy nie są to odmiany heterozyjne.. Sprawdź na opakowaniu, powinna być informacja, odmiany heterozyjne oznaczone są 'F1'
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Urszula531-U1
Nowicjusz
Lubelskie, Strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #115 : Czerwiec 04, 2009, 11:54:41 » |
|
Moje heterozyjne wzeszły (nasiona z ubiegłorocznych kwiatów) , są spore, zobaczymy co z kwitnieniem będzie,,,,,
|
|
|
|
|
|
|
|
|
HalinaS
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #116 : Czerwiec 05, 2009, 08:45:48 » |
|
Urszula jeżeli to nie tajemnica napisz jak zebrałaś i kiedy nasiona?
|
|
|
|
|
|
Halina - Białystok
|
|
|
Urszula531-U1
Nowicjusz
Lubelskie, Strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #117 : Czerwiec 14, 2009, 12:09:48 » |
|
Nasiona zbierałam gdzieś na przełomie sierpnia/września chyba. Nie pamiętam dokładnie, ale było to po przekwitnięciu roślin oczywiście. Na miejscu przekwitłych kwiatów pojawiły się takie strąki z nasionkami, trzeba poczekać jak zaczną żółknąć i pękać, gdy się wysypały to zbierałam. Nasiona są spore więc łatwo je pod rośliną znaleźć. Część strąków sama otworzyłam, jak było już widać że zaraz będą pękały to im pomagałam, tym samym zaoszczędziłam sobie zbierania 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Koniczyna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #118 : Czerwiec 15, 2009, 13:27:50 » |
|
Proszę o pomoc, mój niecierpek lekko uwiądł i to w ciągu jednej nocy. Nie wiem co może być tego przyczyną?  Miał ktoś podobne doświadczenie? Co robić by go odratować? Z góry dziękuję za rady.
|
|
|
|
|
|
Czy człowiek nie umiejący liczyć, który znalazł czterolistną koniczynę, ma też prawo do szczęścia?
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #119 : Czerwiec 15, 2009, 14:58:00 » |
|
Niecierpki potrzebują dużo wody, podlej go porządnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|