britvictango
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #30 : Maj 25, 2008, 08:46:36 » |
|
Czy ktoś może podać nazwę tej arcyciekawej roślinki ?  Przepraszam za nienajlepszą jakość.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #31 : Maj 25, 2008, 08:57:02 » |
|
To senecio 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #32 : Maj 25, 2008, 09:49:43 » |
|
Anqaw jak tam przesadzanie? Ma korzonki ten Twój wiekowy stworek? 
|
|
|
|
|
|
..w życiu piękne są tylko chwile.. 
|
|
|
britvictango
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #33 : Maj 25, 2008, 10:58:40 » |
|
Dziękuje Kayenn za chęć niesienia pomocy ale w inernecie pod tą nazwą kryje się zupełnie coś innego. Może znasz całą łacińską nazwę?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ling Ling
Aktywny

Ze strefy subtropikalnej
|
 |
« Odpowiedz #34 : Maj 25, 2008, 11:25:36 » |
|
To Senecio rowleyanus, albo starzec Rowleya. Właśnie niedawno sama kupiłam starca, tyle że herreiana (bardzo podobny, ale liście nie są kulkami, tylko takimi łezkami  ) Ja z kolei mam pytanie co to jest:  Mam wrażenie, że jakaś aglaonema, ale nie jestem pewna, czy nie diffenbachia, albo jeszcze coś innego. W sklepie oznaczyli ją jako 斑杏葉 czyli "migdałowo nakrapiane liście", co nie jest jej nazwą, a opisem raczej, więc nic mi nie mówi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
paolka
Gaduła

Strefa klimatyczna 7a
|
 |
« Odpowiedz #35 : Maj 25, 2008, 11:31:39 » |
|
To jest scindapsus pictus 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Paulina
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #36 : Maj 25, 2008, 11:34:37 » |
|
Scindapsus pictus na bank! Paula ma rację 
|
|
|
|
|
|
..w życiu piękne są tylko chwile.. 
|
|
|
anqaw
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #37 : Maj 25, 2008, 12:52:52 » |
|
Anqaw jak tam przesadzanie? Ma korzonki ten Twój wiekowy stworek?  jeszcze sie nie wzielam za przesadzanie ale tak ma jakby za malo ziemi w doniczce i wyjmowalam ma korzenie ma 
|
|
|
|
|
|
Minister Zdrowia ostrzega forum i kupowanie kwiatow uzaleznia
|
|
|
britvictango
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #38 : Maj 25, 2008, 12:56:23 » |
|
Dziękuję za odp. Co ja bym bez Was robił? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #39 : Maj 25, 2008, 14:35:18 » |
|
To prosze o przeprosiny britvictango  ))... bo mialam racje z senecio. Jest wiele odmian senecio. W dodatku dodam, ze ta odmiana potrafi pieknie zakwitnac. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monika:)
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #40 : Maj 25, 2008, 15:08:26 » |
|
Jest wiele odmian senecio. W dodatku dodam, ze ta odmiana potrafi pieknie zakwitnac.  Tak dokładniej: Senecio to rodzaj, który posiada wiele gatunków (dopiero gatunki mogą mieć odmiany). Starzec Rowleya ( Senecio rowleyanus) to gatunek 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #41 : Maj 25, 2008, 16:21:16 » |
|
Ok... ten gatunek potrafi pieknie zakwitnac  )) Nie wyrazilam tego tak naukowo, jak Ty Moniko... dzieki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mira
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #43 : Maj 25, 2008, 21:29:47 » |
|
Witam wszystkich Bardzo proszę o pomoc w indentyfikacji rośliny widocznej na zdjęciach. Mąż mi przywiózł w tamtym roku 2 gałązki zerwane tak po prostu z krzewu z Włoch.Wsadziłam bezpośrednio do ziemi i przyjęły się.W tym roku zakwitły  Liście podobne do rododendronów,kwiaty bardzo podobne do kwiatów cytryny ,pachną intensywnie również podobnie do kwiatów cytrusów. Roślina ma zielone liście cały rok.Co to może być? Z góry dziękuję edyta     Nie byłam pewna i dalej nie jestem ale na 99% to Gardenia odmiana Taitensis. Dla porównania: http://www.alohatropicals.com/tiare_tahiti_pic.htm po za tym wpisujac w google jej nazwę można znaleść sporo zdjęć. A jak na to wpadłam? Otóż mam w domu jej krewniaczkę gardenię jasminowatą i zaczęłam wczytywać się w ten temat. Przy okazji obejrzałm zdjęcia innych odmian i ta również utkwiła mi w pamięci. Mam nadzieję że pomogłam a i również życzę aby ten okaz nie sprawiał problemów. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
britvictango
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #44 : Maj 26, 2008, 07:04:19 » |
|
Och dziewczyny, nie kłóćcie się o takie rzeczy Kayenn, nie twierdziłem że nie masz racji, tylko pod samą nazwą senecio wyskoczyło coś innego w wyszukiwarce - o to chodziło. Ale jeśli poczułaś się urażona to przepraszam. A co do kwitnienia to rzeczywiście kwitnie bezproblemowo. Chociaż dla mnie największym zaskoczeniem było kwitnięcie asparagusa pierzastego, a senecio kwitnie co roku i rośnie dość szybko nie sprawiając żadnych problemów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #45 : Maj 26, 2008, 07:15:01 » |
|
Britvictngo... a widziales usmieszek...??? To znaczylo, ze to zart z tym przepraszaniem  ))
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ala206
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #46 : Maj 27, 2008, 13:31:33 » |
|
Witam wszystkich roślinkoznawców i amatorów forum. W moim domu pojawia się ostatnio coraz więcej różnych roślin. Wszystkie rozszyfrowałam  oprócz tego dziwoląga z kulkami:   Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam! PS: Myślę, że zostanę na forum na dłużej. Miło tu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
_Ida_
|
 |
« Odpowiedz #47 : Maj 27, 2008, 14:00:12 » |
|
Witaj Alu:) ten dziwoląg z kulkami to Ficus Deltoidea (Diversifolia), innymi słowy figa jakby to na polski przetłumaczyć "Mistletoe Fig", jemiołowata? no w każdym razie, kojarzy się z jemiołą 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #48 : Maj 27, 2008, 14:18:33 » |
|
Uważaj na niego... u mnie zeżarły go przędziorki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ala206
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #49 : Maj 27, 2008, 16:31:18 » |
|
Bardzo dziękuję za odpowiedź _Ida_  Uważam ostatnio na wszystkie kwiatki, szczególnie po tym, jak róże na dworze zostały zaatakowane przez mszyce i grzyby  Ale dzięki tellerka , będę to miała na uwadze Ida, szukając opisów fikusa znalazłam Twój blog. Fajnie się czyta, więc pisz więcej 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
_Ida_
|
 |
« Odpowiedz #50 : Maj 28, 2008, 09:02:37 » |
|
Oooo jakże mi miło Alu  własnie mnie coś wena opuściła kilka miesięcy temu, ale postaram się zebrać w sobie i dopisać to i owo  Będziesz dalej czytać?  Co do przędziorków to prawda, ja walczyłam dwa lata, żeby się ich pozbyć z ficusów a szczególnie z deltoidei, nic nie pomagało...dopóki nie zaczęłam stosować mojego wyciągu z łupin cebuli...ale teraz ficus jest o połowę krótszy, wyleniały a liście zrobiły się podłużne jak u innych ficusów, nie są już takie ładne trójkątne  ale nie umiałam go wyrzucić. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ala206
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #51 : Maj 28, 2008, 09:34:34 » |
|
Oooo jakże mi miło Alu  własnie mnie coś wena opuściła kilka miesięcy temu, ale postaram się zebrać w sobie i dopisać to i owo  Będziesz dalej czytać?  Co do przędziorków to prawda, ja walczyłam dwa lata, żeby się ich pozbyć z ficusów a szczególnie z deltoidei, nic nie pomagało...dopóki nie zaczęłam stosować mojego wyciągu z łupin cebuli...ale teraz ficus jest o połowę krótszy, wyleniały a liście zrobiły się podłużne jak u innych ficusów, nie są już takie ładne trójkątne  ale nie umiałam go wyrzucić.  Pewnie że będę czytać  Co do fikusów... Ech... Ten świrek na zdjęciu nie chce u mnie rosnąć, ma pewnie za mało słoneczka, do tego u mnie nigdy nie jest za ciepło  Ale niech sobie stoi, przecież głupolka nie wyrzucę  Puścił wreszcie parę nowych listków, ale zapewne też parę zgubi starych  Przesadzę go niedługo i przytnę łyse części. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BarbaraWo
Gaduła

Siedlce...strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #52 : Maj 28, 2008, 10:32:35 » |
|
To piękne drzewko - nie tnij go za bardzo.....może za dużo podlewasz i za często przestawiasz 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ala206
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #53 : Maj 28, 2008, 10:40:27 » |
|
Nie przestawiam wcale od przeprowadzki (ok. 2 lata), ale możliwe, że dostawał za wiele wody Po podniesieniu znalazłam przed chwilą jakieś muszki na podstawce  Co to za zwierzyniec i jak go załatwić? Jak już pisałam, mam zamiar go także przesadzić; pewnie po wytruciu potworków? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BarbaraWo
Gaduła

Siedlce...strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #54 : Maj 28, 2008, 10:48:51 » |
|
Z robalami też nie potrafię walczyć, ale podlewanie fikusa to sprawdziłam -- jak przeschnie ziemia to go podlej /sprawdź palcem/ 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ala206
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #55 : Maj 28, 2008, 10:53:14 » |
|
Z robalami też nie potrafię walczyć, ale podlewanie fikusa to sprawdziłam -- jak przeschnie ziemia to go podlej /sprawdź palcem/  Dziękuję, zapamiętam  Ziemia jest bardzo zbita, przesadzę w większą donicę i będzie łatwiej 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
_Ida_
|
 |
« Odpowiedz #56 : Maj 28, 2008, 13:51:35 » |
|
Jak masz przesadzać, to kup ziemię do ficusów, i wymieszaj z piaskiem 2:1, a na spód doniczki nasyp keramzytu. Podlewaj po przeschnięciu ziemi, tak jak pisze Basia, ale możesz go zraszać nawet codziennie, one bardzo to lubią. Z tym przestawianiem to nie ma problemu w razie czego (moje chodzą z miejsca na miejsce i mąż je ciągle potrąca  ), byleby tylko nie stał w przeciągu. Jeżeli miałabyś dla niego jednak trochę jaśniejsze miejsce (chyba, że to zdjęcie tylko takie ciemne jest) to byłoby dobrze, bo Benki wolą jasne pomieszczenia, w ciemniejszych kątach trzymają się ficusy bennendijkii i cyathistipula.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #58 : Maj 28, 2008, 20:49:16 » |
|
To peperomia, ale nazwy odmiany nie znam.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
|
Kayenn