|
_Ida_
|
 |
« : Maj 21, 2008, 13:36:15 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 21, 2008, 13:48:33 » |
|
Moja córcia wczoraj wróciła z kaktusem.. Pani kwiaciarka jej dała, jak kupowała keramzyt. Fotkę wcięło i wstawić nie chce.. wrrr Epiphyllum.. Ida cudne! Powodzenia w uprawie.. i obitych kwitnień  Udało się z tą fotką. 
|
|
|
|
|
|
..w życiu piękne są tylko chwile.. 
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 21, 2008, 13:52:57 » |
|
Ida- kwiat naprawdę robi wrażenie  . Może i ja kiedyś w swoim zapędzie zdobędę takie cudo- nie musi być jednej nocy- ale chętnie bym widziała kwitnący...Mam szczepki- kiedyś urosną i być może zakwitną 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 21, 2008, 13:54:48 » |
|
Ela Ty nie mów, że wątpisz w swoje zdolności 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
_Ida_
|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 21, 2008, 14:10:34 » |
|
Ela, a może zrobię Ci szczpekę i podeślę, jest szansa, że szybciej zakwitnie niż cała roślina  Aga, nie dziękuję...  póki co cieszę się bo zakwitła mi ceropegia woodii, którą mam od 3ech miesięcy  mam teraz małe latarenki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
goll
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 21, 2008, 21:22:35 » |
|
Ida,ta twoja ceropegia, jak dobrze pójdzie może wytworzyć nasiona, moja tak miała w ubiegłym roku.Zpowątpiewaniem wysiałam nasiona teraz wiosną i wzeszło 5 sztuk, może z twoją będzie tak samo
|
|
|
|
|
|
Lucyna strefa 6b świętokrzyskie
|
|
|
|
_Ida_
|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 22, 2008, 17:19:00 » |
|
Goll, jeżeli tak mówisz, to byłoby cudnie  jak dotąd doczekałam się nasion zielistki, ale jakoś nie miałam jeszcze odwagi aby je wysiać  a ceropegia będzie miała niebawem 6 kwiatków.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dukra13
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 22, 2008, 18:27:49 » |
|
Właśnie, czy to jest zielistka? Kupiłam to coś od takiej babinki na targu  i z boku 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
samanti79
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 22, 2008, 18:28:28 » |
|
Witam wszystkich Bardzo proszę o pomoc w indentyfikacji rośliny widocznej na zdjęciach. Mąż mi przywiózł w tamtym roku 2 gałązki zerwane tak po prostu z krzewu z Włoch.Wsadziłam bezpośrednio do ziemi i przyjęły się.W tym roku zakwitły  Liście podobne do rododendronów,kwiaty bardzo podobne do kwiatów cytryny ,pachną intensywnie również podobnie do kwiatów cytrusów. Roślina ma zielone liście cały rok.Co to może być? Z góry dziękuję edyta    
|
|
|
|
|
|
Wszystko co potrzeba mi do szczęścia to dom pełen książek i okna pełne kwiatów...
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 22, 2008, 20:23:39 » |
|
Nie rośnie jak zielistka...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 23, 2008, 08:48:08 » |
|
A mnie się wydaje, że to jednak odmiana zielistki. Czy listki są sztywne czy miękkie? Młode zielistki tak ładnie sterczą do góry- potem w miarę wydłużają sie i wypuszczają wąsy. Tak , czy tak - jak podrośnie to będziesz wiedziała co to będzie ...  W każdym razie spotkałam już zielistkę o takich kolorkach... Przyjrzyj się pokrojowi mojej młodej zielistki- co prawda w innym kolorze , ale o podobnym pokroju... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bona
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 23, 2008, 08:54:16 » |
|
Mnie sie wydaje podobnie jak Nowirce,że to irys,miałam to kiedyś listki są bardziej sztywne niz u zielistki
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam***bożena szukająca hoyi kerri i hibiskusów
|
|
|
|
|
|
_Ida_
|
 |
« Odpowiedz #14 : Maj 23, 2008, 14:55:28 » |
|
Zgadzam się, że to nie jest zielistka  (mam w domicu trzy odmiany) ma za szerokie liście, i biały paseczek, który raczej biegnie środkiem liścia u zielistek, zjechał na jego brzeg  Co do pokroju, to zielistkowe listki rozrastają się i opadają we wszystkich kierunkach, a ta roślinka z profilu jest "cienka" i wyrasta na ładny wachlarz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bona
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #16 : Maj 23, 2008, 15:55:44 » |
|
Czyli wychodzi na to,ze to ta sama roślinka tylko tak jak w zielistkach są zielone i biało-zielone to teźż i ten irys bywa zielony lub biało-zielony...
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam***bożena szukająca hoyi kerri i hibiskusów
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #17 : Maj 23, 2008, 16:58:32 » |
|
Jak by nie patrzeć piękna roślina i jeszcze prześlicznie kwitnie 
|
|
|
|
|
|
Cudownego słoneczka wszystkim życzę 
|
|
|
samanti79
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #18 : Maj 23, 2008, 17:04:16 » |
|
Witam wszystkich Bardzo proszę o pomoc w indentyfikacji rośliny widocznej na zdjęciach. Mąż mi przywiózł w tamtym roku 2 gałązki zerwane tak po prostu z krzewu z Włoch.Wsadziłam bezpośrednio do ziemi i przyjęły się.W tym roku zakwitły Liście podobne do rododendronów,kwiaty bardzo podobne do kwiatów cytryny ,pachną intensywnie również podobnie do kwiatów cytrusów. Roślina ma zielone liście cały rok.Co to może być? Z góry dziękuję edyta
Odnośnie mojego wątku-nie wiem dlaczego ktoś go przeniósł w to miejsce gdzie jest rozmowa na temat identyfikacji innej rośliny...Nie podoba mi się to... Mój wątek w tym miejscu tylko przeszkadza,proszę o przeniesienie we właściwe miejsce. pozdrawiam edyta
|
|
|
|
|
|
Wszystko co potrzeba mi do szczęścia to dom pełen książek i okna pełne kwiatów...
|
|
|
Lulu
Rezydent

mazowieckie strefa klimatyczna 6B
|
 |
« Odpowiedz #19 : Maj 23, 2008, 17:14:56 » |
|
_Ida_ - Twoje epiphyllum wręcz mnie zatkało. Widzę, że to jest kolejna choroba, na którą zapadłam już jakiś czas temu po hipciach. I jest ona nieuleczalna. Tylko szkoda, że u nas nie można dostać innych odmian  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
patrycja11
Aktywny

<3 <3 <3 <3
|
 |
« Odpowiedz #21 : Maj 23, 2008, 18:28:13 » |
|
Witam  Ten kwiatek to jakis gatunek draceny...
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam gorąco wszyskich miłosnikow roslin doniczkowych i ogrodowych xF
PatH
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #22 : Maj 23, 2008, 18:30:25 » |
|
samanti79, twoje pytanie jest we właściwym miejscu. To jest zbiorczy wątek przeznaczony dla problemów z identyfikacją roślin. Chyba, że twoja roślina należy do ogrodowych - w takim razie powstaje pytanie, czemu napisałaś w dziale Rośliny w domu ?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
dukra13
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #23 : Maj 23, 2008, 21:13:42 » |
|
Pięknie Wszystkim dziękuję  Wiecie co ?. Teraz się prawdziwie uśmiechnęlam po ciężkim dniu w pracy. Hm, Hm... walking iris /Neomarica Gracilis/ , kupiony u babinki na targu za 2 zł. Mnie podoba się ten wachlarzyk. Poczekam, może zakwitnie, wtedy się pochwalę Jeszcze raz pięknie dziekuję.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #24 : Maj 24, 2008, 09:32:05 » |
|
A ja rozszyfrowałam swego  GYMNOCALYCIUM SAGLIONIS
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anqaw
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #25 : Maj 24, 2008, 10:48:02 » |
|
wlasciwie tu powinno byc(jest w watku o clivi) co to jest?stara kliwia? ktos twierdzil ze lilia cebula  lisc kliwi normalnej  normalna i gigant  cala roslina 
|
|
|
|
|
|
Minister Zdrowia ostrzega forum i kupowanie kwiatow uzaleznia
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #26 : Maj 24, 2008, 11:04:19 » |
|
Jak dla mnie to jest kliwia. Ile ona ma lat?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anqaw
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #27 : Maj 24, 2008, 11:49:47 » |
|
nie wiem ktos dal mojej mamie bo juz jej nie chcial i powiedzial ze to "lilia" albo ona zle uslyszala cebula a raczej liscie sa tak grube ze nie moge objac jedna dlonia musi byc wiekowa 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #28 : Maj 24, 2008, 13:31:59 » |
|
Ania to nie ma cebuli tylko kłącze, jeśli ją przesadzałaś to wiesz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anqaw
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #29 : Maj 24, 2008, 14:35:35 » |
|
mam od wczoraj jeszcze ziemi nie zmienilam poszukam jakiej trzeba dac i to zrobie:) wyglada jak cenulowe ale wierze na slowo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|