egrabow
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #150 : Kwiecień 30, 2009, 15:33:25 » |
|
W imieniu Oddziału Dolnośląskiego Polskiego Towarzystwa Miłośników Storczyków mam przyjemność zaprosić wszystkich na wystawę "ORCHIDEA 2009", która odbędzie się w dniach 8-10 maja 2009 roku w Auli Głównej NOT przy ul. Piłsudskiego 74 we Wrocławiu. Wszystkie szczegóły dotyczące wystawy można znaleźć w specjalnie przygotowanej prezentacji multimedialnej zamieszczonej na stronie: www.storczykiptms.pl Atrakcji na pewno nie zabraknie Pozdrawiam serdecznie! Kaśka 
|
|
|
|
|
|
Człowiek potrzebuje dwóch lat aby nauczyć się mówić a pięćdziesięciu, żeby nauczyć się milczeć. Ernest Hemingway Pozdrawiam - Kaśka Moje zielone
|
|
|
dorotakol
Aktywny

Pozdrawiam Dorota!!!
|
 |
« Odpowiedz #151 : Maj 08, 2009, 19:30:43 » |
|
Podobno w zeszły weekend była wystawa w ogrodzie botanicznym w Poznaniu  nigdzie nie doszukałam się, że tam w ogóle są wystawy, czy ktoś wie kiedy będzie następna? Czy wystawy bywają też w Gdańsku 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #152 : Maj 08, 2009, 22:28:06 » |
|
Dorotakol W poznańskim ogrodzie botanicznym nie było żadnej wystawy. W Poznańskiej Palmiarni była sprzedaż i wystawka storczyków Salonu Sprzedaży Orchideii z Łodzi; Można było nabyć storczyki rodzajowe - ceny także rodzajowe Dobre było to, że prezentowali storczyki gruntowe - cypripedium - i to zakupiłam - teraz oczekuje na certyfikat pozyskania - bo wiadomo, że w Polsce jest to storczyk chroniony - ceny niemałe - czekam na certyfikat pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|
|
|
Per aspera ad astra - przez ciernie do gwiazd pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
bee
Aktywny

wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #153 : Maj 09, 2009, 06:33:13 » |
|
Małgosiu , kto wyda ten certyfikat?
|
|
|
|
|
|
" Ile razy mogę słuchać, mogę słuchać o tym, że ktoś obiecał 1000 rzeczy ale zrobił tylko 2; Z dniem każdym narasta we mnie przekonanie ,że to nie są dobre chęci tylko taaanie gaaadanie. Tanie gadanie, wartością słowa jest jego dotrzymanie .."
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #154 : Maj 09, 2009, 21:05:39 » |
|
Beatko może źle sie wyraziłam  Ja oczekuję faktury mojego zakupu z Poznańskiej Palmiarni od www.orchideasalon.pl w Łodzi oraz kopii ich zakupu od pierwotnie uprawiajacego w tym przypadku jak zapewniał mnie przedstawiciel firmy od belgijskiego uprawiającego - firmy Crustacare Jeśli nie otrzymam tego do końca następnego tygodnia to WSZYSTKIM UPRAWIAJĄCYM STORCZYKI NA WSZYSTKICH ZNANYCH MI FORACH W TYM TAKŻE Pana Witolda Hanaka - prześlę informację - że zakupiłam storczyki od orchideasalon i mimo obietnic potwierdzenia ich uprawy - czyli , że nie zostały zrabowane z naturalnego środowiska - nadal nic mi nie wiadomo o pozyskiwaniu storczyków przez Firmę Salon Orchideii z Łodzi i co ja mam zrobić z tymi storczykami ziemnymi - cypripedium calceolus - zakupionymi w dobrej wierze od Salonu Sprzedarzy Orchideii i Roślin Tropikalnych - www.orchideasalon.pl  A Ty Beato Jak jesteś wstanie potwierdzić Twoje Zakupy i uprawy storczyków ziemnych ? Może jesteśmy wstanie razem - Wszyscy uprawiajacy i sprzedający stworzyć Wspólną ścieżkę ? pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dorotakol
Aktywny

Pozdrawiam Dorota!!!
|
 |
« Odpowiedz #155 : Maj 10, 2009, 20:37:42 » |
|
W poznańskim ogrodzie botanicznym nie było żadnej wystawy. W Poznańskiej Palmiarni była sprzedaż i wystawka storczyków Salonu Sprzedaży Orchideii z Łodzi; Można było nabyć storczyki rodzajowe - ceny także rodzajowe dzięki za informację  Nie wiem czemu wystawy są tylko w południowej i centralnej Polsce, czyżby na północy nie było miłośników tych cudnych roślin 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #156 : Maj 11, 2009, 20:12:05 » |
|
Źle się wyraziłam, że nie było żadnej wystawy - była wystawa Salonu sprzedaży orchideii i roslin tropikalnych. Nie było tym razem wystawy poznańskiego koła storczykowego  Zazwyczaj wystawy lokalnych kół storczykowych i efektów kwitnień zrzeszonych storczykomaniaków połączone są z wystawą i sprzedażą storczyków przez wiele firm uprawiających i/lub tylko sprzedających storczyki - im więcej ich jest tym bogatsza "wystawa" Tak się składa, że na północy Polski nie bardzo mamy czas zrzeszać się - regularnie spotykać w gronie uprawiających - raczej już na to np.ja nie mam czasu mimo chęci  Także w Szczecinie działa dość prężne koło storczykomaniaków  i organizuje wystawy od czasu do czasu  pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|
|
|
|
|
|
egrabow
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #157 : Maj 11, 2009, 20:51:13 » |
|
|
|
|
|
|
|
Człowiek potrzebuje dwóch lat aby nauczyć się mówić a pięćdziesięciu, żeby nauczyć się milczeć. Ernest Hemingway Pozdrawiam - Kaśka Moje zielone
|
|
|
Buziaczek
Aktywny

Małopolskie - 6b
|
 |
« Odpowiedz #158 : Maj 11, 2009, 23:50:12 » |
|
Egrabow piękne storczyki  po prostu cuda! Jakie intensywne barwy, cudowne kształty. Zaraz kładę się spać ależ będę miała kolorowe sny  Takie posty to ja mogę codziennie przed dnem oglądać Mnie najbardziej zachwycają sabotki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gosiap
Aktywny

zielone jest piękne
|
 |
« Odpowiedz #159 : Maj 12, 2009, 10:09:44 » |
|
|
|
|
|
|
|
słoneczne buziaki GosiaP
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #160 : Maj 12, 2009, 10:21:56 » |
|
I ja dorzucę kilka zdjęć. 1.  2.  3.  4.  5.  6.  7.  8.  9.  10.  Wkejać więcej?
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
caltagirone
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #161 : Maj 12, 2009, 11:52:26 » |
|
Oj wklejać, wklejać. Nie mogę się już doczekać nastepnych.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Buziaczek
Aktywny

Małopolskie - 6b
|
 |
« Odpowiedz #162 : Maj 12, 2009, 12:04:10 » |
|
Aiszo również piękne zdjęcia jakże cudownych storczyków  Mam pytanie odnośnie zdjęć Egrabow, jaki to storczyk na 6 fotografii od dołu ? ( z tym zielonym kwiatem)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gosiap
Aktywny

zielone jest piękne
|
 |
« Odpowiedz #163 : Maj 12, 2009, 12:23:28 » |
|
aiszo bardzo prosimy, baaardzo. Ujęcia z innej strony tego samego storczyka też są piękne i ułatwiają wyobrażenie rzeczywistych kształtów roślinki. Nie wszystkie się niestety  widziało.
|
|
|
|
|
|
słoneczne buziaki GosiaP
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #164 : Maj 12, 2009, 12:24:58 » |
|
11.  12.  13.  14.  15.  16.  17.  18.  19.  20.  21.  Niestety więcej nie ma, bo bateria w aparacie odmówiła współpracy, pomimo tego, że ładowała się całą noc  . Pominęłam zdjęcia kilku storczyków, bo egrabow juz zamieściła ich podobizny  Aha, Dolli też była na tej wystawie. Ma jeszcze inne zdjęcia  .
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
egrabow
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #165 : Maj 12, 2009, 15:17:26 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dorotakol
Aktywny

Pozdrawiam Dorota!!!
|
 |
« Odpowiedz #166 : Maj 12, 2009, 18:06:19 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zocha
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #167 : Maj 13, 2009, 15:27:16 » |
|
Tak wpadłam na tę stronę i doznałam szoku  to można samemu wyhodować takie cuda...? tylko podziwiać.... 
|
|
|
|
|
|
m&m
|
|
|
Buziaczek
Aktywny

Małopolskie - 6b
|
 |
« Odpowiedz #168 : Maj 13, 2009, 16:36:36 » |
|
Buziaczku, to jest cattleya ( hybryda - ale piękna) - dzięki uprzejmości znajomej mam jeszcze parę zdjęć to wkleję
Dziękuję za odpowiedź. Właśnie ten storczyk bardzo mi się spodobał, może go kiedyś upoluję w takim ładnym zielonym kolorku to sobie kupię  Pozostałe zdjęcia storczyków piękne  kształty, kolory, po prostu cuda!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #169 : Maj 13, 2009, 20:46:51 » |
|
Dziewczyny Wy to macie szczęście tyle pięknych kwitnień na wystawie we Wrocławiu obejrzeć  Sprzedających czytając zaproszenie Kasi też było co nieco  I sponsorzy się znaleźli  Myślę, że i Roellke oprócz wykładów też co nieco swoich przedstawił  Jeśli jeszcze mogłybyście choćby trochę tych wspaniałych storczykowych kwitnień z nazwy przedstawić to nasi forumowicze wiedzieli by dokładniej czego mają poszukiwać Kasiu może Ty jesteś wstanie podać choc częśc nazw przedstawianych kwitnień? Gratuluję wystawy pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|
|
|
|
|
|
egrabow
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #170 : Maj 13, 2009, 22:27:55 » |
|
Małgosiu, wystawa nam się rzeczywiście udała ( tak myślę  ) ale napracowałyśmy się do bólu - było nas zaledwie 4 dziewczyny ( bardzo pomogli nam chłopcy z Salonu Orchidei czyli Zarząd PTMS ). Frank Roellke przywiózł rośliny z własnej kolekcji i właśnie one zgarnęły 3 nagrody główne  Oprócz nich przywiózł również storczyki do sprzedaży więc zasilił grono wystawców. Wystawa była w ogromnej Auli i niektórzy odnieśli wrażenie, że roślin było mało a było ich 2 razy więcej niż w zeszłym roku. Sponsorów niestety nie było - wszystkie patronaty były honorowe  . Jak tylko trochę dojdę do siebie to opiszę zdjęcia. Dziękuję za pochwały i zachwyty w imieniu storczyków  Tak wyglądała Aula przed otwarciem wystawy  A to Bulbophyllum graveolens wybrane jako "Królowa wystawy" choć zapach miało zupełnie nie królewski  ( dla niezorientowanych powiem wprost - okropnie śmierdzi ) nieskromnie dodam, że rozetki były wykonane przeze mnie osobiście   i może jeszcze jedno zdjęcie - ekspozycja Franka Roellkego - na pierwszym planie w środku ( ta biała) to Cattleya skinneri alba 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zocha
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #171 : Maj 14, 2009, 08:57:22 » |
|
ślicznie  ,bardzo się cieszę że wystawa się udała...
|
|
|
|
|
|
m&m
|
|
|
dorotakol
Aktywny

Pozdrawiam Dorota!!!
|
 |
« Odpowiedz #172 : Czerwiec 24, 2009, 16:15:45 » |
|
Może ktoś wie czy jest planowana wystawa orchidei w Parku Oliwskim (Gdańsk) 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
luki1993pies
Aktywny

http://www.floraforum.pl/index.php/topic,12083.new
|
 |
« Odpowiedz #173 : Czerwiec 24, 2009, 17:52:02 » |
|
Ale śliczności 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Venus9
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #174 : Czerwiec 24, 2009, 17:57:54 » |
|
Przecudne zdjęcia z wystawy Storczyków. Co do wystawy w Gdańsku Oliwie to nic nie słyszałam. Mam nadzieję, że będzie jakaś informacja podana wcześniej  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|