zielona123a
Nowicjusz
|
 |
« : Maj 13, 2008, 19:31:20 » |
|
Witam na tym forum, ostanio zaczęłam hodować zioła, ale idzie mi "tak sobie". Jedne kiełkują , inne nie. Za to doskonale rosną mi słoneczniki. W tej chwili mam je wszystkie elegancko porozsadzane i posiadam 73 śliczne, 5-10 cm kiełki słonczenika. Czy są tu jacyś hodowcy tej rośliny? Czy w Polsce masowo się ją uprawia? Wiem,że w Europie Zachodniej są całe kilometry pól słonecznikowych. A co z odmianami do nasadzenia w doniczce? Ot malutki słonecznik (30 cm), a jednak jadalny. Hoduje się takie odmiany w tej chwili gdzieś?
Pozdrawiam. life1_10
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zielona123a
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 13, 2008, 19:35:47 » |
|
ps. Moj nick to oczywiście zielona123a. Powyżej przez pomyłkę wpisałam czyjś nick z zupełnie innej dyskusji  Przepraszam. zielona123a
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 13, 2008, 22:14:04 » |
|
Masz nad postem opcję "modyfikuj" - możesz jej użyć, żeby poprawić coś w poście.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 13, 2008, 22:18:55 » |
|
Nie rozumiem, dlaczego ten wątek znalazł się w roślinach cebulowych??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 13, 2008, 22:20:13 » |
|
O, faktycznie  . Moniu - jednoroczne ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 13, 2008, 22:28:06 » |
|
JD- wydaje mi się, że są odmiany bylinowe i jednoroczne 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 13, 2008, 22:39:00 » |
|
No i masz - są i bulwiaste  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 13, 2008, 22:43:03 » |
|
Też doczytałam, ale nie sądzę, żeby ktoś je uprawiał 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 13, 2008, 22:57:46 » |
|
Poddaję się  . Zielona - o jakich słonecznikach mówimy - jednorocznych czy bylinowych ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ursulka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 14, 2008, 05:03:20 » |
|
O kurczaczek, nie wiedziałam, że są bylinowe. Wpisuję na listę chciejstw  Zielona ja w zeszłym roku miałam śliczny rządek takich normalnych, wysokich, jadalnych. Więcej albo nie posieję, albo posieję gdzieś daleko, żebym tylko z okna widziała, Śliczne były, ale przędziorek to je kochał nad życie. W tym roku wysiałam czerwony ozdobny słonecznik w donicę, już są małe roślinki choć donica cały czas stoi na polu, i mam nadzieję że może ten nie będzie smakował przędziorom.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ursulka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 14, 2008, 13:48:54 » |
|
O kurcze, to się je  Ale ja bym chciała taki, co ma duże kwiaty, a ten zimujący to taka trochę większa margaretka. Chociaż kurcze, taka kępa żółta może fajnie wyglądać. Tylko, że "Według ekologów stanowi zagrożenie dla gatunków rodzimych i należy zaniechać jego uprawy na obszarach chronionych." to trochę strasznie brzmi 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 14, 2008, 13:55:44 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agsen
Nowicjusz
woj. śląskie, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #13 : Maj 14, 2008, 14:26:34 » |
|
Kiedyś słyszałam coś o słonecznikach dziesięciopłatkowych. Ale to chyba jeszcze inna bajka?
|
|
|
|
|
|
Głupiec się spieszy, człowiek inteligentny czeka, mędrzec idzie do ogrodu. Rabindranath Tagore
|
|
|
zielona123a
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #14 : Maj 14, 2008, 17:02:53 » |
|
Witam, fajnie, że znaleźliście tego słonecznika bulwiastego. Kiedyś widziałam tego chwasta pełno na słonecznych hałdach/smietnikach - dlatego zaryzykowałam, że ogrodowy ma jakąś bulwę (nie mam pojęcia, nie jestem ogrodnikiem). Szczerze napiszę, że nie mam pojęcia czy to jednoroczne czy wieloletnie. Gdyby producenci zamieścili info na opakowaniu to bym wam dała odpowiedź, ale niestety nie jest to możliwe. Jedno jest pewne - posiałam 73 słoneczniki. Nie wiem czy to normalne, ale coś trzeba w życiu robić.
Pozdrawiam, zielona123a
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #15 : Maj 14, 2008, 18:09:43 » |
|
Topinambur jadłam, takie słodkie ziemniaki. Nie smakowały mi. zielona 123a. Byłybyśmy wdzięczne, gdybyś uzupełniła w profilu płeć i miejsce pobytu. Łatwiej byłoby udzielać jakichkolwiek rad  Ps. Też nie wiedziałam, że topinambur to słonecznik 
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
zielona123a
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #16 : Maj 15, 2008, 15:32:47 » |
|
Nie wiem czy to takie ważne, ale uzupełniłam mój profil. Kolejne słoneczniki wschodzą... pozdrawiam. zielona123a
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Priam
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #17 : Czerwiec 14, 2008, 17:11:36 » |
|
Tak wyglądał kilka tygodni temu mój słoneczniczek  A w zeszłe wakacje tak: 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zielona123a
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #18 : Czerwiec 15, 2008, 18:05:26 » |
|
Szanowny Priamie.
Twoje słoneczniki są świetne, ale nie da się ich zjeść. Dlaczego hodujesz tylko odmiany ozdobne?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tulipan998
Aktywny

Województwo podkarpackie , strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #19 : Czerwiec 16, 2008, 13:57:45 » |
|
Priam , jaki on był piękny  ( niestety przeszłość ) , ale na pewno będzie taki sam bo wypuszcza  . Dlaczego hodujesz tylko odmiany ozdobne? Widać takie lubi , Ja sie nie dziwie . 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sisay
|
 |
« Odpowiedz #20 : Czerwiec 16, 2008, 14:03:00 » |
|
posiałam 73 słoneczniki. Nie wiem czy to normalne, ale coś trzeba w życiu robić.
Piękne zdanie!! Wydrukuję sobie to na wielkim plakacie i powieszę w centralnym miejscu domu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #21 : Czerwiec 16, 2008, 14:22:17 » |
|
Zielona... po tych slonecznikach musisz dobrze nawiezc glebe, bo one bardzo ja wyjalawiaja. U nas sprzedaja w doniczkach takie sloneczniczki...  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Priam
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #22 : Czerwiec 17, 2008, 16:49:02 » |
|
Szanowny Priamie.
Twoje słoneczniki są świetne, ale nie da się ich zjeść. Dlaczego hodujesz tylko odmiany ozdobne?
W sumie to tak wyszło- po prostu nie mam nasion zwykłego słonecznika, a jakoś nie zwracałem uwagi na nie w sklepie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kasja
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #23 : Czerwiec 17, 2008, 21:47:00 » |
|
Też doczytałam, ale nie sądzę, żeby ktoś je uprawiał  Ja uprawiam, a raczej mam na działce. Kiedyś posadziłam i tak już są. Rozmnażają się z podziemnych, zimujących w gruncie bulw. Są żarłoczne i ekspansywne, trzeba je kontrolować. Nie wiem, jakie mają kwiaty, bo zawsze je skracam, aby nie były za wysokie. Są jadalne, i nawet mi smakują. Gotuję na parze i jadam z oliwką i surową cebulką. Dobrze wpływają na pracę jelit - doskonale zastępują senes, kruszynę i inn. Często myśliwi sadzą je na opuszkach lasu jako karmę dla dzików. PS. Piszę o słoneczniku bulwiastym czyli o topinamburze.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #24 : Czerwiec 17, 2008, 22:01:14 » |
|
Kasjo, bardzo ciekawe to, co napisałaś 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zielona123a
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #25 : Czerwiec 17, 2008, 22:01:57 » |
|
Fajne macie te wasze słoneczniki doniczkowe ... moje też są fajne. Tylko co z tego? Nie ma nasionek. tak się zastanawiam jak oni je traktują że są płonne? Czyżby hormony az tak działały? Nie wiem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tulipan998
Aktywny

Województwo podkarpackie , strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #26 : Czerwiec 26, 2008, 15:34:10 » |
|
Piękne słoneczniki , ja osobiście wole te ozdobne chyba  ( hmmm...  te jadalne , tez ładne bo mają większe kwiaty  )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zielona123a
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #27 : Czerwiec 26, 2008, 22:01:09 » |
|
No - moje słoneczniki już wkrótce osiągną 1 metr. Podlewam je naprawdę obficie. Ale kiedy zobaczę kwiaty? Podobno jesienią. No to jeszcze z 50 cm wzrostu i łodyg muszą dostać, żeby kwiaty unieść... Pozdrawiam wszystkich hodowców PRAWDZIWYCH sloneczników. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zielona123a
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #28 : Lipiec 07, 2008, 11:26:45 » |
|
Ostatnio widziałam dojrzałe już kwiaty słonecznika. Może nie z bliska wiem nie wiem czy już miały jadalne nasiona, ale żółty okwiat, wszystko dojrzale. Czy to jakaś wcześniejsza odmiana? Załamuje mnie fakt, że moje słoneczniki są całe zielone, a nie miałam kogo zapytać  zielona123
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zielona123a
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #29 : Lipiec 07, 2008, 11:29:57 » |
|
ps wieC nie wiem chciałam napisać, a nie WIEM nie wiem *tak się wbiło). Poza tym widziałam raczej kwiatostany niż kwiaty. Jeśli mam być kompetentna. Zólte słoneczniki to naprawdę piękny , cieszący oko widok.  zielona123a
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|