|
inna jagna
Gość
|
 |
« : Maj 11, 2008, 09:48:48 » |
|
Z życzeniami miłej niedzieli dla wszystkich   irys holenderski "Oriental Beauty"
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anita74
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 11, 2008, 09:51:18 » |
|
O rany jaki piekny  ,nie mogę pękam zazdrości.  Jaguś jak masz to nie byle co 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 11, 2008, 09:53:00 wysłane przez anita74 »
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 11, 2008, 10:10:49 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 11, 2008, 10:35:59 » |
|
Roślinki, mówisz? Hmmm... popatrzyłam po ogródku i znalazłam jeszcze jakieś pomarańczowe  Róża 'Maigold'  Azalia 'Glowing Embers' 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anita74
|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 11, 2008, 10:41:27 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 11, 2008, 10:49:21 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 11, 2008, 16:34:32 » |
|
No i jest pomarańczowa 
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
|
Lila2006
|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 11, 2008, 17:58:40 » |
|
Irysek jest boski, ma bardzo ciekawe połączenie kolorów. Ja mam nadzieję pochwalić się niedługo odmianą "Tiger eye", też ma fajne kolorki (przynajmniej na zdjęciu z opakowania). 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 11, 2008, 22:31:44 » |
|
Jaguś, irysem i azalią zastrzeliłaś mnie na amen  A na poważnie, są naprawdę bardzo piękne  Tej odmiany azalii u nas nie widziałam. Skoro jednak zaczęłam zamawiać byliny...może zacząć i krzewy  Tylko co na to powie mój biedny mąż... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nowira
|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 11, 2008, 23:17:48 » |
|
Moja azalia Głowing Embers dopiero rozluźnia pąki, uwielbiam jej kolor 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ursulka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 12, 2008, 05:25:58 » |
|
Jagna azalia przecudna. Zazdraszczam jak diabli. Ale znajdę, choćby za 10 lat, sposób, żeby mieć i tu choć jedną, malutką azalkę  Jeśli trzeba, to obsadzę najpierw sosnami 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 12, 2008, 17:03:35 » |
|
To skoro już jesteśmy przy azaliach... Tym razem nie pokażę tego, co mam w ogródku, ale to, co mi się marzy. Niedawno byłam w ogrodzie botanicznym w Brukseli i naoglądałam się takich cudów, że głowa mała  Poniżej "Top 5" mojej listy rododendronowych chciejstw - gdyby ktoś gdzieś trafił na te odmiany, będę dozgonnie wdzięczna za informację  Azalia "Sylphides" - absolutne cudo, a do tego pięknie pachnie  Rododendron "Silberwolke"  Azalia "Brilliant Red"  Azalia "H.Witte"  Azalia "Adrian Koster" 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 12, 2008, 17:41:18 wysłane przez inna jagna »
|
|
|
|
|
|
Lila2006
|
 |
« Odpowiedz #13 : Maj 12, 2008, 17:49:30 » |
|
Wcale się nie dziwię, że Ci się marzą.  Nie potrafię powiedzieć, która najładniejsza. Zapisałam nazwy, jak gdzieś zobaczę, to dam znać.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #14 : Maj 12, 2008, 18:14:22 » |
|
Wiesz, chyba nie ma najładniejszej, one wszystkie piękne... Chociaż po nocach śni mi się "H. Witte"... Przy okazji wrzucę fotkę większego kawałka krzewu - wygląda, jakby płonął żywym ogniem  Absolutne cudo... Wiem, gdzie mają "Silberwolke" - niestety, kontakt z tymi ludźmi jest dość trudny, w ogóle nie odpowiadają na maile, a dodzwonić się nigdy nie można  Mają też "Sylphides", ale ona na ich fotografiach jest inna - nie czysto biała, a z różowym nalotem. Ładna, ale to nie to samo...
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 12, 2008, 18:16:25 wysłane przez inna jagna »
|
|
|
|
|
|
anita74
|
 |
« Odpowiedz #15 : Maj 12, 2008, 19:11:14 » |
|
O Jaguś  ,ale masz azali urocze  ,coś moje azalie kiepskie nie mam czym się chwalić  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #16 : Maj 12, 2008, 19:48:16 » |
|
Anitko, tych ślicznych azalii to ja, niestety, nie mam  Chciałabym mieć - widziałam je w ogrodzie botanicznym (stamtąd są te zdjęcia) i teraz jestem na nie chora 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anita74
|
 |
« Odpowiedz #17 : Maj 12, 2008, 20:02:42 » |
|
Ale ze mnie gapa nie doczytałam  ,myślałam ze Twoje  Mogły by być prawda. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #19 : Maj 13, 2008, 06:45:24 » |
|
No tak, ale ich "Sylphides' jest bardzo różowa, nie biała... Już sama nie wiem, co myśleć - jest taka azalia, nazywa się "Persil", którą kiedyś, juz całkiem dawno, sobie zamówiłam i wciąż cierpliwie czekam  Na moim zdjęciu "Sylphides" bardzo ją przypomina, właściwie na podstawie fotografii powiedziałabym, że to Persil właśnie, z kolei na netowych fotografiach "Sylphides" jest zawsze mniej lub bardziej, ale jednak różowy. I teraz zgłupiałam do reszty - wydawało mi się, że w ogrodzie botanicznym powinni wiedzieć, co mają? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #20 : Maj 13, 2008, 07:22:14 » |
|
Czasami kilka diametralnie różnych odmian występuje pod tą samą nazwą...można zgłupieć 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #21 : Maj 13, 2008, 15:47:24 » |
|
To ja wrócę do tego, co mam w ogródku  Oświadczam, że sezon na fuksje został u mnie oficjalnie otwarty  Pierwsze zaczynają kwitnąc fuksje z pojedynczym kwiatem i drobnokwiatowe  Mary Fairclo  Oregon Trail  Careless Whisper  Roesse Archernar  Glendale 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 13, 2008, 15:49:10 wysłane przez inna jagna »
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #22 : Maj 13, 2008, 15:53:57 » |
|
Eeech... (ciężkie westchnienie  ). Ale skorzystam z okazji  . Rzucił się na mnie dzisiaj kundelek wielce podobny do twojego Whispera - co to będzie lubiło ? Raczej cień czy słońce ?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #23 : Maj 13, 2008, 16:03:33 » |
|
JD, to ładne się na Ciebie rzuciło przynajmniej  Zaryzykowałabym twierdzenie, że na Whispera nie powinnaś się raczej oglądać, bo to dziwak - z drobnym kwiatem, ale cieniolub. Moim zdaniem postaw do półcienia ze wskazaniem na więcej słonka jednak - zdecydowana większość fuksji z tym fasonem kwiatów lubi słońce, więc jeśli Twoje cudów nie zacznie opuszczać listków i gubić kwiatów i pąków, możesz wystawić na słonko. Jeśli zacznie - będziesz musiała dać mu więcej cienia. A tak w ogóle... jak duże kwiaty ma to, co się rzucało?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #24 : Maj 13, 2008, 16:05:48 » |
|
Nooo, raczej nieduże (widywałam większe  ). Do Whispera toto jest podobne głównie z kształtu kwiatów, bo kolor ma inny - ta dupka, co u Whispera jest prawie czerwona, u mojego jest prawie biała. A spódniczka blado fiołkowa.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 13, 2008, 16:08:41 wysłane przez JeyDee »
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #25 : Maj 13, 2008, 16:07:47 » |
|
No, to zrób tak, jak napisałam. Gdyby miał duże kwiaty, byłoby większe prawdopodobieństwo, że lubi iść do cienia... Z drobnym kwiatkiem słoneczny półcień będzie rozwiązaniem bezpiecznym 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #26 : Maj 13, 2008, 16:09:51 » |
|
Ok, dzięki Guru  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #27 : Maj 13, 2008, 16:12:51 » |
|
A proszę Cię bardzo  A w ogóle... może by tak fotka? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #28 : Maj 13, 2008, 17:01:20 » |
|
Jaguś, śliczne te Twoje fuksje, trudno wybrać najładniejszą 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #29 : Maj 13, 2008, 18:03:41 » |
|
Wiesz, Moniu, one rzeczywiście ładne bardzo, ale... te najładniejsze to dopiero będą 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|