kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« : Maj 07, 2008, 10:17:23 » |
|
JeyDee - sadzonki są dwuliściowe. Korzonki już są spore tak po ok. 3-4cm na każdej. Doniczki mam 2 - 13cm i to właśnie do nich planuję wsadzić maluchy. Pytanie o ziemię już napisałam w "Moja hoja choruje" no ale poczytałam troszkę o podłożach i chyba chcę którąś mieszankę wykorzystać do maleństw - którą najlepiej? ( o Compo już pisałam, że w Castoramie nie było - muszę szybko zdecydować się na coś innego )
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 07, 2008, 10:44:21 » |
|
W "13" mogłyby zmieścić się wszystkie, ale jeżeli mają te liście duże to będzie ci trudno je upchnąć. Co do ziemi... Niech tu zajrzy jakieś Guru, bo ja nie wiem.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 07, 2008, 10:51:00 » |
|
No to może lepiej byłoby usadzić je do mniejszych - np 11? Bo nie chcę wsadzać wszystkich razem tylko podizelić na 2 doniczki za Twoją wczesniejszą rada 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 07, 2008, 11:04:26 » |
|
W im mniejszą doniczkę dadzą się wepchnąć tym lepiej, ale oczywiście korzonki muszą mieć jaki-taki luz, więc zdaję się na twoje oko.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 07, 2008, 11:12:02 » |
|
zaraz zobaczę jak mniej wiecej by wyglądały takie wsadzone na luźno do 11' a jak do 13' i zdecyduję.  Napisałam już PW do Hojowego Guru - probetki i zaraz lecę do kwiaciarni 
|
|
|
|
|
|
Jose Saramago
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 07, 2008, 13:06:07 » |
|
No i już.  Australiski siedzą w ziemi - ziemia uiwersalna + storczykowa + keramzyt - w równych częściach.  Muszę KONIECZNIE jechać do Jucci po podstawki 
|
|
|
|
|
|
Jose Saramago
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 08, 2008, 17:40:13 » |
|
Haha  Pojechałam windą do piwnicy i się znalazły dwa takie mikroskopijne podstawki  Teraz się modlę, żeby maleństwa się przyjeły, ale zamierzam zostawić je samym sobie, bo zauważyłam, że nadmierna opieka nie wychodzi nigdy na dobre 
|
|
|
|
|
|
Jose Saramago
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 08, 2008, 18:16:51 » |
|
Zdaje się, że odkryłaś "prawo Probety", czyli to, co ona nazywa nadmiarem troski prowadzącym do zamęczenia rośliny. A prośba do wyższej instancji może nie zaszkodzi  To teraz pozostaje tylko oczekiwanie, aż się puszczą. Powodzenia!
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 08, 2008, 18:51:06 » |
|
Dziewczyny to chyba jakiś żart  Albo mi się wydaje, alo australiski, dwie z małych, tworzą pączki kwiatowe... 
|
|
|
|
|
|
Jose Saramago
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 12, 2008, 08:46:21 » |
|
No to chyba jestem już pewna pędów kwiatowych u australisek.  W ogóle to się chyba przyjęły, bo "się puszczają" z listkami jak szalone i każda sadzonka ma takie wypustki, jeśli nie liście, bo niektóre już mają takie mini-mini, że jestem pewna, że się zagęści za jakiś czas w doniczkach.  A to wszystko dzięki Wam - przez to forum człowiek się zakochuje w swoich kwiatkach, że ho ho...! 
|
|
|
|
|
|
Jose Saramago
|
|
|
Ooo
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 21, 2008, 06:10:10 » |
|
Czy ktoś może wie co to może byc?  stoi w miejscu już kilka tygodni. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 21, 2008, 08:23:07 » |
|
Wygląda na pęd kwiatowy ale w tym miejscu prawdopodobnie będzie zrzucał kwiaty - ale nie przesądzam, po prostu wypróbuj jak zrzuci to wtedy przestaw w jaśniejsze miejsce.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ooo
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 21, 2008, 08:30:49 » |
|
ale to tak stoi w miejscu chyba już od połowy kwietnia i w ogóle nie rośnie. Na tym zdjęciu dokładnie nie widac ale to coś znajduje się między liściem a stożkiem wzrostu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ooo
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 08, 2008, 12:21:00 » |
|
Czy jeśli to rzeczywiście pączek to co jest przyczyną tego że wogóle nie rośnie tylko stoi w miejscu?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 08, 2008, 12:58:23 » |
|
Z tego co wyczytałam na forum, to hoje rosną jak chcą. Więc to pewnie kwestia tego, że sobie rośnie "po swojemu" 
|
|
|
|
|
|
Jose Saramago
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #15 : Czerwiec 08, 2008, 15:36:35 » |
|
Nie, pączek nie pączek, powinna rosnąć... chyba jej miejsce nie pasuje...? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #17 : Czerwiec 10, 2008, 13:34:30 » |
|
Piekna ta hoya.... ale cena tez spora. Z tego co wiem, to hoye nie rosna zbyt szybko, ale warto przeciez czekac  ))
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #18 : Czerwiec 10, 2008, 14:07:16 » |
|
anntaris , nie becz  . Akurat australiska bywa u Skrzydlewskiej  i to ładne okazy za nieduże pieniądze.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anntaris
|
 |
« Odpowiedz #19 : Czerwiec 10, 2008, 14:09:02 » |
|
Jey Dee u której Skrzydlewskiej ostatnio widziałaś  ? A może jakąś inną jeszcze gdzieś widziałaś?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Danusia
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #20 : Czerwiec 10, 2008, 14:19:19 » |
|
Ostatnio to akurat nie widziałam, ale możesz zadzwonić i zapytać. A kiedyś tam widziałam na Marmurowej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa
|
 |
« Odpowiedz #21 : Czerwiec 13, 2008, 17:07:25 » |
|
Na dowód tego że rośnie szybko pokażę moją.Pocięłam miesiąc temu na pięć kawałków bo była taka biedna na drucie.Jedna,mocno skręcona na metalu brrrr. 
|
|
|
|
|
|
Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę. (Andrzej Mleczko) Jolka
|
|
|
|
anntaris
|
 |
« Odpowiedz #22 : Czerwiec 17, 2008, 11:45:26 » |
|
No rzeczywiście szybko rośnie i teraz dużo lepiej wygląda. Strasznie mi się podobają te błyszczące listeczki  . Kubulinko i jak? Jest jakiś postęp u twoich hojątek? Wklej jakieś zdjątko 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Danusia
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #23 : Czerwiec 17, 2008, 12:49:10 » |
|
Oj, one są szalone. Rosną jak chwasty, no ale za to je uwielbiam. Fotkę fotkę... Za 10min będzie. 
|
|
|
|
|
|
Jose Saramago
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #24 : Czerwiec 17, 2008, 13:06:57 » |
|
Proooszę: 
|
|
|
|
|
|
Jose Saramago
|
|
|
|
anntaris
|
 |
« Odpowiedz #25 : Czerwiec 17, 2008, 13:09:03 » |
|
Śliczności  ,super są te młode listeczki.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Danusia
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #26 : Czerwiec 17, 2008, 13:20:25 » |
|
To fakt, superanckie są. Mam nadzieję, że będą sobie ładnie rosły, tfu tfu 
|
|
|
|
|
|
Jose Saramago
|
|
|
Ooo
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #27 : Lipiec 04, 2008, 13:18:00 » |
|
Moja australis juz jakis czas temu wypuściła listki które urosły do pewnego stopnia i teraz stoją w miejscu. Są o połowe mniejsze od normalnych. Czy urosną jeszcze?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa
|
 |
« Odpowiedz #28 : Wrzesień 04, 2008, 22:28:39 » |
|
Oto pączek,jeden z dwóch na hoi j.w.
|
|
|
|
|
|
Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę. (Andrzej Mleczko) Jolka
|
|
|
|
Krystal
|
 |
« Odpowiedz #29 : Wrzesień 04, 2008, 22:40:45 » |
|
Majoki - czy mnie się coś miesza - czy Ty pokazujesz australis? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|