magareta
Nowicjusz
|
 |
« : Maj 06, 2008, 16:27:11 » |
|
Pomóżcie-jak podlewać marantę- czy na podstawek wlewać wodę czy bezpośrednio do doniczki? Co może być przyczyną schnięcia końcówek liści? 
|
|
|
|
|
|
magareta
|
|
|
Teśka
Rezydent

Podlasie
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 06, 2008, 16:40:26 » |
|
Maranta uwielbia wilgotną atmosferę! Można do doniczki podlewać oczywiście.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 06, 2008, 20:26:19 » |
|
Moja robi to samo. Kilka liści już zmarnowałam, teraz spryskuję ją codziennie przegotowana wodą.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 06, 2008, 21:54:35 » |
|
Jeżeli schną tylko końcówki, to oznacza to zbyt suche powietrze. Możesz jej pomóc stosując Kasiną "metodę paprotkową" - wstaw doniczkę do "za dużej" osłonki z keramzytem na dnie. Podlewaj normalnie do doniczki, tak żeby ten keramzyt był zawsze mokry, ale żeby doniczka nie stała w wodzie.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
magareta
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 07, 2008, 16:23:33 » |
|
Bardzo dziękuję za wskazówki.Kupię keramzyt i będę spryskiwała listki.Słyszałam że najlepiej wodą destylowaną, bo jeśli każdą inną ,to pojawiają się plamki. Czy to możliwe?? 
|
|
|
|
|
|
magareta
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 07, 2008, 16:43:43 » |
|
Oczywiście, tylko woda destylowana (albo odmineralizowana) jest wolna od cząsteczek soli wapnia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 07, 2008, 16:44:37 » |
|
Tak, bo sole mineralne zawarte w zwykłej wodzie osadzają się na liściach - woda wyschnie, osad zostaje. Jak w czajniku  Jak nie masz wody destylowanej, to może być przegotowana (i wystudzona!  )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
magareta
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 07, 2008, 17:13:44 » |
|
A co mam zrobić z chorymi na brak wilgoci listkami?Żal mi je wyciąć, zresztą prawie każdy z 15 -tki ma choć troszkę przyschniętą końcówkę.Nowy, będacy jeszcze zwinięty w "trąbkę"jest śliczny, no ale to tylko jeden?  To moja najlepsza przyjaciołka- niestety odeszła w wieku 17 lat.
|
|
|
|
|
|
magareta
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 07, 2008, 18:54:37 » |
|
Nie musisz wycinać całych liści. Możesz obciąć te suche brzeżki, dokładnie na granicy suchego.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
magareta
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 08, 2008, 22:22:30 » |
|
I jeszcze jedno istotne pytanie.Chcę przesadzić moją marantę do większej doniczki.Jaką ziemią uzupełnić braki?
|
|
|
|
|
|
magareta
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 09, 2008, 08:46:56 » |
|
A na pewno potrzebuje większej ? Może wystarczy wykruszyć stare podłoże i zastąpić nowym, pozostawiając ten sam rozmiar doniczki. Ziemia kwaśna, ja używam podłoża do paproci.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|