|
krys
Gość
|
 |
« : Lipiec 25, 2005, 19:22:35 » |
|
moja dracena gubi liscie, usychają i opadają . Jak jej pomóc?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kfiat
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 28, 2005, 10:39:45 » |
|
opadanie liści jest częstym problemem przy uprawie draceny. najprawdopodobniej powodem jest mała wilgotność lub brak wody. Proponuję zintensyfikować podlewanie. Dracena powinna mieć stale wilgotne podłoze (lecz nie przesiąknięte) i to głównie latem
|
|
|
|
|
|
Sprawdź nowe
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 23, 2006, 12:13:17 » |
|
a moja dracene po powrocie z kilkudniowej nieobecnosci zastalam tak,,,(4 dni tylko mnie nie było przed wyjazdem ja podlałam, ale to ziemia torfowa wiec,,)   czy jej było za sucho?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 23, 2006, 12:14:14 » |
|
4 zołte liscie w ciagu kilku dni co ,moze byc przyczyna?mamy ja kilka lat i nigdy nie było z nia problemow 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 23, 2006, 13:06:08 » |
|
Witam Jeżeli liście które pożułkły pochodzą z nasady pędu to jest to zjawisko naturalne, związane z drewnieniem tej części pędu, u starsze draceny z czasem ogołacają się od spodu. Natomiast jeśli są to młode liście to w ten sposób roślina okazuje że coś jej dolega, np. błędy w podlewaniu, nawożeniu, lub w wyniku suchego powietrza. Pozdrawiam Iwona
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 23, 2006, 13:13:09 » |
|
Roślina wygląda zdrowo. Przychylam się do stanowiska Petry.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 23, 2006, 13:15:26 » |
|
sa to statnie liscie, tyle ze do tej pory nie zgubila ani jednego w ciagu kilku lat a tu nagle 4 w ciagu kilku dni?w domu jest cieplo, wiec moze w obawie zeby ja nie przelac daje jej za mało wody?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 23, 2006, 13:16:33 » |
|
rozpoczelam nawozenie tydzien temu, pierwsz słabsza dawka,srykuje równiez codziennie,
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 23, 2006, 13:32:49 » |
|
Skoro są to stare liście to raczej nie ma się co martwić, jednak skoro piszesz że zrobiło się cieplej w mieszkaniu to może spadła wilgotność powietrza , ustaw dracenę na tacy wypełnionej kermazytem zalanym wodą, na podstawce by spód doniczki nie dotykał wody, co do podlewania to stosuję się metodę co 5-7 dni małymi dawkami, raz na miesiąc zanurza się doniczkę w pojemniku z wodą aż do momętu jak przestaną się wydobywa bąbelki, odstawiasz by nadmiar wody wyleciał i odstawiasz na miejsce, podlewanie wznawiasz dopiero po tygodniu. Draceny raczej nie lubią obfitego podlewania. Pozdrawiam Iwona
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 23, 2006, 13:38:28 » |
|
I napewno wszystko będzie w porządku. Przygotuj się na to, że dracena będzie gubiła najstarsze liście.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 23, 2006, 13:41:51 » |
|
jak sie teraz blizej przyjrzalam to chyba jednak za mało wody, koncowki lisci minimalnie ale jednak tez podsychaja,albo pora przesadzenia bo korzenie przerastaha przez dno doniczki i to juz na jakies 10 cm, własnie wyjęlam ja z osłonki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #11 : Marzec 23, 2006, 13:45:29 » |
|
to dość żarłoczna roślina. Te podsychanie może wynikać z braku składników w podłożu. Przesadzisz, będziesz normalnie podlewać i wszystko powinno ustąpić. Odpowiedzią rośliny będzie nowy całkiem zdrowy liść.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #12 : Marzec 23, 2006, 14:01:18 » |
|
tak tez zrobie,preprowadzka dobrze jej zrobi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #13 : Marzec 23, 2006, 14:08:25 » |
|
Kasiu zasychająca końcówka liścia to zazwyczaj efekt suchego powietrza lub zadymionej atmosfery ( np. przez papierosy), choć przesadzanie napewno jej się przyda jeżeli korzenie wychodzą z doniczki. Pozdrawiam Iwona
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #14 : Marzec 23, 2006, 14:16:31 » |
|
papierosow nie palimy,nikt u nas w domu nie pali,codziennie pokoj jest wietrzony, ale w ramach rozsadku,zraszam,centralne nie dziala,pozostaje mi zbadac wilgotnosc powietrza tylko
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Anonymous
Gość
|
 |
« Odpowiedz #15 : Marzec 23, 2006, 14:28:07 » |
|
Moje draceny starzały się i łysiały od dołu, wtedy je ścinałam, góra do ukorzenienia - jak ciepło to w wodzie, a na dół zakładałam woreczek, wcześniej zraszałam pień i po jakimś czasie wyrastały nowe pędy - woreczek trzeba co dzień na kilka minut otworzyć, żeby nie zapleśniało. Ponieważ zrobiły się za duże wylądowały u znajomych.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #16 : Marzec 23, 2006, 14:29:31 » |
|
tyle ze ona wcale taka duza nie jest,szkoda by mi było gdyby miala sie zmarnowac,tez zawsze scinalam jak cos sie dzialo, ale to z dracenami ktore siegaly mi sufitu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #17 : Marzec 23, 2006, 14:31:05 » |
|
Bez tego woreczka też bardzo chętnie wypuszczają przyrosty, zabiera im to jedynie troszkę czasu. Natomiast odcięte pędy dobrze ukorzeniają się bezpośrednio w podłożu, oprószone ukorzeniaczem. Pozdrawiam Iwona
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #18 : Marzec 23, 2006, 14:32:06 » |
|
Kasiu twoja dracenka jest śliczna, jeszcze nie czas na jej ścinanie. Masz piękny dorodny okaz. Pozdrawiam Iwona
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Anonymous
Gość
|
 |
« Odpowiedz #19 : Marzec 23, 2006, 14:32:40 » |
|
Nie Twojej to szkoda, napisałam tylko co robiłam z moimi, zresztą jakoś nigdy nie wzbudzały we mnie ogromnej sympatii, ładne, ale nie żal było się ich pozbyć.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #21 : Marzec 23, 2006, 17:22:37 » |
|
O zrzucaniu dolnych liści napisałam bo to cecha genetyczna i aby wiadomo było, że to nie choroba. Oczywiście w przypadku Kasi to jescze przyszłość.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gagatek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #22 : Czerwiec 27, 2006, 21:31:52 » |
|
Moja dracena ma dwa kwiatostany Wróciłam do domu po dwóch dniach nieobecności i ona ma kwiatostany. Wypuściła dwa na dwóch pióropuszach. Ma już 15 lat i stoi w kuchni. Ma za ciasną doniczkę i często zapominam ją podlać i chyba właśnie to zmusiło ją do zakwitnięcia- podobie jak kaktusy.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Agata
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #23 : Czerwiec 28, 2006, 07:32:04 » |
|
mi kwitla dracena wonna,tez stara,a co do kaktusow to zawsze sprawdza sie jedna metoda-w zimie chłod bez podlewania, od lutego zaczynam od przestawienia ich do domu i leciutkiego podlania,w lato dosc sporo wody, lato słonce,na balkonie lub w ogrodku,wszystkie kwitna jak szalone 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gagatek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #24 : Czerwiec 28, 2006, 09:19:13 » |
|
Z kaktusami to robię tak samo Właśnie jeden rozkwita. Moja dracena ma takie jaśniejsze pasy na liściach.[/u]
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Agata
|
|
|
PATIszon
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #25 : Październik 21, 2006, 12:56:38 » |
|
Odswiezam watek, bo mam pytanie: Po wnikliwej lekturze Forum, obserwujac moja dracene, doszlam do wniosku, ze moja ma za malo ziemi=za duze korzenie.
Jak ja ostatnio podlewalam to zauwazylam, ze tuz pod warstwa ziemi widac juz korzenie.
Ostatnio zaczela tez gubic liscie i to sporo, co prawda piszecie tu, ze jak gubi te stare liscie, od spodu to nie ma sie czym martwic, niemniej jednak oprocz gubienia lisci nie podoba mi sie tez jej kolor. Jakis taki wyblakly...
I teraz mam pytaie: czy przesadzic ja juz teraz (nie byla przesadzana juz ze 3 lata, albo i dluzej) czy wstrzymac sie do wiosny?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #26 : Październik 21, 2006, 20:33:36 » |
|
Kwiaty pokojowe rosną cały rok tylko zimą trochę wolniej, zatem przesadzać można również cały rok, chociaż oczywiście lepiej na początku okresu przyspieszania wrostu czyli wiosną. Myślę, że dla twojej draceny lepiej będzie jak przesadzisz ją teraz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PATIszon
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #27 : Październik 22, 2006, 20:30:47 » |
|
Myślę, że dla twojej draceny lepiej będzie jak przesadzisz ją teraz. Bardzo dziekuje za odpowiedz. Jutro w takim razie zafunduje nowy domek dracenie... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lucy26
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #28 : Listopad 07, 2006, 22:43:40 » |
|
Jestem posiadaczka 20 letniej draceny. po przestawieniu ja w zacienione miejsce i systematycznym podlewaniu fusami z zielonej herbaty, wypuściła kwiatostan o waniliowo wonnych kwiatach i z lepka słodka wydzieliną..a po zapyleniu wydała owoce. i żyje dalej i pozdrawia wszystkich miłośników dracen.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KaRo
|
 |
« Odpowiedz #29 : Listopad 07, 2006, 23:12:29 » |
|
Lucy Ty szczęściaro prosze wklej nam jakieś zdjecie.Czy to pierwszy raz tak sie zdarzyło?Strasznie jestem ciekawa jak wyglądaja owoce,chociaż opisz ,proszę... 
|
|
|
|
|
|
KaRo
|
|
|
|