Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Porady domowe, Zdrowie, Dom, Ogród, Kuchnia

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 07:59:47
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Rosliny bezpieczne dla dzieci i nie trujące  (Przeczytany 1392 razy)
Lapis
Nowicjusz
*

« : Maj 02, 2008, 11:15:20 »

Witam,
ponieważ akurat mam malutkiego odkrywcę a chciałabym sobie ślicznie urządzić balkon załozyłam taki wątek własnie. Jeśli jakiś już istnieje proszę oczywiście wątek przenieść lub usunąć kierując mnie we właściwe miejsce Smile
Myslałam o winobluszczu, który szalenie mi się podoba, pięknie wygląda zarówno latem jak i jesienią, mogłabym go przycinać tak aby nie wylazł poza mój balkon bnez szkody dla rośliny-jednak wyczytałam ze ma owoce które są trujące, a wiadomo dzieci lubią próbować. Oczywiście nie mam zamiaru pozwalać przebywać mu na balkonie samemu-w końcu to 7 pietro, a ja bardzo mam w głowie rózne wypadki i wiadomości-ale niechbym sie zaczytała lub zapatrzyła gdzieś na chwilkę i nieszczęście gotowe Sad sam bluszcz mrozolubny również ma owoce. Posadzę sobie fasolę ozdobną, mam już w ziemi ubiorka (mam nadzieję, ze kwiatków nie pozre mi mój maluszek), ale nie za bardzo wiem co mogłabym sobie wysadzić aby rosło przez lat kilka a nie tylko rok. Czy ktoś się na takich rzecza zna i mógłby coś poradzić?
Byłabym   Very Happy za info Smile

Coś sobie wymyślę:)
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b

« Odpowiedz #1 : Maj 02, 2008, 12:42:04 »

Witaj
Ja mam takiego maluszka ,do latania za nim na działce  Confused uwielbia wszystko urwać ,a potem ostrożnie ,pomalutku do buzi  Very Happy Smile,ale jakoś strzegę  Confused.Bardzo polecam na balkon winobluszcz  Very Happy zanim rozrośnie się  Mad ,to i maleństwo nauczysz ,co bierze sie do buzi,serdecznie pozdrawiam

tellerka
Administrator

Mazowieckie, Strefa klimat. 6B

« Odpowiedz #2 : Maj 02, 2008, 14:12:53 »

Było gdzieś już na forum... o roślinach bezpiecznych dla zwierząt ... było też o roślinach do dziecięcego pokoju - spróbuj zrobić wyszukiwanie na stronie głównej? Smile

Monia68
Rezydent

« Odpowiedz #3 : Maj 02, 2008, 20:16:22 »

Lapis, w zasadzie możesz być spokojna, bo popularne rośliny balkonowe nie są trujące. Na pewno musisz zrezygnować z oleandra i datury. Poza tym nie jest powiedziane, że Twój maluszek będzie czegokolwiek próbował Smile Mój syn ma co prawda już 4,5 roku, ale od urodzenia przebywa w ogrodzie, a tam pokus dużo więcej Wink Odkąd nauczył się chodzić tłumaczyłam, że nie można zrywać żadnych roślin. Poskutkowało- nigdy nie zerwał niczego ani nie zjadł Smile Teraz wyrasta na małego ogrodnika  Very Happy

Serdecznie pozdrawiam,
Monika
Mój ogród
Kolekcja
tellerka
Administrator

Mazowieckie, Strefa klimat. 6B

« Odpowiedz #4 : Maj 02, 2008, 20:51:38 »

Z pewnością difenbachię trzeba usunąć z zasięgu dziecka....

Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: