Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 07:57:13
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Mam dwa nawozy, poradźcie proszę, które rośliny nimi karmić.  (Przeczytany 1709 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
g2f
Aktywny
**

« : Maj 02, 2008, 07:51:59 »

Witam.
Mam dwa nawozy. Poradźcie proszę, jakie rośliny mogę nimi karmić.

Pierwszy ma następujący skład:
NPK 4+6+6 z mikroskładnikami pokarmowymi
4,0% azot całkowity
   2,0% azot azotanowy
   2,0% azot amonowy
6,0% pięciotlenek fosforu rozpuszczalny w wodzie
6,0% tlenek potasu rozpuszczalny w wodzie
Mikroskładniki pokarmowe rozpuszczalne w wodzie B, Cu, Fe, Mn, Mo, Zn

Wydaje mi się, że do zielonych ma za mało azotu.

Skład drugiego to:
N – 0,06%
P – 0,44%
K – 0,28%
Ca – 0,14%
Mg – 0,12%
Dodatkowo zawiera zestaw organicznych mikroelementów Fe, Zn, Mn, Cu, Mo, B
pH = 5,5

I tu mam mały dylemat, ponieważ na etykiecie tego drugiego jest dopisek, że nawóz przeznaczony jest do kaktusów, sukulentów i cytrusów. Po przejrzeniu forum wywnioskowałam, że jego skład jest odpowiedni do roślin pączkujących i kwitnących. Nie mam kaktusów ani cytrusów za to mam w domu fikusy, zamioculcasa, grubosze, fiołka, gloksynię, hibiskusa, paproć, dracenę, skrzydłokwiata, marantę oraz na balkonie stokrotki i bratki. Poradźcie czy ten nawóz nadaje się do sukulentów (tak jak wskazuje etykietka), czy tylko do kwitnących (co by wynikało ze składu) i czy ten pierwszy nadaje się do zielonych czy lepiej kupić taki z przewagą azotu w składzie?

Z góry bardzo dziękuję za wszelkie sugestie.  Smile

Pozdrawiam serdecznie,
Dominika
JeyDee
Moderator Globalny

strefa klimatyczna 6B

« Odpowiedz #1 : Maj 04, 2008, 22:58:28 »

Do ewidentnie zielonych (czyli ozdobnych z liści) powinien być nawóz z przewagą azotu.
Twój nawóz ma proporcje nawozu "różanego" (odpowiedniego też dla innych krzewów kwitnących + rośliny kwitnące cebulowe). A swoją drogą - coś na nim jest napisane ? W sensie - dla jakich roślin ?
Ten drugi jest ewidentnie sukulentowy (przewaga fosforu sugeruje, że do sukulentów kwitnących). Będzie więc odpowiedni dla gruboszy.

Pozdrawiam - Jola Smile

A Stefek bezczelnie zmienił szkodę...
Moje chychcie
g2f
Aktywny
**

« Odpowiedz #2 : Maj 06, 2008, 19:54:34 »

Do ewidentnie zielonych (czyli ozdobnych z liści) powinien być nawóz z przewagą azotu.
Twój nawóz ma proporcje nawozu "różanego" (odpowiedniego też dla innych krzewów kwitnących + rośliny kwitnące cebulowe). A swoją drogą - coś na nim jest napisane ? W sensie - dla jakich roślin ?
Ten drugi jest ewidentnie sukulentowy (przewaga fosforu sugeruje, że do sukulentów kwitnących). Będzie więc odpowiedni dla gruboszy.

Podałam tylko skład, ponieważ na etykietce jest napisane, że jest to niby nawóz do bonsai (na zdjęciu drzewko liściaste), ale z tego, co wiem to hasło "nawóz do bonsai" jest chwytem marketingowym, bo roślina bonsai nie ma innych wymagań niż taka sama nieprowadzona jako bonsai. Tak się składa, że żadnego z tych nawozów nie kupiłam, stąd moje pytanie, do których roślin mogę te nawozy używać.

Czyli ten pierwszy nie przyda mi się żadnych roślin?
Zoe gdzieś napisała, że nawozem do sukulentów podlewa się też zamioculcasa, czy ten drugi z tym składam się nadaje i czy mogę nim jeszcze podlewać pączkującego i kwitnącego fiołka i gloksynię?

Pozdrawiam serdecznie,
Dominika
Zoe
Gość
« Odpowiedz #3 : Maj 06, 2008, 20:50:11 »

Tyle tylko, że ten drugi nawóz to nawóz do stosowania w hydroponice. Przy takim minimalnym stężeniu możesz go dawać do każdego podlewania, roślin kwitnących. Nie przenawozisz nim, a ma fosfor w najwięszej ilości czyli będzie działać z korzyścią dla długości i intensywności kwiatnienia.
g2f
Aktywny
**

« Odpowiedz #4 : Maj 07, 2008, 13:14:34 »

Tyle tylko, że ten drugi nawóz to nawóz do stosowania w hydroponice. Przy takim minimalnym stężeniu możesz go dawać do każdego podlewania, roślin kwitnących. Nie przenawozisz nim, a ma fosfor w najwięszej ilości czyli będzie działać z korzyścią dla długości i intensywności kwiatnienia.

Ok, dzięki. Smile

Pozdrawiam serdecznie,
Dominika
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: