dziwaczek
Aktywny

|
 |
« : Maj 01, 2008, 16:21:17 » |
|
Witam. Mam problem z pachnącym wiciokrzewem. Trzymam go na balkonie w 15 litrowej donicy. Pięknie wyrósł i oplata mój balkon na ok. 2,5-3 metry pomimo, że ma 2 lata. Cóż jednak z tego, jeśli od dołu ogałaca sie w expresowym tempie. Odpadają liście i zawiązki kwiatów. Zawsze ma wilgotno, jest dokarmiany i ... łysy. Podejrzewam, że w tym roku będzie identycznie. Jak sobie z nim poradzić? A tak bardzo chciałabym go utrzymać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 01, 2008, 16:38:35 » |
|
No cóż nie cięty ta właśnie wygląda. Jedyna rada to ostro ściąć. Jak ma przynajmniej dwa pędy to jednego roku jeden na 40 cm od ziemi, a w przyszłym roku drugi i tak na zmianę. To jest oczywiście kompromis między chęcią zasielenienia balustrady a potrzebami rośliny.
I jeszcze jedno 15 litrowa doniczka to na takiego giganta nie jest za dużo. W tym roku już trochę za późno bo już ruszył, ale w przyszłym póki roślina jest w fazie spoczynku można pokusić się o wyjęcie bryły korzeniowej, wytrzepanie tyle starej ziemi ile się da i zasypanie korzeni nową ziemią. Sadząc do tej samej doniczki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dziwaczek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 01, 2008, 18:31:26 » |
|
Dzięki, spróbuję.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
hania_22
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 09, 2008, 08:25:30 » |
|
Chce odgrodzić się od sąsiadów-przy trejażach posadziłam za radą zaprzyjaźnionej ogrodniczki wiciokrzew Gilarda(Girarda?).Czy ktoś z was ma doświadczenie z tym pnączem, może jakieś zdjęcia?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 09, 2008, 08:35:07 » |
|
Mogę ci tylko podać nazwę: Lonicera giraldii .
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 09, 2008, 09:10:06 » |
|
Haniu, mam prośbę. Zanim napiszesz post, przejrzyj forum, lub skorzystaj z wyszukiwarki (na górze strony głównej masz taki czerwony pasek, trzecia opcja z lewej "szukaj"). Po co mnożyć posty na ten sam temat?  A zdjęcia masz tu: http://www.floraforum.pl/index.php/topic,2795.msg30257.html#msg30257I warto zajrzeć do ogrodów Forumowiczów i ich kolekcji  .
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 09, 2008, 17:21:04 » |
|
Naprawdę ten wiciokrzew nazywa się Wiciokrzew zaostrzony (Lonicera acuminata). Ma żólto białe kwiaty i wymagania jak wszystkie pozostałe.
Czyli najlepiej ziemia obojetna w kierunku alkalicznej, przepuszczalna ale o dużej zawartoci próchnicy, a co za tym idzie bogata w składniki pokarmowe i umiarkowanie wilgotna. Posadzony w słońcu zakwitnie obficie. Jedyna niedogodność to przynajmniej 2 - 3 krotny nalot mszyc i konieczność oprysków.
Niemniej jest on w stanie przystosować się do większości gleb byle nie totalnie suchych. Efekty będą jednak proporcjonalnie mniejsze.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
hania_22
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 09, 2008, 19:02:59 » |
|
dziękuje za informacje-z wyszukiwarki jak najbardziej postaram sie korzystać
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 08, 2008, 17:09:12 » |
|
Zdobyłam nasionka wiciokrzewu - mogę je wsadzić teraz? żeby podpędzić przez zimę? Czy powinnam poczekać do wiosny?
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 08, 2008, 17:41:34 » |
|
Poczekaj do wiosny teraz nie ma sensu. Wysiejesz w lutym.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|