lawenda
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #30 : Maj 10, 2008, 12:15:29 » |
|
mam w domu dwa koty i w związku z tym mam ograniczone możliwości uprawy roślin w domu - na rośliny pozostaje tylko zamykana przed kotami kuchnia, mam tam 19 odmian skrętników, dracenę, zioła, storczyka z przeceny który od dwóch lat dochodzi do siebie  i teraz nowy nabytek, o który postaram się dobrze dbać  jak na razie dosypałam mu podłoża do storczyków bo chyba trochę się w podróży wytrzęsło, przelałam, zrobiłam dziurki naaokoło doniczki żeby mu się lepiej oddychało... Według opisu aukcji storczyk to Phalaenopsis Elegant Select 'TW48', jest żółto-bordowy w piękne plamki. Jak znajdę czytnik kart z aparatu, pokażę zdjęcia 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga2
Aktywny

Agnieszka kujawsko-pomorskie
|
 |
« Odpowiedz #31 : Maj 10, 2008, 15:32:45 » |
|
|
|
|
|
|
|
"Gdyby pszczoły zniknęły z powierzchni planety, ludziom pozostałoby cztery lata życia . Bez pszczół nie ma zapylania, a więc też roślin, zwierząt i ludzi" A Einstein.
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #32 : Maj 10, 2008, 23:18:12 » |
|
Aga , ja bym powiedziała ,że to jakieś choróbsko grzybowe. Po pierwsze to nie trzymaj z innymi kwiatami , by nie zarazić innych. Czy on ma jeszcze jakieś pąki ? Mam wrażenie ,że im wyżej tym bardziej zaatakowany kwiat .
|
|
|
|
|
|
Cudownego słoneczka wszystkim życzę 
|
|
|
martita
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #33 : Maj 12, 2008, 06:52:51 » |
|
23Margo i sbb28: dziękuję za odpowiedzi. Nie wiedziałam o tym przenawożeniu i uchylaniu okna. Jeśli chodzi o nowe korzenie, to właśnie niestety ich nie widać za bardzo...znaczy tych powietrznych. Bo w środku to ja nie wiem;) No nic, dzięki jeszcze raz za wskazówki i mam nadzieję, że kiedyś się pochwalę Wam kwitnącym falkiem. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #34 : Maj 12, 2008, 19:20:16 » |
|
Martita po prostu przesadź twoją Phalaenopsis w nowe podłoże; zajrzyj do środka doniczki; oceń stan korzeni - nie bój sie tego - jesli podłoże masz w zanadrzu nowe; wegiel drzewny też- lepiej wcześniej niż za późno  pozdrawiam Malgorzata
|
|
|
|
|
|
Per aspera ad astra - przez ciernie do gwiazd pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #35 : Maj 12, 2008, 19:27:00 » |
|
AGA2 Margo masz rację mnie się wydaje, że ten storczyk długo był w sklepie w celofanowej osłonce  i mogły się rozwinąć jakieś "grzybki" na długo nieobsychających kroplach- nie jestem ekspertem od chorób storczykowych takie jest moje zdanie - za wilgotno; brak ruchu powietrza i mamy efekt - może to przyczyna ? pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga2
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #36 : Maj 13, 2008, 20:45:45 » |
|
Dziekuje sbb28 mam nadzieje że to grzybek ,Twoje myślenie ma sens .Troche zaczełam się już martwić że to wirus jaki . Liście mogłyby być lepsze coś się na nich zmienia, niestety nie na lepsze . Puszcza nowy liść . izoluje go -zobaczymy. w sumie i tak nie będę wiedzała czy to wirus czy grzyb , czyż nie ...
|
|
|
|
|
|
"Gdyby pszczoły zniknęły z powierzchni planety, ludziom pozostałoby cztery lata życia . Bez pszczół nie ma zapylania, a więc też roślin, zwierząt i ludzi" A Einstein.
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #37 : Maj 13, 2008, 20:59:44 » |
|
na wirusa nic nie poradzisz - przeważnie są to "tylko" plamy - raczej przebarwienia na liściach  na grzyby możesz pomóc plamy i zmiany przeważnie inne pozdrawiam Malgorzata
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mała Mi
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #38 : Maj 13, 2008, 21:04:49 » |
|
Witam:)... Na początku chcę Ci podziękować Gosiu za odpowiedź i tym samym postąpiłam jak pisałaś, Orchidek przesadziłam w szklaną, donicę (ściągnęłam ten pomysł z jednej " forumowiczki") na spodzie nowiutki karmazyt, nowe korowe podłoże (substrat)..., tylko zastanawiam się nad podlaniem czy napoić go wodą czy poczekać kilka dni..., Przesadzając ostrożnie wymyłam go woda z szarym mydłem(korzonki), myślałam, że korzenie będą w jakimś stopniu uszkodzone, ale ku mojemu zaskoczeniu wszystkie wyglądały na zdrowe, zielone-tylko jeden "rodzynek" miał jakby lekko nadsuszony koniuszek-nie usuwałam go by tym samym nie zaszkodzić. Przestudiowałam tą stronę o szkodnikach, którą poleciłaś i wydaje mi się, że te szkodniki w kamyczkach to skoczogonki, ale już tego starego podłoża nie ma, więc mam nadzieję, że tych gadzinek już nie zobaczę,…Co do wełnowca… mycie denaturatem pewnie, że powtórzę, bo tego też bym nie chciała więcej oglądać na moich kwiatuszkach … Zastanawiam się też czy nie przesadzić pozostałych falków (są w trakcie kwitnienia) i nie chciałabym im zrobić teraz takiej „terapii wstrząsowej”… Jak sądzisz? Postaram się wkleić fotki tylko na razie nie bardzo wiem, jak…, ale coś wykombinuje  . Jeszcze raz dziękuję!!! Pozdrawiam Aga
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #39 : Maj 13, 2008, 21:32:23 » |
|
Aga nie martw się na pewno to nie wirus. Pokaż zdjęcia listeczków. Przydał by się Twojemu storczykowi jakiś preparat na wzmocnienie przeciw patogenom.Biosept 33SL jest dobrym środkiem, nadaje się do oprysku jak i podlania. Mała Mi jeśli nie ma takiej potrzeby, to nie przesadzaj jeszcze storczyków.Zrobisz to jak przekwitną,chyba ,że to jest bardzo konieczne , czyli trzeba ratować kwiatuszka. A tak ciesz się ich kwitnieniem jak najdłużej 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga2
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #40 : Maj 14, 2008, 07:23:08 » |
|
  To liście falka z tymi plamami na płatkach I co jest szansa na przeżycie ? (bioseptem też go spryszcze -nawet mam )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bachud
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #41 : Maj 14, 2008, 11:51:50 » |
|
A mi właśnie moja koleżanka sprzedała newsa - ma bajeczne phalenopsisy, kwitnące i rosnące jak szalone. I powiedziała mi że kwiaciara poleciła jej od czasu do czasu dolanie im odrobiny gazowanej wody... A może Magda Ty tu jesteś, co? Jak tak to sie pochwal efektami bo jest czym. Czy ktoś z Was słyszał o wodzie gaowanej? 
|
|
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #42 : Maj 14, 2008, 14:12:10 » |
|
Aga  , oczywiście że jest. Spryskuj tylko czymś przeciw grzybom . Myślałam ,że listki są w gorszym stanie.Twój storczyk się "wyliże"  , przy troskliwej opiece i miłości swojej pani. Tu sobie zobacz jak potrafią choróbska dopaść nasze kochane kwiatuszki: http://www.storczyki.pl/?pokaz=uprawa&dzial=6
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mała Mi
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #43 : Maj 15, 2008, 20:40:48 » |
|
23Margo masz rację... teraz nie ma takiej potrzeby z tym przesadzaniem niech sobie kwitną... tylko ten jeden bidulek mam nadzieję, że się przyjmie i nadal będzie "czarował" swoimi kwiatami....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lawenda
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #44 : Maj 16, 2008, 07:39:13 » |
|
Zauważyłam dziś na swojej roślinie coś dziwnego - czy to jakiś grzyb, pasożyt?  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dwafutra
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #45 : Maj 16, 2008, 17:46:30 » |
|
Z moim falkiem tez sie cos dzieje  Pieknie rosl, wypuszcza nowy lisc, dwa pedy nowe kwiatowe i nagle z dnia na dzien zrobily sie zolte 3 liscie  Miekkie i zolte, zolkna od wewnatrz. Zauwazylam tez kilka zoltych korzeni w doniczce  Co sie moze z nim dziac?  Byl taki sliczny. Czy to mozliwe ze mial za cieplo? Zmienilismy mieszkanie i dwa dni stal blizej kaloryfera ps. Przepraszam za brak polskich liter ale pisze z kafejki a tu nie ma polskiej klawiatury.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #46 : Maj 16, 2008, 18:27:48 » |
|
Dwafutra Skąd Ty piszesz o tej porze roku włączone kaloryfery  może rzeczywiście przyczyną jest wysoka temperatura od grzejników i dodatkowe grzanie słoneczka przez szybę; może to tylko oparzenia ale może też rozwój chorób grzybowych  najlepiej napisz coś więcej i wstaw fotki Twoje objawy mogą wynikać z przegrzania rośliny przy zaleganiu wody w kącikach liści po spryskaniu ale może przy wysokiej temperaturze i małym ruchu powietrza być też inaczej  link do choroby poniżej http://www.storczyki.org.pl/uprawa/problemy/choroby_i_szkodniki/index.htmlhttp://swiatorchidei.pl/forum/viewtopic.php?t=333dodaję  - nie jestem specjalistą od chorób  na razie z niewieloma miałam do czynienia osobiście  pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dwafutra
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #47 : Maj 17, 2008, 13:18:32 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #48 : Maj 17, 2008, 18:40:23 » |
|
Dwafutra Ja bym jednak obcięła porażone liście, zabezpieczyla obcięte miejsca węglem i jakimś środkiem przeciwgrzybowym  Chyba jednak to choroba  Jeśli to jest bakterioza phalaenopsis to wg. K.Oszkinis cyt. "nalezy obniżyć temperaturę, zmniejszyć wilgotność, przyciąć liście do zdrowego miejsca ranę obsypać preparatem miedzianowym" Z widocznych objawów niestety to mi najbardziej pasuje  ale może się mylę? Może inni zdjagnozują lepiej? pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mała Mi
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #49 : Maj 19, 2008, 16:40:40 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
poli
|
 |
« Odpowiedz #50 : Maj 19, 2008, 21:10:01 » |
|
To jeszcze jedno zdjęcie mojego "biedronkowego". Czy przypadkiem nie przypomina trochę phal. equetris? (Pytam, bo nigdy nie widziałam go "na żywo" ale wydaje mi się, że ważki mają podobne). Kwiatki ma drobne, maleństwo w porównaniu z innymi falkami  
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam serdecznie Pomorze, 7a
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #51 : Maj 20, 2008, 08:16:05 » |
|
Poli tu znajdziesz odmiany phalaenopsis equetris http://www.phals.net/equestris/index_e.htmlMała Mi śliczne te Twoje phalaenopsis , zaraziłaś się jak nic  Dwafutra , niestety też bym powiedziała ,że to jakieś choróbsko. Ratuj , sprawdź jeszcze korzenie w środku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dwafutra
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #52 : Maj 20, 2008, 23:49:38 » |
|
Dzięki dziewczyny za pomoc. Obcięłam chore liście,korzenie 3 żółte wycięłam, zobaczymy czy przetrwa 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga2
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #53 : Maj 21, 2008, 07:35:53 » |
|
Jak sobie radzicie z podlewaniem  mowa do tych co mają wiekszą liczbe storczyków . Gdy mniałam jednego to prosta sprawa (moczyłam go 20 min i odsączałam - 1 -15- 30 dnia miesiaca ) Teraz mam ich 5 -(nowych wieksząść ), co jak który by czymś zarażał to w tej samej wodzie by się rozniosło Do każdego zmieniacie wode , skąd tyle odpowiedniej wody  :-?Jak sobie radzicie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #54 : Maj 21, 2008, 08:18:14 » |
|
Aga, 5 phalaenopsisów najlepiej podlewać metodą "wannową" tzn. włożyć do wanny i przelać porządnie raz w tygodniu - nie moczyć. Większą ilość to już ponosi się ryzyko i albo spryskuje porządnie podłoże (jak się ma odpowiednie podstawy - u mnie stoją w skrzynkach z gąbką bukieciarską w dnie) lub moczy w tej samej wodzie  ale jak napisałaś robi się to na własne ryzyko i po 5 roślinach wodę wymienia (podlewając nią inne kwiatki)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #55 : Maj 21, 2008, 08:29:53 » |
|
 To byłby dla mnie koszmar , gdyby trzeba było do każdego storczyka inną wodę  . Tak się u mnie porobiło ,że storczyki podlewam codziennie  . Oczywiście nie te same , tylko zachowując cykl podlewania. Mam ich w tej chwili tyle ,że nie dałabym rady w jeden dzień. Woda jest ta sama dla wszystkich, oprócz paphiopedilum i dracul. Co czwarte podlewanie do wody dodaję Biosept 33SL , by wzmocnić system obronny roślinek na choróbska .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
weronika
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #56 : Maj 21, 2008, 12:27:56 » |
|
Margo a jaka wode dajesz do podlewania paphiopedilum? Potrzebuje jakiejs specjalnej?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mała Mi
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #57 : Maj 21, 2008, 15:28:52 » |
|
Jejku Margo to ile Ty masz tych piękności  ?Ja mam zamiar się wybrać do tesco i znowu cosik nowego nabyć bo mają być promocje na storczyki.... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #58 : Maj 22, 2008, 19:38:20 » |
|
Weroniko paphiopedilum potrzebuje troszkę wapna i podlewam pół na pół wodą z kranu i przegotowaną z dodatkiem nawozu do storczyków. Mała Mi prawdę mówiąc nie bardzo wiem ile  ,ale naprawdę dużo  . Spora część to przedszkole. Phalaenopsis gości u mnie około 20-stu sztuk dorosłych i 6 maluszków.  A i tak nie moge sie oprzeć kiedy koło nich przechodzę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
weronika
Nowicjusz