Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Oferty Agroturystyczne z całej Polski

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 07:55:33
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: PHALENOPSIS cz 5  (Przeczytany 11464 razy)
lawenda
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #30 : Maj 10, 2008, 12:15:29 »

mam w domu dwa koty i w związku z tym mam ograniczone możliwości uprawy roślin w domu - na rośliny pozostaje tylko zamykana przed kotami kuchnia, mam tam 19 odmian skrętników, dracenę, zioła, storczyka z przeceny który od dwóch lat dochodzi do siebie Wink i teraz nowy nabytek, o który postaram się dobrze dbać Wink jak na razie dosypałam mu podłoża do storczyków bo chyba trochę się w podróży wytrzęsło, przelałam, zrobiłam dziurki naaokoło doniczki żeby mu się lepiej oddychało... Według opisu aukcji storczyk to Phalaenopsis Elegant Select 'TW48', jest żółto-bordowy w piękne plamki. Jak znajdę czytnik kart z aparatu, pokażę zdjęcia Smile
Aga2
Aktywny
**

Agnieszka kujawsko-pomorskie

« Odpowiedz #31 : Maj 10, 2008, 15:32:45 »

Moje kochanie kupiło mi storczyka z własnej inicjatywy  Very Happy
Czy spotkał się ktoś z takimi obiawami (szkodnika szukałam -nie znalazłam )
Liscie spryskałam topsinem , co to może być  Confused

"Gdyby pszczoły zniknęły z powierzchni planety, ludziom pozostałoby cztery lata życia . Bez pszczół nie ma zapylania, a więc też roślin, zwierząt i ludzi"
A Einstein.
23Margo
Rezydent

« Odpowiedz #32 : Maj 10, 2008, 23:18:12 »

Aga , ja bym powiedziała ,że to jakieś choróbsko grzybowe.
Po pierwsze to nie trzymaj z innymi kwiatami , by nie zarazić innych.
Czy on ma jeszcze jakieś pąki ?
Mam wrażenie ,że im wyżej tym bardziej zaatakowany kwiat .

Cudownego słoneczka wszystkim życzę Smile
martita
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #33 : Maj 12, 2008, 06:52:51 »

23Margo i sbb28: dziękuję za odpowiedzi. Nie wiedziałam o tym przenawożeniu i uchylaniu okna. Jeśli chodzi o nowe korzenie, to właśnie niestety ich nie widać za bardzo...znaczy tych powietrznych. Bo w środku to ja nie wiem;) No nic, dzięki jeszcze raz za wskazówki i mam nadzieję, że kiedyś się pochwalę Wam kwitnącym falkiem.
Pozdrawiam
sbb28
Aktywny
**

razem cieplej

« Odpowiedz #34 : Maj 12, 2008, 19:20:16 »

Martita
po prostu przesadź twoją Phalaenopsis w nowe podłoże; zajrzyj do środka doniczki; oceń stan korzeni - nie bój sie tego - jesli podłoże masz w zanadrzu nowe; wegiel drzewny też- lepiej wcześniej niż za późno Sad
pozdrawiam
Malgorzata

Per aspera ad astra - przez ciernie do gwiazd
pozdrawiam
Małgorzata
sbb28
Aktywny
**

razem cieplej

« Odpowiedz #35 : Maj 12, 2008, 19:27:00 »

AGA2
Margo masz rację mnie się wydaje, że ten storczyk długo był w sklepie w celofanowej osłonce Sad i mogły się rozwinąć jakieś "grzybki" na długo  nieobsychających kroplach- nie jestem ekspertem od chorób storczykowych
takie jest moje zdanie - za wilgotno; brak ruchu powietrza i mamy efekt - może to przyczyna ?
pozdrawiam
Małgorzata

pozdrawiam
Małgorzata
Aga2
Aktywny
**

« Odpowiedz #36 : Maj 13, 2008, 20:45:45 »

Dziekuje sbb28 mam nadzieje że to grzybek ,Twoje myślenie ma sens .Troche zaczełam się już martwić że to wirus jaki . Liście mogłyby być lepsze coś się na nich zmienia, niestety nie na lepsze . Puszcza nowy liść .
izoluje go -zobaczymy.
w sumie i tak nie będę wiedzała czy to wirus czy grzyb , czyż nie ...

"Gdyby pszczoły zniknęły z powierzchni planety, ludziom pozostałoby cztery lata życia . Bez pszczół nie ma zapylania, a więc też roślin, zwierząt i ludzi"
A Einstein.
sbb28
Aktywny
**

razem cieplej

« Odpowiedz #37 : Maj 13, 2008, 20:59:44 »

na wirusa nic nie poradzisz - przeważnie  są to "tylko" plamy - raczej przebarwienia  na liściach  Sad
na grzyby możesz pomóc plamy i zmiany przeważnie inne Smile
pozdrawiam
Malgorzata

pozdrawiam
Małgorzata
Mała Mi
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #38 : Maj 13, 2008, 21:04:49 »

Witam:)...
Na początku chcę Ci podziękować Gosiu za odpowiedź i tym samym postąpiłam jak pisałaś, Orchidek przesadziłam w szklaną, donicę (ściągnęłam ten pomysł z jednej " forumowiczki") na spodzie nowiutki karmazyt, nowe korowe podłoże (substrat)..., tylko zastanawiam się nad podlaniem czy napoić go wodą czy poczekać kilka dni..., Przesadzając ostrożnie wymyłam go woda z szarym mydłem(korzonki), myślałam, że korzenie będą w jakimś stopniu uszkodzone, ale ku mojemu zaskoczeniu wszystkie wyglądały na zdrowe, zielone-tylko jeden "rodzynek" miał jakby lekko nadsuszony koniuszek-nie usuwałam go by tym samym nie zaszkodzić. Przestudiowałam tą stronę o szkodnikach, którą poleciłaś i wydaje mi się, że te szkodniki w kamyczkach to skoczogonki, ale już tego starego podłoża nie ma, więc mam nadzieję, że tych gadzinek już nie zobaczę,…Co do wełnowca… mycie denaturatem pewnie, że powtórzę, bo tego też bym nie chciała więcej oglądać na moich kwiatuszkach …
Zastanawiam się też czy nie przesadzić pozostałych falków (są w trakcie kwitnienia) i nie chciałabym im zrobić teraz takiej „terapii wstrząsowej”… Jak sądzisz?
Postaram się wkleić fotki tylko na razie nie bardzo wiem, jak…, ale coś wykombinuje Smile.
Jeszcze raz dziękuję!!!
Pozdrawiam Aga
23Margo
Rezydent

« Odpowiedz #39 : Maj 13, 2008, 21:32:23 »

Aga
 nie martw się na pewno to nie wirus.
Pokaż zdjęcia listeczków. Przydał by się Twojemu storczykowi jakiś preparat na wzmocnienie przeciw patogenom.Biosept 33SL jest dobrym środkiem, nadaje się do oprysku jak i podlania.

Mała Mi
jeśli nie ma takiej potrzeby, to nie przesadzaj jeszcze storczyków.Zrobisz to jak przekwitną,chyba ,że to jest bardzo konieczne , czyli trzeba ratować kwiatuszka.
A tak ciesz się ich kwitnieniem jak najdłużej  Smile

Aga2
Aktywny
**

« Odpowiedz #40 : Maj 14, 2008, 07:23:08 »

To liście falka z tymi plamami na płatkach
I co jest szansa na przeżycie ?
(bioseptem też go spryszcze -nawet mam )

A Einstein.
bachud
Aktywny
**

« Odpowiedz #41 : Maj 14, 2008, 11:51:50 »

A mi właśnie moja koleżanka sprzedała newsa - ma bajeczne phalenopsisy, kwitnące i rosnące jak szalone. I powiedziała mi że kwiaciara poleciła jej od czasu do czasu dolanie im odrobiny gazowanej wody...
A może Magda Ty tu jesteś, co? Jak tak to sie pochwal efektami bo jest czym.
Czy ktoś z Was słyszał o wodzie gaowanej? Smile

Barbara
23Margo
Rezydent

« Odpowiedz #42 : Maj 14, 2008, 14:12:10 »

Aga  Smile , oczywiście że jest. Spryskuj tylko czymś przeciw grzybom .
Myślałam ,że listki są w gorszym stanie.Twój storczyk się "wyliże"  Smile , przy troskliwej opiece i miłości swojej pani.
Tu sobie zobacz jak potrafią choróbska dopaść nasze kochane kwiatuszki:
http://www.storczyki.pl/?pokaz=uprawa&dzial=6

Mała Mi
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #43 : Maj 15, 2008, 20:40:48 »

23Margo masz rację... teraz nie ma takiej potrzeby z tym przesadzaniem niech sobie kwitną... tylko ten jeden bidulek mam nadzieję, że się przyjmie i nadal będzie "czarował" swoimi kwiatami....
lawenda
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #44 : Maj 16, 2008, 07:39:13 »

Zauważyłam dziś na swojej roślinie coś dziwnego - czy to jakiś grzyb, pasożyt? Sad

dwafutra
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #45 : Maj 16, 2008, 17:46:30 »

Z moim falkiem tez sie cos dzieje Sad Pieknie rosl, wypuszcza nowy lisc, dwa pedy nowe kwiatowe i nagle z dnia na dzien zrobily sie zolte 3 liscie Sad Miekkie i zolte, zolkna od wewnatrz. Zauwazylam tez kilka zoltych korzeni w doniczce Sad Co sie moze z nim dziac? Sad Byl taki sliczny. Czy to mozliwe ze mial za cieplo? Zmienilismy mieszkanie i dwa dni stal blizej kaloryfera Sad

ps. Przepraszam za brak polskich liter ale pisze z kafejki a tu nie ma polskiej klawiatury.
sbb28
Aktywny
**

razem cieplej

« Odpowiedz #46 : Maj 16, 2008, 18:27:48 »

Dwafutra
Skąd Ty piszesz  o tej porze roku włączone kaloryfery Surprised
może rzeczywiście przyczyną jest wysoka temperatura od grzejników i dodatkowe grzanie słoneczka przez szybę; może to tylko oparzenia ale może też rozwój chorób grzybowych Confused
najlepiej napisz coś więcej i wstaw fotki
Twoje objawy mogą wynikać z  przegrzania rośliny przy zaleganiu wody w kącikach liści po spryskaniu ale może przy wysokiej temperaturze i małym ruchu powietrza być też inaczej  Sad
link do choroby poniżej
http://www.storczyki.org.pl/uprawa/problemy/choroby_i_szkodniki/index.html
http://swiatorchidei.pl/forum/viewtopic.php?t=333
dodaję  Surprised - nie jestem specjalistą od chorób Sad na razie z niewieloma miałam do czynienia osobiście  Confused
pozdrawiam Małgorzata

pozdrawiam
Małgorzata
dwafutra
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #47 : Maj 17, 2008, 13:18:32 »

W Irlandii  jestem Smile Załączam zdjęcia tego mojego biedaka, te liście to nawet nie żółkną ale robią się takie zgniłe Sad Wygląda to na jakąś chorobę? Sad

sbb28
Aktywny
**

razem cieplej

« Odpowiedz #48 : Maj 17, 2008, 18:40:23 »

Dwafutra
Ja bym jednak obcięła porażone liście, zabezpieczyla obcięte miejsca węglem i jakimś środkiem przeciwgrzybowym Sad
Chyba jednak to choroba Sad
Jeśli to jest bakterioza phalaenopsis to wg. K.Oszkinis cyt. "nalezy obniżyć temperaturę, zmniejszyć wilgotność, przyciąć liście do zdrowego miejsca ranę obsypać preparatem miedzianowym"
Z widocznych  objawów  niestety to mi najbardziej pasuje Sad
ale może się mylę?
Może inni zdjagnozują lepiej?
pozdrawiam
Małgorzata

pozdrawiam
Małgorzata
Mała Mi
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #49 : Maj 19, 2008, 16:40:40 »

to się pochwalę moimi falkami...ciekawe czy uda mi się je "wkleić"...
poli
Gaduła

« Odpowiedz #50 : Maj 19, 2008, 21:10:01 »

To jeszcze jedno zdjęcie mojego "biedronkowego". Czy przypadkiem nie przypomina trochę phal. equetris? (Pytam, bo nigdy nie widziałam go "na żywo" ale wydaje mi się, że ważki mają podobne).
Kwiatki ma drobne, maleństwo w porównaniu z innymi falkami  Smile

Pozdrawiam serdecznie
Pomorze, 7a
23Margo
Rezydent

« Odpowiedz #51 : Maj 20, 2008, 08:16:05 »

Poli tu znajdziesz odmiany phalaenopsis equetris  Very Happy
http://www.phals.net/equestris/index_e.html

Mała Mi  śliczne te Twoje phalaenopsis , zaraziłaś się jak nic  Smile

Dwafutra , niestety też bym powiedziała ,że to jakieś choróbsko.
Ratuj , sprawdź jeszcze korzenie w środku.

dwafutra
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #52 : Maj 20, 2008, 23:49:38 »

Dzięki dziewczyny za pomoc. Obcięłam chore liście,korzenie 3 żółte wycięłam, zobaczymy czy przetrwa Smile
Aga2
Aktywny
**

« Odpowiedz #53 : Maj 21, 2008, 07:35:53 »

Jak sobie radzicie z podlewaniem Razz mowa do tych co mają wiekszą liczbe storczyków .

Gdy mniałam jednego to prosta sprawa (moczyłam go 20 min i odsączałam - 1 -15- 30  dnia miesiaca )
Teraz mam ich 5 -(nowych wieksząść ), co jak który by czymś zarażał to w tej samej wodzie by się rozniosło
Do każdego zmieniacie wode , skąd tyle odpowiedniej wody Sad
 :-?Jak sobie radzicie?

A Einstein.
probeta
Moderator Globalny

« Odpowiedz #54 : Maj 21, 2008, 08:18:14 »

Aga, 5 phalaenopsisów najlepiej podlewać metodą "wannową" tzn. włożyć do wanny i przelać porządnie raz w tygodniu - nie moczyć.
Większą ilość to już ponosi się ryzyko i albo spryskuje porządnie podłoże (jak się ma odpowiednie podstawy - u mnie stoją w skrzynkach z gąbką bukieciarską w dnie) lub moczy w tej samej wodzie Sad ale jak napisałaś robi się to na własne ryzyko i po 5 roślinach wodę wymienia (podlewając nią inne kwiatki)

23Margo
Rezydent

« Odpowiedz #55 : Maj 21, 2008, 08:29:53 »

Rolling Eyes To byłby dla mnie koszmar , gdyby trzeba było do każdego storczyka inną wodę  Confused .
Tak się u mnie porobiło ,że storczyki podlewam codziennie  Smile. Oczywiście nie te same , tylko zachowując cykl podlewania. Mam ich w tej chwili tyle ,że nie dałabym rady w jeden dzień.
Woda jest ta sama dla wszystkich, oprócz paphiopedilum i dracul. Co czwarte podlewanie do wody dodaję Biosept 33SL , by wzmocnić system obronny roślinek na choróbska .

weronika
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #56 : Maj 21, 2008, 12:27:56 »

Margo a jaka wode dajesz do podlewania paphiopedilum? Potrzebuje jakiejs specjalnej?
Mała Mi
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #57 : Maj 21, 2008, 15:28:52 »

Jejku Margo to ile Ty masz tych piękności Smile?Ja mam zamiar się wybrać do tesco i znowu  cosik nowego nabyć bo mają być promocje na storczyki.... Smile
23Margo
Rezydent

« Odpowiedz #58 : Maj 22, 2008, 19:38:20 »

Weroniko paphiopedilum potrzebuje troszkę wapna i podlewam pół na pół wodą z kranu i przegotowaną z dodatkiem nawozu do storczyków.

Mała Mi prawdę mówiąc nie bardzo wiem ile  Confused ,ale naprawdę dużo Smile . Spora część to przedszkole. Phalaenopsis gości u mnie około 20-stu sztuk dorosłych i 6 maluszków. Smile
A i tak nie moge sie oprzeć kiedy koło nich przechodzę  Smile

weronika
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #59 : Maj 23, 2008, 10:41:15 »

Mojemu falkowi zmiekly i troche pozolkly lisicie Sad Zastanawiam sie co to moze byc... Przelanie bym wykluczyla.Tak sie zastanawiam czy moze to byc poparzenie przez slonce?Stoi za zachodnim parapecie.

Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: