tikki
Nowicjusz
|
 |
« : Lipiec 09, 2006, 10:57:04 » |
|
Dostałam bardzo zaniedbany kwiatek od mojej sąsiadki. Chciałam się dowiedzieć jak się nazywa i jak go odratować? Czy jedynym ratunkiem są szczepki, czy jeszcze coś będzie z tego biedactwa? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 09, 2006, 11:17:00 » |
|
Nigdy nie rób zdjęć roślinom jeśli za nimi znajduje się ostre światło(okno) bo wychodzą jako prawie czarne obiekty. Trzeba było postawć kwiatek na stole i dopiero zrobić zdjęcie. Wówczas nie byłoby wątpliwości co to za kwiatek. A teraz tylko mi się wydaje, że jest to grubosz zwany popularnie drzewkiem szczęścia. Jeśli to on to dla zachowania ładnego pokroju niestety trzeba ukorzeniać wierzchołkowe(10-15 cm)odcinki pędu. Wówczas uzyskasz wygląd drzewka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 09, 2006, 12:13:07 » |
|
moze i grubosz,ale zdjecie jest kiepskiej jakosci i wyglada jakby na lisciach był meszek,wtedy to raczej bedzie inna roslina,postaraj sie zrobic zdjecie lepszej jakosci,lisci z bliska 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jolaa
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipiec 09, 2006, 12:53:00 » |
|
no i oczywiscie ta roslina kwitnie na zołto  jest niesamowita...
|
|
|
|
|
|
Jola
|
|
|
tikki
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #4 : Lipiec 09, 2006, 18:42:30 » |
|
poczytałam o eonium i wydaje mi się ze to jednak jakaś jego odmiana. Jutro kupuję ziemię i przesadze tego zdechlaczka. Może się odrodzi. Dziękuję Wam bardzo za pomoc i trzymajcie kciuki za moją biedną roślinkę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Elf
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #5 : Lipiec 10, 2006, 07:15:31 » |
|
Na mój gust to wyciągnięty grubosz drzewiasty (drzewko szczęścia) - jakby stał w zbyt ciemnym miejscu. Przesadzenie czy też ukorzenienie nowych roślinek na pewno mu nie zaszkodzi.
|
|
|
|
|
|
Zaglądaj tam, gdzie widzisz kwiat, tam dobre serca mają, źli ludzie kwiatów nie trzymają
|
|
|
tikki
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #6 : Lipiec 10, 2006, 09:03:02 » |
|
zrobiłam listki w lepszej scenerii  Bedzie Wam łatwiej 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gagatek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipiec 10, 2006, 09:12:50 » |
|
Nie wiem jak to się nazywa. Mam coś podobnego. Jak mi się tak wybuiło to obciełam nad ziemią i odbiło ładnie. Czy jak się położy jakiś listek na ziemi to puszcza korzonki? Jeśli tak to jest to roślina podobna do mojej.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Agata
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #8 : Lipiec 10, 2006, 14:07:03 » |
|
Odmiana jest tu mało ważna. Napewno lepiej niż ja opiszesz jak ją pielęgnować i co zrobić by przybrała zwarty pokrój o co jest prośba w poście wstępnym.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gagatek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Lipiec 10, 2006, 14:11:05 » |
|
Eonium to nie jest grubosz drzewiasty więc nie będzie z niego drzewka. To co masz miało trochę za mało światła. Możesz zrobić kilka sadzonek a jak się ukorzenią to roślinę mateczną przyciąć przy ziemi. Będziesz miała pewność że roślinka nie zginie. Nie ma szczególnych wymagań - gleba jaką masz nie musisz nawozić , podlewasz jak ci się przypomni 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Agata
|
|
|
Elf
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #10 : Lipiec 11, 2006, 09:19:56 » |
|
Faktycznie to nie grubosz drzewiasty, pokrój na pierwszym zdjęciu był mylący. Sorki
|
|
|
|
|
|
Zaglądaj tam, gdzie widzisz kwiat, tam dobre serca mają, źli ludzie kwiatów nie trzymają
|
|
|
|
KaRo
|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 15, 2006, 09:26:08 » |
|
Ten kwiatek to sukulent Aichryson bethencourtianum,o ile wiem nie znamy jeszcze nazwy w polskim języku,po prostu aichryson. A sukulenty uprawia sie podobnie jak kaktusy 
|
|
|
|
|
|
KaRo
|
|
|
tikki
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 30, 2006, 10:06:29 » |
|
Chciałam przedstawić Wam dalsze losy mojej roślinki  Co, dzięki Wam z niej wyrosło    Niestety po odcięciu naszczepek i ukorzenieniu, tylko jedna jest w tak świetnej formie. Jeszcze jest kilka, ale narazie odbijają. Pomału...pomału...może nadgonią  . Dziękuję Wam bardzo za pomoc, bo naprawdę chciałam uratować to biedne Eonium 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KaRo
|
 |
« Odpowiedz #13 : Wrzesień 30, 2006, 10:28:13 » |
|
tikki-słoneczko,szukałaś pomocy w rozszyfrowaniu kwiatka na forum ,a w efekcie przyjęłaś swoją własną teorię,że jest to eonium. Zapewniam cIę słonko,że to nie jest eonium,ale niech Ci się dobrze chowa i cieszy fakt,że udało Ci się roslinkę uratować od zguby. Tylko dlaczego,chcesz chodować coś czego nie masz. 
|
|
|
|
|
|
KaRo
|
|
|
tikki
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #14 : Wrzesień 30, 2006, 10:30:17 » |
|
hehehe  ...bo wcześniej ktoś napisał, że to eonium...pozniej szukałam w internecie i rzeczywiscie listki byly bardzo podobne do moich toteż przyjęłam teorię, że to jest eonium. słuchaj Aichryson bethencourtianum ma grube mięsiste liście - moja roślinka ma cieniutkie...czyli coś jest nie tak  Poza tym jak się przyglądam zdjęciu ze strony http://yann.cochard.free.fr/images/8/807.jpgto liście są zwarte jak różyczki...moje rosną dużo większe i nie zbijają się do środka jak w tej roślince...czy dalej uważasz, że to jest Aichryson bethencourtianum??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KaRo
|
 |
« Odpowiedz #15 : Wrzesień 30, 2006, 10:35:00 » |
|
Zrobię w najbliższym czasie zdjęcia eonium/zbliżenia/ i podłączę to sobie popatrzysz na układ liści i ich fakturę. Natomiast nazwę,która podałam proponuję- przyjmij jako pewnik,bo jest to zaczerpnięte od osób z ogromnym doświadczeniem ,specjalistów,uprawiających nie tylko tę roślinę. Zrobisz jak zechcesz. 
|
|
|
|
|
|
KaRo
|
|
|
tikki
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #16 : Wrzesień 30, 2006, 10:41:41 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KaRo
|
 |
« Odpowiedz #17 : Wrzesień 30, 2006, 10:49:13 » |
|
Nie zamierzam udawać,że jestem "alfa i omega",jestem człowiekiem,który zna swoja wartość,ale również umie przyznać sie do błędów. I tu problem,zabiłaś mi klina,nie wiem czy to ja jestem w błędzie,zdarza się też,że mylą się wydawcy np.Prusznik+puzyrnik. Doprawdy nie wiem co o tym mysleć,Wojtek jest niezbędny
|
|
|
|
|
|
KaRo
|
|
|
|