Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 07:50:43
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Jaka to roślinka - proszę o pomoc  (Przeczytany 3900 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
tikki
Nowicjusz
*

« : Lipiec 09, 2006, 10:57:04 »

Dostałam bardzo zaniedbany kwiatek od mojej sąsiadki. Chciałam się dowiedzieć jak się nazywa i jak go odratować? Czy jedynym ratunkiem są szczepki, czy jeszcze coś będzie z tego biedactwa?

Zoe
Gość
« Odpowiedz #1 : Lipiec 09, 2006, 11:17:00 »

Nigdy nie rób zdjęć roślinom jeśli za nimi znajduje się ostre światło(okno) bo wychodzą jako prawie czarne obiekty.
Trzeba było postawć kwiatek na stole i dopiero zrobić zdjęcie. Wówczas nie byłoby wątpliwości co to za kwiatek.
A teraz tylko mi się wydaje, że jest to grubosz zwany popularnie drzewkiem szczęścia.
Jeśli to on to dla zachowania ładnego pokroju niestety trzeba ukorzeniać wierzchołkowe(10-15 cm)odcinki pędu. Wówczas uzyskasz wygląd drzewka.
kasia
Rezydent

« Odpowiedz #2 : Lipiec 09, 2006, 12:13:07 »

moze i grubosz,ale zdjecie jest kiepskiej jakosci i wyglada jakby na lisciach był meszek,wtedy to raczej bedzie inna roslina,postaraj sie zrobic zdjecie lepszej jakosci,lisci z bliska Cool

jolaa
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #3 : Lipiec 09, 2006, 12:53:00 »

no i oczywiscie ta roslina kwitnie na zołto Smile jest niesamowita...

Jola
tikki
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #4 : Lipiec 09, 2006, 18:42:30 »

poczytałam o eonium i wydaje mi się ze to jednak jakaś jego odmiana. Jutro kupuję ziemię i przesadze tego zdechlaczka. Może się odrodzi.
Dziękuję Wam bardzo za pomoc i trzymajcie kciuki za moją biedną roślinkę Smile
Elf
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #5 : Lipiec 10, 2006, 07:15:31 »

Na mój gust to wyciągnięty grubosz drzewiasty (drzewko szczęścia) - jakby stał w zbyt ciemnym miejscu. Przesadzenie czy też ukorzenienie nowych roślinek na pewno mu nie zaszkodzi.

Zaglądaj tam, gdzie widzisz kwiat, tam dobre serca mają, źli ludzie kwiatów nie trzymają
tikki
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #6 : Lipiec 10, 2006, 09:03:02 »

zrobiłam listki w lepszej scenerii Smile Bedzie Wam łatwiej

Gagatek
Aktywny
**

« Odpowiedz #7 : Lipiec 10, 2006, 09:12:50 »

Nie wiem jak to się nazywa. Mam coś podobnego. Jak mi się tak wybuiło to obciełam nad ziemią i odbiło ładnie.
Czy jak się położy jakiś listek na ziemi to puszcza korzonki?
Jeśli tak to jest to roślina podobna do mojej.

Pozdrawiam - Agata
Zoe
Gość
« Odpowiedz #8 : Lipiec 10, 2006, 14:07:03 »

Odmiana jest tu mało ważna. Napewno lepiej niż ja opiszesz jak ją pielęgnować i co zrobić by przybrała zwarty pokrój o co jest prośba w poście wstępnym.
Gagatek
Aktywny
**

« Odpowiedz #9 : Lipiec 10, 2006, 14:11:05 »

Eonium to nie jest grubosz drzewiasty więc nie będzie z niego drzewka. To co masz miało trochę za mało światła. Możesz zrobić kilka sadzonek a jak się ukorzenią to roślinę mateczną przyciąć przy ziemi. Będziesz miała pewność że roślinka nie zginie.
Nie ma szczególnych wymagań - gleba jaką masz nie musisz nawozić , podlewasz jak ci się przypomni Wink

Pozdrawiam - Agata
Elf
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #10 : Lipiec 11, 2006, 09:19:56 »

Faktycznie to nie grubosz drzewiasty, pokrój na pierwszym zdjęciu był mylący. Sorki

Zaglądaj tam, gdzie widzisz kwiat, tam dobre serca mają, źli ludzie kwiatów nie trzymają
KaRo
Aktywny
**

« Odpowiedz #11 : Sierpień 15, 2006, 09:26:08 »

Ten kwiatek to sukulent  Aichryson bethencourtianum,o ile wiem nie  znamy jeszcze nazwy w polskim języku,po prostu aichryson.
A sukulenty uprawia sie  podobnie jak kaktusy Laughing  Very Happy

KaRo
tikki
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 30, 2006, 10:06:29 »

Chciałam przedstawić Wam dalsze losy mojej roślinki Smile Co, dzięki Wam z niej wyrosło Smile

Niestety po odcięciu naszczepek i ukorzenieniu, tylko jedna jest w tak świetnej formie. Jeszcze jest kilka, ale narazie odbijają. Pomału...pomału...może nadgonią Smile.
Dziękuję Wam bardzo za pomoc, bo naprawdę chciałam uratować to biedne Eonium Smile
KaRo
Aktywny
**

« Odpowiedz #13 : Wrzesień 30, 2006, 10:28:13 »

tikki-słoneczko,szukałaś pomocy w rozszyfrowaniu kwiatka na forum ,a w efekcie przyjęłaś swoją własną teorię,że jest to eonium.
Zapewniam cIę słonko,że to nie jest eonium,ale niech Ci się dobrze chowa i cieszy  fakt,że udało Ci się roslinkę uratować od zguby.
Tylko dlaczego,chcesz chodować coś czego nie masz. Shocked

KaRo
tikki
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #14 : Wrzesień 30, 2006, 10:30:17 »

hehehe Smile...bo wcześniej ktoś napisał, że to eonium...pozniej szukałam w internecie i rzeczywiscie listki byly bardzo podobne do moich toteż przyjęłam teorię, że to jest eonium.

słuchaj Aichryson bethencourtianum ma grube mięsiste liście - moja roślinka ma cieniutkie...czyli coś jest nie tak  Cool
Poza tym jak się przyglądam zdjęciu ze strony http://yann.cochard.free.fr/images/8/807.jpg
to liście są zwarte jak różyczki...moje rosną dużo większe i nie zbijają się do środka jak w tej roślince...czy dalej uważasz, że to jest Aichryson bethencourtianum??
KaRo
Aktywny
**

« Odpowiedz #15 : Wrzesień 30, 2006, 10:35:00 »

Zrobię w najbliższym czasie zdjęcia eonium/zbliżenia/ i podłączę to sobie popatrzysz na układ liści i ich fakturę.
Natomiast nazwę,która podałam proponuję- przyjmij jako pewnik,bo jest to zaczerpnięte od osób z ogromnym doświadczeniem ,specjalistów,uprawiających nie tylko tę roślinę.
Zrobisz jak zechcesz. Wink

KaRo
tikki
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #16 : Wrzesień 30, 2006, 10:41:41 »

hmmm...a to nie ma podobnych liści do moich?? Smile bo ja juz sama się pogubiłam http://jiho.ceskestavby.cz/foto/foto_rostliny.html?im=1146139319_03.jpg
a tam pisze że to eonium

albo tutaj: http://85.116.205.205/bonsai/viewtopic.php?p=19224&sid=51ece670d34bf6b5039ad621e800fb5b
KaRo
Aktywny
**

« Odpowiedz #17 : Wrzesień 30, 2006, 10:49:13 »

Nie zamierzam udawać,że jestem "alfa i omega",jestem człowiekiem,który zna swoja wartość,ale również umie przyznać sie do błędów.
I tu problem,zabiłaś mi klina,nie wiem czy to ja jestem  w błędzie,zdarza się też,że mylą się  wydawcy np.Prusznik+puzyrnik.
Doprawdy nie wiem co o tym mysleć,Wojtek jest niezbędny

KaRo
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: