Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 07:46:51
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Skalniak - pielenie  (Przeczytany 1304 razy)
boyd_szaszi
Nowicjusz
*

« : Kwiecień 27, 2008, 20:46:26 »

Witam wszystkich:)
Na wstępie zaznaczę, że jestem laikiem w kwestii ogrodu, choć kocham naturę i mam nadzieję, że kiedyś mój ogród mnie zaakceptuje Wink
Mam pytanie (nie wiem, czy w dobrym miejscu je postawie) dotyczące pielęgnacji sklaniaka. Posiadaczami domu i ogrodu jestesmy od 1,5 roku, wczesniej mieszkalam w bloku, weic sami rozumiecie...
skalniak jest dosyć spory - jakieś 10 m kw. i w tamtym roku w zasadzie był zaniedbany (urodziłam dziecko, weic nie mialam jak o niego zadbać).Może to smieszne, ale nie wiem, jak sobie poradzić z pieleniem...  Na grzadkach warzywnych sprawa jest prosta - zakasać rękawy i kazdego chwasta z korzeniami wyciągać, ale na skalniaku wydaje mi się to niemożliwe, nie da sie wkopać motyką ani kopaczką, bo skalniakowe sa za gęsto i boje sie, ze je uszkodze. Moja mama pieliła rwąc tylko to, co nad ziemią, ale mi wydaje sie to bez sensu. A moze muszę "pędzelkować" kazdego chwasta jakimś roundupem? Czy istnieje coś, czym moznaby opryskać cały skalniak bez szkody dla reszty roslin? Dodam, że chwasty panoszące sie w moim ogrodzie, to m.in.mlecze, pokrzywy, koniczyna i takie cos o dwoch listkach lekko ząbkowanych, niekwitnące...hm.
I jeszcze jedno pytanie - czy to, że na trawniku jest dosyć sporo chwastów ma wpływ na grządki i rabaty? czy bedzie trudniej je pielić?

"Kłaniam się drzewom i ziołom,
Całuję z szacunkiem zielone oblicza Ziemi..."
Zoe
Gość
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 28, 2008, 17:31:41 »

Nie ma takiego herbicydu który poradził by sobie z twoimi chwastami i nie uszkodził innych roślin. Jedynym chwastem jaki możesz chemicznie zwalczać na skalniaku to trawy. Pozostałe niestety musisz ręcznie. Gdzie sie da z korzeniami a gdzie nie da sposobem mamy.  Pędzelkowanie każdego chwasta to też jakieś rozwiązanie trzeba jednak mieć mały pędzel by nie machnąć po roślinach..

Wcześniej czy później będziesz zmuszona wykopać daną roślinę, oczyścić z chwastów, ewentualnie podzielić i pomownie posadzić. Taki zabieg jest konieczny co jakiś czas i robi się go najczęściej wiosną dość wczesną i przy pochmurnej pogodzie.

Jeśli w trawniku masz chwasty kwitnące to rozsiewanie nasion ma wpływ na ilość chwastów na grządkach.  By pozbyć się chwastów w trawniku kup "Sterane" i opryskaj. To co pozostanie da się już recznie usunąć.
boyd_szaszi
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 28, 2008, 19:12:02 »

Dzieki Zoe, a ten Sterane nie zniszczy trawy?a z tym sklaniakiem to sie troche zalamalam, ze trzeba wykopywac...ufff...

"Kłaniam się drzewom i ziołom,
Całuję z szacunkiem zielone oblicza Ziemi..."
Zoe
Gość
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 28, 2008, 19:17:48 »

Herbicyd zniszczy wszystko co nie jest trawą.
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: